logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostępność sygnału DVB-T2 przez kabel Toya – czy to kwestia operatora czy lokalizacji?

konsultant121 15 Lis 2025 22:29 1053 34
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy sygnał DVB-T2 może być zawsze dostępny w kablu telewizji kablowej i od czego to zależy: od operatora czy od lokalizacji?

Nie, sygnał DVB-T2 w kablu telewizji kablowej nie jest „zawsze” dostępny — zależy od operatora i jego oferty, a nie od tego, że kabel sam z siebie działa jak antena [#21752590][#21752686] W TOYA dostęp do kanałów naziemnej telewizji cyfrowej (NTC, DVB-T/DVB-T2) jest opisany jako element usługi TOYAnet z przyczyn technologicznych, więc po rozwiązaniu umowy możesz go stracić [#21752686][#21752763] W Multimedii/Vectrze kanały „naziemne” są udostępniane w trybie kablowym DVB-C, więc trzeba ich szukać jako DVB-C, a nie DVB-T2 [#21752637] Jeśli chcesz odbierać prawdziwe DVB-T2 z eteru po odłączeniu kablówki, potrzebna będzie zwykła antena, a wtedy znaczenie ma lokalizacja mieszkania, kierunek balkonu i warunki odbioru [#21752626]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 21752579
    konsultant121
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Czy po kablu telewizji kablowej jest lub powinien być zawsze dostępny sygnał telewizji naziemnej DVB-T2?
    U mnie w TV kablowej Toya po podłączeniu kabla do dowolnego TV boxa jest dostępny sygnał TV naziemnej.
    Ale czy to może być przypadek, czy np. sam taki kabel może zbierać sygnał TV naziemnej i służyć jako antena? Mieszkam wysoko w wieżowcu i zastanawiam się, czy takie położenie może wpływać na dobry sygnał TV naziemnej dostępnej przypadkowo na kablu TV kablowej.
    W TV Multimedia u znajomych niestety nie ma sygnału TV naziemnej DVB-T2 na takim samym kablu. I tu się zastanawiam, czy to jest uwarunkowane położeniem samego kabla czy raczej ustawieniami samego dostawcy TV kablowej.
    AI: Czy pomiędzy gniazdem kablowym a telewizorem/boxem masz podłączone jakieś dodatkowe urządzenia, np. rozgałęźnik, wzmacniacz sygnału albo filtr?
    Rozgałęźnik
    AI: Czy próbowałeś podłączyć ten sam telewizor lub box z tym samym kablem w innej lokalizacji lub u znajomych (np. z innym operatorem), żeby sprawdzić, czy odbiór DVB-T2 jest możliwy?
    Tak
  • #2 21752590
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5478
    konsultant121 napisał:
    Czy po kablu telewizji kablowej jest lub powinien byc zawsze dostępny sygnał telewizji naziemnej dvbt2 ?

Nie, nigdy, bo to inne medium odbioru.
    Kablówka to DVB-C,
    Naziemna to DVB-T2 HEVC.
    Co jest dostępne w danej kablówce, decyduje operator.
    konsultant121 napisał:
    W TV Multimedia u znajomych niestety nie ma sygnału tv naziemnej dvbt2 na takim samym kablu.I tu się zastanawiam czy to jest uwarunkowane położeniem samego kabla czy raczej ustawieniami samego dostawcy tv kablowej .

Nieszczelność instalacji kablowej w budynku, grzebanie przy tej instalacji przez każdego, nielegalność działań...
  • #3 21752592
    spinacz
    Poziom 42  
    Ocena: 2651
    Poczytaj.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3047017.html

Dodano po 3 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    Nie, nigdy, bo to inne medium odbioru.

Czemu piszesz takie bzdury, co stoi na przeszkodzie by w tym samym kablu było DVB-T i DVB-C?
    U mnie operator ma oba sygnały i DVB-T jest pakietem podstawowym który jest dostępny za 5zł jak dobrze pamiętam.
  • #4 21752609
    konsultant121
    Poziom 4  
    Przyznam szczerze, że chciałbym zakończyć umowę z TV kablową na rzecz IPTV :) i korzystać z sygnału TV naziemnej na Android Boxie, na kabelku pozostałym po TV kablowej :)
  • #5 21752611
    KOCUREK1970
    spinacz napisał:
    Czemu piszesz takie bzdury, co stoi na przeszkodzie by w tym samym kablu było DVB-T i DVB-C?

Nie bzdury, bo tak działa DOCSIS.
    spinacz napisał:
    U mnie operator ma oba sygnały i DVB-T jest pakietem podstawowym który jest dostępny za 5zł jak dobrze pamiętam.

To implementacja kanałów, a nie dopuszczenie strikte sygnału DVB-T w kablówce.

konsultant121 napisał:
    Przyznam szczerze że chciałbym zakończyć umowę z tv kablową na rzecz IPTV:) i korzystać z sygnału tv naziemnej na Android Boxie na kabelku pozostałym po tv kablowej:)

A kto Cię przepnie z Toya i DVB-C na sygnał DVB-T?
  • #6 21752619
    konsultant121
    Poziom 4  
    Skoro obecnie mam sygnał DVB-C i DVB-T2, to po rozwiązaniu umowy mam nadzieję, że zostanie chociaż DVB-T2.
    Jeśli mi zabiorą DVB-T2, to pozostanie opcja anteny TV na balkonie.
  • #7 21752626
    KOCUREK1970
    konsultant121 napisał:
    Skoro obecnie mam sygnał DVB-C i DVB-T2

Jesteś tego pewien?
    To wskazuje na zawartość kanałów telewizji naziemnej w sygnale Toya – to zupełnie coś innego niż DVB-C i DVB-T.
    konsultant121 napisał:
    Jeśli mi zabiorą DVB-T2 , to pozostanie opcja anteny tv na balkonie.

Upewnij się najpierw, czy taka antena w ogóle zda egzamin, czy balkon masz od strony nadajników i jak to bloki, czy nie mieszkasz na parterze.
  • #8 21752630
    konsultant121
    Poziom 4  
    KOCUREK1970 napisał:
    konsultant121 napisał:
    Skoro obecnie mam sygnał DVB-C i DVB-T2

Jesteś tego pewien?

To wskazuje na zawartość kanałów telewizji naziemnej w sygnale Toya – to zupełnie coś innego niż DVB-C i DVB-T.
    konsultant121 napisał:
    Jeśli mi zabiorą DVB-T2 , to pozostanie opcja anteny tv na balkonie.

Upewnij się najpierw, czy taka antena w ogóle zda egzamin, czy balkon masz od strony nadajników i jak to bloki, czy nie mieszkasz na parterze.

Tak, gdyż na 2 telewizorach w mieszkaniu mam ten sam sygnał i jest to DVB-C z TV kablowej Toya oraz sygnał DVB-T2 (naziemny). Testowałem jednocześnie na tych 2 telewizorach odbiór tego samego programu — jest lekkie opóźnienie sygnału DVB-C w stosunku do DVB-T2. Zdziwiłem się, że w kablu TV kablowej jest dostępny sygnał TV naziemnej w TV boxie Androidowym. Używam go do DVB-T2 i do IPTV na Wi‑Fi.
    Mieszkam na 9. piętrze, widok na komin EC4 ŁÓDŹ WIDZEW, myślę, że na Żygry też mam tam sygnał dobry.
  • #9 21752631
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1742
    Witam,
    w tv kablowej Toya jest dostępny sygnał DVB-T2 (naziemny) na równi z sygnałem DVB-C (kablowy) po koncentryku oraz IPTV po światłowodzie.
    Cennik pakietów -> tutaj.
    Czy sygnał DVB-T2 będzie dostępny po rozwiązaniu umowy? Będziesz musiał naocznie sprawdzić.
    W Multimedii oraz Vectrze kanały naziemne są bezpłatne - są nadawane w trybie kablowym (DVB-C).

Pozdrawiam
  • #10 21752635
    konsultant121
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    Witam,
    w tv kablowej Toya jest dostępny sygnał DVB-T2 (naziemny) na równi z sygnałem DVB-C (kablowy) po koncentryku oraz IPTV po światłowodzie.
    Cennik pakietów -> tutaj.
    Czy sygnał DVB-T2 będzie dostępny po rozwiązaniu umowy? Będziesz musiał naocznie sprawdzić.
    W Multimedii oraz Vectrze kanały naziemne są bezpłatne - są nadawane w trybie kablowym (DVB-C).

Pozdrawiam

W tym rzecz, że u rodziny w Multimedii, na tym samym Android TV boxie, który testowałem pod DVB-T2 u siebie w Toya, nie ma sygnału DVB-T2. I zastanawiam się, czy to kwestia ustawień Multimedii, rodzina mi mówiła, że kiedyś tam im zwykły TV box (dekoder DVB-T2 na kablu Multimedii) działał normalnie.
  • #11 21752637
    clubber84
    Poziom 39  
    konsultant121 napisał:
    W tym rzecz że u rodziny

Przeczytaj jeszcze raz ostatnie zdanie w moim cytowanym poście.
    Albo wyjaśnię ci bardziej łopatologicznie:
    Kanały, które nadawane są naziemnie w DVB-T2 w całej Polsce, w Multimedii oraz w Vectrze możesz odbierać także bezpłatnie, ale wyszukiwanie kanałów trzeba wykonać w trybie kablowym (DVB-C) - podpinasz kabel ze ściany do TV, wybierasz tryb instalowania kanałów "DVB-C" (kablowy) i oglądasz bez żadnych opłat i dekoderów.

Pozdrawiam
  • #12 21752641
    konsultant121
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    konsultant121 napisał:
    W tym rzecz że u rodziny

Kanały, które nadawane są naziemnie w DVB-T2 w całej Polsce, w Multimedii oraz w Vectrze możesz odbierać także bezpłatnie, ale wyszukiwanie kanałów trzeba wykonać w trybie kablowym (DVB-C).

Pozdrawiam

konsultant121 napisał:
    clubber84 napisał:

Ale czy po rozwiązaniu umowy z Multimedią, kanały darmowe nadal będą dostępne? ;))

Nie, kabel TOYA z wejściem antenowym do Android Boxa Mecool KT2 lub STRONG SRT420 podłączyłem bez problemu i u siebie na kablu TOYA mam sygnał DVB-T2 w aplikacji zarezerwowanej do TV naziemnej. Natomiast ten sam Android Box, testowany na kablu TV Multimedia (Vectra), nie pokazał żadnych kanałów w automatycznym wyszukiwaniu kanałów naziemnych.
  • #13 21752648
    clubber84
    Poziom 39  
    konsultant121 napisał:
    Ale czy po rozwiązaniu umowy z Multimedią , kanały darmowe nadal będą dostępne?)

Masz problemy ze zrozumieniem słów "bezpłatne" oraz "w trybie kablowym DVB-C"?
    Ja się nie dziwię, że ten android box nie działał na sygnale z Multimedii, bo on odbiera w standardzie DVB-T, a Multimedia nadaje w DVB-C - widzisz różnicę?

Pozdrawiam
  • #14 21752649
    konsultant121
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    konsultant121 napisał:
    W tym rzecz że u rodziny

Kanały, które nadawane są naziemnie w DVB-T2 w całej Polsce, w Multimedii oraz w Vectrze możesz odbierać także bezpłatnie, ale wyszukiwanie kanałów trzeba wykonać w trybie kablowym (DVB-C) - podpinasz kabel ze ściany do TV, wybierasz tryb instalowania kanałów "DVB-C" (kablowy) i oglądasz bez żadnych opłat i dekoderów.

Pozdrawiam

Ok, w takim razie w przyszłym roku kończę przygodę z Toya i korzystam z IPTV za 10 zł miesięcznie. Mam nadzieję, że kanały naziemne będą nadal dostępne na tym kablu nawet po rozwiązaniu umowy.

Dodano po 3 [minuty]:

clubber84 napisał:
    konsultant121 napisał:
    Ale czy po rozwiązaniu umowy z Multimedią , kanały darmowe nadal będą dostępne?)

Masz problemy ze zrozumieniem słów "bezpłatne" oraz "w trybie kablowym DVB-C"?
    Ja się nie dziwię, że ten android box nie działał na sygnale z Multimedii, bo on odbiera w standardzie DVB-T, a Multimedia nadaje w DVB-C - widzisz różnicę?

Pozdrawiam

Android Box nie ściąga sygnału DVB-C! Ściąga sygnał DVB-T2 (naziemny) - na kablu z Toya! Na tym android boxie instalowałem kanały TV naziemnej w innej lokalizacji, korzystając tylko z anteny na dachu, bez TV kablowej. Po przeprowadzce kanały naziemne w aplikacji Live TV nadal są dostępne, ale na kablu TV Toya. W tym rzecz, że chcę się pozbyć TV kablowej, bo jakość kiepska i drożyzna wielka. IPTV o lata do przodu w stosunku do kablówki. Chcę jedynie zostawić sobie dodatkową możliwość oglądania kanałów naziemnych DVB-T2 na tym Android boxie. I tak większość już oglądam przez net.
  • #15 21752659
    clubber84
    Poziom 39  
    Tam się nigdzie nic nie ściąga, tylko odbiera.
    W kablach i przewodach operatorów sygnał jest nadawany, a odbiorniki ten sygnał odbierają (boxy, dekodery, telewizory, itp.).
    Jeśli w przewodzie wychodzącym ze ściany u rodziny w mieszkaniu jest sygnał DVB-C, a oni podłączyli odbiornik DVB-T (boxa), to dlaczego oni i ty jesteście zdziwieni, że odbiornik nie odbierał?

Jeśli rozwiążesz umowę na sygnał kablowy na koncentryku i weźmiesz IPTV na światłowodzie i sygnał DVB-T nadal będzie dostępny (w co wątpię, bo jest płatny w TOYA), to będziesz mógł awaryjnie podłączyć boxa.
    Podejrzewam, że jakość standardowych kanałów w IPTV będzie taka sama, jak w sygnale kablowym.

Pozdrawiam
  • #16 21752663
    konsultant121
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    Tam się nigdzie nic nie ściąga, tylko odbiera.
    W kablach i przewodach operatorów sygnał jest nadawany, a odbiorniki ten sygnał odbierają (boxy, dekodery, telewizory, itp.).
    Jeśli w przewodzie wychodzącym ze ściany u rodziny w mieszkaniu jest sygnał DVB-C, a oni podłączyli odbiornik DVB-T (boxa), to dlaczego oni i ty jesteście zdziwieni, że odbiornik nie odbierał?

Jeśli rozwiążesz umowę na sygnał kablowy na koncentryku i weźmiesz IPTV na światłowodzie i sygnał DVB-T nadal będzie dostępny (w co wątpię, bo jest płatny w TOYA), to będziesz mógł awaryjnie podłączyć boxa.
    Podejrzewam, że jakość standardowych kanałów w IPTV będzie taka sama, jak w sygnale kablowym.

Pozdrawiam

IPTV nie wezmę na światłowodzie, tylko na kablowym internecie. Sama usługa IPTV nie będzie związana z dostawcą TV kablowej.
    Ano dlatego, że ten sam Android Box odbierał sygnał kanałów naziemnych w aplikacji Live TV na antenie TV Toya w moim mieszkaniu. A u rodziny na antenie TV Multimedia w aplikacji Live TV tych kanałów nie ma. Także nie wyszukuje kanałów TV naziemnej przy wyszukiwaniu automatycznym. Tutoriale wskazywały, żeby wybrać kraj Włochy, bo wtedy wyszukuje również kanały z MUX-8.
    I u mnie wszystkie kanały TV na kablu Toya są dostępne, a u rodziny w Multimedia nie.
  • #17 21752667
    clubber84
    Poziom 39  
    konsultant121 napisał:
    I u mnie wszystkie kanały TV na kablu Toya są dostępne a u rodziny w Multimedia nie.

OK, więc zapytam jeszcze raz:
    - Czy widzisz różnicę między skrótem DVB-T a DVB-C?
  • #18 21752669
    konsultant121
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    konsultant121 napisał:
    I u mnie wszystkie kanały TV na kablu Toya są dostępne a u rodziny w Multimedia nie.

OK, więc zapytam jeszcze raz:
    - Czy widzisz różnicę między skrótem DVB-T a DVB-C?

Tak, DVB-C to sygnał TV kablowej, a DVB-T2 — TV naziemnej dostępnej w eterze dla każdego. Do DVB-C potrzebny jest dekoder dostarczony przez TV kablową, a Android Box, który kupiłem na wolnym rynku, ma wejście do DVB-T2. Nie ma tam mowy o dostępności DVB-C w tym Android Boxie.
  • #19 21752683
    clubber84
    Poziom 39  
    konsultant121 napisał:
    Nie ma tam mowy o dostępności DVB-C w tym Android Boxie.

Dobra, już kumam... myśleliście, że skoro ten box odbiera kanały na kabelku od TOYA, to będzie odbierał też na kabelku od Multimedii?
    A tu zaskoczenie, bo nic u rodziny nie odebrał?
    Tak po prawdzie, to zaskoczyła was TOYA, bo ma oba standardy nadawcze w swojej sieci kablowej, a Multimedia tylko jeden.

U twojej rodziny wystarczy kabel ze ściany wpiąć bezpośrednio do TV, rozpocząć wyszukiwanie w trybie kablowym (lub DVB-C, zależy jak nazwane jest to w menu) i oglądać:
    - BEZPŁATNIE,
    - BEZ ŻADNEJ UMOWY,
    - BEZ DEKODERA,
    - BEZ ANTENY POKOJOWEJ LUB NA DACHU
    te same kanały, co można odebrać naziemnie w całej Polsce.
    W TOYA musisz za nie płacić 40zł miesięcznie lub połowę mniej w promocji 🤣😆😂 (śmiech na sali normalnie).

Pozdrawiam
  • #20 21752686
    KOCUREK1970
    clubber84 napisał:

Cytat z cennika:
    "Dla sieci HFC (mieszanej światłowodowo-koncentrycznej) usługa dostępu poprzez sieć TOYA do kanałów nadawanych w ogólnopolskiej naziemnej telewizji cyfrowej (NTC) zgodnej ze standardem DVB-T/DVB-T2, przy czym jest integralną częścią Usługi TOYAnet z przyczyn technologicznych"
    Czyli żadnej stricte DVB-T2 HEVC tam NIE ma, jako autonomicznej usługi.

Czyli jeśli Autor wypowie umowę, straci dostęp i do "naziemnej".
  • #21 21752687
    clubber84
    Poziom 39  
    KOCUREK1970 napisał:
    Czyli jeśli Autor wypowie umowę, straci dostęp i do "naziemnej".

Oczywiście, bo jest płatna (zgodnie z cennikiem) 40zł miesięcznie lub połowę mniej w promocji. 😂

Pozdrawiam
  • #22 21752692
    KOCUREK1970
    @clubber84
    No, cena po zbuju.
    A do tego jeszcze standardowy abonament RTV.
    Darmowa telewizja za 700 zł rocznie :D

Chcesz taniej, zawsze, ale to zawsze wypowiadać bieżącą umowę na koniec okresu promocji.
    I dotyczy to umowy na wszystko – nie wypowiesz, op kroi jak cebulę.
    Wypowiesz, to od razu da się mieć dobry pakiet za 50 zł.
  • #23 21752754
    konsultant121
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    konsultant121 napisał:
    Nie ma tam mowy o dostępności DVB-C w tym Android Boxie.

Dobra, już kumam... myśleliście, że skoro ten box odbiera kanały na kabelku od TOYA, to będzie odbierał też na kabelku od Multimedii?
    A tu zaskoczenie, bo nic u rodziny nie odebrał?
    Tak po prawdzie, to zaskoczyła was TOYA, bo ma oba standardy nadawcze w swojej sieci kablowej, a Multimedia tylko jeden.

U twojej rodziny wystarczy kabel ze ściany wpiąć bezpośrednio do TV, rozpocząć wyszukiwanie w trybie kablowym (lub DVB-C, zależy jak nazwane jest to w menu) i oglądać:
    - BEZPŁATNIE,
    - BEZ ŻADNEJ UMOWY,
    - BEZ DEKODERA,
    - BEZ ANTENY POKOJOWEJ LUB NA DACHU
    te same kanały, co można odebrać naziemnie w całej Polsce.
    W TOYA musisz za nie płacić 40zł miesięcznie lub połowę mniej w promocji 🤣😆😂 (śmiech na sali normalnie).

Pozdrawiam

Android Box Mecool KT2 nie posiada funkcji DVB-C. Posiada tylko funkcję DVB-T2 na wejściu antenowym.
    Zastanawiam się nad Android Boxem TV: STRONG SRT 423. Ten box ma w specyfikacji oba standardy DVB-T2 oraz DVB-C. Pytanie tylko, czy po rozwiązaniu umowy z TV Toya kabel, który zostanie po tej umowie, dawać będzie nadal sygnał DVB-T2?
  • Pomocny post
    #24 21752763
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1154
    TOYA oferuje telewizję naziemną gratis (jako dodatek) gdy korzystasz z internetu, po tym samym kablu już nie gratis. Z kodowanej TV możesz zrezygnować.
  • #25 21752871
    konsultant121
    Poziom 4  
    krzysiozak napisał:
    TOYA oferuje telewizję naziemną gratis (jako dodatek) gdy korzystasz z internetu, po tym samym kablu już nie gratis. Z kodowanej TV możesz zrezygnować.

To konkretna odpowiedź, na którą czekałem. Dzięki!
    Swoją drogą, jeśli rodzinie się sprawdzi router 5G typu Cudy P2 z kartą SIM z pakietem 100 000 GB miesięcznie za 35 zł, to pomyślę o rezygnacji całkowitej z internetu w Toya i zastosuję podobne rozwiązanie. Wtedy internet (35 zł) i TV (IPTV - wszystkie polskie kanały) wraz z VOD (Netflix itp.) za 10 zł *2 telewizory można mieć za około 55 zł miesięcznie.
  • Pomocny post
    #26 21752956
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1154
    A mam pytanie do użytkownika TOYA z telewizją naziemną,
    1). Czy EPG na muksie 8 działa w pełni?
    2). Czy czas na EPG w MUX8 idzie prawidłowo?

Bo z tymi rzeczami na TV naziemnej od TOYA mam problem.

A co do Internetu 100.000 GB dowiedz się jak długo trwa promocja,czy to czasami nie jest tylko na start. A później po roku dwóch jak za zboże.
  • #27 21753093
    clubber84
    Poziom 39  
    konsultant121 napisał:
    Android Box Mecool KT2 nie posiada funkcji DVB-C. Posiada tylko funkcję DVB-T2 na wejściu antenowym.

Wiem, rozumiem, nie musisz kolejny raz tego powtarzać!! Orientuję się w standardach nadawania i urządzeniach odbiorczych.

Ja natomiast ciągle nie widzę twojej odpowiedzi na pytanie:
    - Dlaczego tego boxa podłączyliście u rodziny do kablówki Multimedii, skoro wiedziałeś, że on jest tylko do tv naziemnej?

Pozdrawiam
  • #28 21753274
    konsultant121
    Poziom 4  
    clubber84 napisał:
    konsultant121 napisał:

Wiem, rozumiem, nie musisz kolejny raz tego powtarzać!! Orientuję się w standardach nadawania i urządzeniach odbiorczych.

Ja natomiast ciągle nie widzę twojej odpowiedzi na pytanie:
    - Dlaczego tego boxa podłączyliście u rodziny do kablówki Multimedii, skoro wiedziałeś, że on jest tylko do tv naziemnej?

Pozdrawiam

Podłączyłem Android boxa MECOOL KT2 u rodziny do kabla Multimedii, aby sprawdzić, czy jest tam dostępna TV naziemna (tak jak u mnie w Toya). Docelowo będziemy chcieli się pozbyć kablówek (Toya i Multimedia:) i badamy temat;) Chcemy, by na naszych Android boxach była możliwość odbioru TV naziemnej i internetowej (IPTV):)

Dodano po 9 [minuty]:

krzysiozak napisał:
    A mam pytanie do użytkownika TOYA z telewizją naziemną,
    1). Czy EPG na muksie 8 działa w pełni?
    2). Czy czas na EPG w MUX8 idzie prawidłowo?

Bo z tymi rzeczami na TV naziemnej od TOYA mam problem.

A co do Internetu 100.000 GB dowiedz się jak długo trwa promocja,czy to czasami nie jest tylko na start. A później po roku dwóch jak za zboże.

Jeśli chodzi o EPG, to w Android boxie (MECOOL KT2 lub STRONG STR420 lub 423) w aplikacji Live TV jest EPG dla wszystkich dostępnych programów TV naziemnej, ale rzeczywiście nie widzę EPG dla programów z Mux8. Testowałem na antenie dachowej, jak i u siebie, podłączając kabel TV Toya. EPG o wiele lepszej jakości jest w IPTV, również dla programów z MUX-8, a na Android boxie w aplikacji Tivimate Premium można dodać własny link do serwera z EPG typu http://epg.ovh/pltv.xml
    Generalnie jakość obrazu na MUX-8 jest kiepska (SD). Podobnie chyba jakość tych programów wygląda w kablowej TV. Na IPTV programy typu Republika są w FHD, a wPolsce w formacie HD. W ogóle w XXI wieku płacenie 100–150 zł i więcej za TV z VOD staje się niemodne;) skoro można mieć to za 10 zł na 1 użytkownika (1 telewizor) i można się cieszyć o wiele lepszą jakością obrazu. Trzeba oczywiście np. zapłacić za aplikację Tivimate Premium. 55 zł rocznie albo chyba ponad 150 zł na wieczność.

100 000 GB jest w Plusie na kartę z aplikacją Uniperks dla studentów. Promocja do aktywowania do końca roku. Przez 3 !! lata od aktywacji zasila się za 35 zł na 30 dni i 100 000 GB jest do wykorzystania co 30 dni. PREPAID jest dla mądrych, a abonament dla ubogich:)))
    Do IPTV i VOD jak znalazł. Minimum 18–20 Mb/s downloadu na routerze LTE i można używać do IPTV i VOD formatu HD/FHD. Przy obrazie 4K czasem zacina, choć 4K na YouTube odbiera perfekcyjnie przy tych 20 Mb/s:) . I tu potrzebny będzie trochę szybszy net na routerze 5G.

Dodano po 4 [godziny] 4 [minuty]:
  • #29 21753757
    KOCUREK1970
    konsultant121 napisał:
    potrzebny będzie trochę szybszy net na routerze 5G.

Zatem już teraz się upewnij, kogo masz tam dostępnego w LTE, bo można się zdziwić.
    Jeśli sprzęt wydzierżawisz od OPA, musisz za niego płacić i go oddać, a jako sprzęt dostaniesz, co będą mieli pod ręką...
    A jeśli sprzęt będziesz chciał kupić sam, to się może okazać, że i 1 tys. zł będziesz musiał na to wydać i jeszcze montować anteny zewnętrzne.
    By LTE działało dobrze, trzeba się do tego przygotować i przyłożyć.

A jeśli wspominasz o Plusie, to już przygotuj się na problemy.
  • #30 21753778
    konsultant121
    Poziom 4  
    >>21753757
    LTE działa u rodziny na routerze kupionym 7 lat temu (Huawei B593s-22). Ok. 20 Mb/s w Plusie. Na dachu wieżowca mają BTS Plusa ;)) U mnie BTS jest 70 m od bloku. Zasięg LTE i 5G (2600, 2100 MHz) jest dostępny. Myślę, że prędkość rzędu 200-300 Mb/s jest na takim routerze u mnie do osiągnięcia (Cudy P2 5G).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dostępność sygnału DVB-T2 (telewizji naziemnej) przez kabel telewizji kablowej Toya jest uzależniona od operatora i jego oferty, a nie od samej instalacji czy lokalizacji. Toya oferuje sygnał DVB-T2 jako usługę dodatkową, często płatną, transmitowaną w sieci HFC (światłowodowo-koncentrycznej) wraz z sygnałem DVB-C (telewizji kablowej). W przeciwieństwie do Toya, operatorzy tacy jak Multimedia czy Vectra udostępniają kanały naziemne w standardzie DVB-C bezpłatnie, co oznacza, że odbiornik DVB-T2 (np. Android Box bez obsługi DVB-C) nie odbierze ich sygnału. Kabel telewizji kablowej nie działa jako antena zbierająca sygnał naziemny, a odbiór DVB-T2 wymaga odpowiedniego sygnału nadawanego przez operatora. Po rozwiązaniu umowy z Toya dostęp do sygnału DVB-T2 na kablu najprawdopodobniej zostanie utracony, gdyż jest to usługa powiązana z abonamentem. Użytkownicy rozważają przejście na IPTV i korzystanie z sygnału naziemnego przez dedykowane anteny dachowe lub balkonowe. Android Boxy takie jak Mecool KT2 (obsługujący tylko DVB-T2) oraz STRONG SRT 420/423 (obsługujące DVB-T2 i DVB-C) są wykorzystywane do odbioru sygnału naziemnego i IPTV. Problemy z EPG, zwłaszcza dla kanałów z MUX-8, są zgłaszane i częściowo rozwiązywane przez aplikacje IPTV z zewnętrznymi źródłami EPG. Wysokość mieszkania i lokalizacja względem nadajników wpływają na jakość odbioru sygnału naziemnego, ale nie powodują pojawienia się sygnału DVB-T2 w kablu TV kablowej. Operatorzy decydują o dostępności i standardzie sygnału w sieci kablowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA