logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić oscyloskop PicoScope 2207 za 2,5 tys. PLN? Opinie i funkcje

gryzzly 31 Sie 2012 20:52 6117 6
REKLAMA
  • #1 11266130
    gryzzly
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Może ktoś się pokusi o poradę ?
    Czy warto kupić Oscyloskop PicoScope 2207 ?
    http://www.atlantec.pl/picoscope-2207-100mhz-1000ms-generator-analiza-widma-p-346.html

Można pobrać wersję demo oprogramowania do niego PicoScope 6.6.43 serwer PL:
    http://www.atlantec.pl/sprzet/pico/picoscope.exe
    I rzucić okiem na możliwości jakich nie daje stacjonarka.
    Wygląda ciekawie możliwości także.
    5 lat gwarancji, za około 2,5 tyś. PLN
  • REKLAMA
  • #2 11266229
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 11266481
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Również polecam stacjonarny oscyloskop, chyba będziesz go używam z czasu raz na kilka miesięcy.
    Ja używam codziennie nie wyobrażam sobie gdybym miał to czynić na laptopie.
  • #4 11267951
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    Za 2632zł możesz kupić porządny i nowy oscyloskop stacjonarny. Oscyloskop na USB to porażka... klikanie i klikanie. Poza tym nie wyobrażam sobie, aby jednocześnie na laptopie mieć stertę dokumentacji, programator procesorów, środowisko programistyczne, program projektowy i jednocześnie jeszcze do tego dorzucić oscyloskop :)

Jakie to są te możliwości, których nie daje stacjonarka? Jakoś nic takiego mi w oko nie wpadło.
  • REKLAMA
  • #5 11272734
    gryzzly
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Akurat klikanie przeżyję ;)
    Czasami jest to chyba równie szybkie.
    Daje za to dużo większe możliwości,

Co kusi ....
    Analizator widma
    Generator funkcyjny/arbitralny(AWG) do 1MHz
    Obsługa protokołów I2C, SPI, RS232/UART and CAN bus (High and Low), LIN (beta).
    Zaletą jest rozmiar ekranu ;)
    Do tego można oglądać pomiary w kliku dowolnie rozmieszczonych okienkach.
    Tego w stacjonarnym się nie da.
    Łatwie zapisaywanie wyników, oraz wczytywanie i porównywanie ich.
    Łatwa wczytanie różnych przebiegó odniesienia.
    Producent dołącza sterowniki i przykłady napisane w LabVIEW, C, C++, Delphi i Visual Basic, umożliwiające integrację oprogramowania PicoScope6 z własnymi aplikacjami.
    Częste aktualizacje softu.
    Parametru 100MHz/1GS raczej wystarczają.
    Dla sygnałów okresowych przy wykorzystaniu trybu ETS częstotliwość próbkowania może zostać zwiększona do 10GS/s
    Łatwość i dowolność ustawień autopomiarów.
  • REKLAMA
  • #7 11915830
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Dołączam się do tematu. Też zastanawiałem się nad PicoScope. Akurat to, że jest to na USB nie przeszkadza mi. I tak kiedy coś naprawiam nie obędzie się bez kompa, więc chcąc czy nie chcąc muszę siedzieć przy komputerze. Aktualnie mam przenośny Velleman HPS-40, jestem bardzo zadowolony, ale pasmo ma słabiutkie :( Chciałbym wyhaczyć coś w cenie do 4000 z pasmem min 200MHz. Może być ew. używka, ale raczej wolę nowy sprzęt, gdyż odliczę wtedy VAT na działalności. Powiedzcie, pomijając już kwestię, że trzeba klikać - czy PicoScope to dobry stosunek jakości do ceny przede wszystkim..?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu oscyloskopu PicoScope 2207 za 2,5 tys. PLN. Użytkownicy wyrażają mieszane opinie na temat oscyloskopów USB w porównaniu do stacjonarnych modeli. Wskazują na zalety PicoScope, takie jak analiza widma, generator funkcyjny, obsługa protokołów I2C, SPI, RS232/UART, CAN i LIN, a także możliwość łatwego zapisywania wyników i częste aktualizacje oprogramowania. Jednakże, niektórzy użytkownicy preferują oscyloskopy stacjonarne, takie jak Rigol DS1052E, ze względu na wygodę użytkowania i lepszą ergonomię. Pojawiają się również pytania o stosunek jakości do ceny PicoScope w kontekście jego funkcji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA