logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja wodna z hydroforem – brak przepływu na części odcinków, czarna woda, zapowietrzenie

911 21 Lis 2025 20:27 213 10
REKLAMA
  • #1 21758414
    911
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Mam problem z instalacją wodną w domku z własnym ujęciem wody .
    Przez jakis czas hydrofor był odłączony i zapowietrzyła sie instalacja po odkręceniu kranu zaczeło strzelac i leciała czarna woda .
    Starałem sie wygonić powietrze odkręcając wszystkie krany hydrofor normalnie pompuje woda w filtrze czysta . Jednak coś jakby się zatkało . Na drodze z hydroforu są dwie odnogi gdzie woda płynie normalnie pełnym strumieniem w tym jedna prowadząca na piętro . Dalej na drodze od hydroforu jest odnoga na kocioł CWU i dwa zlewozmywaki w kotłowni i kuchni i tu pojawia sie problem bo woda ledwo płynie i po chwili przestaje . Po odkręceniu tu kranów nie obraca się wodomierz a wskaźnilk ciśnienia na zbiorniku wyrównawczym spada do zera i woda przestaje płynąć . Po jakims czasie ciśnienie to rośnie do około 2 i znowu trochę wody poleci z kranu . Wygląda to jakby szła tylko zmagazynowana z rur bo wodomierz się nie obraca . Wtórnym moim zdaniem problemem jest brak gorącej wody bo do zbiornika kotła nie dociera pełnym strumieniem jak do tych kranów zlewozmywaków . Odkręcenie gorącej skutkuje prychaniem ciemną wodą , niby jest ciepła ale płynie przez chwile .
    Co to mogło się stać przecież te pierwsze krany mają normalny przepływ .
  • REKLAMA
  • #2 21758425
    mietek654
    Poziom 29  
    Ocena: 287
    Powietrze do hydroforu dobite?
  • REKLAMA
  • #3 21758696
    911
    Poziom 9  
    >>21758425 Nie ruszałem hydroforu bo normalnie się załącza i wyłącza daje ciśnienie i na 1 pietrze normalnie leci woda . Problem jest na parterze za tymi odnogami co pisałem .
  • REKLAMA
  • #4 21758819
    mietek654
    Poziom 29  
    Nie masz tam jakiegoś reduktora/ filtra na tej odnodze? Co to za zbiornik wyrównawczy?
  • #5 21758852
    911
    Poziom 9  
    >>21758819 Pierwszy podejrzany na tej odnodze to zawór bezpieczeństwa ale nie da sie go zdemontować bo nie ma śrubunku . Trzeba by przeciąć rury a potem zgrzewać na nowo złączki . Próbowałem zpuszać z niego wodę , coś leci ale nie da się określić z której części odnogi . To za nim jest piec i problematyczne zlewozmywaki .
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #6 21758866
    mietek654
    Poziom 29  
    Bardzo możliwe ponieważ z tymi właśnie z tymi zaworami często jest problem z przepływem.
  • #7 21758904
    911
    Poziom 9  
    >>21758866 Ale co z tym zrobić ? Jakoś kompresorem dmuchnąć tylko w którą stronę ?
    Wczoraj próbowałem pod wężyk zasilający zlewozmywaka dmuchać ale nie do końca jestem pewny czy czegoś bardziej nie zatkam . A ten spust z tego zaworu w którą stronę podłączony ? Może w niego dmuchnąć ?
    Na tej grupie bezpieczeństwa jest chyba odpowietrznik może w niego dmuchnąć .
    To jest tuż za tamtym zaworem dalej jest piec i zlewozmywaki .
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #8 21758965
    mietek654
    Poziom 29  
    911 napisał:
    A ten spust z tego zaworu w którą stronę podłączony ?

Spust powinien być po stronie zlewozmywaków. o ile jest dobrze podłączony bo w środku jest zawór zwrotny....powinna być strzałka na nim wskazująca kierunek przepływu.
  • #9 21759048
    911
    Poziom 9  
    >>21758965 OK znalazłem strzałke na tym kierunku . Myślę ,że to musi być ten zawór bo tuż przed nim jest odejście na uzupelnianie wody w CO i jak odkręcilem tam zawor to słychać wyraźny szybki przepływ . Próbowałem dmuchać w ten zawór bezpieczeństwa ale nie widać rezultatów .
  • Pomocny post
    #10 21759138
    mietek654
    Poziom 29  
    Dmuchanie nic nie da wywal ten zawór i wstaw zwykły z trójnikiem i będziesz miał spokój na lata.
  • #11 21759244
    911
    Poziom 9  
    >>21759138 Dzięki za pomoc . Możesz podesłać jakieś zdjęcie takiego zaworu lub link na Allegro ? Trochę robiłem przerobek hydrauliki w domu ale takich zaworów jeszcze nie dobierałem .

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji wodnej z własnym ujęciem i hydroforem pojawił się problem z brakiem przepływu wody na niektórych odcinkach oraz występowaniem czarnej wody i zapowietrzenia. Po okresie odłączenia hydroforu instalacja zapowietrzyła się, co objawiało się strzelaniem i zanieczyszczeniem wody. Pompa hydroforu działa prawidłowo, a woda w filtrze jest czysta, jednak na odcinku prowadzącym do kotła CWU i dwóch zlewozmywaków przepływ jest bardzo słaby lub zanika całkowicie. Wodomierz się nie obraca, a ciśnienie w zbiorniku wyrównawczym spada do zera, po czym po pewnym czasie wzrasta do około 2 bar i pojawia się chwilowy przepływ wody. Problem wygląda na zatkanie lub zapowietrzenie odcinka instalacji, gdzie woda jest magazynowana w rurach, ale nie jest dostarczana z ujęcia. Dodatkowo brak gorącej wody do zbiornika kotła CWU wskazuje na możliwe problemy z dopływem lub cyrkulacją ciepłej wody. Próby odpowietrzenia poprzez odkręcanie kranów nie przynoszą trwałego efektu. Konieczne jest sprawdzenie drożności rur, zaworów, filtrów oraz ewentualne odpowietrzenie instalacji i usunięcie zanieczyszczeń powodujących zatkanie.
REKLAMA