logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gładź po tynku gipsowym – czy drobne fale po szlifowaniu to norma?

Dzia10 19 Lis 2025 11:15 594 8
REKLAMA
  • #1 21755960
    Dzia10
    Poziom 2  
    Gładzie - miałem tynk gipsowy bardzo ładnie położony, co bardziej ślepy fachowiec to mówił, że po co na to gładzie, ale ja widziałem dużo rys i ubytków, więc nałożyłem 2x cienko Atlasa GTA.

Zeszlifowałem P240 żyrafą i klockami ściernymi P180, i będę finiszował narożniki P240 też.

Pytanie jest jednak inne: jak sobie wesoło jeździłem żyrafą z mocnym LED-em, to około doświetlanie pół metra wyglądało wszędzie równo, gładko i na gotowo. Skonstruowałem sobie jednak lampę smugową LED, mocną, i przełożona idealnie do ściany czy sufitu pokazuje mini fale. One są bardzo małe, nawet nie powiem, żeby się światło na tym załamywało — robi się jakby ciut niejednolite światło.

Pytanie jest takie: czy ja świruję, że chcę to mieć idealnie jak stół, czy dobrze myślę i tak być powinno. Boję się jednak z tym działać, bo niejednolitość miejscami może być spowodowana skumulowanym pyłem albo tym, że miejscami się przetarłem na tyle, że tynk prześwituje, ale nie ma rys, więc nie chcę tam nic uzupełniać i robić sobie roboty. Kolejnych docierań boję się, że przetrę do tynku, bo miejscami tak miałem i musiałem dokładać gładzi, bo szybko rysy się na nim robią znowu.

Doradźcie coś, proszę, robię swoje pierwsze gładzie i się zastanawiam — czy to już, czy to jeszcze. Mogę zrobić w sobotę zdjęcie ewentualnie.
  • REKLAMA
  • #2 21755981
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1037
    Chyba przesadzasz z dokładnością - są w życiu ważniejsze sprawy niż super prosta gładka ściana - na nich się skup.
    Nie powiem, miałem podobnie jak próbowałem "prostować" tynki u siebie - ale odpuściłem - bo pomyślałem, a w czym mi to przeszkadza? ściana jest, ciepło jest, deszcz na głowę nie pada - to lepiej zmarnować czas na jakieś inne ważniejsze sprawy ;)
  • REKLAMA
  • #3 21755983
    Dzia10
    Poziom 2  
    Boję się po prostu lampy sufitowej włączyć, później albo kinkietów i krytyki na parapetówce, że ja to sp....aprałem
  • #4 21756007
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 535
    Głupi się nie kapnie, mądry nic nie powie. Pozostałych wyeliminuj z grona znajomych.
    Ludzie!! Dokąd ten świat zdąża.
  • REKLAMA
  • #5 21756011
    Dzia10
    Poziom 2  
    No dobra, macie rację, dużo. Ale, biorąc pod uwagę, że jestem pedantyczny, pomijając tamte aspekty, to taki kinkiet czy coś może mnie irytować, jak zaświeci i się bulwy pokażą.

Czy wy, jak robiliście gładzie, to wyszły idealnie gładkie, czy takie leciutkie fale są nieuniknione bez płyt GK?

Myślałem, może, żeby wyeliminować tylko wszystko to, co oświetlone pod kątem, nie wiem, 15–30° widać, a to, co oświetlone 0–5°, olać.
  • #6 21756019
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1037
    Drobne ryski zamaluje farba, od takiej pedanterii trzeba uciekać, bo życie jest jedno i szkoda czasu na poprawianie takich drobnostek. Możliwe że masz szczęśliwe życie i nie masz większych problemów, to wtedy możesz się tym zająć bo co innego będziesz robił jak brakuje wyzwań ;)
    Ja bym odpuścił, to indywidualna sprawa każdego. Jak wyżej napisano prawie nikt tego nie zobaczy.
  • #7 21756033
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1401
    Pomyśl przy jakim oświetleniu teraz wyszykujesz rys a przy jakim oświetleniu będziesz patrzył na ściany jak będziesz ten pokój używany.
  • REKLAMA
  • #8 21756108
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 173
    Dzia10 napisał:

Pytanie jest takie: czy ja świruję..?

Tak. Uzasadnienia tego zostały już tu wcześniej podane po wielokroć.
  • #9 21756138
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    Dzia10 napisał:
    Pytanie jest takie: czy ja świruję, że chcę to mieć idealnie jak stół

Po szczerości to tak, świrujesz :) Próbowałem kilka lat temu popełnić ten sam błąd, prawie mi się udało :lol:
    Po czym tu sobie pękło, tam sobie pękło, dziś mam to juz tak gdzie swiatło nie dochodzi ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Położony tynk gipsowy został zabezpieczony dwukrotnie cienką warstwą gładzi Atlas GTA, a następnie zeszlifowany papierem ściernym o gradacji P240 i P180. Podczas kontroli ściany silnym światłem LED, szczególnie przy użyciu lampy smugowej, zauważono drobne fale i niejednolitości powierzchni, które nie powodują jednak widocznych rys ani ubytków. Pytanie dotyczy tego, czy takie minimalne fale po szlifowaniu gładzi są normą, czy też wskazują na konieczność dalszych poprawek. W dyskusji podkreślono, że drobne nierówności mogą być naturalne przy wykończeniu gładzi, zwłaszcza pod kątem silnego doświetlenia, i nie zawsze wymagają dodatkowego szpachlowania, jeśli nie ma widocznych uszkodzeń. Zwrócono uwagę na możliwe przyczyny takich efektów, jak skumulowany pył lub miejscowe przetarcia, ale brak rys i ubytków sugeruje, że powierzchnia jest prawidłowo przygotowana do dalszych prac wykończeniowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA