logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Zlecę] Zlecę/praca - prototyp czujnika wilgotności, temperatury, ciśnienia

pthread 26 Lis 2025 21:38 855 6
REKLAMA
  • #1 21763402
    pthread
    Poziom 10  
    Zlecę zaprojektowanie i wykonanie prototypu czujnika (sieć czujników) do pomieszczeń, do pomiaru wilgotności/temp/ciśnienia, z przesyłem danych na serwer.
    Najlepiej oparte o mikrokontroler (RB PI lub inny).
    Możliwe stałe zatrudnienie (UoP/B2B) jak wspołpraca będzie się dobrze układać.
    Praca zdalna, z zespołem programistów.

Prosze o przesłanie CV lub krótkiego opisu na maila biuro(_at_)prym-soft.pl.
    Doświadczenie oraz liste zrealizowanych projektów.
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 21763595
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 283
    >>21763402

Brakuje podstawowych informacji:
    - jakie środowisko pracy czujników
    - jakie zasilanie
    - jaka dokładność i precyzja
    - jakie odgległości (500m w polu czy pięć piętek żelbetu?)
    - oraz jaki budżet
  • REKLAMA
  • #3 21763627
    pthread
    Poziom 10  
    >>21763595
    Sprobuje na to odp, ale nie jestem elektronikiem (choc zbudowalem juz kilkadziesiat takich czujnikow ale amatorsko):
    - srodowisko - standardowe 20stC, delikatne podcisnienie (roznica cisnien niewielka), wilgotnosc 50%
    - zasilanie - dowolne, jest dostep do AC, uzywalem wczesniej konwerterow na 5V na szyne DIN
    - dokladnosc - prototyp standardowa dokladnosc/prezycja temp +/-1stC, wilg +/- 5%, cisn do 1% - oczywiscie im dokladniej tym lepiej (kiedys uzywalem BME280 i bylo OK, choc nie bylo powtarzalnosci). Drugi, dodatkowy prototyp to czujnik wysokiej temperatury oraz osobno wilgotnosci z wysoka dokladnoscia (+/-1%)
    - odleglosci od HUBa (mikrokontroler do ktorego podpinamy N czujnikow) do czujnika do ~50m, albo skretka/RJ12 do hub-a, albo radiowo, albo inaczej (tu konczy sie moja wiedza) - generalnie kilka pomieszczen, w kazdym trzeba zalozyc min 1 miejsce pomiaru.
    - budzet - jezeli to jednorazowe zlecenie to poprosze o oferty zbudowania takiego czujnika / sieci, jezeli ktos bedzie chetny pracowac na UoP / B2B to prosze o info to zdzwonimy sie
    Koszt pojedynczego czujnika ma znaczenie, ale nie az tak kluczowe, obudowa Hub na DIN (tam tez prad AC), ale tez inna wersja bez DIN stawiana na biurko, dodatkowe elementy do uzgodnienia, interfejsy min ethernet + wifi (odczyty 1 / sek)
  • #4 21772594
    ademba
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Nie wiem po co Panu takie czujniki, bo już generalnie takie są na ryku więc wystarczy tylko kupić i można zbierać dane.

Ja jakiś czas temu zbudowałem na własne potrzeby czujnik, który sprawdza temperaturę, cieśninie i wilgotność. Docelowo mam w planach dodanie czujnika poziomu tlenu i CO2, ale nie w atmosferze, ale w atmosferze kontrolowanej, bo potrzebuję badać parametry w komorze z owocami. Problem jednak jest taki, że czujniki do tlenu i do CO2, które potrafią robić pomiar tak niskich wartości nie są tanie i one się jakby zużywają więc na razie badam te podstawowe parametry. Niby są gotowe, ale przemysłowe będą dość drogie, a mi zależało, aby dostosować to pod siebie abym miał wysyłane dane na serwer, gdzie są zbierane te dane i widzę czy np. w nocy nie nastąpiła jakaś anomalia.

Działającą wersję na razie mam za oknem na dworze, która co dwie minuty robi pomiar łączy się przez Wifi z serwerem i wysyła dane pomiarowe.

Panel z danymi pogodowymi: temperatura 3,9°C, wilgotność 78,4%, ciśnienie 998 hPa

To wersja na darmowym serwerze (gdzie jest stare PHP więc logi się rozsypują) bo muszę przeprogramować moduł aby wysyłał dane na normalny serwer, na którym wszystko działa tak ja powinno, ale wersja testowa została na razie tak jak została bo nie mam czasu rozkręcić panelu i zmienić adres serwera aby to było zapisywane do profesjonalnego serwera a nie amatorskiego na którym się strona rozsypuje, ale generalnie testuję już 5 miesiąc i wszystko działa więc w kolejnym sezonie pewnie uruchomię to w chłodni bo tam to ma docelowo działać. Wiosną będę jeszcze badał wiosenne przymrozki tym czujnikiem, bo poprzez zapisy wiem jak bardzo niska była temperatura i jak mocno ucierpiały owoce w sadzie. Także ten swój czujnik mam pod takie zadania chłodnia i ewentualnie potem dane na zewnątrz. Ja jak wspomniałem potrzebowałem coś pod siebie. Są gotowe, ale z rynku dostałbym za niemałe pieniądze coś co pokazywałoby wynik na wyświetlaczu tego czujnika a ja chciałem mieć rozwiązanie skrojone na własne potrzeby dlatego to wykonałem.
  • REKLAMA
  • #5 21814812
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 320
    ademba napisał:
    abym miał wysyłane dane na serwer

Mogę prosić o rowinięcie?
    Jakie układy wysyłają/odbierają dane? Jaką drogą" Na jaką odległość? W jakiej postaci/formacie?
  • #6 21825433
    ademba
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Aby to zrealizować najprościej jest wykorzystać jakiś układ mikrokontroler, bo po co budować coś od zera, skoro masz już na rynku jakieś gotowe układy w dodatku sprawdzone. Ja zastosowałem ESP, bo ma ono obsługę Wifi. Czujników masz od wyboru do koloru lepsze gorsze, ale jest w czym wybierać. Także układ odczytuje pomiary łączy się z serwerem, gdzie przekazuje dane i tam są one zapisywane. Do tego mam prostą stronę więc mam podgląd danych. Generalnie gdybym miał budować to dla siebie jako kolejna wersja czegoś co jest na rynku to się nie opłaca, bo na rynku masz już gotowe rozwiązania. Ostatnio kupiłem w promocji z Chin bardzo dobrą stację pogody chyba za 200 zł, jest temperatura, wilgotność, ciśnienie, wiatr, opady. Ładny fajny wygląd kręcą się śmigiełka. Stacja zamontowana w sadzie jakieś 0.5km od domu. Stacja łączy się z odbiornikiem wyświetlaczem i przekazuje dane które następnie są wysyłane na weathercloud.net całość zasilana z panelu solarnego. Jak długo będzie to pracować nie wiem, ale układ, który ja zbudowałem był, jak wspominałem pod chłodnię abym nie musiał kupować czegoś drogiego co mi będzie pokazywać na monitorku w chłodni dane tylko na komputerze to pozwala mi widzieć czy cały czas czy jest odpowiednia temperatura jak coś odbiega od tego co mam ustawione to znaczy, że coś się dzieje i muszę tam iść sprawdzić, aby jabłka dobrze się przetrzymywały.
    Jak chcesz się pobawić czegoś nauczyć tak, ale na runku jest masa gotowych rozwiązań, chyba że chcesz stworzyć coś dla siebie i pod siebie inaczej nie ma sensu na nowo wymyślać koła.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Zlecono zaprojektowanie i wykonanie prototypu sieci czujników do pomiaru wilgotności, temperatury i ciśnienia w pomieszczeniach, z przesyłem danych na serwer. Preferowane jest wykorzystanie mikrokontrolera, np. Raspberry Pi lub innego, z możliwością pracy zdalnej i dalszej współpracy. Wymagania obejmują standardowe warunki środowiskowe (ok. 20°C, wilgotność 50%, niewielkie podciśnienie), zasilanie z sieci AC, dokładność pomiarów: temperatura ±1°C, wilgotność ±5% (lub ±1% w wersji wysokiej precyzji), ciśnienie do 1%. Odległość między czujnikami a hubem do 50 m, transmisja przewodowa (skrętka/RJ12) lub radiowa. Dyskutowano o gotowych rozwiązaniach rynkowych, które oferują podobne funkcje, często oparte na mikrokontrolerach ESP z WiFi, umożliwiających przesył danych do serwera i wizualizację. Wspomniano o własnych amatorskich projektach z wykorzystaniem czujników BME280 oraz o stacjach pogodowych z Chin zasilanych panelami solarnymi. Pojawiła się też prośba o rekomendacje urządzeń zasilanych PoE, bez WiFi, do pomiaru temperatury i wilgotności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA