logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Powerbanki 10000/20000 mAh 20-30W – lepsze ogniwa Li-ion czy Li-Pol? Różnice, cechy

Janek-Kam 25 Lis 2025 21:10 444 4
  • #1 21762373
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witajcie

Czy prawdą jest, że powerbanki z ogniwami litowo-jonowymi mają dłuższą żywotność niż te z litowo-polimerowymi, czyli że utrzymują odpowiednią pojemność przy większej liczbie cykli ładowania?

Czy prawdą też jest, że te pierwsze są tańsze od drugich?

Jeżeli tak jest, to jaki jest powód, że większość powerbanków do smartfonów, ma ogniwa litowo-polimerowe?

Może źle szukałem, ale w kilku sklepach szukałem znanych marek o pojemności 10.000 mAh albo 20.000 mAh i mocy 20-30W.

Pozdrawiam
  • #2 21762698
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2090
    Janek-Kam napisał:
    Czy prawdą jest, że powerbanki z ogniwami litowo-jonowymi mają dłuższą żywotność niż te z litowo-polimerowymi

Normalnie lit-pol są lepsze, jednak głównie trzeb się skupić na tym aby kupić power bank markowy a nie żadnego chińczyka gdzie piszą 20000Ah a realnie tam jest może z 5000 Ah.

Od kilku lat mam power bank od xiaomi i spisuje się bardzo dobrze.
  • #3 21762795
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    Janek-Kam napisał:
    w kilku sklepach szukałem znanych marek

To w tych sklepach szukaj markowych produktów, zaufanym "chińczykiem" jest np. BaseUS, którego parametry pokrywały się z deklaracją producenta (producent podawał 20.000 pojemności ze skutecznością 75% - mi skuteczność wyszła na poziomie 82%, czyli w granicach deklaracji producenta), zaś powerbank który mi się zapalił w rękach to XLINE z "żółtego sklepu" - nawet nie zdążyłem wykonać przybliżonych pomiarów pojemności czy mocy ładowania :)
  • #4 21766327
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    tino2003 napisał:
    Janek-Kam napisał:
    Czy prawdą jest, że powerbanki z ogniwami litowo-jonowymi mają dłuższą żywotność niż te z litowo-polimerowymi

Normalnie lit-pol są lepsze, jednak głównie trzeb się skupić na tym aby kupić power bank markowy a nie żadnego chińczyka gdzie piszą 20000Ah a realnie tam jest może z 5000 Ah.

Od kilku lat mam power bank od xiaomi i spisuje się bardzo dobrze.

Dlaczego lit-pol są lepsze?
    Czy lit-ion nie mają większej gęstości energii, czy nie mają większej żywotności?
    Xiaomi to chyba też chińczyk.

Dodano po 2 [minuty]:

OPservator napisał:
    Janek-Kam napisał:
    w kilku sklepach szukałem znanych marek

To w tych sklepach szukaj markowych produktów, zaufanym "chińczykiem" jest np. BaseUS, którego parametry pokrywały się z deklaracją producenta (producent podawał 20.000 pojemności ze skutecznością 75% - mi skuteczność wyszła na poziomie 82%, czyli w granicach deklaracji producenta), zaś powerbank który mi się zapalił w rękach to XLINE z "żółtego sklepu" - nawet nie zdążyłem wykonać przybliżonych pomiarów pojemności czy mocy ładowania :)

Czy wystarczy tylko patrzeć na markę?
    Nie ma znaczenia czy to lit-ion, czy lit-pol?
    Czytałem gdzieś, że ogniwa lit-ion mają więcej cykli ładowania/rozładowania.
    Nie puchną też.
  • #5 21773508
    Janek-Kam
    Poziom 9  
    Z porównania akumulatorów litowo-jonowych i litowo-polimerowych wynika, że litowo-jonowe są trwalsze, lżejsze, mają wysoką sprawność (stosunek mocy pobranej do oddanej) w stosunku do litowo-polimerowych, ale istnieje ryzyko przegrzania i wybuchu.
    Z kolei litowo-polimerowe są bardziej elastyczne, nie grozi w nich wylanie elektrolitu i są bezpieczniejsze.

Wybrałem więc litowo-jonowe.
    Zastanawiałem się nad wyborem między
    UGREEN Nexode PB501 10000 mAh PD 30 W
    a
    Xiaomi Pocket Pro PB1030ZM 10000 mAh 33 W
    Padło na Xioami, bo wydaje się, że produkty tej marki obejmują większy rynek międzynarodowy.
REKLAMA