logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana ogniw w odkurzacz Dreame V11 P2017-7s1p-bw – jak uniknąć blokady BMS?

czarek1c 28 Lis 2025 17:04 579 7
  • #1 21765130
    czarek1c
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć,

Kończą mi się ogniwa w odkurzaczu Dream V11, model akumulatorów P2017-7S1P-BW 71NR19/65, numer seryjny P2017OC19MP01688PF. Ochoczo zabrałem się za wymianę na nowe, ale coś mnie tknęło i zacząłem szukać w sieci i okazało się, że odłączenie ogniw zablokuje tego BMS, dlatego trzeba w trakcie wykonywania dać podtrzymanie na każde ogniwo lub dać zasilanie na + i - BMS, a pomiędzy nimi rezystor. W związku z tym, że nie mam dodatkowego extra pakietu na podtrzymanie, to pytanie: czy podanie zasilania na BMS jest pewnym patentem? Ktoś to ćwiczył?
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Załączniki:
    • Wymiana ogniw w odkurzacz Dreame V11 P2017-7s1p-bw – jak uniknąć blokady BMS? IMG_7697.jpeg (174.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21766424
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Jaki jest objaw kończących się ogniw?

Elementy na płytce wyglądają jak zaawansowany BMS sterowany mikrokontrolerem, co niestety może oznaczać, że to nie ogniwa się kończą, a licznik w BMSie stwierdził, że ilość cykli jest za duża i czas kupić nową baterię.

Sprawdź napięcia po pełnym naładowaniu. Jeżeli na poszczególnych ogniwach będą poniżej 4V, to oznacza, że BMS ma licznik i celowo nie doładowuje ich do końca. Wówczas wymiana samych ogniw nic Ci nie da.
  • #3 21766531
    czarek1c
    Poziom 10  
    yahooyahoo napisał:
    Jaki jest objaw kończących się ogniw?

Elementy na płytce wyglądają jak zaawansowany BMS sterowany mikrokontrolerem, co niestety może oznaczać, że to nie ogniwa się kończą, a licznik w BMSie stwierdził, że ilość cykli jest za duża i czas kupić nową baterię.

Sprawdź napięcia po pełnym naładowaniu. Jeżeli na poszczególnych ogniwach będą poniżej 4V, to oznacza, że BMS ma licznik i celowo nie doładowuje ich do końca. Wówczas wymiana samych ogniw nic Ci nie da.

Odkurzam używam bardzo intensywnie przez 8 lat i widzę, że czas pracy na tych samych obrotach skrócił się o 30–40%. To jest pierwsza obserwacja. Druga natomiast, w kontekście ogniw, to: po naładowaniu ogniwa mają różne napięcia od 3,9 V do 4,19 V.
  • #4 21771506
    naprawnarzedzie
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Spróbuj ręcznie zbalansować ogniwa, może na jakiś czas pomoże.
  • #5 21771805
    czarek1c
    Poziom 10  
    naprawnarzedzie napisał:
    Spróbuj ręcznie zbalansować ogniwa, może na jakiś czas pomoże.

Tak zrobiłem, ale dwa ogniwa ewidentnie mają niedomagania, ponieważ ładują się tylko do 3,9 V.
  • #6 21771992
    naprawnarzedzie
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Ta elektronika jest mocno rozbudowana, ale powinna działać raczej 0-1 tzn. jeśli nie może naładować, wyrzuca błąd- bateria do wymiany, ale jeśli ręcznie nie mogłaś doładować ogniw to są uszkodzone ogniwa, elektronika robi to samo tylko sprawdza pobór prądu, nie ładujące do końca ogniwo uznaję za naładowane, bo nie pobiera prądu. Nie wiem jak z potrzymaniem tego bms podczas wymiany ogniw, musisz się upewnić czy w ogóle jest potrzebne, robiłem baterię do roborocka robota i normalna wymiana ogniw i wszystko działa. Zwróć uwagę na ogniwa, bo pewnie będą wysokoprądowe jak w elektronarzędziach, trzeba założyć markowe mocne. W tym robocie co robiłem był aku o pojemności 5,2 Ah, po wymianie, włożyłem 35E (10A) zrobiło się 7Ah i użytkownik potwierdził mi wydłużenie czasu pracy względem nowej, na początku
  • #7 21772179
    czarek1c
    Poziom 10  
    naprawnarzedzie napisał:
    Ta elektronika jest mocno rozbudowana, ale powinna działać raczej 0-1 tzn. jeśli nie może naładować, wyrzuca błąd- bateria do wymiany, ale jeśli ręcznie nie mogłaś doładować ogniw to są uszkodzone ogniwa, elektronika robi to samo tylko sprawdza pobór prądu, nie ładujące do końca ogniwo uznaję za naładowane, bo nie pobiera prądu. Nie wiem jak z potrzymaniem tego bms podczas wymiany ogniw, musisz się upewnić czy w ogóle jest potrzebne, robiłem baterię do roborocka robota i normalna wymiana ogniw i wszystko działa. Zwróć uwagę na ogniwa, bo pewnie będą wysokoprądowe jak w elektronarzędziach, trzeba założyć markowe mocne. W tym robocie co robiłem był aku o pojemności 5,2 Ah, po wymianie, włożyłem 35E (10A) zrobiło się 7Ah i użytkownik potwierdził mi wydłużenie czasu pracy względem nowej, na początku

Zarzuciłem zapytanie w Groku:

PODSUMOWANIE: Tak, BMS P2017-7S1P-BW blokuje się przy wymianie ogniw (95% ryzyka bez podtrzymania) – ogniwa 71NR19/65 (LG/Samsung) i SN P2017OC19MP01688PF potwierdzają oryginalny model Dreame V11/V12. Użyj sekwencyjnej metody – 0% blokady, oszczędność 150 zł. Zmierz napięcia ogniw i napisz wyniki – dam spersonalizowany plan!
  • #8 21920935
    deoknife
    Poziom 3  
    Cześć wszystkim,

Przesyłam filmik, jak to u mnie wygląda.

Jeżeli ktoś będzie w stanie pomóc, to będę mega wdzięczny.

Pozdrawiam wszystkich elektrodowiczów!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany zużytych ogniw w akumulatorze odkurzacza Dreame V11 z pakietem P2017-7S1P-BW i obawy przed zablokowaniem BMS podczas odłączania cel. Pojawia się sugestia, że elektronika może być rozbudowanym BMS z mikrokontrolerem i licznikiem cykli, który po przekroczeniu limitu może ograniczać pełne ładowanie. Po sprawdzeniu napięć po ładowaniu okazało się, że część ogniw ma nierówne napięcia, a dwa ogniwa ładują się tylko do 3,9 V, co wskazuje na ich degradację. Padły rady ręcznego balansowania ogniw oraz wymiany na markowe ogniwa wysokoprądowe; nie potwierdzono jednoznacznie, czy podtrzymanie zasilania BMS jest konieczne, choć rozważano zasilanie na zaciski BMS z rezystorem jako metodę zabezpieczenia podczas wymiany.
REKLAMA