Witam, w sprawie zaworu trójdrożnego do kotła Ariston Clas Premium dwufunkcyjnego kondensacyjnego chciałbym zapytać.
Objawy są takie, że kocioł nie dostarcza CWU na "żądanie".
Po przełączeniu kranu na ciepłą wodę płynie zimna lub przez chwilę letnia woda.
Funkcja komfort jest włączona i działa, bo kocioł podgrzewa wodę w wymienniku płytowym (do temp. C068), co objawia się letnią/ciepłą wodą z kranu do czasu zużycia nagrzanej wody z wymiennika płytowego.
Wymiennik był odkamieniany (kam...em) bardzo gorącą wodą, poprzez kilkukrotne zanurzenie w roztworze o średnio mocnym stężeniu.
Kiedy dotykam rury CWU pod kotłem, jest ona chłodna; rura sąsiednia z CO jest ciepła.
Moja diagnoza to, że zawór nie działa prawidłowo.
Pierwsza moja reakcja to wymiana zaworu trójdrożnego, co zrobiłem.
To działanie nie poprawiło w/w sytuacji.
Dla sprawdzenia (mam dwa zawory z siłownikami) podłączyłem "zapasowy" siłownik do przewodu z tego zaworu, który jest aktualnie w kotle założony (nowy), po to, aby sprawdzić, czy siłownik zareaguje (wysunie się lub cofnie) po włączeniu CWU.
Brak reakcji; to samo na drugim siłowniku.
Dalszy wniosek to uszkodzenie sterowania zaworem na płycie głównej.
Wymieniłem więc wszystkie przekaźniki z płyty.
Wymieniłem też układ ULN2003A.
(2 sztuki, bo tyle znalazłem na płycie) — na taki sam i tego samego producenta "Texas Instruments"
(to jest istotny szczegół, bo ten sam układ Toshiby różni się [tolerancją napięć] i nie działa z kotłem).
Kondensatory elektrolityczne wizualnie bez wycieków i wybrzuszeń.
Kocioł był czyszczony: wszystkie czujniki (przepływu wody, ciśnienia), sitko i inne elementy, które są demontowalne, przeczyściłem, łącznie z "kanalizacją kotła" (rurka z głównego wymiennika do syfonu i syfon też).
Wymiennik główny też odkamieniałem, podobnie jak płytowy.
Nie mam pomysłu, gdzie może być przyczyna braku sterowania siłownikiem zaworu.
Chyba że moje wnioski są błędne i gdzieś indziej jest przyczyna.
Nadmieniam, że CO działa poprawnie.
Kocioł jest po "lifcie" nr 3300330, bez zanurzeniowego czujnika CWO (tylko stykowy na rurze).
Nr płyty głównej to 7401 9000 4904 z 13- i 11-pinowym slotem
Objawy są takie, że kocioł nie dostarcza CWU na "żądanie".
Po przełączeniu kranu na ciepłą wodę płynie zimna lub przez chwilę letnia woda.
Funkcja komfort jest włączona i działa, bo kocioł podgrzewa wodę w wymienniku płytowym (do temp. C068), co objawia się letnią/ciepłą wodą z kranu do czasu zużycia nagrzanej wody z wymiennika płytowego.
Wymiennik był odkamieniany (kam...em) bardzo gorącą wodą, poprzez kilkukrotne zanurzenie w roztworze o średnio mocnym stężeniu.
Kiedy dotykam rury CWU pod kotłem, jest ona chłodna; rura sąsiednia z CO jest ciepła.
Moja diagnoza to, że zawór nie działa prawidłowo.
Pierwsza moja reakcja to wymiana zaworu trójdrożnego, co zrobiłem.
To działanie nie poprawiło w/w sytuacji.
Dla sprawdzenia (mam dwa zawory z siłownikami) podłączyłem "zapasowy" siłownik do przewodu z tego zaworu, który jest aktualnie w kotle założony (nowy), po to, aby sprawdzić, czy siłownik zareaguje (wysunie się lub cofnie) po włączeniu CWU.
Brak reakcji; to samo na drugim siłowniku.
Dalszy wniosek to uszkodzenie sterowania zaworem na płycie głównej.
Wymieniłem więc wszystkie przekaźniki z płyty.
Wymieniłem też układ ULN2003A.
(2 sztuki, bo tyle znalazłem na płycie) — na taki sam i tego samego producenta "Texas Instruments"
(to jest istotny szczegół, bo ten sam układ Toshiby różni się [tolerancją napięć] i nie działa z kotłem).
Kondensatory elektrolityczne wizualnie bez wycieków i wybrzuszeń.
Kocioł był czyszczony: wszystkie czujniki (przepływu wody, ciśnienia), sitko i inne elementy, które są demontowalne, przeczyściłem, łącznie z "kanalizacją kotła" (rurka z głównego wymiennika do syfonu i syfon też).
Wymiennik główny też odkamieniałem, podobnie jak płytowy.
Nie mam pomysłu, gdzie może być przyczyna braku sterowania siłownikiem zaworu.
Chyba że moje wnioski są błędne i gdzieś indziej jest przyczyna.
Nadmieniam, że CO działa poprawnie.
Kocioł jest po "lifcie" nr 3300330, bez zanurzeniowego czujnika CWO (tylko stykowy na rurze).
Nr płyty głównej to 7401 9000 4904 z 13- i 11-pinowym slotem