Witam. Jadę w czwartek do Białegostoku. Elektrycy podłączyli mi skrzynkę na dworzu. Powiedzieli, żeby do nowego domu kupić kabel miedziany 4x10. Więc wszystko pomierzyłem, ale chce tez do garażu kupić od razu kabel. Dom jest w stanie surowym zamkniętym. Będąc w Białymstoku, chce od razu w hurtowni kupić jak najwięcej potrzebnych rzeczy, a po znalezieniu elektryka mniejsze rzeczy od dokupi. Chcę kupić do garażu kabel, czy przekrój 5x6 (miedziany) będzie odpowiedni? I jaki kupić kabel do zasilania w awaryjnych sytuacjach agregatem ? Będzie to ręczny przełącznik, agregat maksymalnie 6kW.
- Mam 17 obwodów gniazdek, w tym jest indukcja kabel (5x4), lodówka, piekarnik, expres oddzielnie.
- 7 obwodów oświetleniowych
- dochodzi garaż
- dochodzi agregatem
- dochodzi uziemienie na szpilkach (ponieważ budowlańcy zapomnieli dać bednarkę)
Jaką kupić skrzynkę elektryczna najlepiej, jakie kupić bezpieczniki, kable tak jak wypisałem. Najważniejsze rzeczy Chcę kupić będąc w Białymstoku w hurtowni. Byłbym wdzięczny za pomoc bardzo, chce kupić jak najwięcej, na dniach będę szukał elektryka. Choć wiadomo będąc w hurtowni na pewno ugram rabat na tyle rzeczy, bo jednak trochę kasy pójdzie. POZDRAWIAM!
AI: Jaka jest orientacyjna długość trasy kablowej od skrzynki do garażu oraz od skrzynki do miejsca podłączenia agregatu?
15 metrów do garażu od domu, i 6.70 metrów z skrzynki do kotłowni.
AI: Jakie urządzenia planujesz podłączać w garażu (jakie moce, czy będzie tam np. siła, spawarka, ładowarka do auta itp.) oraz czy instalacja w garażu ma być jedno- czy trójfazowa?
Fleks,wiertarki, sprężarka, spawarka. Wszystko sporadycznie
- Mam 17 obwodów gniazdek, w tym jest indukcja kabel (5x4), lodówka, piekarnik, expres oddzielnie.
- 7 obwodów oświetleniowych
- dochodzi garaż
- dochodzi agregatem
- dochodzi uziemienie na szpilkach (ponieważ budowlańcy zapomnieli dać bednarkę)
Jaką kupić skrzynkę elektryczna najlepiej, jakie kupić bezpieczniki, kable tak jak wypisałem. Najważniejsze rzeczy Chcę kupić będąc w Białymstoku w hurtowni. Byłbym wdzięczny za pomoc bardzo, chce kupić jak najwięcej, na dniach będę szukał elektryka. Choć wiadomo będąc w hurtowni na pewno ugram rabat na tyle rzeczy, bo jednak trochę kasy pójdzie. POZDRAWIAM!
AI: Jaka jest orientacyjna długość trasy kablowej od skrzynki do garażu oraz od skrzynki do miejsca podłączenia agregatu?
15 metrów do garażu od domu, i 6.70 metrów z skrzynki do kotłowni.
AI: Jakie urządzenia planujesz podłączać w garażu (jakie moce, czy będzie tam np. siła, spawarka, ładowarka do auta itp.) oraz czy instalacja w garażu ma być jedno- czy trójfazowa?
Fleks,wiertarki, sprężarka, spawarka. Wszystko sporadycznie