logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE60KU6000 wybiórczy brak dźwięku HDMI z Android TV (X96 AMX, RTE264) na Canal+ HD

adamjur1 28 Lis 2025 21:15 378 5
REKLAMA
  • #1 21765353
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Witam. Myślę że to dobry dział na mój problem Serwisant po godzinach..
    Po godzinach spędzonych nad problemem....
    Pacjent to TV samsung
    kod modelu UE60KU6000
    Wersja opr. T-JZL6DEUC-1260.1
    Wersja Sub-micom T-JZMDEUS-1007

MA najnowsze oprogramowanie.
    I teraz problem: Brak dźwięku po wejściu HDMI ale tylko z określonych programów z urządzeń typu Smart TV Androidowe - to z dwóch zupełnie różnych
    - X96 AMX android 6.01
    -RTE264 android 13.
    Określone programy to kanały z grupy Canal + sport, Canal plus Ekstra, filmowe tez. Po głębszej analizie dotyczy to również innych programów w formacie HD.
    Po włączeniu na apce Canal+ takiego programu nic nie słychać.
    Dopiero po dziwnej manipulacji w ustawieniach TV a konkretnie przełączeniu w pozycji Dźwięk- Ustawienia eksperckie- Format dźwięku HDMI z PCM na Bistream ( lub odwrotnie , zależnie co zostało po poprzednim przełączeniu) dźwięk się pojawia. I , co ciekawe- tego dźwięku nie ma też na wyjściu AV boxów. Tu wraca po wypięciu kabla HDMI.Wygląda na to , że coś się cofa z TV po kablu HDMI, co się kłóci z C+ .W formacie dźwięku używanym przez C+, jest jakiś "haczyk", ale przełączanie w setupie TV po każdej zmianie kanału jest dosyć upierdliwe. W pozostałych kanałach po zmianie kanału dźwięk jest ok.
    Oczywiście zmieniałem kable i wejścia TV.
    Raz , przez pewien czas udało mi się uzyskać efekt działającego dźwieku przy kilku przełączeniach kanałów w boxie, ale potem wróciło do normy czyli ciszy..
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #2 21765365
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Nie umiem czytać. Reszta widzę była nieważna, więc wywalone. Post do usunięcia.
  • REKLAMA
  • #3 21765369
    adamjur1
    Poziom 42  
    Cytat:
    Nie wpinaj boxów do wejścia w tv oznaczonego jako ARC i najlepiej wyłącz to żeby TV nie głupiał i nie szukał skarbów na kanale wstecznym.

pisałem
    Cytat:
    Oczywiście zmieniałem kable i wejścia TV.

Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #4 21765425
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Dla mnie jedna opinia, masz po prostu staroć, który usiłujesz dopasować do najnowszych standardów. Nic dziwnego, że nie działa większość tego, co usiłujesz zrobić.

Należy ograniczyć odtwarzanie audio do MPEG-4, czyli głównie dźwięk PCM albo STEREO, bez obsługi innych formatów z wejścia boxów, które nie obsługuje TV.

Chcesz mieć audio w odpowiednich formatach, podłączaj boxy pod nowsze urządzenia albo dopasuj do TV odtwarzany przez niego format audio.

Opcjonalnie to tylko podłączyć poprzez soundbar czy wzmacniacz bezpośrednio, gdzie TV służy tylko odtwarzaniu dźwięku.

Zwykle nie ma żadnego problemu, jeśli urządzeniem odtwarzającym dźwięk nie jest ten TV. :)
  • REKLAMA
  • #5 21765762
    adamjur1
    Poziom 42  
    Cytat:
    Dla mnie jedna opinia , masz po prostu staroć który usiłujesz dopasować do najnowszych standardów

Cytat:
    Zwykle nie ma żadnego problemu jeśli urządzeniem odtwarzającym dźwięk nie jest ten TV

I co sprawny duży TV w 4K mam zezłomować? Wisi w drugim pokoju aby nie denerwować żony transmisjami sportowymi.

Cytat:
    Opcjonalnie to tylko podłączyć poprzez soundbar czy wzmacniacz bezpośrednio gdzie TV służy tylko odtwarzania dźwięku.

pisałem
    Cytat:
    I , co ciekawe- tego dźwięku nie ma też na wyjściu AV boxów. Tu wraca po wypięciu kabla HDMI

Sprawa opanowana - maksymalnie uproszczony system dzwięku na HDMI w TV
    wyłączone funkcje sterowania innych urzędzeń w TV przez HDMI a w BOXIE Audio device ustawione na decode. Jakość dźwięku d**y nie urywa ale można już oglądać mecze.
    Dziękuję koledze elektromonterek za naprowadzenie na trop ( mimo usunięcia postu)
    Pozdr. J. temat do zamknięcia .
  • #6 21765918
    Elektromonterek
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Czasami warto przeczytać i spróbować, a nie od razu atakować, że coś niedoczytane 😉

Moderowany przez ArturAVS:

Zachowaj ironię dla Siebie.
    3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

REKLAMA