Padł mi moduł w odkurzaczu Odkurzacz Bosch BGL6POW1, wymiana w serwisie autoryzowanym to koszt 650 zł (odkurzacz kosztuje około 700 zł).
Odkurzacz nie działa, ale migają lampki LED na włączniku.
Zdjęcie modułu.
Do tej pory ustaliłem:
- napięcie dochodzi do układu zasilania 320 V i wychodzi z niego ~5 V
- sprawdziłem pojemność wszystkich dużych kondensatorów: tych niebieskich przy układzie zasilania i żółty przy triaku (jest ok)
- sprawdziłem dwie diody za układem zasilania (dlatego są wylutowane na zdjęciu) są ok.
- rezystor R26 przy triaku powinien być 1 kΩ, a wskazuje mi 54 Ω
Moje doświadczenie w elektronice oceniłbym na 2/10. Uczę się teraz.
Czy powinienem teraz zrobić jeszcze jakąś diagnostykę, czy wymienić tn rezystor?
AI: Sprawdzałeś może triak obok rezystora R26? Czy jest sprawny, nie ma zwarcia?
Triaka sprawdzałem — nie ma zwarcia, ale nie sprawdzałem na nim napięć
AI: Czy na płytce modułu widać jeszcze jakieś inne uszkodzenia – np. przypalenia, przebarwienia, uszkodzone ścieżki?
Nie widać żadnych uszkodzeń mechanicznych, przebarwień, pęknięć kondensatorów, żadnych przypaleń
Odkurzacz nie działa, ale migają lampki LED na włączniku.
Zdjęcie modułu.
Do tej pory ustaliłem:
- napięcie dochodzi do układu zasilania 320 V i wychodzi z niego ~5 V
- sprawdziłem pojemność wszystkich dużych kondensatorów: tych niebieskich przy układzie zasilania i żółty przy triaku (jest ok)
- sprawdziłem dwie diody za układem zasilania (dlatego są wylutowane na zdjęciu) są ok.
- rezystor R26 przy triaku powinien być 1 kΩ, a wskazuje mi 54 Ω
Moje doświadczenie w elektronice oceniłbym na 2/10. Uczę się teraz.
Czy powinienem teraz zrobić jeszcze jakąś diagnostykę, czy wymienić tn rezystor?
AI: Sprawdzałeś może triak obok rezystora R26? Czy jest sprawny, nie ma zwarcia?
Triaka sprawdzałem — nie ma zwarcia, ale nie sprawdzałem na nim napięć
AI: Czy na płytce modułu widać jeszcze jakieś inne uszkodzenia – np. przypalenia, przebarwienia, uszkodzone ścieżki?
Nie widać żadnych uszkodzeń mechanicznych, przebarwień, pęknięć kondensatorów, żadnych przypaleń