logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Proxima NW 1 z Gatolift 600 – brak reakcji bramy po podłączeniu

dawkrol 18 Lis 2025 00:05 297 7
  • #1 21754757
    dawkrol
    Poziom 2  
    Potrzebuję porady w kwestii podłączenia sterownika Proxima NW 1 do napędu bramy garażowej Gatolift 600. Zrobiłem to na podstawie wcześniejszych postów z elektrody, ale urządzenie nie działa poprawnie. Nie wiem gdzie robię błąd, a po lekturze wcześniej założonych postów nie przychodzi mi rozwiązanie.

Podłączyłem następująco:
    Proxima Gatolift
    NO - > PB
    P - > GND

AC 12/24 (z lewej strony) - > + 24
    Po podłączeniu buzer sterownika stale pulsacyjnie sygnalizował.

Uznałem, że zasilanie nie ma uziemienia więc połączyłem zasilanie i P razem do GND:a:
    Proxima Gatolift
    NO - > PB
    P - > GND
    AC 12/24 (z prawej strony) -> GND
    Po podłączeniu sygnał: trzy krótkie przerwa jeden długi, ale nie działa przycisk sterownika, nie da się programować pilotów, zero reakcji

W końcu odłączyłem P:
    Proxima Gatolift
    NO - > PB
    AC 12/24 (z prawej strony) -> GND
    Teraz po podłączeniu seria sygnałów, przycisk działa, zaprogramowałem piloty, ale zaprogramowane piloty nie wpływają na działanie w Gatolift.
  • #3 21754866
    dawkrol
    Poziom 2  
    Jak rozumiem, P to jest styk COM

Zbliżenie na zielony złącze sterownika z oznaczeniami NO, NC, P i 230V AC

Swoją drogą, to jest instrukcja tego sterownika:
    Załączniki:
    • Instrukcja-sterownik-NW1-NW2-LIFE-2.pdf (423.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 21754920
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    dawkrol napisał:
    Jak rozumiem, P to jest styk COM

Nie.

Zbliżenie żółtego modułu Proxima z oznaczeniem styku COM na listwie zaciskowej

Z Proximy podłączasz dwa lewe zaciski, czyli NO i ten obok COM, pod PBSW i GND napędu, zasilanie możesz wziąć z +24 i GND.

kotbury napisał:
    Co to za zacisk P w Proximie

P + zacisk oplotu anteny Proximy + jakiś przycisk NO działa jak przycisk programowania.

Schemat podłączenia zacisków w module NW1 z oznaczeniami NO, NC, COM, P i zasilania
  • #5 21755724
    dawkrol
    Poziom 2  
    Dzięki! Podłączyłem wszystko tak, jak opisałeś. Udało mi się zaprogramować piloty. Sterownik na nie reaguje, jednak nadal nie ma żadnej reakcji w napędzie Gatolift.
    Po włączeniu zasilania jest sygnał: długi, 5 krótkich, 8 krótkich. Rozumiem, że to czas monostabilny — 0,58 s.
    Może to być kwestia złego zaprogramowania? Czy gdzie indziej jeszcze leży problem?
  • Pomocny post
    #6 21755754
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    Przeczytaj dokładnie instrukcję do Proximy, zacznij od ustawienia trybu monostabilnego, pkt 5. Konfigurowanie sterownika, po naciśnięciu i przytrzymaniu przycisku na sterowniku po usłyszeniu jednego krótkiego sygnału buzera (po około 8 sek.) puszczasz przycisk, jest wejście w tryb ustawienia pracy kanału.
    Teraz ponownie naciskasz i przytrzymujesz przycisk i po długim sygnale usłyszysz pojedynczy krótki sygnał puszczasz przycisk, dalej sterownik generuje krótki i jeden długi sygnał, po długim sygnale naciskasz przycisk i teraz sterownik oczekuje na wprowadzenie trzech cyfr określających czas działania przekaźnika, masz wprowadzić cyfry 001, wprowadzenie cyfr jest opisane w instrukcji pkt 3. Wprowadzanie liczby do sterownika -> 3.1. Wprowadzanie liczby trzycyfrowej.
    Po prawidłowym wprowadzeniu cyfr powinna być zasygnalizowana 1 sek. w postaci, przedłużony sygnał to zero, drugi przedłużony sygnał to drugie zero, trzeci normalny sygnał to 1, po tym wszystkim w/g instrukcji będzie jeszcze hymn kibica i sterownik przejdzie do normalnej pracy z ustawieniem monostabilnym i czasem 1 sek.

Masz to wszystko opisane w instrukcji, skup się i zrób jak pisze krok po kroku i będzie dobrze.
  • #7 21755818
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Na początek sprawdź czy napęd reaguje na podany sygnał, najlepiej za pomocą zwarcia kabelków które masz podłączone do wyjścia Proximy.
  • #8 21756793
    dawkrol
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc i konkretne wskazówki, szczególnie rokbokowi! Sprawa się rozwiązała po kontakcie z działem technicznym Proximy.

Przy okazji kilka rzeczy, które mogą się okazać komuś przydatne:
    1. Sygnał po podłączeniu sterownika Proxima NW 1 to kod zaprogramowania, a nie, jak myślałem, czas monostabilny (w moim przypadku było to 058, czyli kod odpowiadający systemowi Life).
    2. Sterowniki Proximy fabrycznie są ustawione na 1 s w trybie monostabilnym, więc w moim przypadku nie było potrzeby go przekonfigurowywać.
    3. Informacja, którą znalazłem na forum, że styki PB i PBSW działają tak samo, jest błędna dla Gatolift 600. PB jest dla fotokomórek, więc sterownik należy podpiąć pod PBSW.
    4. W załączniku instrukcja montażu, w której jest opisana płytka Gatolift 600 (str. 55).
    Załączniki:
    • Instrukcja montażu bramy malowanej i napÄ_du.pdf (1.96 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia sterownika Proxima NW 1 do napędu bramy garażowej Gatolift 600, gdzie po wykonaniu połączeń zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami brama nie reaguje na sterowanie. Podłączono styki NO do PB oraz P do GND, a zasilanie AC 12/24 V do odpowiednich zacisków, jednak sterownik sygnalizował pulsacyjnie buzerem i nie działały przyciski ani programowanie pilotów. Próby modyfikacji połączeń, w tym łączenie zasilania i P do GND oraz odłączenie P, nie przyniosły efektu. Problem wskazuje na błędne podłączenie sygnałów sterujących lub zasilania, co skutkuje brakiem reakcji napędu i niemożnością programowania. Konieczne jest zweryfikowanie schematu połączeń, zwłaszcza prawidłowego podłączenia styku P oraz zasilania, aby zapewnić poprawną komunikację między sterownikiem Proxima NW 1 a napędem Gatolift 600.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA