logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston Clas Premium – brak reakcji siłownika zaworu trójdrożnego, CWU nie działa

qtoda 17 Lis 2025 00:35 465 19
REKLAMA
  • #1 21753799
    qtoda
    Poziom 10  
    Witam, w sprawie zaworu trójdrożnego do kotła Ariston Clas Premium dwufunkcyjnego kondensacyjnego chciałbym zapytać.

Objawy są takie, że kocioł nie dostarcza CWU na "żądanie".
    Po przełączeniu kranu na ciepłą wodę płynie zimna lub przez chwilę letnia woda.
    Funkcja komfort jest włączona i działa, bo kocioł podgrzewa wodę w wymienniku płytowym (do temp. C068), co objawia się letnią/ciepłą wodą z kranu do czasu zużycia nagrzanej wody z wymiennika płytowego.

Wymiennik był odkamieniany (kam...em) bardzo gorącą wodą, poprzez kilkukrotne zanurzenie w roztworze o średnio mocnym stężeniu.

Kiedy dotykam rury CWU pod kotłem, jest ona chłodna; rura sąsiednia z CO jest ciepła.
    Moja diagnoza to, że zawór nie działa prawidłowo.

Pierwsza moja reakcja to wymiana zaworu trójdrożnego, co zrobiłem.
    To działanie nie poprawiło w/w sytuacji.
    Dla sprawdzenia (mam dwa zawory z siłownikami) podłączyłem "zapasowy" siłownik do przewodu z tego zaworu, który jest aktualnie w kotle założony (nowy), po to, aby sprawdzić, czy siłownik zareaguje (wysunie się lub cofnie) po włączeniu CWU.
    Brak reakcji; to samo na drugim siłowniku.

Dalszy wniosek to uszkodzenie sterowania zaworem na płycie głównej.
    Wymieniłem więc wszystkie przekaźniki z płyty.
    Zbliżenie na płytę główną kotła Ariston z przekaźnikami i przewodami
    Wymieniłem też układ ULN2003A.
    Zbliżenie na płytę główną kotła z zaznaczonym układem ULN2003A G4 i opisanymi punktami

(2 sztuki, bo tyle znalazłem na płycie) — na taki sam i tego samego producenta "Texas Instruments"
    (to jest istotny szczegół, bo ten sam układ Toshiby różni się [tolerancją napięć] i nie działa z kotłem).
    Kondensatory elektrolityczne wizualnie bez wycieków i wybrzuszeń.

Kocioł był czyszczony: wszystkie czujniki (przepływu wody, ciśnienia), sitko i inne elementy, które są demontowalne, przeczyściłem, łącznie z "kanalizacją kotła" (rurka z głównego wymiennika do syfonu i syfon też).
    Wymiennik główny też odkamieniałem, podobnie jak płytowy.

Nie mam pomysłu, gdzie może być przyczyna braku sterowania siłownikiem zaworu.
    Chyba że moje wnioski są błędne i gdzieś indziej jest przyczyna.
    Nadmieniam, że CO działa poprawnie.
    Kocioł jest po "lifcie" nr 3300330, bez zanurzeniowego czujnika CWO (tylko stykowy na rurze).
    Nr płyty głównej to 7401 9000 4904 z 13- i 11-pinowym slotem
    Płyta główna kotła Ariston z widocznymi przekaźnikami i układami elektronicznymi
  • REKLAMA
  • #2 21753918
    madyd
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    1. Wyłącz funkcję Comfort.
    2. Odkręć kran i pytanie czy odpala kocioł na CWU po odkręceniu kranu.
    I czekam na informację czy faktycznie odpala. CO68 tj. temperatura wody w układzie CO
  • #3 21754664
    qtoda
    Poziom 10  
    Witam,
    Nie ma mnie w domu, ale żonie dałem instrukcję, jak w odpowiedzi.
    Po wył. funkcji komfort kocioł reaguje na włączenie CWU (dioda świeci się).
    Kran ustawiony na maksa; woda nie jest odpowiednio ciepła. Temperatura CWU jest ustawiona
    na d55 i w takim ustawieniu nie da się wykąpać pod prysznicem (chyba, że ktoś "morsuje").
    Woda może mieć około 33–35°C i utrzymuje się.

Moim zdaniem zawór/siłownik zatrzymał się w jednej pozycji i daje CO OK, a CWU połowicznie.

Przy wł. f. komfort woda w wymienniku nagrzewana jest do C68, aż trochę słychać delikatny "bulgot" i siłownik, moim zdaniem, nie miesza tej wody z płytowego wymiennika z "zimną" z głównego wymiennika, aby dać zadaną temperaturę na prawym pokrętle.

CO ustawione jest na C48 i realizuje zadaną temperaturę przy 8–10°C na zewnątrz.
    Jest też postcyrkulacja CO.

Dzięki za zainteresowanie tematem.
  • REKLAMA
  • #4 21754716
    madyd
    Poziom 19  
    Pozostaje sprawdzić napięcia sterujące zaworem 3 drogowym oraz okablowanie między modułem a zaworem.

Schemat i instrukcja działania zaworu 3-drogowego w kotle grzewczym
  • REKLAMA
  • #5 21754759
    qtoda
    Poziom 10  
    Tłoczek siłownika jest schowany, więc działa w trybie CO,
    przekaźnik jest 5 A, 24 V, więc rozumiem, że na styku 1 lub 2 powinno być 24 V
    przy CWU.

Dzięki, madyd, za udostępnienie informacji, chociaż trudno czytelna po powiększeniu, ale z lupą systemową dałem radę.

Jak będę w domu, to sprawdzę, czy miernik coś pokaże.
  • #6 21754800
    madyd
    Poziom 19  
    Z ważnych informacji zawór w trybie stand-by powinien być ustawiony w trybie CWU. Więc w tej sytuacji wygląda tu typowo na problem z modułem lub okablowaniem między modułem a zaworem. Zawór zasilany jest napięciem 230 V. Postaram się w razie czego wrzucić coś lepszej jakości z poziomu komputera.
  • #7 21755749
    qtoda
    Poziom 10  
    Dwa siłowniki sprężynowe z widocznymi etykietami parametrów zasilania 220–240V.
    Tak, zgadza się: napięcie siłownika to, jak na zdjęciu, 230 V,
    a przekaźnika:
    Zbliżenie na płytę główną z przekaźnikiem i zaznaczonym połączeniem kabli

Rola jest taka:
    Zrzut ekranu z wyszukiwarki Google z opisem przekaźnika JW2SN-DC24V marki Panasonic
    Opis funkcji i działania przekaźnika elektrycznego z napięciem cewki 24V DC
    Opis działania przekaźnika z cewką 24V DC i zastosowania w automatyce.
    Ekran smartfona z wyszukiwaniem informacji o przekaźnikach i ich zastosowaniach

To w celach edukacyjnych, może komuś się przyda.
  • #8 21755774
    madyd
    Poziom 19  
    Ale czy jest napięcie sterujące zaworem trójdrożnym? Druga sprawa czy to na pewno ten przekaźnik? Czy przypadkiem nie ten sąsiedni koloru białego? Złącze zaworu trójdrożnego ma 3-piny.
  • REKLAMA
  • #9 21756131
    qtoda
    Poziom 10  
    Schemat elektryczny kotła gazowego z oznaczeniami czujników i podzespołów

Mam taki schemat z wcześniejszego modelu kotła (z zanurzeniowym czujnikiem CWO).
    I z niego wynika, że to ten. On ma 8 pinów w parach.
    Te po boku mają trzy z jednej strony (jak wierzchołki trójkąta) i jedną parę.

Z tego obecnego nie mam takiego schematu.
  • #10 21756447
    madyd
    Poziom 19  
    Proponuję prześledzić ścieżki na module elektronicznym od złącza zaworu trójdrożnego do przekaźnika dla upewnienia się. A napięcie sterujące zaworem wychodzi z modułu?
  • #11 21757583
    qtoda
    Poziom 10  
    Zawór/siłownik trójdrożny działa. Dzisiaj mierzyłem napięcie na wyjściu, przewód drożny na 3 żyłach,
    Wlutowałem nowe zakupione w sieci 3 przekaźniki (2 białe i czarny w środku).
    Napięcia są na rysunku
    Notatka z pomiarami napięć dla siłownika trójdrożnego CO i CWU

Zdemontowałem siłownik i w ręce czułem, jak drga/pracuje
    Przy CO (chowa się), na CWU (wysuwa się) i w spoczynku jest wysunięty.

Problem z CWO dalej jest.
    Brak komfortowej temperatury i ograniczony czasowo dostęp
    do letniej wody (na czas zużycia tego, co jest w wymienniku płytowym).

