logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup kabli i osprzętu do domu w stanie surowym – jakie przekroje i skrzynka?

zbuntowany997 11 Lis 2025 14:30 327 9
  • #1 21748125
    zbuntowany997
    Poziom 5  
    Witam. Jadę w czwartek do Białegostoku. Elektrycy podłączyli mi skrzynkę na dworzu. Powiedzieli, żeby do nowego domu kupić kabel miedziany 4x10. Więc wszystko pomierzyłem, ale chce tez do garażu kupić od razu kabel. Dom jest w stanie surowym zamkniętym. Będąc w Białymstoku, chce od razu w hurtowni kupić jak najwięcej potrzebnych rzeczy, a po znalezieniu elektryka mniejsze rzeczy od dokupi. Chcę kupić do garażu kabel, czy przekrój 5x6 (miedziany) będzie odpowiedni? I jaki kupić kabel do zasilania w awaryjnych sytuacjach agregatem ? Będzie to ręczny przełącznik, agregat maksymalnie 6kW.
    - Mam 17 obwodów gniazdek, w tym jest indukcja kabel (5x4), lodówka, piekarnik, expres oddzielnie.
    - 7 obwodów oświetleniowych
    - dochodzi garaż
    - dochodzi agregatem
    - dochodzi uziemienie na szpilkach (ponieważ budowlańcy zapomnieli dać bednarkę)
    Jaką kupić skrzynkę elektryczna najlepiej, jakie kupić bezpieczniki, kable tak jak wypisałem. Najważniejsze rzeczy Chcę kupić będąc w Białymstoku w hurtowni. Byłbym wdzięczny za pomoc bardzo, chce kupić jak najwięcej, na dniach będę szukał elektryka. Choć wiadomo będąc w hurtowni na pewno ugram rabat na tyle rzeczy, bo jednak trochę kasy pójdzie. POZDRAWIAM!

AI: Jaka jest orientacyjna długość trasy kablowej od skrzynki do garażu oraz od skrzynki do miejsca podłączenia agregatu?
    15 metrów do garażu od domu, i 6.70 metrów z skrzynki do kotłowni.
    AI: Jakie urządzenia planujesz podłączać w garażu (jakie moce, czy będzie tam np. siła, spawarka, ładowarka do auta itp.) oraz czy instalacja w garażu ma być jedno- czy trójfazowa?
    Fleks,wiertarki, sprężarka, spawarka. Wszystko sporadycznie
  • Pomocny post
    #2 21748156
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2912
    Pytaj się elektryka (był na miejscu). Poza tym odpowiedzi szukaj również w projekcie. Odpowiedzi zdalne są obarczone dużym błędem.

Pamiętaj że jak elektryk (firma) kupuje materiał to również ona jest gwarantem na zakupiony materiał. Problemy mogą pojawić się jak trzeba będzie coś na gwarancji/rękojmi wymienić. Firma powie że ok ale nie za darmo bo ona materiału nie dostarczała więc z niego nie odpowiada. Poza tym czy będzie taniej jak sam kupisz? Może to być dyskusyjne.
  • Pomocny post
    #3 21748208
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Witam,
    Ktoś_tam napisał:
    Poza tym czy będzie taniej jak sam kupisz? Może to być dyskusyjne.

nawet bardzo, bo niektórzy elektrycy mają duże rabaty w hurtowniach.
    Kupowanie materiału przez inwestora a nie wykonawcę, z reguły kończy się kłótniami i problemami z wykonawstwem oraz zapłatą za wykonaną usługę.
    Ale, jak inwestor chce sam, to przecież nikt mu nie zabroni.

Pozdrawiam
  • #4 21748214
    zbuntowany997
    Poziom 5  
    W takim razie wezmę elektryka. Kupię kable jedynie i je wkopię sam. Dziękuję za pomoc!
  • #5 21748217
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    zbuntowany997 napisał:
    Kupie kable jedynie i je wkopie sam.

Zakup materiałów zostaw elektrykowi, brudne prace oczywiście możesz omówić z elektrykiem, on będzie wiedział gdzie możesz kopać, kuć, wiercić, itp.

Pozdrawiam
  • #6 21748265
    arch_x
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Cytat:
    Elektrycy podłączyli mi skrzynkę na dworzu. Powiedzieli, żeby do nowego domu kupić kabel miedziany 4x10. Więc wszystko pomierzyłem, ale chce tez do garażu kupić od razu kabel. Dom jest w stanie surowym zamkniętym.

Tą skrzynkę podłączyli do czego? Nie wierzę, aby elektrycy od operatora przy wystawieniu nowego przyłącza, wykonali go czteroprzewodowo. No chyba, że masz tylko dwie fazy lub jedną fazę bez siły, to OK. Tak może być. Na wszelki wypadek przed zakupem kabla dopytaj elektryka jaki zgodnie z projektem masz mieć ten przewód tzn ile ma mieć żył. To co na pewno wiadomo, to ma być doziemny, a więc żelowy.
    Tym bardziej, że piszesz:
    Cytat:
    Chcę kupić do garażu kabel, czy przekrój 5x6 (miedziany) będzie odpowiedni?... ...w tym jest indukcja kabel (5x4),
    więc piszesz o instalacji pięcioprzewodowej, więc jeżeli jest do nowego domu wystawione przyłącze rzeczywiście 4x10 i jest to tzw siła, to elektryk powinien zrobić w nowym domu rozdział PEN.
    Rozdzielnicę bierz co najmniej 60, polecam 100. Osprzęt najlepiej jednej firmy, nie ma problemu z wysokością modułów. No i co masz kupić i o jakich parametrach to wynika z projektu. Było wcześniej o tym, to szkoda czasu na wałkowanie.
  • #7 21748402
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    arch_x napisał:
    Nie wierzę, aby elektrycy od operatora przy wystawieniu nowego przyłącza, wykonali go czteroprzewodowo.
    A ja nie wierzę, że ty nie wierzysz. Pokaż mi chociaż jedno przyłącze (po stronie OSD) wykonane pięcioprzewodowo. OSD swoje sieci wykonuje i eksploatuje w układach sieciowych TN-C lub TT, w których piąta żyła jest zbędna.
    Po drugie przewód/kabel od złącza OSD również powinien być w tym samym układzie co zasilanie.
    Już chyba każdy operator ma w swoich standardach zapis, iż rozdział PEN na N i PE należy wykonać w instalacji odbiorczej a nie w złączu operatora.

I po trzecie - wszędzie musi być miedź (czy ci elektrycy mają akcje KGHM?). Czy aluminium jest na prawdę tak wadliwe, żeby go wyrugować na rzecz wielokrotnie droższej miedzi?
    Temat był omawiany dziesiątki jeśli nie setki razy na samej Elektrodzie.
    Aluminium jest pełnoprawnym materiałem, tylko z zastrzeżeniem ograniczenia minimalnego przekroju 16mm2 oraz o "oczko" większym w typoszeregu przekrojów dla tych samych parametrów.
    Natomiast o różnicach w cenie nie będę pisał, każdy może znaleźć i porównać w hurtowniach internetowych i stacjonarnych.
    Ale kto bogatemu zabroni, niech sobie instalację wykona nawet ze srebra lub złota, wszak parametry elektryczne i trwałość mają znacznie lepsze nawet od miedzi. ;)
  • #8 21748523
    arch_x
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Cytat:
    Pokaż mi chociaż jedno przyłącze (po stronie OSD) wykonane pięcioprzewodowo. OSD swoje sieci wykonuje i eksploatuje w układach sieciowych TN-C lub TT, w których piąta żyła jest zbędna.

OSD jak najbardziej eksploatuje w układach TN-C lub TT, ale pisałem w domyśle o części przyłącza klienta. U mnie np. rozdzielnica jest w granicy działki i rozdział (z czteroprzewodowego) jest wykonany w części dolnej skrzynki przyłącza. Po polu pomiarowym, liczniku i zabezpieczeniach, wystawione dla klienta jest 5 zacisków i taki też musiałem dokupić kabel doziemny. U wszystkich sąsiadów jest tak samo i wykonywał to OSD. Stąd, zasugerowałem autorowi tematu, aby dopytał elektryka o to bo kabla po przycięciu nie zwróci. Rozdział PEN na N i PE można zrobić i w nowym domu. Wałkowane to było z dziesiątki razy.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

Doceniam zaangażowanie kol. w temacie jednak proszę aby kol. używał poprawnych nazw stosowanych w elektroenergetyce ( kabel ziemny a nie doziemny) . Jeśli kol. pisze że temat był dziesiątki razy omawiany ( nie wałkowany ) to dobrze wkleić link do takiego tematu lub dokładnie omówić zalecane rozwiązania
    3.1.13. Publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.

• #9 21748737
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6668
    arch_x napisał:
    Wałkowane to było z dziesiątki razy.
    Skoro wiesz, że było wałkowane dziesiątki razy, to raczej wiesz też, że wyposażenie złącza OSD w pięciozaciskową listwę nie świadczy ani nie stanowi wymagania aby dalsza część linii zasilającej musi być pięciożyłowa.
    Już w innym temacie pisałem o tym - o braku konsekwencji w tym, czego wymagają OSD.
    Z jednej strony w oficjalnych standardach nie dopuszcza się rozdziału PEN w złączach będących jego własnością.
    Z drugiej strony, w tych samych złączach instaluje (pozwala instalować podwykonawcom) listwę zaciskową 5-torową (z mostkiem) sugerującą odbiorcy (wykonawcy), że tam został rozdzielony PEN i i WLZ musi być 5-żyłowa.
    A to jest nieprawda. WLZ w przekroju min 10mm² CU lub 16mm² AL może być czterożyłowa. I nie łamie to żadnych przepisów, norm, ani uznanych zasad wiedzy technicznej, a wręcz przeciwnie - spełnia wymagania ustanowione w standardach OSD.
  • #10 21748769
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1624
    Prawidłowe podpowiedzi padły w postach#2;3;5.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie doboru kabli i osprzętu elektrycznego do nowego domu w stanie surowym zamkniętym. Zalecane jest użycie kabla miedzianego 4x10 mm² do głównego zasilania domu oraz kabla 5x6 mm² do garażu, co jest odpowiednie dla przewidywanych obciążeń. Do zasilania awaryjnego z agregatu o mocy maksymalnej 6 kW sugeruje się zastosowanie odpowiedniego kabla o przekroju dostosowanym do prądu agregatu oraz ręcznego przełącznika. W instalacji przewidziano 17 obwodów gniazdek, w tym obwód indukcji z kablem 5x4 mm², oraz 7 obwodów oświetleniowych. Wskazano konieczność uziemienia na szpilkach z powodu braku bednarki. Wybór skrzynki elektrycznej powinien uwzględniać liczbę obwodów i możliwość montażu bezpieczników odpowiednich do poszczególnych obwodów, w tym zabezpieczeń dla indukcji, piekarnika i ekspresu. Zaleca się zakup większości materiałów w hurtowni elektrycznej w Białymstoku przed rozpoczęciem dalszych prac oraz dokupienie mniejszych elementów po znalezieniu elektryka. Omówiono także dobór bezpieczników i osprzętu zgodnie z normami i planowanym obciążeniem instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA