logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja awaryjna pod agregat Kooner&Sohnen KS 4000 iEGS – przekroje, gniazda, zabezpieczenia

jammo1722 25 Lis 2025 14:53 405 8
  • #1 21762000
    jammo1722
    Poziom 3  
    Witam kolegów, chciałbym się podpytać coś na temat podłączenia oraz wykonania osobnej niezależnej instalacji elektrycznej w domu, która będzie współpracowała tylko z agregatem w sytuacjach awaryjnych. Mam zakupiony agregat inwertorowy z firmy Kooner & Sohnen KS 4000 iEGS na 230 V, który oprócz zasilania benzyną ma również możliwość zasilania na propan-butan. Nominalna moc tego urządzenia to 3500 W oraz prąd max. 17,4 A. Jak wspomniałem na początku, nie zamierzam stosować w domu opcji tzw. awaryjnego zasilania całego domu, wiążącej się z przeróbkami przyłącza, montowaniem dodatkowych przełączników i wykorzystując do tego istniejącą już w domu instalację. Po prostu chciałem sobie zrobić osobną, uszczuploną i niezależną od sieci instalację współpracującą tylko i wyłącznie z agregatem. Głównym zadaniem agregatu ma być podtrzymanie w domu w okresach awarii prądu ogrzewania C.O., jak i zasilania pompy głębinowej. Ogrzewanie mam zasilane z kondensacyjnego pieca gazowego, natomiast pompa głębinowa jest zasilana na 230 V o mocy 1100 W i prądzie 7,7 A, tak przynajmniej podaje tabliczka. Wykonanie instalacji może być o tyle ułatwione, że dom w newralgicznych punktach mam podpiwniczony, więc zamierzam jedynie zrobić małe otwory w płycie przy ścianie i, wprowadzając kable, zamontować po jednym gniazdku w pomieszczeniu, aby można było ewentualnie podłączyć lampkę, telewizor czy podpiąć lodówkę. Tyle ogólnego opisu, teraz mam do kolegów kilka pytań.
    Na początku zaznaczę, że nie jestem z wykształcenia elektrykiem, ale ogólnie znam zasady działania prądu jak i połączeń kabli w gniazdkach czy instalacji, więc z położeniem rurek, wciągnięciem kabli i połączeniami nie powinienem mieć problemu, ale jak wiadomo, warto pytać :).
    1) - Na początek pytanie o gniazdo na polu, do którego będzie podpinany agregat. Widziałem, że co niektórzy używają do tego gniazd siłowych i dlatego pytam, czy lepiej założyć takie niebieskie gniazdo z wtyczką 3-bolcową do instalacji 230 V, czy użyć tak jak wspominałem wyżej gniazda siłowego. Agregat będzie stawiany pod balkonem, więc przewiert i wciągnięty kabel z tego gniazda będzie od razu w kotłowni, tam gdzie stoi hydrofor i wisi piec gazowy. W środku planuję zamontować jakąś skrzynkę rozdzielczą z gniazdami 230 V oraz zrobić wyprowadzenie rurek z kablami do poszczególnych pomieszczeń, jak opisałem wcześniej.
    2) - Kolejne pytanie, czy w tej instalacji wystarczą mi przewody o przekroju 3x1,5 mm, czy raczej wciągnąć 3x2,5 mm. Wiadomo, pompa i piec gazowy z pompkami cyrkulacyjnymi raczej 3x2,5 mm, ale tam pod gniazdka taki przekrój żył jest raczej zbędny. Pytam, bo nie wiem jak to jest w przypadku agregatu.
    3) - Czy w skrzynce robić sobie jakieś zabezpieczenia poszczególnych gniazdek czy rozgałęzionych przewodów z gniazdek, montując np. bezpieczniki typu Esy.
    4) - Kolejna sprawa to uziemienie agregatu. Dom nie ma jako tako wykonanego osobnego uziemienia, gdyż podobno jest to już na linii energetycznej zasilającej dom. Nie znam się specjalnie na tym, ale wiem, że w gniazdkach jest łączony mostkiem przewód pomocniczy z bolcem ochronnym. Co prawda agregat nie będzie zamontowany w tamtym miejscu na stałe, tylko w razie braku prądu zostanie tam postawiony i dlatego nie wiem, czy wykonywać tam na polu osobne uziemienie poprzez wbijanie szpilek z dokonaniem pomiarów, czy tylko np. w razie korzystania z agregatu wbijać niedaleko szpilkę np. na 1,5 m w głąb ziemi i do niej podłączyć kabel uziemienia na czas pracy agregatu? Oczywiście nie wiem, na ile to w ogóle zdałoby egzamin, ale chciałbym poznać opinie kolegów.
    5) - Kolejne pytanie, czy jest określone w przepisach, jaka powinna być np. odległość wbitych szpilek od ściany domu i czy gdy rura gazowa idzie w pobliżu, to może być tam robione uziemienie. Ogólnie rura gazowa, która kilka lat temu była wymieniana, jest z PCV, ale już ten kawałek do domu i na ścianę, z tego co wiem, jest metalowy. Proszę o jakieś podpowiedzi i pozdrawiam.
  • #2 21762301
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    Jeżeli kiedykolwiek rozważasz ubezpieczenie domu, to poproś o usługę projektową uprawnionego projektanta i niech wykona to uprawniony elektryk, włącznie z wykonaniem pomiarów odbiorczych. Wszystko na piśmie.
    Bez tego, nie ważne ile wydasz na ubezpieczenie, w razie jakiegoś zdarzenia, ubezpieczyciel wypnie się na nielegalną instalację i powie Pa Pa, z szerokim, szczerym uśmiechem zadowolonego kota. A tobie zostanie spłacanie rachunków.

1 - Nic nie wiemy o tych odbiornikach. Zatem jak mamy ci coś powiedzieć, co wystarczy, a co nie?

2 - Dobór przewodów zależy od odbiorników jakie są zamontowane, ich mocy i czasu obciążenia.
    Nie mniej, na zasilaniu nie stosuje się przewodów 1,5mm2. Raczej nie schodzi się poniżej 2,5mm2, ale ten przekrój też ma swoje ograniczenia i to wcale nie jakieś duże. Dlatego potrzebny jest projektant, by ocenił jakie będą podłączone odbiorniki, jakim trybem pracy będą pracować, a także jaka jest odległość odbiorników od agregatu, bo to też ma znaczenie.
    Podobnie jak system zasilania, jaki masz od swojego Zakładu Energetycznego. Są różne, a do nich są różne aparaty i sposoby podłączeń, zabezpieczeń czy zasad eksploatacji.

3 - Jak uważasz. Ale zasadniczo przyjmuje się: Osobne zasilanie kuchni, osobne zasilanie KAŻDEJ łazienki, osobne zabezpieczenia dla oświetlenia danego piętra, osobne dla gniazd instalacyjnych, osobne dla siłowych. Jeżeli stosujesz obwody niskonapięciowe, też wskazane są osobne zabezpieczenia zarówno po stronie napięcia zasilania, jak i obniżonego. I takich obwodów z zasady się nie łączy pod jedno zabezpieczenie. Oczywiście, osobno są też zabezpieczenia główne.

Jeżeli masz kaprys oddzielać każdy pokój - twoja wola i pieniądze. Możesz nawet każde gniazdko osobno zabezpieczyć.
    Tu jednak ponownie - lepiej by zrobił to doświadczony elektryk, który "umie" w selektywność zabezpieczeń.
    Inaczej możesz szybko stać się kolejnym pytającym "Czemu w gniazdku jest zwarcie, a wyrzuca zabezpieczenia na słupie, 300 metrów dalej".

4 - Musisz wiedzieć jaki masz system zasilania i dopasować agregat do tego systemu. Inaczej możesz mieć kłopoty.

5 - Tak, jest. Także odległości od magistrali i przewodów gazowych i wodnych są opisane w przepisach.
    Dlatego lepiej, żeby robił to elektryk znający takie przepisy.
    Jest tego trochę za dużo, na szybki kurs na forum i nikt ci tego nie wytłumaczy nawet w 10 postach.
    Szczególnie, że nawet wykonanie uziemienia, jest uzależnione od lokalnych warunków terenowych, przekroju i typu gruntu. Zupełnie inaczej robi się uziemienie na piasku, inaczej na glinie, a jeszcze inaczej na podłożu skalnym czy żwirowym.
    Zrobienie uziemienia to nie jest tylko wbicie jakiegoś druta w ziemię i fajrant. To instalacja, która ma ci ratować życie.
    Musi być wykonana tak, by spełniać przepisy i podstawowy warunek szybkiego wyłączenia napięcia - a ten jest obliczany dla każdej instalacji osobno. Sam rodzaj terenu modyfikuje sposób wykonania uziemienia dla budynku.
    Tu też potrzebujesz doświadczonego elektryka, który nie tylko oceni jak to zrobi i i wykona, ale też zrobi pomiary sprawdzające, czy faktycznie to co zrobił uratuje ci kiedyś życie, czy jest to tylko droga atrapa i można zatańczyć "elektrycznego twista" jak ci toster do kąpieli wpadnie...

Podsumowując, nikt bez wiedzy, wizji lokalnej, oceny - nie powie ci jak poprawnie wykonać instalację, bo jest za dużo zmiennych, a można za to bardzo łatwo coś zepsuć.
    Poza tym, są odpowiednie procedury wykonania instalacji z agregatem i jej użytkowania.
    Naprawdę nie chcesz, żeby kiedyś podczas awarii prądu, przyjechał pod twój dom radiowóz i panowie bez poczucia humoru zabrali cię na długie wakacje, bo kilometr dalej twój agregat zabił jakiegoś montera usuwającego awarię.
    Trzeba zrobić instalację tak, żeby przy pracującym agregacie, cały twój dom był całkowicie odłączony od sieci i nie było możliwości podłączenia agregatu do działającej instalacji zewnętrznej.

A "gniazdko" podpinane przedłużaczem... No cóż... to nie taki patent. To proszenie się o kłopoty.
    W najlepszym razie, po prostu rozwalisz agregat, który zwykle nie jest zsynchronizowany z siecią.
    Ale jak stać się kupować nowy agregat przy każdej awarii, to kto bogatemu zabroni... Chyba, że policja jak kogoś zabijesz.
  • #3 21762451
    jammo1722
    Poziom 3  
    Madrik napisał:
    1 - Nic nie wiemy o tych odbiornikach. Zatem jak mamy ci coś powiedzieć, co wystarczy, a co nie?

Witam, opisałem dokładnie co chcę podłączyć, głównie to piec gazowy C.O oraz pompa głębinowa wody. Poza tym, nie chodzi mi o wykonanie instalacji w całym domu a głównie zrobienie po jednym gniazdku w 3 pomieszczeniach, gdzie będzie podłączona jedynie lampka lub telewizor, więc to raczej max 200W. W innych pomieszczeniach także jakieś oświetlenie podłączone do gniazdka czyli lampka lub ewentualnie laptop i tyle. Nie wiem co ma do tego system zasilania sieci z Energetyki, bo te kilka kabli puszczonych w piwnicach i wyprowadzone przez płytę do max 3 pomieszczeń w żadnym przypadku nie będą miały połączenia z siecią energetyczną jak i instalacją domu .

Madrik napisał:
    3 - Jak uważasz. Ale zasadniczo przyjmuje się: Osobne zasilanie kuchni, osobne zasilanie KAŻDEJ łazienki, osobne zabezpieczenia dla oświetlenia danego piętra, osobne dla gniazd instalacyjnych, osobne dla siłowych.

Chyba nie bardzo żeśmy się zrozumieli, bo ja nie chcę robić normalnej instalacji do kuchni , łazienek, czy gniazd siłowych, ja po prostu chcę uniknąć podłączenia na wyjściu z agregatu przedłużacza, i ciągnięcia go po domu, tylko chcę zrobić sobie tak aby w piwnicy położyć rurki na ścianie wraz z przewodami, i po wywierceniu dziurki w płycie przy samej ścianie, wprowadzić przez nią kabel do pokoju w którym na ścianie zamontuje jedno gniazdko, i tyle.

Madrik napisał:
    Musisz wiedzieć jaki masz system zasilania i dopasować agregat do tego systemu. Inaczej możesz mieć kłopoty.

Sorry, ale tu rodzaj agregatu nie ma raczej nic do tego, bo ta instalacja będzie tylko i wyłącznie podpięta od czasu do czas do agregatu więc sieć nie ma tu nic do tego. Owszem, jak bym chciał agregat wpinać do sieci jak to robią przy tworzeniu zasilania awaryjnego to ok, ale u mnie tego nie będzie.

Madrik napisał:
    5 - Tak, jest. Także odległości od magistrali i przewodów gazowych i wodnych są opisane w przepisach.
    Dlatego lepiej, żeby robił to elektryk znający takie przepisy.

Ok zgadzam się. Co do uziemienia wiadomo, że będzie to robiła firma z uprawnieniami, więc tutaj wszystko rozumiem, chodziło mi raczej o wybranie miejsca.

Madrik napisał:
    Naprawdę nie chcesz, żeby kiedyś podczas awarii prądu, przyjechał pod twój dom radiowóz i panowie bez poczucia humoru zabrali cię na długie wakacje, bo kilometr dalej twój agregat zabił jakiegoś montera usuwającego awarię.

NIestety tutaj chyba też mówimy o całkiem czymś innym, gdyż mój agregat jak i instalacja, w żaden sposób nie będzie miała ze sobą połączenia ani z obecną instalacją domu, ani tym bardziej z siecią energetyczną. Pytając o to gniazdo na polu, miałem właśnie na myśli miejsce do którego będzie podpięty agregat, bo z tego co widzę, wszystkie agregaty są podpinane grubym kablem z wtyczkami, zwykła od strony agregatu a na ścianie taką jak ktoś założy np. siłową i oczywiście kablem o odpowiednim przekroju. Wiadomo, że są sytuacje gdzie agregaty do zasilania awaryjnego całego domu , są montowane na stałe, wtedy tych wtyczek nie ma natomiast tam, gdzie ktoś przynosi i podpina agregat wyłącznie podczas braku prądu, to wykorzystuje się do podłączenia agregatu odpowiedni kabel. Na zakończenie chciałbym podsumować, że agregat kupiłem inwentorowy , który jest bezpieczny dla elektroniki użytkowej takiej jak np. pompa z elektronicznym wyświetlaczem na wyłączniku ciśnieniowym, piec gazowy z elektroniką, telewizor, lodówka , czy laptop. Więcej urządzeń raczej nie planuję podłączać a jakby, to będę montował elektroniczny wyświetlacz D-52-2066 , na którym na bieżąco będę mógł sprawdzić napięcie z agregatu, jaki jest pobór Wat, ilość herców czy aktualny prąd w amperach tak aby nie przekroczyć wymaganej nominalnej mocy prądowej agregatu :) . Co do ubezpieczenia o którym kolega wspomniał, to wiadomo, że dom mam ubezpieczony łącznie z fotowoltaiką , więc tutaj tez nie powinno być problemu z taką instalacja i agregatem a jak trzeba będzie zgłosić to się oczywiście zgłosi, pozdrawiam.

.
  • #4 21762762
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    Rozumiem że chcesz mieć w piwnicy na ścianie obok siebie dwa gniazdka, jedno z sieci a drugie z agregatu i w razie braku prądu przekładać wtyczkę pompy czy kotła z jednego gniazdka do drugiego, tak?

A "na polu", do agregatu nie może być gniazdo tylko złącze z bolcami. Oczywiście jednofazowe, coś takiego:

Niebieskie jednofazowe gniazdo siłowe 230V zamontowane na obudowie z tworzywa sztucznego
  • #5 21762830
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    stomat napisał:
    Rozumiem że chcesz mieć w piwnicy na ścianie obok siebie dwa gniazdka, jedno z sieci a drugie z agregatu i w razie braku prądu przekładać wtyczkę pompy czy kotła z jednego gniazdka do drugiego, tak?
    A "na polu", do agregatu nie może być gniazdo tylko złącze z bolcami. Oczywiście jednofazowe, coś takiego:

Niebieskie jednofazowe gniazdo siłowe 230V zamontowane na obudowie z tworzywa sztucznego
    Namieszałeś. Piszesz o dwóch gniazdach - 1 zasilanie z sieci, 2 zasilanie z agregatu, a potem zamieszczasz zdjęcie wtyczki agregatowej. Trochę to nieczytelne, choć ja rozumiem, o co ci chodzi.
    Może proszę uściślij.
  • #6 21762873
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    Jeżeli rozumiesz to co tu uściślać? Zakładam że autor też rozumie. Jeżeli nie, to może zapytać o szczegóły.
  • #7 21763056
    jammo1722
    Poziom 3  
    stomat napisał:

Tak, na polu, w miejscu gdzie będzie stał agregat w razie awarii prądu, chcę na ścianie założyć takie gniazdo jak podałeś na fotce, czyli to na 230 V lub ewentualnie wykorzystać inne, tzn. siłowe, takie jak na moim zdjęciu.
    Czerwone przemysłowe gniazdo siłowe 5-bolcowe montowane naściennie

stomat napisał:

Coś koło tego, a dokładnie w piwnicy, na ścianie chcę zamontować sobie taką rozdzielnicę, do której będzie doprowadzony właśnie ten przewód z tego gniazda na polu. Taka rozdzielnica jak na zdjęciu.

Szara rozdzielnica z trzema niebieskimi gniazdami ELS Elektrotechnika na 230 V.

W tej rozdzielnicy będę chciał założyć może jakieś zabezpieczenia tych gniazd, np. ES-y, oraz wyświetlacz, który na bieżąco będzie mi pokazywał, ile W aktualnie jest pobierane, jakie jest napięcie w danym momencie oraz prąd, czyli jakie są aktualne ampery. Ten wyświetlacz to D52-2066 taki jak na fotografii.

Wyświetlacz cyfrowy D52-2066 z pomiarem mocy, napięcia i prądu

Do tego chcę wykonać przewód do połączenia agregatu z tym gniazdem na ścianie, którym będzie podawany prąd do rozdzielnicy. Myślę, że wystarczy taki 3-metrowy przewód oraz takie wtyczki jak na zdjęciu.

Czerwona wtyczka siłowa 5-pinowa z klapką ochronną
    Czarna wtyczka siłowa z czerwonym zakończeniem, widok z przodu

Nie wiem jeszcze dokładnie, jaki przekrój żył wykorzystać na ten przewód — czy kupić 3×4 mm², czy grubszy. A może nie trzeba aż tak grubego, ale jeśli podłączyłbym odbiorniki o całej mocy agregatu, czyli 3500 W, to raczej trzeba będzie grubszy. Z tej rozdzielnicy mam w planie pociągnięcie przewodów po ścianach w piwnicy, oczywiście w rurkach, i wtedy wprowadzić je przez otwory w płycie do 3 pomieszczeń, gdzie zrobiłbym po jednym gniazdku do ewentualnego podłączenia lampy stojącej, oświetlenia pomieszczeń lub telewizora czy laptopa. Pompa głębinowa i piec gazowy C.O. będą w czasie pracy agregatu podłączane do gniazdek w tej rozdzielnicy i to tyle.

Problem, który nie daje mi spokoju, jest to, czy ten agregat o mocy nominalnej 3500 W, który mam, dokładnie taki jak na zdjęciu

Agregat prądotwórczy K&S połączony z butlą gazową propan-butan.

wystarczy mi do zasilania pompy głębinowej oraz pieca gazowego C.O. Moja pompa Ominiega SC 5-17 o mocy 1100 W na 230 V ma oryginalnie wbudowany już kondensator, więc tu już nie trzeba wymyślać jakichś soft-startów do obniżenia napięcia przy starcie. Agregat jeszcze nie rozpakowany stoi na palecie, bo nie wiem, czy go nie wymienić na ten większy model K&S 5500. No, ale jak wiadomo, musiałbym dopłacić 1 500 zł, bo cena takiego to też już prawie 5 000 zł. Wolałbym sprawdzić, czy tamten nie będzie przewymiarowany. Nie zamierzam zasilać całego domu :) więc może wystarczy ten, który jest. Myślałem też o zmierzeniu parametrów prądu przy starcie pompy, tzn. ile W pobiera, ale nie mam czym, więc chyba trzeba będzie zrobić próbę garażową, czyli podpiąć pompę wtyczką do agregatu i zobaczyć, czy pociągnie, czy nie :).
  • #8 21763106
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 548
    Moja pompa typu nie pamiętam, ale Omnigena i na bank 1,1 kW ruszyła bez problemu na agregacie Endress ESE 3200 o mocy nominalnej 2500W. Agregaty inwertorowe mają czulsze zabezpieczenia i może Ci w piku przy starcie załączać "overload".
    I z całym szacunkiem to co Ty wymyśliłeś to rzeźba na całego. Nie wyobrażam sobie łazić i podłączać wszystkiego z osobna, poza tym koszta. Weź to przemyśl bo będziesz pluł sobie w brodę. Wygospodaruj w rozdzielnicy miejsce na przełącznik sieć- 0-agregat i zrób to po ludzku.
  • #9 21763140
    jammo1722
    Poziom 3  
    płetwa napisał:
    I z całym szacunkiem to co Ty wymyśliłeś to rzeźba na całego. Nie wyobrażam sobie łazić i podłączać wszystkiego z osobna, poza tym koszta

Witam, ale co tu niby jest do podłączania z osobna?

Pompa, tzn. zbiornik hydroforu wraz z uzdatnianiem wody, piec C.O. jest obok siebie w kotłowni, tam gdzie będzie akurat rozdzielnica na ścianie, więc to będzie tylko kwestia przepięcia wtyczek w gniazdkach. Reszta będzie podłączona na stałe, tzn. gniazdka w pokojach. A do nich to już zależy, co będę chciał używać: TV, laptop czy lampka oświetleniowa; to przecież normalka, jak ze zwykłymi gniazdkami, do których też wpinasz, co akurat potrzeba. Bardziej chodziło mi o to, aby nie rozciągać po domu przedłużaczy :).

płetwa napisał:
    Agregaty inwertorowe mają czulsze zabezpieczenia i może Ci w piku przy starcie załączać "overload".

Mógłby mi kolega rozwinąć to, bo nie bardzo wiem, o co chodzi z tym pikiem czy "overload". Co to jest?

płetwa napisał:
    Wygospodaruj w rozdzielnicy miejsce na przełącznik sieć- 0-agregat i zrób to po ludzku.

Wiem, ale ja od początku nie zakładałem robić tego w formie zasilania zastępczego, czyli przeróbek w tablicy z odcinaniem sieci przez specjalne przełączniki, bo awarie prądu są sporadyczne. Po drugie, do zasilania całego domu musiałbym kupić agregat przynajmniej 10 kW. Dom mam 330 m² powierzchni użytkowej, więc i pomieszczeń też jest trochę, do tego pralnia z suszarnią, więc nie obeszłoby się bez wyłączania z tego zasilania niektórych odbiorników. Teraz przy wnukach nieraz świeci się pół domu, chociaż nikt tam nie przebywa i ciężko jest ich od tego odzwyczaić :). Córka ma też na górze w kuchni płytę indukcyjną i wiele innych rzeczy, które lubią prąd i na które nie zwracają uwagi przy normalnej sytuacji :) a tak to będzie się świeciło dwie lampki, może dwa telewizory i tyle, siądą w jednym pomieszczeniu i będą się cieszyć, że mają przynajmniej ciepło i wodę w kranie :) :) .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania niezależnej, awaryjnej instalacji elektrycznej w domu współpracującej wyłącznie z agregatem prądotwórczym Kooner & Sohnen KS 4000 iEGS o mocy nominalnej 3500W i maksymalnym prądzie 17,4 A, zasilanym benzyną lub propan-butanem. Celem jest zasilanie w sytuacjach awaryjnych wybranych odbiorników, takich jak pompa głębinowa i system ogrzewania centralnego (kocioł kondensacyjny gazowy), bez ingerencji w istniejącą instalację domową i bez stosowania przełączników sieciowych. Poruszono kwestie doboru przekrojów przewodów, zabezpieczeń nadprądowych oraz rodzaju gniazd i ich rozmieszczenia w nowej, wydzielonej instalacji. Zwrócono uwagę na konieczność odpowiedniego zabezpieczenia obwodów pod kątem prądu znamionowego agregatu oraz na praktyczne aspekty podłączenia urządzeń o różnym charakterze obciążenia. Omówiono także kwestie bezpieczeństwa i zgodności z normami elektrycznymi przy tworzeniu osobnej instalacji awaryjnej zasilanej z agregatu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA