Witam
camel wrote: Witam
Jakie trzeba mieć uprawnienia żeby samemu sobie załorzyć instalację elektryczną w domu jednorodzinnym trzeba mieć własną firmę czy nie ,SEP -wystarczy ? Oczywiście żeby ta instalacja została później odebrana przez nadzór .
Temat trzeba podzielić na kilka etapów:
1. "fizyczne" położenie i połączenie przewodów
Na to nie trzeba żadnych uprawnień aby sobie to zrobić we własnym domu. Ale trzeba wiedzieć jak położyć, jakie przewody i jak je zabezpieczać. W tym przypadku może być pomocny ktoś ze znajomych, który ma odpowiednią wiedzę.
Minus takiego rozwiązania jest taki, że nie każdy później chce się brać za robotę od pkt 2.
2. przegląd instalacji i przygotowanie papierów do odbioru
Aby wykonać te prace na 100% trzeba posiadać uprawnienia. Wystarczą E lub D.
3. odbiór instalacji
Do tego trzeba mieć uprawnienia budowlane.
A wszystkie prace opisane w punktach powinny być nadzorowane przez osobę z uprawnieniami budowlanymi w zakresie kierowania pracami budowlanymi.
thalex wrote: Właśnie ja użeram się z energetyką w tej sprawie;
Posiadam uprawnienia D i E w zakresie instalacji i pomiarów ale energetyka nie chce się zgodzić abym sam "zgłosił instalację do odbioru" tłumacząc że ja nie mam koncesji wydanej przez energetykę.
Chodzi o instalację za licznikiem w nowo budowanym moim domu.
A czy ktoś z uprawnieniami budowlanymi podpisał, że ta instalacja nadaje się do eksploatacji? Jeżeli tak to proponuję udać się do ZE, do sekretariatu, zapytać do kogo należy adresować korespondencję papierkową i wysłać zgłoszenie odbioru pocztą z potwierdzeniem odbioru.
Na pewno odpiszą, że nie masz koncesji a Ty im następne pismo, na jakiej podstawie prawnej wydają takie koncesje.
ZE nie jest upoważniony do wydawania koncesji. Takie może wydać minister lub jego podwładni jeżeli dostali takie polecenie.
Jedyne akty prawne, które regulują te sprawy to Prawo budowlane, Prawo energetyczne i Rozporządzenie w sprawie technicznych warunków dla budynków. Nic tam nie ma na temat "koncesji".
HenryK3 wrote:
Zgłoszenie do odbioru w ZE może zrobić uprawniony instalator.
Może kolega podzielić się info, z jakiej podstawy prawnej korzysta ZE w takim przypadku?
Ja się z takimi praktykami nie spotkałem i dziwi mnie takie podejście ZE.