logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienia kotła i sterownika – optymalizacja pracy kotła i energooszczędności.

Vendeur 27 Lis 2025 12:48 204 2
REKLAMA
  • #1 21763878
    Vendeur
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Cześć,

chciałbym się poradzić w kwestii parametrów kotła. Na sterowniku mam ustawioną temp. 20 stopni, natomiast na kotle np. 35-38 (prosty układ, kocioł sterowany wyłącznie on/off) i wypozycjonowałem to tak, że obecnie temperatura na sterowniku na takiej temperaturze zasilania nie osiąga tych 20 stopni i kocioł jest cały czas załączony, więc dogrzewa tylko wodę w obiegu, gdy potrzeba, natomiast jego pompa w zasadzie działa non stop. I zastanawiam się, czy tak jest dobrze dla kotła i energooszczędności całego systemu ogrzewania (no bo tutaj dochodzi też kwestia zużycia prądu przez non stop działającą pompę), czy lepiej by było jednak ustawić sterownik na niższą temperaturę albo kocioł na wyższą, aby jednak kocioł się co jakiś czas rozłączał? Byłbym wdzięczny za opinię :).

Kocioł Junkers GC2200W / Sterownik Salus WQ610 / Grzejniki nowe, płytowe Purmo

I jeszcze wytłumaczenie, skąd moja "zagwozdka". Instalator ogrzewania powiedział mi, że kotły kondensacyjne im rzadziej się wyłączają i załączają, czyli im ich praca jest bardziej ciągła / płynna, tym działają wydajniej i bardziej energooszczędnie. I w związku z tym, nie wiem, czy ustawienie sterownika odpowiednio na daną temperaturę oraz kotła, aby teoretycznie temp. zasilania wody była na tyle dopasowana i niska, żeby w zasadzie nie osiągał zadanej temperatury w pomieszczeniu i w ten sposób działał "ciągle" jest sensowne...
  • REKLAMA
  • #2 21763886
    jesiolowskitom
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Vendeur napisał:
    dochodzi też kwestia zużycia prądu przez non stop działającą pompę

6–7 zł miesięcznie… Oczywiście szacunkowo, bo nie zdradziłeś ani jaka pompa, ani jakie są ustawienia. Co do obaw o wpływ takiego trybu pracy na stan kotła i energooszczędność, to bez szczegółowych informacji na temat typu urządzenia grzewczego, rodzaju instalacji itp. raczej niewiele da się powiedzieć.
  • #3 21763891
    Vendeur
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    Dodałem na końcu pierwszego posta informacje o sprzęcie.

I jeszcze wytłumaczenie, skąd moja "zagwozdka". Instalator ogrzewania powiedział mi, że kotły kondensacyjne im rzadziej się wyłączają i załączają, czyli im ich praca jest bardziej ciągła / płynna, tym działają wydajniej i bardziej energooszczędnie. I w związku z tym, nie wiem, czy ustawienie sterownika odpowiednio na daną temperaturę oraz kotła, aby teoretycznie temp. zasilania wody była na tyle dopasowana i niska, żeby w zasadzie nie osiągał zadanej temperatury w pomieszczeniu i w ten sposób działał "ciągle" jest sensowne...
REKLAMA