Następni podejrzani to:
    Wentylator — dziwny dźwięk/rezonans, modulowany, czasami pojawia się
    Lub niedrożność/zmniejszony przekrój kanałów wodnych w bloku z pompą.
    Nie mam innego pomysłu.
  • #12 21757587
    madyd
    Poziom 19  
    W momencie grzania CWU nie robi się ciepła instalacja CO? Ciepło nie ucieka na CO w momencie grzania CWU?
  • #13 21757591
    qtoda
    Poziom 10  
    Parametry ustawień kotła mam takie:
    231 = 92, regulacja maks. mocy CO
    232 = 97, % RPM maks. mocy CWO
    233 = 25, % RPM min. mocy CWO
    234 = 92, % RPM maks. mocy CO

Jakieś propozycje?

Dodano po 3 [minuty]:

madyd napisał:
    W momencie grzania CWU nie robi się ciepła instalacja CO? Ciepło nie ucieka na CO w momencie grzania CWU?

Teraz rura pod kotłem od CWO jest letnia
    Ta od CO zimna.

Przedtem na odwrót było.
  • #14 21757597
    madyd
    Poziom 19  
    Ustawienia fabryczne wyglądają tak. Natomiast różnice nie są duże. Tabela parametrów kotła CLAS PREMIUM 24 NG z wartościami ustawień fabrycznych

Dodano po 1 [minuty]:

A spróbuję przy odkręconej cwu przytrzymać przez ok 7 sek. przycisk reset. Powinna się włączyć funkcja analizy spalin i ustawić na moc maks. Zobaczymy czy będzie coś cieplejsza woda wtedy

Dodano po 6 [minuty]:

Tutaj podgląd jak włączyć max cwuInstrukcja obsługi kotła pokazuje aktywację funkcji analizy spalin i tryby mocy
  • #15 21757655
    qtoda
    Poziom 10  
    Robiłem ten reset i dla max CWO i max CO.
    Brak zmian.
    Temp. CWO ustawiona na 50°C i letnia woda; zwiększę do 57°C i tak samo.

Kiedyś serwisant mówił mi, że kocioł dostaje za mało gazu.
    Z gazowni przyjechali i wymienili licznik na największy. Bez zmian.

Tutaj chyba jest problem z mocą kotła.
    Może jakiś paproch siedzi w zespole gazowym?
  • #16 21758346
    madyd
    Poziom 19  
    Raczej gdyby zawór gazowy był zanieczyszczony to na kotle pojawiałyby się błędy.
    Kran nie był wymieniany? Ciśnienie w kranie jest normalne czy słabe?
    Sondy NTC w kotle rozmieszczone są prawidłowo? Wartość omowa czujnika(ów) kotła jest prawidłowa (nominalna 20°C= 12 KΩ, 40°C= 5,8 KΩ , 60°C= 3 KΩ , 80°C=1,7 KΩ)?
  • #17 21759641
    pleya
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    >>21757655 Witam, problem zimnej wody upatrywałbym w zakamienieniu układu wodnego w wymienniku. Powszechny problem w kotłach i podgrzewaczach, a znając metody działania serwisantów, lepiej wymienić moduł za kilka stówek niż przepłukać Kamikxem układ wodny! Pozdrawiam
  • #18 21760228
    qtoda
    Poziom 10  
    pleya napisał:
    >>21757655 Witam, problem zimnej wody upatrywał bym w zakamienieniu układu wodnego w wymienniku. Powszechny problem w kotłach i podgrzewaczach a znając metody działania serwisantów lepiej wymienić moduł za kilka stówek niż przepłukać Kamikxem układ wodny! Pozdrawiam

Obydwa wymienniki były traktowane Kamixem w większym stężeniu niż zalecane
    i w bardzo gorącej wodzie, kilkakrotnie.

Dodano po 33 [minuty]:

madyd napisał:
    Raczej gdyby zawór gazowy był zanieczyszczony to na kotle pojawiałyby się błędy.
    Kran nie był wymieniany? Ciśnienie w kranie jest normalne czy słabe?

Kran nie był zmieniany, ciśnienie normalne, jak używam "ciepłej " wody dioda zapala się
    podgrzana woda w wymienniku płytowym jest "ręcznie" na dźwigni mieszana.

madyd napisał:
    Sondy NTC w kotle rozmieszczone są prawidłowo?

na powrocie mam czerwone przewody, a na zasilaniy CO niebieskie.

Nie wiem czy to właściwie podłączone jest,
    ewentualnie mogę zamienić przewody i zobaczyć co będzie się działo.
    madyd napisał:
    Wartość omowa czujnika(ów) kotła jest prawidłowa (nominalna 20°C= 12 KΩ, 40°C= 5,8 KΩ , 60°C= 3 KΩ , 80°C=1,7 KΩ)?

Obydwa wymienniki były traktowane kami..m, w większym stężeniu od zlecane
    i w b. gorącej wodzie, kilkakrotnie.

co do pomiaru to mam teraz nagrzaną wodę w wymienniku płytowym C67
    i na powrocie (niebieski) 2,57 Ω
    a na zasilaniu CO (czerwony) 2,77 Ω

Fragment instalacji wodnej z rurami miedzianymi i przewodami elektrycznymi.

Dodano po 14 [minuty]:

Uważam/takie mam wrażenie, że kocioł na CWU, nie pracuje pełnych obrotach/pełnej mocy.

może to kwestia pompy wody?
    nie wiem jak to sprawdzić, słyszę modulowaną pracę pompy
    ale nie na pełnej mocy.
  • #19 21760342
    madyd
    Poziom 19  
    qtoda napisał:
    na powrocie mam czerwone przewody, a na zasilaniy CO niebieskie.

Na zasilaniu ma być czerwony a na powrocie niebieski ale chyba tak jest. Rezystancja NTC wydaje się być prawidłową. Pompa nie wchodzi wyżej bo nie ma powodu żeby pracować z większą mocą. Za mało ciepła jest woda w kotle żeby zwiększyła swoją moc. Można ustawić jej stała wyższa prędkość ustawiając parametr 238 na 1. Zobacz co pokazują parametry 831,832,833. Są to odczyty z ntc.Tabela z parametrami temperatury kotła CO i CWU z oznaczeniami 830–833

Dodano po 6 [minuty]:

Jeżeli zakamieniony byłby wymiennik płytowy to kocioł szedłby z dużą mocą ale pojawialyby się błędy: problem z przepływem, przegrzew.
    Tutaj przydałby się serwisant z magazynem części który szukałby problemu do skutku podmieniając części. Nie wiem czy nie zacząłbym od podmiany modułu elektronicznego. Możnaby sprobowac przywrócić ustawienia fabryczne i ustawić płytę na nowo. Pewnie nie pomoże ale nie zaszkodzi spróbować 🙂.
  • #20 21760459
    qtoda
    Poziom 10  
    madyd napisał:
    Zobacz co pokazują parametry 831,832,833. Są to odczyty z ntc.

830=50
    831=25
    832=25
    833=0

madyd napisał:
    Można ustawić jej stała wyższa prędkość ustawiając parametr 238 na 1

Przy tym parametrze 238=1 jest error 5P1. Mam na 238=2

Dodano po 54 [minuty]:

Jeszcze kwestia odpowietrzenia kotła,
    proszę o dokładną instrukcję, jak odpowietrzyć np. po wymianie zaworu 3-drożnego,
    zwłaszcza obieg CWU.

Spuszczam wodę tylko z kotła; grzejników nie ruszam — są na jednej kondygnacji/poziomie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kotła kondensacyjnego dwufunkcyjnego Ariston Clas Premium, w którym zawór trójdrożny z siłownikiem nie reaguje prawidłowo na żądanie ciepłej wody użytkowej (CWU). Pomimo włączonej funkcji komfort, kocioł podgrzewa wodę w wymienniku płytowym do około 68°C, lecz po jej zużyciu z kranu płynie zimna lub letnia woda. Wymiennik CWU był odkamieniany, a zawór trójdrożny wraz z siłownikiem został wymieniony bez poprawy. Diagnostyka obejmowała sprawdzenie napięć sterujących zaworem (230 V), przekaźników oraz okablowania między modułem elektronicznym a zaworem. Siłownik działa mechanicznie, zmieniając pozycję przy CO i CWU, jednak problem z podgrzewaniem CWU pozostaje. Podejrzewane są również inne elementy, takie jak wentylator generujący nieregularne dźwięki lub możliwe zanieczyszczenia w zespole gazowym ograniczające moc kotła. Próby resetu i ustawienia maksymalnej mocy CWU nie przyniosły efektu. Wskazano na konieczność dalszej diagnostyki modułu sterującego, okablowania oraz ewentualnych problemów hydraulicznych w układzie kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA