logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozłącza bezpiecznik B10 po podłączeniu żyrandola LED i schodowych – zwarcie lub błąd N?

zeniek92 20 Lis 2025 21:14 297 7
REKLAMA
  • #1 21757516
    zeniek92
    Poziom 2  
    Witam.
    Postaram się opisać swój problem, bo już ręce mi opadają, niestety.
    Chodzi o obwód oświetleniowy na bezpieczniku B10. Na tym obwodzie są dwa pokoje, w jednym przez około rok wisiała oprawka z żarówką, w drugim nic nie było podłączone. Ostatnio kupiłem żyrandol z żarówkami LED do tego drugiego pokoju. Świeciło kilka dni dobrze, aż w końcu wyłączał bezpiecznik, ale mniej więcej raz na kilka godzin, później już częściej. W tym pokoju mam włącznik podwójny schodowy i po drugiej stronie pokoju tak samo. Poszedłem na strych, żeby dokopać się do pędzla z przewodem, który wychodzi z sufitu, celem sprawdzenia, czy przypadkiem go nie trafiłem wkręcając wkręty do gk, ale był nienaruszony. Później wypiąłem wszystkie przewody z włączników i wymieniłem WAGO (pomyślałem, że może się uszkodziły), ale to nic nie dało. Potem metodą prób i błędów doszedłem do momentu, w którym, kiedy do złączki są wpięte 4 przewody fazowe (czyli tak jak było), to wyłącza bezpiecznik, ale jak już jeden wyjmę, to jest okej. Teraz przejdźmy do "N" — zauważyłem, że kiedy podpinam do WAGO jeden z przewodów neutralnych, to wyłącza bezpiecznik, lecz jak go wyciągnę, to wyłącza RCD. Co mogę jeszcze sprawdzić?
    AI: Czy mógłbyś dokładnie opisać lub narysować schemat podłączenia przewodów w puszkach i włącznikach schodowych? Szczególnie chodzi o to, które przewody są fazowe, które neutralne i jak są połączone między włącznikami oraz żyrandolem.
    Od włącznika do drugiego włącznika idą dwa przewody 3-żyłowe, od tego włącznika do żyrandola idzie 1 przewód 4-żyłowy i od tego włącznika do drugiego pokoju też idzie 1 przewód 3-żyłowy i jeszcze jeden przewód 3-żyłowy idzie do rozdzielnicy.
    AI: Czy próbowałeś podłączyć ten żyrandol LED do innego obwodu lub sprawdzić, czy inne urządzenia na tym samym obwodzie działają poprawnie? Jeśli tak, jakie były efekty?
    Tak jak już pisałem, wcześniej na tym obwodzie w drugim pokoju żarówka działała kilka dobrych miesięcy, aż do teraz.
  • REKLAMA
  • #2 21757575
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2570
    Opisałeś to trochę nieskładnie. Nikt z zawodowych elektryków nie da ci rady jak to zrobić, bo oni z tego żyją. Słuchanie amatorów może się skończyć tragedią.
    Bezpiecznik jest topikowy, automatyczny, różnicowoprądowy? Bezpiecznik ma rozłączać obwód gdy jest ten obwód przeciążony. Przeciążenie jest wtedy gdy podłączysz odbiornik o zbyt dużej mocy lub dojdzie do zwarcia L i N za bezpiecznikiem, lub gdy dotkniesz ręką do L i wtedy zadziała bezpiecznik różnicowoprądowy.
    Już wiesz kiedy działa bezpiecznik. Teraz musisz wykluczyć powody zadziałania. Przetestować czy problem leży w okablowaniu do żyrandola czy w żyrandolu. Żyrandol można wymienić lub naprawić. Kable musi wymienić elektryk z uprawnieniami. Tak napisze każdy elektryk z forum.
    Sprawdzenie żyrandola:
    demontujesz żyrandol, bierzesz omomierz lub innym obwód testowy i sprawdzasz czy od kabli do obudowy jest przejście, albo czy od kabli brązowych do niebieskich jest przejście. Może jest tam też kabel żółto zielony? Do niego też nie może być przejścia z jakiegokolwiek przewodu. Ma być przejście do metalowej obudowy.
    Przy zdemontowanym żyrandolu sprawdź czy włączenie światła powoduje zadziałanie bezpiecznika. Kable albo zaizolowane albo wkręcone w kostkę połączeniową.
  • REKLAMA
  • #3 21757579
    zeniek92
    Poziom 2  
    Bezpiecznik automatyczny i wyłącza nawet bez obciążenia w określonych przypadkach, które opisałem wcześniej.
    Przez dłuższy czas nic się z tym obwodem nie działo, tylko teraz więc kurczę, nie mam już pojęcia, w czym jest problem.
  • #4 21757632
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2570
    Znaczy się jest gdzieś zwarcie. Znaczy się trzeba wezwać fachowca żeby wymienił co trzeba.
  • #5 21759357
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2242
    zeniek92 napisał:
    doszedłem do momentu, w którym, kiedy do złączki są wpięte 4 przewody fazowe (czyli tak jak było)

Co ??? Masz instalację 4-ro fazową ? Narysuj schemat tego, jakie przewody ilu żyłowe itd, bez tego nie ruszysz.
  • REKLAMA
  • #6 21760640
    cranky
    Poziom 30  
    Ocena: 392
    Bezpiecznik nie wyłącza bez obciążenia, tylko najwyżej bez dedykowanego odbioru. Nikt w ciemno nie zgadanie gdzie. Skoro po wypięciu jednego z przewodów fazowych przestaje wyłączać - jest kierunek poszukiwań. Ale Twój opis nie pozwala na żadne dalsze jasnowidzenie.
  • REKLAMA
  • #7 21760954
    MISIEK2018
    Poziom 17  
    Ocena: 99
    Co zasila przewód fazowy, po którego wypięciu jest git?
  • #8 21761411
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    LEDówki napisał:
    Nikt z zawodowych elektryków nie da ci rady jak to zrobić, bo oni z tego żyją.

Są sytuacje gdzie amator sobie nie poradzi bo nie jest w stanie z braku wiedzy a wskazówki bez nadzoru mogą skończyć się tragicznie.
    Dla elektryka prosta sytuacja a dla amatora nie o czym świadczą posty.
    zeniek92 napisał:
    nie mam już pojęcia, w czym jest problem.

Elektryk na miejscu rozwiąże problem a kol. zaoszczędzi to nerwów i czasu.
    Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy obwodu oświetleniowego zabezpieczonego bezpiecznikiem automatycznym B10, na którym po podłączeniu żyrandola z żarówkami LED oraz włączników schodowych dochodzi do częstego wyłączania bezpiecznika. Bezpiecznik wyłącza się nawet bez obciążenia, co wskazuje na możliwe zwarcie lub błąd w instalacji, zwłaszcza w przewodach fazowych. Próby diagnozy obejmowały sprawdzenie stanu przewodów, wymianę złączek WAGO oraz testy z odłączaniem poszczególnych przewodów fazowych, po których wyłączenia bezpiecznika ustawały. Wskazuje to na uszkodzenie lub zwarcie w jednym z przewodów fazowych lub w samym żyrandolu. Użytkownicy forum podkreślają, że dalsza diagnostyka i naprawa powinna być wykonana przez wykwalifikowanego elektryka ze względu na ryzyko porażenia prądem i bezpieczeństwo instalacji. Zalecane jest użycie omomierza do sprawdzenia ciągłości i izolacji przewodów oraz ewentualna wymiana uszkodzonych elementów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA