logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch BGL6POW1 – odkurzacz nie działa, migają LED, uszkodzone rezystory R26, R21, R23

jnieczaj 24 Lis 2025 10:56 354 7
REKLAMA
  • #1 21760639
    jnieczaj
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Padł mi moduł w odkurzaczu Odkurzacz Bosch BGL6POW1, wymiana w serwisie autoryzowanym to koszt 650 zł (odkurzacz kosztuje około 700 zł).
    Odkurzacz nie działa, ale migają lampki LED na włączniku.

Zdjęcie modułu.
    Bosch BGL6POW1 – odkurzacz nie działa, migają LED, uszkodzone rezystory R26, R21, R23

Do tej pory ustaliłem:
    - napięcie dochodzi do układu zasilania 320 V i wychodzi z niego ~5 V
    - sprawdziłem pojemność wszystkich dużych kondensatorów: tych niebieskich przy układzie zasilania i żółty przy triaku (jest ok)
    - sprawdziłem dwie diody za układem zasilania (dlatego są wylutowane na zdjęciu) są ok.
    - rezystor R26 przy triaku powinien być 1 kΩ, a wskazuje mi 54 Ω

Moje doświadczenie w elektronice oceniłbym na 2/10. Uczę się teraz.
    Czy powinienem teraz zrobić jeszcze jakąś diagnostykę, czy wymienić tn rezystor?
    AI: Sprawdzałeś może triak obok rezystora R26? Czy jest sprawny, nie ma zwarcia?
    Triaka sprawdzałem — nie ma zwarcia, ale nie sprawdzałem na nim napięć
    AI: Czy na płytce modułu widać jeszcze jakieś inne uszkodzenia – np. przypalenia, przebarwienia, uszkodzone ścieżki?
    Nie widać żadnych uszkodzeń mechanicznych, przebarwień, pęknięć kondensatorów, żadnych przypaleń
  • REKLAMA
  • #2 21760669
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Zbliżenie na płytkę PCB z zaznaczonym elementem i widocznymi rezystorami oznaczonymi 474
    jnieczaj napisał:
    rezystor R26 przy triaku powinien być 1K a wskazuje mi 54 omów
    - rezystory R21 i R23 (474) przy mikrokontrolerze pokazują mi obydwa że są przerwane

Jesteś pewny, że te 474 są uszkodzone?
    Gdzie jest ten punkt podłączony, co zaznaczyłem?
    A ten rezystor R26 zmierz, jak wylutujesz triaka...

Jeżeli faktycznie masz przerwę na tych dwóch 474, to możesz mieć też uszkodzony port procesora.
  • REKLAMA
  • #3 21760683
    jnieczaj
    Poziom 3  
    >>21760669 >>21760669
    Dzięki za odpowiedź.

- sprawdziłem jeszcze raz te rezystory 474 i są jednak ok (sprawdzałem na złym zakresie).

>Gdzie jest ten punkt podłączony, co zaznaczyłem?
    Gdzie zaznaczyłeś? Nie widzę obrazka w poście?
  • Pomocny post
    #4 21760698
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2345
    Procesor ma poprawne zasilanie - zmierzyłeś , jakie diody migają led co one oznaczają?
  • #5 21760730
    jnieczaj
    Poziom 3  
    >>21760698

- czy procesor ma zasilanie nie wiem, ale na 95% tak, bo pewnie on steruje tą diodą co sobie miga.
    - dioda jest od modułu zdalnego sterowania w rączce odkurzacza (nie wiem, co znaczy miganie, nie ma w instrukcji, pewnie jakiś błąd)
    - gdzie jest punkt przy procesorze podłączony -> jest na obrazku:

Płytka drukowana z zaznaczonymi punktami zasilania i elementami odkurzacza
    Płytka PCB z podłączonym modułem diody oznaczonej jako „DIODA” w czerwonym okręgu
  • REKLAMA
  • #7 21761054
    jnieczaj
    Poziom 3  
    >>21760745 >>21760745
    OK, wlutowałem z powrotem diody, żeby zmierzyć resztę układu i płytka zaczęła działać.
    Chyba jedyne wytłumaczenie to to, że pękł fabryczny lut przy jednej z tych diod.

Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #8 21761058
    jnieczaj
    Poziom 3  
    Wlutowałem diody, żeby zmierzyć resztę układu i okazało się, że płytka zaczęła działać.

Pewnie przelutowanie tych diod pomogło; mógł się uszkodzić fabryczny lut od uderzenia lub coś takiego.

Podsumowanie tematu

✨ Odkurzacz Bosch BGL6POW1 przestał działać, a na włączniku migają diody LED. Wstępna diagnostyka wykazała, że moduł zasilania otrzymuje napięcie 320V i stabilizuje je do około 5V. Sprawdzono kondensatory elektrolityczne i diody, które są sprawne. Natomiast rezystor R26 przy triaku ma wartość 54 om zamiast 1 kΩ, a rezystory R21 i R23 (oznaczone 474) przy mikrokontrolerze są przerwane. Użytkownik zastanawia się, czy wymienić uszkodzone rezystory, czy wykonać dalszą diagnostykę. Wskazano również konieczność sprawdzenia triaka obok rezystora R26 pod kątem zwarcia lub uszkodzenia, co zostało już wykonane. Koszt wymiany modułu w serwisie autoryzowanym wynosi 650 zł, co jest bliskie wartości samego odkurzacza (około 700 zł).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA