Cześć,
Planuję podłączyć 2 kinkiety na ścianie ceglanej w stylu loft — wszystko ma być widoczne (kabel po ścianie, uchwyty), zasilanie pobrane z gniazdka z wtyczki. Załączam zdjęcie z moim szkicem trasy kabla i lokalizacją elementów (wtyczka, puszka za belką, włącznik, kinkiet 1 i kinkiet 2). Proszę o krytyczną ocenę — czy układ jest poprawny i bezpieczny oraz jakie zmiany polecacie przed realizacją.
Krótki opis założeń (co chcę zrobić)
Zasilanie pobierane z istniejącego gniazdka (wtyczka, tymczasowo lub docelowo stałe podłączenie — najpierw zrobię na wtyczkę).
Za belką (u góry) będzie puszka rozdzielcza (miejsce łączeń).
Od puszki wychodzą przewody do kinkietów; do włącznika idzie przewód, który przerywa fazę.
Kinkiety pracują równolegle — zapalają się i gasną razem jednym włącznikiem.
Cały kabel prowadzę natynkowo po ścianie/belce (obejmy).
Dołączone zdjęcie (opis, co jest na nim)
Żółta ikona — gniazdko / wtyczka (punkt zasilania).
Czarna linia — proponowana trasa kabla po ścianie i belce.
Niebieska ikona — puszka rozdzielcza za belką.
Zielona ikona — włącznik natynkowy na belce (przerywa fazę).
Czerwone okręgi — miejsca montażu kinkietów (Kinkiet 1 i Kinkiet 2).
AI: Jakiego rodzaju i przekroju przewodu planujesz użyć do tej instalacji (np. 3×1,5 mm², 3×2,5 mm²)?
Kabel ziemny YKY 3×1,5 mm²
AI: Czy przewidujesz podłączenie przewodu ochronnego (PE) do kinkietów, czyli czy instalacja będzie uziemiona?
Do kinkietów były dołączone uziemienia, aby je podłączyć, ale nie wiem, czy jest taka konieczność, jeśli wtyczka jest uziemiona
Planuję podłączyć 2 kinkiety na ścianie ceglanej w stylu loft — wszystko ma być widoczne (kabel po ścianie, uchwyty), zasilanie pobrane z gniazdka z wtyczki. Załączam zdjęcie z moim szkicem trasy kabla i lokalizacją elementów (wtyczka, puszka za belką, włącznik, kinkiet 1 i kinkiet 2). Proszę o krytyczną ocenę — czy układ jest poprawny i bezpieczny oraz jakie zmiany polecacie przed realizacją.
Krótki opis założeń (co chcę zrobić)
Zasilanie pobierane z istniejącego gniazdka (wtyczka, tymczasowo lub docelowo stałe podłączenie — najpierw zrobię na wtyczkę).
Za belką (u góry) będzie puszka rozdzielcza (miejsce łączeń).
Od puszki wychodzą przewody do kinkietów; do włącznika idzie przewód, który przerywa fazę.
Kinkiety pracują równolegle — zapalają się i gasną razem jednym włącznikiem.
Cały kabel prowadzę natynkowo po ścianie/belce (obejmy).
Dołączone zdjęcie (opis, co jest na nim)
Żółta ikona — gniazdko / wtyczka (punkt zasilania).
Czarna linia — proponowana trasa kabla po ścianie i belce.
Niebieska ikona — puszka rozdzielcza za belką.
Zielona ikona — włącznik natynkowy na belce (przerywa fazę).
Czerwone okręgi — miejsca montażu kinkietów (Kinkiet 1 i Kinkiet 2).
AI: Jakiego rodzaju i przekroju przewodu planujesz użyć do tej instalacji (np. 3×1,5 mm², 3×2,5 mm²)?
Kabel ziemny YKY 3×1,5 mm²
AI: Czy przewidujesz podłączenie przewodu ochronnego (PE) do kinkietów, czyli czy instalacja będzie uziemiona?
Do kinkietów były dołączone uziemienia, aby je podłączyć, ale nie wiem, czy jest taka konieczność, jeśli wtyczka jest uziemiona