logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 Pro – błąd podglądu PDF w Eksploratorze, Adobe Reader zainstalowany

OPservator 17 Lis 2025 09:11 2823 16
REKLAMA
  • #1 21753919
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1228
    Pacjent: Windows 11 Pro
    Objawy: Komunikat systemu Windows ostrzegający o potencjalnie szkodliwym pliku PDF

Witam. Od jakiegoś czasu coraz większe grono klientów zgłasza problem z "podglądem" PDF w Eksploratorze Windows j/w.
    Na komputerach z systemem w wersji 24H2 kompilacji 6XXXX jest OK, od wersji 7XXXX do 25H2 (najnowszy) podgląd zgłasza powyższy błąd przy większości PDFów - włączając w to pliki utworzone przez klienta... Oczywiście Adobe Reader ze strony jeśli ma to znaczenie.

Czy ma ktoś pomysł?

Wyłączenie SmartScreen nie pomaga.
    Ręczne odblokowanie pliku czy nawet skryptem wszystkich PDF również nic nie daje.
    Właścicielem pliku jest konto użytkownika danego klienta, więc tu również nie powinno być konfliktu.
    Wyczytałem jeszcze o dodaniu zmiany w rejestrze, aby każdy pobrany plik był z automatu odblokowany, ale to również nic nie zmienia.

Czy ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 21753928
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 858
    Dodanie do zaufanych nie pomogło?
    Nie wiem czy podpisu cyfrowego nie sprawdza Adobe Acrobat - może w polisach gdzieś trzeba wyłączyć?
  • REKLAMA
  • #3 21754783
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5400
    OPservator napisał:
    Oczywiście Adobe Read

Ja korzystam z bardzo prostego programu o nazwie Sumatra Reader.

Pewnie blokuje coś antywirus i trzeba pliki dodać do wykluczenia.
  • REKLAMA
  • #4 21754967
    sq3evp
    Poziom 39  
    Symantec blokował nam kiedyś w pracy pliki dla Acrobata - jakaś suma kontrolna w pliku nei pasowała.
    Foxit Reader pozwalał to omijać.
  • #5 21754969
    OPservator
    Poziom 39  
    Antywirus nie jest tu raczej problemem, bo u jednego klienta jest WithSecure, a u drugiego tylko Windows Defender - i obaj mają ten sam problem.
    Alternatywne oprogramowanie też nie wchodzi w rachubę, już dawno próbowałem ich namówić na Foxita - bo zwyczajnie jestem przeciwnikiem Adobe ze względu na w sumie monopol i chore ceny ;)
  • #6 21754982
    KOCUREK1970
    @OPservator
    Ale to chyba w interesie klienta końcowego powinno być, żeby zadbać o to, żeby te pliki otworzyć.

Konfiguracji sprzętowej, konfiguracji oprogramowania jest niezliczona ilość – a ty chcesz stanąć na głowie, żeby to rozwiązać po twojej stronie. Nie tędy droga.
  • #7 21754993
    sq3evp
    Poziom 39  
    Część plików otwierała systemowa przeglądarka w Win8.1

Komunikat w poście #1 twierdzi, że jeżeli ufasz to otwórz.

Nie można otworzyć i sprawdzić?
    Czy na Linuxie można? CZy inny komputer otweira? Czy skojarzenie pliku z Acrobate otwiera? Czy otwarcie Acrobata jako Admin i wybranie pliku otweera?
  • #8 21755006
    OPservator
    Poziom 39  
    Można plik otworzyć, bez problemu - ale to dalej nie rozwiązuje kwestii PODGLĄDU.
    Podgląd pliku PDF z poradnikiem serwisowym w folderze Pobrane w systemie Windows
    U mnie jak widać działa - u obu klientów część plików się odpala, ale zdecydowana większość nie - problemu w Windows 10 nie było, działało im to prawidłowo.
  • #9 21755022
    sq3evp
    Poziom 39  
    A może konfiguracja Acrobata coś pomoże?
    Mam na Win8.1 czasem problem, Reader nie chcei sie aktualizować, ale pomaga wyłączenie usługi Adobe Update (czy coś takiego).
    Jeszcze można by spróbować wyłączyć wszelkie usługi związane z Adobe.

Czy na stronach M$ nitk nie zgłasza problemu?

Coś znalazłem - 15 sec i jest coś:
    https://learn.microsoft.com/en-us/answers/que...-explorer-not-previewing-pdf-files-since-25h2

Piszą, że odblokowac trzeba pliki w folderze:
    Get-ChildItem -Path "C:\Users\Username\Documents\PDF" -Recurse | Unblock-File
    Unblock-File -Path "C:\Users\admin\Downloads\*.pdf"

Może jescze takie ominięcie:
    Control Panel -> Internet Options -> Security - > Trusted Site -> Sites

Add the IP address / Website of the shared files.

Do tego:
    It was discovered the Security Update for Microsoft Windows (KB5066835), installed on Oct 15, 2025 could be the culprit. I uninstalled the update & previewing .pdf's has been restored.
  • REKLAMA
  • #10 21755123
    KOCUREK1970
    @OPservator

Jeżeli w przeglądarce jest taki problem, to sprawdzić na innej.
    Jeżeli jest problem na pozostałych przeglądarkach, to zamiast otwierać plik w przeglądarce, zapisać go na dysku i wtedy otworzyć dedykowanym programem.

Ja na przykład stosuję taką metodę – nigdy nie otwieram żadnego pliku w przeglądarce, ściągam go na dysk, leci antywirus i dopiero go otwieram dedykowanym programem.
  • #11 21755127
    OPservator
    Poziom 39  
    sq3evp napisał:
    It was discovered the Security Update for Microsoft Windows (KB5066835), installed on Oct 15, 2025 could be the culprit. I uninstalled the update & previewing .pdf's has been restored.

Przy próbie odinstalowania Windows wyrzuca monit, że nawet nie ma tej aktualizacji :D
    sq3evp napisał:
    Piszą, że odblokowac trzeba pliki w folderze:
    Get-ChildItem -Path "C:\Users\Username\Documents\PDF" -Recurse | Unblock-File
    Unblock-File -Path "C:\Users\admin\Downloads\*.pdf"

OPservator napisał:
    Ręczne odblokowanie pliku czy nawet skryptem wszystkich PDF również nic nie daje.

Spróbuję z tym panelem sterowania, ale nie wiem co ma explorer.exe do internetu.
  • #14 21755188
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Zauważyłem, że taki problem występuje nie tylko przy PDF, ale także przy plikach pakietu Office (csv, docx, xlsx). Co ciekawe, 1 na 20 csv jakie posiadam mi pokazał podgląd, a inne uznał za zagrożone, choć są z jednego źródła :D
    Niezłe jaja.
  • #16 21755202
    OPservator
    Poziom 39  
    @Homo_toxicus najnowsze co się ze strony pobiera, bo już reinstalowałem :D

Dodano po 56 [sekundy]:

@Tomek_GZ no też właśnie to jest ten problem, bo klient bazuje na podglądach - jak to w logistyce, wszystko na szybko i po łebkach ;)
  • #17 21755246
    KOCUREK1970
    @OPservator
    Jeśli to jest logistyka, to oni często pracują nie na stricte komputerach, tylko na klientach, a główny komputer to jakiś serwer i tam jest oprogramowanie.
    Być może wystarczy zrestartować taki serwer.
REKLAMA