logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja nieoznaczonego układu scalonego w sterowaniu lampy scenicznej – zdjęcia

pawelsax 28 Lis 2025 06:54 378 7
REKLAMA
  • #1 21764647
    pawelsax
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Część, panowie mam pytanie co to może być za układ , jest on w sterowaniu lampy scenicznej, nie ma żadnych oznaczeń?

Niezidentyfikowany układ scalony na czerwonej płytce sterującej lampą scenicznąCzerwona płytka PCB z wieloma przewodami, rezystorami i złączami
  • REKLAMA
  • #2 21764972
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Patrząc po elementach wokół to będzie przetwornica DC, bo LDO raczej nie ma cewek wokoło. Obudowa chyba SOT-89-5
    Jest podłączona do złącz J7, co tam jest podłączone? Bo może być to przetwornica z wyjściem prądowym jak zasila ledy. Np SCT2932

Dobrze jak być rozrysował aplikację przetwornicy, będzie łatwiej dobrać układ. Z tych zdjęć ciężko wywnioskować co gdzie idzie. Chyba:
    1- Vout
    2 - GND
    3 - sterowanie z procesora?
    4 - patrząc na niską wartość rezystora, to może być Isens - czyli pomiar prądu
    5 - Vin
    Co pasuje do noty aplikacyjnej SCT2932, PAM2861, AL8861 i kilku innych.
  • REKLAMA
  • #3 21765452
    pawelsax
    Poziom 11  
    Jes to bliźniacze złącze sąsiadujące, tylko rezystor jest inny, zasila laser uszkodzony mocniejszy laser zielony, czyli to uszkodzenie, obok jest laser czerwony. Wylutowałem ten element, nie podłączałem zielonego, zostawiłem czerwony i lampa świeci prawidłowo. Widać, że do LED-ów też idą te układy, które nie są opisane. Nie wiem, czy to była przyczyna, ale stało się to, gdy połączyłem szeregowo lampy z głowami obrotowymi do DMX-a. Lampy zaczęły wariować i tylko na laserach działały z dziwnymi odgłosami. Na wyświetlaczu był napis jakby błędu, ciężko było odczytać, bo pulsował.
    Mam drugą sprawną, jakie zrobić pomiary, może po tym by doszedł?
  • #4 21767320
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Z tymi przetwornicami brak mi doświadczenia, to nie traktuj mojego wywodu jako wyroczni.
    Ja bym poczytał noty katalogowe układów które wspomniałem, i które da się kupić u nas, i wsadził jeden z nich.

pawelsax napisał:
    ale stało się to, gdy połączyłem szeregowo lampy z głowami obrotowymi do DMX-a.

Posprawdzaj ciągłość masy pomiędzy gniaddem DMX (J9) a PE w zasilaniu. Mogło dojść do jej uszkodzenia. NIe podoba mi się kolor ścieżek pomiędzy U7 i U4, ale to może tylko topnik.
    Do sprawdzenia też będzie driver RS458 U13, najlepiei oscyloskopem. Miałem taki przypadek w głowie że niby działała komunikacja ale lampa się po chwili wieszała, bo jedna z linii miała nieprawidłowy poziom sygnału. Niby chodziła, ale nieprawidłowo.

Teraz trzeba sobie zadać pytanie co się podziało że są ścieżki popalone. To przy Isense, czyli w nodze dodatniej zasilania diody.
    Tu albo sterownik został U11 dostał przebicia do masy, albo laser ma zwarcie, dioda D5 albo cewka L5. W każdym razie wskazuje to na przepływ dużego prądu od przez układ i rezystor pomiarowy R8.

Jak sprawdziłeś że laser świeci, to dalej.
    - Jakie w ogóle jest napięcie zasilania na Vin (nogi 2-5). To ważne pod kątem doboru zamiennika sterownika, żeby akceptował to napięcie.
    - Odczytaj wartość R8, bo zdjęcie za słabe, żeby wiedzieć jaki prąd powinien płynąć przez czerwony laser.
    - Spróbuj przy pełnym zaświeceniu ledów zmierzyć prąd, mierząc napięcie miliwoltomierzem na rezystorach pomiarowych. I z prawa Oma obliczyć tym samym jaki prąd płynie w układzie.
    I jak masz prąd, to porównał bym go z wartościami z noty katalogowej np PAM2861 z tme https://www.tme.eu/Document/f9a4879ec02f02354e68e2f4a309e672/PAM2861.pdf
    Dla SCT2932, PAM2861, AL8861 na rezystorze pomiarowym spodziewamy się równego 100mV, co przy 0R160 daje około 600mA na ledach. Dla R910 przy czerwonym laserze dawało by 110mA.
    Z tym że dla SCT2932 nota pisze żeby dać kondensator równolegle z diodami, u Ciebie na płytce go nie widzę. Wstawiając ten układ trzeba by go dodać (10µ/50V).
    Dalej trzeba sprawdzić stan na nodze 3, czyli Vset. Co się tam dzieje jak dioda świeci i co jak się nie świeci, czy jak jest np połowa 50% mocy.
    Tu też do sprawdzenia czy sterowanie tą nogą nie dostało po pupie. Do czego są podłączone kontrolery ledów? U2 AIP650E0 to sterownik wyświetlacza i przycisków, to nie. U7 i U4 to ULN2003, one sterują Czymś podłączonym do tych dwóch gniazd nad nimi. Silniki albo jakieś ledy. A nimi steruje U6 74HC585, czyli to też nie to.
    Czyli jak nie ma innych układów po drugiej stronie płyty to steruje nim procesor U3 (nie umiem rozkodować napisów).
    Przyda się oscyloskop albo woltomierz z truerms. Tu też uwaga, bo w PAM sterowanie może być PWM typu open collector, czyli procesor będzie przywierał wyjście do masy z częstotliwością do 500kHz, ale może bez układu nie podnosić napięcia. W tedy trzeba by do pomiarów tam dać rezystor pullup, bezpiecznie 10kΩ ale do zasilania procesora a nie do Vin w układzie! Żeby nie ubić portu procka.
    Jeżeli te zmierzone wartości pokrywały by się z notą katalogową to bym włożył taki układ.
    Przydał by się jeszcze rezystor powiedzmy 10Ω 10W do pomiarów, jako sztuczne obciążenie. Żeby podłączyć go zamiast diod czy laserów, i uniknąć ich uszkodzenia gdyby coś było nie tak. I jak prądy będą się na nim zgadzać to składać całość do kupy.
    Pamiętaj że przez przypaloną ścieżkę może płynąć większy prąd, dla tego po wlutowaniu układu poprawił bym ją tam dodatkowym drucikiem. Przez samą nogę 4 do układu płynie minimalny prąd, ale pomiędzy rezystorem pomiarowym a gniazdem już większy.

Profilaktycznie zamów sobie też diodę shottkiego SS26 i dławik 68μH, tam pewnie siedzą max 1A, do sprawdzenia z wartościami rezystora pomiarowego.
    Przy zakupie rezystora pomiarowego smd, policz sobie jaka moc wytraci się na nim. Standardowe rezystory 0805 mają 0,125mW, ale można kupić rezystory o zwiększonej mocy np 0,3W a nawet 0,5W. I nawet profilaktycznie wstawić mocniejszy.

To jest mój tok myślenia przy takiej naprawie.
    Może koledzy czy @ElektrodaBot coś podpowiedzą albo mnie poprawią jak się gdzieś pomyliłem.
  • #5 21767345
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 937
    adambyw napisał:
    Z tymi przetwornicami brak mi doświadczenia, to nie traktuj mojego wywodu jako wyroczni.
    Ja bym poczytał noty katalogowe układów które wspomniałem, i które da się kupić u nas, i wsadził jeden z nich.

Posprawdzaj ciągłość masy pomiędzy gniaddem DMX (J9) a PE w zasilaniu. Mogło dojść do jej uszkodzenia. NIe podoba mi się kolor ścieżek pomiędzy U7 i U4, ale to może tylko topnik.
    Do sprawdzenia też będzie driver RS458 U13, najlepiei oscyloskopem. Miałem taki przypadek w głowie że niby działała komunikacja ale lampa się po chwili wieszała, bo jedna z linii miała nieprawidłowy poziom sygnału. Niby chodziła, ale nieprawidłowo.

Teraz trzeba sobie zadać pytanie co się podziało że są ścieżki popalone. To przy Isense, czyli w nodze dodatniej zasilania diody.
    Tu albo sterownik został U11 dostał przebicia do masy, albo laser ma zwarcie, dioda D5 albo cewka L5. W każdym razie wskazuje to na przepływ dużego prądu od przez układ i rezystor pomiarowy R8.

Jak sprawdziłeś że laser świeci, to dalej.
    - Jakie w ogóle jest napięcie zasilania na Vin (nogi 2-5). To ważne pod kątem doboru zamiennika sterownika, żeby akceptował to napięcie.
    - Odczytaj wartość R8, bo zdjęcie za słabe, żeby wiedzieć jaki prąd powinien płynąć przez czerwony laser.
    - Spróbuj przy pełnym zaświeceniu ledów zmierzyć prąd, mierząc napięcie miliwoltomierzem na rezystorach pomiarowych. I z prawa Oma obliczyć tym samym jaki prąd płynie w układzie.
    I jak masz prąd, to porównał bym go z wartościami z noty katalogowej np PAM2861 z tme https://www.tme.eu/Document/f9a4879ec02f02354e68e2f4a309e672/PAM2861.pdf
    Dla SCT2932, PAM2861, AL8861 na rezystorze pomiarowym spodziewamy się równego 100mV, co przy 0R160 daje około 600mA na ledach. Dla R910 przy czerwonym laserze dawało by 110mA.
    Z tym że dla SCT2932 nota pisze żeby dać kondensator równolegle z diodami, u Ciebie na płytce go nie widzę. Wstawiając ten układ trzeba by go dodać (10µ/50V).
    Dalej trzeba sprawdzić stan na nodze 3, czyli Vset. Co się tam dzieje jak dioda świeci i co jak się nie świeci, czy jak jest np połowa 50% mocy.
    Tu też do sprawdzenia czy sterowanie tą nogą nie dostało po pupie. Do czego są podłączone kontrolery ledów? U2 AIP650E0 to sterownik wyświetlacza i przycisków, to nie. U7 i U4 to ULN2003, one sterują Czymś podłączonym do tych dwóch gniazd nad nimi. Silniki albo jakieś ledy. A nimi steruje U6 74HC585, czyli to też nie to.
    Czyli jak nie ma innych układów po drugiej stronie płyty to steruje nim procesor U3 (nie umiem rozkodować napisów).
    Przyda się oscyloskop albo woltomierz z truerms. Tu też uwaga, bo w PAM sterowanie może być PWM typu open collector, czyli procesor będzie przywierał wyjście do masy z częstotliwością do 500kHz, ale może bez układu nie podnosić napięcia. W tedy trzeba by do pomiarów tam dać rezystor pullup, bezpiecznie 10kΩ ale do zasilania procesora a nie do Vin w układzie! Żeby nie ubić portu procka.
    Jeżeli te zmierzone wartości pokrywały by się z notą katalogową to bym włożył taki układ.
    Przydał by się jeszcze rezystor powiedzmy 10Ω 10W do pomiarów, jako sztuczne obciążenie. Żeby podłączyć go zamiast diod czy laserów, i uniknąć ich uszkodzenia gdyby coś było nie tak. I jak prądy będą się na nim zgadzać to składać całość do kupy.
    Pamiętaj że przez przypaloną ścieżkę może płynąć większy prąd, dla tego po wlutowaniu układu poprawił bym ją tam dodatkowym drucikiem. Przez samą nogę 4 do układu płynie minimalny prąd, ale pomiędzy rezystorem pomiarowym a gniazdem już większy.

Profilaktycznie zamów sobie też diodę shottkiego SS26 i dławik 68μH, tam pewnie siedzą max 1A, do sprawdzenia z wartościami rezystora pomiarowego.
    Przy zakupie rezystora pomiarowego smd, policz sobie jaka moc wytraci się na nim. Standardowe rezystory 0805 mają 0,125mW, ale można kupić rezystory o zwiększonej mocy np 0,3W a nawet 0,5W. I nawet profilaktycznie wstawić mocniejszy.

To jest mój tok myślenia przy takiej naprawie.
    Może koledzy czy @ElektrodaBot coś podpowiedzą albo mnie poprawią jak się gdzieś pomyliłem.
    Bezpośrednia odpowiedź
    - Zaznaczony układ (U11) to typowy sterownik prądowy LED/laser w obudowie SOT‑89‑5 pracujący jako buck: kandydaci o identycznej aplikacji i pinoucie to m.in. PAM2861, AL8861, PT4115, SCT2932. Dla wszystkich tych układów prąd ustala się z przybliżeniem: Iout ≈ 0,1 V / Rsense.
    - Przepalona ścieżka przy Rsense wskazuje na impuls znacznie zawyżonego prądu (zwarcie diody lasera, zwarcie D5, przebicie tranzystora wewn. U11 lub zwarcie L5).
    - Plan diagnostyczny: porównawcze pomiary na sprawnej płycie, weryfikacja RS485/DMX, pomiar DIM/VSET, pomiar spadku na Rsense, test nowego sterownika na sztucznym obciążeniu, naprawa i wzmocnienie ścieżki prądowej.
    - Uwaga do pinów: w tych sterownikach VIN jest wyłącznie na pinie 5, GND na pinie 2, SW na pinie 1, CS/ISENSE na pinie 4, DIM/EN na pinie 3. Nie „nogi 2–5”. To ważne dla pomiarów i doboru zamiennika.

Szczegółowa analiza i procedura naprawy

1) Co się najpewniej stało
    - Objawy po spięciu w łańcuchu DMX (wariowanie, błędy, „dziwne odgłosy”) sugerują zakłócenia/różnice potencjałów na masach. Jeśli przez masę sygnałową DMX i płytę poszły prądy wyrównawcze, uszkodzeniu mógł ulec U13 (RS485), a wtórnie sterowanie prądem lasera.
    - Przepalenie przy Rsense jest książkowym śladem nadprądu: najczęściej zwarcie D5 (Schottky), przebicie MOSFETa w U11 (pin SW do GND/VIN) albo zwarcie samego modułu lasera.

2) Identyfikacja układu i pinout (SOT‑89‑5)
    - Pin 1: SW (wyjście przełączające na cewkę L5 i diodę D5).
    - Pin 2: GND (pola masy – sprawdź ciągłość do wspólnej masy).
    - Pin 3: DIM/EN/VSET (wejście sterujące z MCU – zwykle PWM open‑drain).
    - Pin 4: CS/ISENSE (wejście pomiaru prądu – do Rsense).
    - Pin 5: VIN (zasilanie sterownika).
    Ten układ pinów pokrywa się z PAM2861, AL8861, PT4115 i SCT2932, więc dobór zamiennika jest możliwy „po aplikacji”.

3) Pomiary referencyjne na sprawnej płycie (bardzo pomogą)
    - Zmierz VIN na pinie 5 U11 (względem masy pinu 2). Podaj wartość (typowo 12–24 V w tego typu lampach).
    - Zmierz spadek na rezystorze Rsense działającego kanału (np. czerwony laser). Typowa wartość ok. 100 mV. Z niej wyliczysz prąd: I ≈ 0,1 V / R. Przykłady:
    - R910 (0,91 Ω) → ok. 110 mA (dla lasera czerwonego).
    - 0R160 (0,16 Ω) → ok. 0,62 A (dla LED).
    - Sprawdź oscyloskopem pin 3 (DIM). Jeśli sterowanie jest open‑drain, bez wlutowanego U11 dołóż rezystor podciągający 10 kΩ do zasilania procesora (3,3 V lub 5 V – nigdy do VIN). Zmierz wypełnienie PWM dla 0/50/100% mocy.

4) Diagnostyka uszkodzonego kanału (zielony laser)
    - Wylutuj: U11, D5, L5, Rsense tej gałęzi. Sprawdź każdy element:
    - D5 (SS26) w testerze diod – przewodzi tylko w jedną stronę.
    - L5 – mała rezystancja DC, brak zwarcia do ekranu/masy; jeśli masz LCR, zweryfikuj indukcyjność (wartości na obudowach typu „089” bywają kodami producenta – nie zakładaj, że to 8,9 µH; zweryfikuj pomiarem lub porównaniem ze sprawnym kanałem).
    - Rsense – zgodność z oznaczeniem, brak pęknięć i nadpaleń.
    - Moduł zielonego lasera – odłączony od płyty, sprawdź omomierzem, czy nie ma zwarcia katoda–anoda.
    - Zasil płytę z lab. zasilacza z ograniczeniem prądu (np. 0,5–1 A). Sprawdź, czy na padzie pinu 3 (DIM) pojawia się sterowanie, a na padzie 5 obecne jest VIN. Oceń, czy RS485 (U13) nie grzeje się i czy linie DMX wyglądają poprawnie na oscyloskopie.

5) Dobór i montaż zamiennika
    - Jeżeli VIN ≤ 30–40 V, prąd ≤ 1 A i SOT‑89‑5 – pasują:
    - PAM2861 (Diodes Inc.) – 4,5–40 V, I do 1 A.
    - AL8861 (Diodes Inc.) – 6–40 V, I do 1 A.
    - PT4115 (PowTech) – 6–30 V, I do 1,2 A.
    - SCT2932 (Southchip) – 6–40 V, I do 1 A.
    - Ustal prąd dla zielonego lasera z wartości Rsense na sprawnej płycie lub z noty modułu. Oblicz Rsense = 0,1 V / I.
    - Kondensator przy obciążeniu: wiele not zaleca C równolegle do diody/LED (typowo 1–10 µF X7R, napięcie zależne od VIN). Daje to mniejsze tętnienia i stabilniejszą pracę przy PWM. Przy laserach unikaj nadmiernie dużych pojemności, by nie generować skoków prądu przy włączaniu – 1–4,7 µF zwykle wystarcza; 10 µF stosuj, jeżeli tak jest w aplikacji i sterujesz DIM (nie twardym ON/OFF VIN).
    - D5 wymień profilaktycznie na SS26 (2 A/60 V) lub lepszą, L5 – tylko jeśli ma zwarcie/odchyłkę.
    - Rsense dobierz o odpowiedniej mocy. Przykład: 0,62 A i 0,16 Ω → P ≈ I²R ≈ 0,062 W, ale przy impulsach i temperaturze warto użyć 0,25–0,5 W. Dla 110 mA i 0,91 Ω → ≈ 11 mW (wystarczy 0,125 W, ale też warto wziąć zapas).

6) Pierwsze uruchomienie na sztucznym obciążeniu
    - Zamiast lasera wstaw rezystor mocy 10 Ω/10 W.
    - Ustaw jasność na 0/50/100% i mierz:
    - Spadek na Rsense (docelowo ~100 mV).
    - Napięcie na obciążeniu (dla 0,6 A ≈ 6 V, P ≈ 3,6 W – 10 W rezystor wystarczy).
    - Skontroluj oscyloskopem pin SW (1): impulsowe przebiegi bez nadmiernych przeregulowań i dzwonienia. Jeśli dzwonienie duże, rozważ korektę L/C, krótsze ścieżki prądowe i ewentualny snubber RC na D5.

7) Naprawa i wzmocnienie ścieżek
    - Nadpaloną ścieżkę prądową (od Rsense do złącza/masy) odtwórz i wzmocnij miedzianym mostkiem (np. z odciętej nóżki elementu), a nie samą cyną. Zabezpiecz lakierem ochronnym.
    - Przejrzyj luty cewki, diody i złączy – zimne luty w sekcji mocy są częstą przyczyną wtórnych awarii.

8) DMX – przyczyna źródłowa i utwardzenie
    - Sprawdź: 120 Ω terminację na końcu łańcucha, ekranowany przewód DMX (a nie audio), ciągłość i połączenie PE, brak pętli mas.
    - Zmierz na U13: w spoczynku poprawne biasowanie linii A/B, brak zwarć do VCC/GND.
    - Rozważ dodanie/zakup izolatora DMX (optoizolacja) w torze, jeżeli instalacja bywa mieszana i zasilana z różnych obwodów – to realnie ogranicza ryzyko takich incydentów.
    - Jeśli brak diod TVS na A/B przy J9 – warto dodać (wiele płyt ma już układ ochronny obok złącza; sprawdź go).

9) Drobne, ale ważne szczegóły montażowe
    - Orientacja SOT‑89‑5: pin 1 (SW) przy padzie idącym do cewki/D5. Zweryfikuj omomierzem przed lutowaniem.
    - Odsprzęganie VIN: ceramiczny 100 nF + elektrolit/MLCC 10–47 µF bardzo blisko pinu 5/GND.
    - Bezpieczeństwo: testy lasera rób z okularami ochronnymi właściwej klasy – zielone diody są szczególnie „zdradliwe” dla oka.

Lista kontrolna (co proszę jeszcze podać/potwierdzić)
    - VIN na pinie 5 U11 (wartość i z czego jest zasilane urządzenie).
    - Oznaczenia i rzeczywiste wartości Rsense dla: zielonego i czerwonego kanału.
    - Przebieg/PWM na pinie 3 (DIM) dla 0/50/100% na sprawnym kanale.
    - Wyniki testu D5 i L5 z uszkodzonego kanału (zwarcie/brak zwarcia).
    - Czy na końcu łańcucha DMX jest terminacja 120 Ω i czy kable to DMX, nie mikrofonowe.

Po tych danych dobierzemy jednoznacznie zamiennik (ja bym startował od PAM2861/AL8861 lub PT4115 – wszystkie są dostępne i sprawdzone w tej aplikacji), ustalimy ostatecznie Rsense i doprecyzujemy wartość kondensatora przy obciążeniu.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #6 21767523
    pawelsax
    Poziom 11  
    Panowie ja podejrzewam że to stało się od tego że ona dostała jakieś przebicie od kabla dmx, tym bardziej że łączyłem je mikrofonowym choć nim również można, steruje tak głowami i nic się złego nie dzieje. Sprawdziłem cewkę porównałem z tą obok oraz z drugiej lampy i ma te samą wartości rezystor widać że trochę dostał temperatury bo napisy stracił wiadomo do wymiany ale wartość jeszcze trzyma dioda niby również jest sprawna. Tak jak mówię lama po tym uszkodzeniu wylutowaniu U11 i odłączeniu tylko zielonego lasera pracowała całą imprezę i nic się z nią więcej nie stało. Tak że uszkodzenie nie będzie rozległe tylko w obszarze U11. Dobór U11 tu jest ciekawostka.
  • REKLAMA
  • #7 21767660
    adambyw
    Moderator Akustyka
    pawelsax napisał:
    Dobór U11 tu jest ciekawostka.

Ej Paweł. Dałem Ci całą metodykę. Gdzie podstawowe pomiary?
    Z tego co widzę to taki driver jest dość ustandaryzowanym elementem, podobnie jak wzmacniacz operacyjny (np LM358,
    TL072, RC4560, NE5532, OP275 OPA2134, MC33078), czy driver szyny szeregowej jak u ciebie na płytce U13, gdzie też będzie pracować dużo różnych układów (MAX485, SN75176, ADM485, SP485, LTC485). Mimo że mają nieco różne parametry. Czasem mogą występować małe różnice np w logice sterowania czy w aplikacji, co musisz wykluczyć. Dla tego można napisać: Co to za układ? Nieistotne.

Czyli musisz zrobić:
    - potwierdzenie topologii elementów
    - wykluczenie uszkodzenia elementów, w szczególności zwarcia w diodzie lasera
    - dwa podstawowe pomiary
    - Napięcie zasilania
    - Spadek napięcia na rezystorach pomiarowych
    I na tej podstawie potwierdzasz czy to taki driverek czy nie.

pawelsax napisał:
    rezystor widać że trochę dostał temperatury bo napisy stracił wiadomo do wymiany ale wartość jeszcze trzyma

Tu się możesz przejechać, staraj się odczytać wartość z napisu. Rezystor jest tak mały że nie zmierzysz go multimetrem, a jego wartość jest mniejsza niż błąd pomiarowy miernika czy rezystancja jego sond. A mała zmiana wartości przekłada się na dużą zmianę prądu w układzie.
    Chociaż przegrzanie zwykle zwiększa rezystancję co powoduje zmniejszenie prądu w układzie, co jest bezpieczne dla diody, ale może cię oszukać bo układ niby działa, spadek napięcia na rezystorze poprawny a ale dioda nie świeci.
  • #8 21767743
    pawelsax
    Poziom 11  
    Oczywiście że elementy podejrzane wymienię nawet choć wydają się sprawne. Napisałem do producenta na temat schematu bądź podpowiedzi co to za układ może być dokładnie. Zobaczymy czy dostanę jakaś odpowiedź.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji nieoznaczonego układu scalonego (U11) w sterowaniu lampy scenicznej, prawdopodobnie sterownika prądowego LED/lasera w obudowie SOT-89-5, działającego jako przetwornica typu buck. Układ ten może być jednym z popularnych modeli takich jak PAM2861, AL8861, PT4115 czy SCT2932, które mają podobny pinout i funkcję regulacji prądu wyjściowego na podstawie pomiaru napięcia na rezystorze pomiarowym (Isense). Uszkodzenie objawiało się przepaleniem ścieżek przy rezystorze pomiarowym, co wskazuje na przepływ nadmiernego prądu, możliwe zwarcie lasera, diody D5, cewki L5 lub przebicie tranzystora wewnątrz układu. Problem pojawił się po podłączeniu lamp w łańcuch DMX, co mogło spowodować przebicie sygnału. Zalecane są pomiary porównawcze na sprawnej płycie, weryfikacja ciągłości masy, testy napięć zasilania i spadków napięć na rezystorach pomiarowych, a także sprawdzenie sterownika RS485 (U13). Wskazane jest także wymienienie podejrzanych elementów oraz kontakt z producentem w celu uzyskania schematu lub informacji o układzie. Metodyka diagnostyczna obejmuje potwierdzenie topologii, wykluczenie zwarć i testowanie nowego sterownika na sztucznym obciążeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA