logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie Proxima NW1 do centrali DG2 Elektrobim – sterowanie bramą Wiśniowski jednym pilotem

Sikor23 05 Sie 2025 09:07 360 7
REKLAMA
  • #1 21626301
    Sikor23
    Poziom 2  
    Cześć,
    Proszę o radę, bo samemu ciężko mi sobie z tym poradzić. Chodzi o podłączenie przekaźnika Proxima NW1 do centrali DG2 Elektrobim. Chodzi o to, aby móc sterować bramą garażową (Wiśniowski) oraz bramą wjazdową (Elektrobim) tym samym pilotem – wybrałem akurat ten z Wiśniowskiego. Przesyłam schemat centralki i zdjęcie przekaźnika NW1.
    Schemat połączeń centrali sterującej DG2 firmy Elektrobim z podzespołami.
    Przekaźnik Proxima NW1 na pudełku, widoczne zaciski i opis zasilania 12/24V AC/DC

Obejrzałem filmik firmy Elektrobim, gdzie montowali swój przekaźnik do swojej centrali, aby zwiększyć ilość pilotów, i postanowiłem podpiąć NW1 pod te same styki, czyli odpowiednio NO podpiąłem pod 4 w centrali (E0), a wspólny pod 2 (COM). Przewody zasilające przekaźnika pod 6 i 7. Zero efektu. Przekaźnik nawet nie zapikał. Jak zwarłem ze sobą kable podpięte do centrali pod 4 i 2, to brama pracowała w trybie otwórz-stop-zamknij. Czyli ok. Wspomnę, że NW1 ma bardzo słabą instrukcję, gdzie był tylko jeden schemat i postanowiłem go wykorzystać. Podpiąłem go tak:
    Przekaźnik Proxima NW1 trzymany w dłoni z podłączonymi trzema przewodami
    Czyli przewód COM trafił w masę anteny, a przewód E0 bez zmian. Wtedy urządzenie działało. Nawet sparował się pilot, ale brama nie reagowała.

Jeszcze podsyłam schemat z instrukcji NW1.
    Schemat połączeń przekaźnika Proxima NW1 z opisem zacisków i napięcia

Dzięki za każdą sugestię!
    Pozdrawiam
    AI: Czy po naciśnięciu przycisku na pilocie dioda na przekaźniku NW1 się zapala lub słychać kliknięcie przekaźnika? Chodzi o potwierdzenie, czy przekaźnik reaguje na sygnał z pilota.
    Dioda reaguje, pilot się sparował z urządzeniem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21626328
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1747
    Zasilanie NW1 powinno być pod zacisk 10-11
    Sterowanie 1-2, lub 1-3 prawdopodobnie .
    Sprawdź czy zadziała.
  • REKLAMA
  • #3 21626333
    Sikor23
    Poziom 2  
    >>21626328 Serdeczne dzięki za odpowiedź! Sprawdzę i dam znać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21626347
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1747
    OK, czekam na odpowiedź.
  • Pomocny post
    #5 21626375
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3576
    1 i 2 to domyslnie (z fabryki) sekwencyjne otwieranie obu skrzydeł. 1 i 3 to domyslnie furtka (otwieranie sekwencyjne 1 skrzydła). Ale funkcjami wejść 1 i 3 można dowolnie żonglować z menu ustawień - patrz instrukcja.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21626394
    rokbok
    Poziom 39  
    Ocena: 987
    kotbury napisał:
    1 i 2 to domyslnie (z fabryki) sekwencyjne otwieranie obu skrzydeł. 1 i 3 to domyslnie furtka (otwieranie sekwencyjne 1 skrzydła)

Chyba ma być 1 i 2 sekwencyjne, 2 i 3 furtka ;).

Dodano po 6 [minuty]:

zik23sikor napisał:
    Jeszcze podsyłam schemat z instrukcji NW1.

Połączenie P i zacisku na oplot kabla anteny z zastosowaniem łącznika NO działa jak przycisk na obudowie, więc można to pominąć.
  • #7 21627095
    Sikor23
    Poziom 2  
    Serdeczne dzięki każdemu, który zatrzymał się, aby pomóc. Działa! Było źle podłączone zasilanie.
  • #8 21627097
    Sikor23
    Poziom 2  
    Zasilanie podłączono pod złącza 10-11 zgodnie z sugestią.

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest podłączenie przekaźnika Proxima NW1 do centrali DG2 Elektrobim w celu sterowania dwoma bramami – garażową Wiśniowski oraz wjazdową Elektrobim – za pomocą jednego pilota Wiśniowski. Użytkownik próbował podłączyć styki NO i COM przekaźnika NW1 do odpowiednich zacisków centrali DG2 (NO do zacisku 4 - E0, COM do zacisku 2 - COM) oraz zasilić przekaźnik z zacisków 6 i 7, jednak przekaźnik nie reagował. Zwarcie zacisków 4 i 2 centrali powodowało poprawne działanie bramy w trybie otwórz-stop-zamknij. Problem wynikał z braku aktywacji przekaźnika NW1, co sugeruje konieczność zastosowania odpowiedniego sygnału sterującego lub innego sposobu podłączenia. Dyskusja wskazuje na potrzebę dokładniejszej analizy schematów i parametrów przekaźnika oraz centrali, aby umożliwić współpracę urządzeń i sterowanie dwoma bramami jednym pilotem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA