logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne podłączenie agregatu Könner & Söhnen KS 9000E G jako zasilania awaryjnego do domu

pldriversltd 23 Lis 2023 02:49 1263 13
REKLAMA
  • #1 20828931
    pldriversltd
    Poziom 9  
    Ocena: 2

Witam. Mam pytanie. Chcę podłączyć agregat "Könner & Söhnen KS 9000E G" do mojego domu jako zasilanie awaryjne. Oto schemat mojej instalacji. Mam pytanie, czy agregat się nadaje i czy według tego schematu będzie to bezpieczne dla domowników oraz pracowników energetyki.

Schemat instalacji elektrycznej do podłączenia agregatu prądotwórczego. Schemat elektryczny podłączenia generatora do instalacji domowej.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • SCHEMAT3 (2).pdf (224.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20829102
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15527
    pldriversltd napisał:
    będzie to bezpieczne dla domowników oraz pracowników energetyki.

Wystąpiłeś o warunki przyłączenia do ZE w pierwszej kolejności?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20829239
    pldriversltd
    Poziom 9  
    Witam nie występowałem agregat nie będzie na stałe wpięty w instalację będzie podpinany jedynie w czasie braku zasilania sieciowego. Temat jest szeroko opisywany na tym forum, co osoba to opinia. Moje pytanie jest takie czy wedle tego schematu podłączenia oraz zastosowanego agregatu całość będzie bezpieczne dla domowników oraz pracowników energetyki
  • #4 20829475
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Najpierw się dowiedz u lokalnego zakładu energetycznego jakie dokumenty potrzebujesz żeby móc wpiąć agregat do instalacji elektrycznej w domu. Każdy agregat musi być zgłoszony ponieważ zawsze istnieje zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi pracujących na sieci.
  • #5 20830483
    pldriversltd
    Poziom 9  

Dziękuję za poradę. Jednak nie o to pytam, prosiłbym o porady związane z zadanym pytaniem 😁
  • REKLAMA
  • #6 20830502
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6661
    pldriversltd napisał:
    prosił bym o porady związane z zadanym pytaniem
    Na zadane pytanie odpowiedziano wyżej - czyli najpierw uzgodnienia z OSD.
    Bez tego ani rusz, jeśli ma być bezpiecznie.
    pldriversltd napisał:
    dla domowników oraz pracowników energetyki
    Troszczysz się o bezpieczeństwo energetyków, to ich zapytaj o zdanie w tym temacie, a nie użytkowników forum Elektroda.pl
  • #7 20830642
    pldriversltd
    Poziom 9  
    zbich70 napisał:
    Troszczysz się o bezpieczeństwo energetyków, to ich zapytaj o zdanie w tym temacie, a nie użytkowników forum Elektroda.pl

Nie bardzo rozumiem po co te jałowe wypowiedzi ,zapałem pytanie na forum jeśli nie znasz na nie odpowiedzi to swoje przemyślenia w tematach o które nie pytam zachowaj dla siebie. Z góry dziękuję 😁
  • #8 20830780
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 20831771
    pldriversltd
    Poziom 9  
    Co do agregatu to wedle producenta działa w układzie sieci IT , ciekawostka od producenta podobno można go przerobić na TN producent obiecał schemat także czekam jestem ciekawy co wyśle. Jeśli chodzi natomiast o instalacje domu to jak wynika z załączonych wcześniej schematów jest to sieć TN-C-S.

Mam jeszcze jedno pytanko czy znacie jakiś agregat Jednofazowy w rozsądnych pieniądzach do 4 tys, moc około 5-6kw gniazdo 32a który bez żadnych przeróbek mógłby zostac zastosowany jako zasilanie awaryjne domu, oczywiście tego konkretnego do którego instalacji przedstawiłem schemat 😁
  • #10 20835429
    pldriversltd
    Poziom 9  
    A to dostałem od producenta agregatu. Co o tym sądzicie
    Załączniki:
    • PODŁĄCZENIE TN W AGREGATACH.docx (2.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20835441
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20835489
    pldriversltd
    Poziom 9  
    Najwidoczniej zapomniałem dodać słowa klucz w rozsądnej cenie 🤣🤣

Dodano po 8 [minuty]:

No nic wychodzi na to że najlepsze rozwiązania i wyjaśnienia zawarte są na blogu https://blog.maciejdolata.com/instalacje-elektryczne/jak-podlaczyc-agregat-pradotworczy/
    Naprawdę polecam nie tylko blog ale i komentarze pod nim gdzie autor odpowiada na watpliwosci

Jest to wszystko bardzo fajnie i rzeczowo opisane. No niestety na tym forum naprawdę żadnych konkretów otrzymać się nie da 🤣 co piszący to opinia i nikt z nikim się nie zgadza 🤣🤣. Konkretów żadnych jedynie dywagacje. A nikt nie potrafi rozwiązania konkretnego podać, oczywiście Prócz kolegi który przynajmniej link do odpowiedniego agregatu wkleił.
  • #13 20835524
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20836318
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 745
    @pldriverslt
    napisał:
    Brakuje mi tu wielu zagadnień, układu sieci, sposobu realizacji SWZ, ochrony przeciwporażeniowej, koordynacji zabezpieczeń itd.

Przecież to same głupoty, tu trzeba przykręcić pięć śrubek i nie ma nad czym dywagować. Na kolory.
    „W naszym nowym systemie nie potrzebujemy szkół. Naszą [i]szkołą jest gospodarstwo. Naszym papierem jest ziemia. Naszym piórem jest pług. Nie potrzebujemy zawodów kapitalistycznych – inżynierów, lekarzy. Jeśli ktoś musi mieć usunięte wnętrzności, to ja to zrobię. Potrzebujemy tylko ludzi, którzy będą chcieli pracować na roli! Ale, towarzysze, są tutaj tacy, którzy nie wykazują prawidłowej świadomości rewolucyjnej. Są to nasi wrogowie, niektórzy z nich są tu między nami! […] Ludzie ci trzymają się starych zwyczajów kapitalistycznych. Mamy tu jeszcze takich, co noszą okulary. […] Ci ludzie to pijawki, wysysający energię z innych!”[/i] https://histmag.org/Czerwoni-Khmerzy-i-ich-krwawe-rzady-w-Kambodzy-17627

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia agregatu prądotwórczego Könner & Söhnen KS 9000E G jako zasilania awaryjnego w swoim domu, zwracając uwagę na bezpieczeństwo instalacji dla domowników oraz pracowników energetyki. W odpowiedziach podkreślono konieczność uzgodnienia warunków przyłączenia z lokalnym zakładem energetycznym oraz zwrócono uwagę na różne opinie dotyczące bezpieczeństwa podłączenia. Użytkownik wskazuje, że agregat nie będzie na stałe wpięty w instalację, a także pyta o inne jednofazowe agregaty w rozsądnej cenie. W dyskusji pojawiły się również wątpliwości co do dokumentacji i bezpieczeństwa użytkowania agregatu w kontekście układów sieciowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA