logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak najlepiej połączyć 6 czujników DS18B20 na 1-Wire w Grenton Analog InOut?

Mazurrrr 16 Lis 2025 13:00 702 5
REKLAMA
  • #1 21753006
    Mazurrrr
    Poziom 2  
    Witam, jak łączycie szeregowo w magistrali 1-Wire czujniki DS18B20 — skrętkę lutujecie do nóżek czujnika, a do kolejnego idziecie przez jakieś szybkozłączki? Ma być to magistrala w Grentonie: 6 czujników połączonych do Analog In/Out.
    Jak najlepiej połączyć 6 czujników DS18B20 na 1-Wire w Grenton Analog InOut?
  • REKLAMA
  • #2 21753039
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Mają być równolegle nie szeregowo. Mają różne adresy, to komunikacja idzie jedną linią do wszystkich.
  • REKLAMA
  • #3 21753050
    Mazurrrr
    Poziom 2  
    >>21753039 >>21753039 Jak je połączyć? Wchodzimy na Wago, robimy odczep na czujnik i z Wago lecimy dalej do kolejnego? Przewód lutujemy do nóżek?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21753080
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1610
    Z uwag, że transmisja jest cyfrowa polecam tylko lutowanie ale tak jak opisałeś.
  • REKLAMA
  • #5 21753097
    Mazurrrr
    Poziom 2  
    >>21753080 A co myślicie o tzw. żelkach trójpolowych, zajmują mniej miejsca, zamiast Wago, ciekawe jak z trwałością, czy najbardziej solidnie będzie lutować po dwa przewody DQ do nóżki, a w przypadku VDD, GND trzy i lecieć dalej?
  • #6 21812137
    elcoo
    Poziom 1  
    Walczę z tymi czujnikami od pewnego czasu. Najpierw podłączyłem na płytce, opisałem i wszystko było w porządku. Następnie wpiąłem w instalację na dedykowanym przewodzie i też zagrało, ale po dołożeniu nowego czujnika jeden z istniejących przestał podawać wartość. Czujniki lutowane równolegle, tak jak przewiduje dokumentacja Grenton i czujników, z zasilaniem pasożytniczym.
    Podłączenie kolejnych czujników powodowało, że przestawał odczytywać wartości z istniejących,
    ale tylko niektórych.
    Ostatecznie kupiłem zasilacz 5 V i będę to składać od nowa już na zasilaniu (nie) pasożytniczym do skutku, stosowałem czujniki od dwóch różnych sprzedawców, z których każdy deklarował, że są oryginalne DALLAS, ale nie potwierdzało się to z numerem seryjnym. Czujniki mają mierzyć temperaturę posadzki, więc dedykowane Grenton się umiarkowanie nadają ze względu na mało hermetyczną konstrukcję.
REKLAMA