Nie wiem po co Panu takie czujniki, bo już generalnie takie są na ryku więc wystarczy tylko kupić i można zbierać dane.
Ja jakiś czas temu zbudowałem na własne potrzeby czujnik, który sprawdza temperaturę, cieśninie i wilgotność. Docelowo mam w planach dodanie czujnika poziomu tlenu i CO2, ale nie w atmosferze, ale w atmosferze kontrolowanej, bo potrzebuję badać parametry w komorze z owocami. Problem jednak jest taki, że czujniki do tlenu i do CO2, które potrafią robić pomiar tak niskich wartości nie są tanie i one się jakby zużywają więc na razie badam te podstawowe parametry. Niby są gotowe, ale przemysłowe będą dość drogie, a mi zależało, aby dostosować to pod siebie abym miał wysyłane dane na serwer, gdzie są zbierane te dane i widzę czy np. w nocy nie nastąpiła jakaś anomalia.
Działającą wersję na razie mam za oknem na dworze, która co dwie minuty robi pomiar łączy się przez Wifi z serwerem i wysyła dane pomiarowe.
To wersja na darmowym serwerze (gdzie jest stare PHP więc logi się rozsypują) bo muszę przeprogramować moduł aby wysyłał dane na normalny serwer, na którym wszystko działa tak ja powinno, ale wersja testowa została na razie tak jak została bo nie mam czasu rozkręcić panelu i zmienić adres serwera aby to było zapisywane do profesjonalnego serwera a nie amatorskiego na którym się strona rozsypuje, ale generalnie testuję już 5 miesiąc i wszystko działa więc w kolejnym sezonie pewnie uruchomię to w chłodni bo tam to ma docelowo działać. Wiosną będę jeszcze badał wiosenne przymrozki tym czujnikiem, bo poprzez zapisy wiem jak bardzo niska była temperatura i jak mocno ucierpiały owoce w sadzie. Także ten swój czujnik mam pod takie zadania chłodnia i ewentualnie potem dane na zewnątrz. Ja jak wspomniałem potrzebowałem coś pod siebie. Są gotowe, ale z rynku dostałbym za niemałe pieniądze coś co pokazywałoby wynik na wyświetlaczu tego czujnika a ja chciałem mieć rozwiązanie skrojone na własne potrzeby dlatego to wykonałem.