logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica EBI 810 74 – jak zdemontować część nr 2 z elementu nr 1, by wymienić baterię?

misiekk89 01 Gru 2025 02:11 312 8
  • #1 21767619
    misiekk89
    Poziom 16  
    Ocena: 115
    W jaki sposób w piekarniku Amica EBI 810 74 wyciągnąć część zaznaczoną jako nr 2 z elementu nr 1 aby dostać się do baterii?
    Zbliżenie na panel sterowania piekarnika Amica z oznaczonymi elementami 1 i 2

Jak naciskam to wygląda, jakby to było na jakiś sprężynach zmontowane. W jaki sposób "oddzielić" od siebie te elementy?

• #3 21768491
    misiekk89
    Poziom 16  
    Zapoznałem się z tematem który podesłałeś, lecz nie znalazłem tam info jak te elementy rozdzielić od siebie. Tak, jest bateria która podtrzymuje godzinę na zegarku, gdy nie ma prądu.

Widok wewnętrzny płytki PCB z baterią, głośnikiem i złączem w plastikowej obudowie
  • #4 21768626
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 254
    misiekk89 napisał:
    Tak, jest bateria która podtrzymuje godzinę na zegarku, gdy nie ma prądu.

Gdzieś na Forum było o baterii, że - Link
    Jak Kolega wymieni bateryjkę to poproszę tylko o jednoznaczną
    informację dla tzw. potomnych czy i ile czasu działa podtrzymanie zegara albo
    czy wogóle działa.
  • #5 21768666
    misiekk89
    Poziom 16  
    Przemcio napisał:
    zy i ile czasu działa podtrzymanie zegara albo
    czy wogóle działa.

Działa aż do momentu rozładowania baterii. Mam piekarnik od nowości, kilka lat działało, obecnie bateria padła i nie działa.

Jak wymienię to potwierdzę na 100%, na razie nie wiem jak dostać się na "tyły".
  • #6 21768734
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2332
    Może jest na rogach wklejony, zobacz na tym filmie, widać krople, podważ delikatnie w rogach...
    https://www.youtube.com/watch?v=mmxPN8paYlY
    Jeden z komentarzy:
    Cytat:
    Udało się, zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją Adriana i wszystko działa. Dodam jeszcze, że trzeba wyjąć cały panel z piekarnika, a mnie wysunął się panel główny i powypadały takie luźne sprężynki. Żeby to ponownie złożyć, trzeba panel z wyświetlaczem odwrócić, położyć płasko i powkładać sprężynki. Kabelek odkręcić od obudowy, nałożyć obudowę na panel ze sprężynkami i wcisnąć delikatnie. Następnie wcisnąć wtyk wielostykowy i go przykręcić. Resztę zmontować jak na filmie, a jeszcze panel nie zadziała od razu — trzeba piekarnik włączyć, wyłączyć i ponownie włączyć. :)
  • #7 21782575
    misiekk89
    Poziom 16  
    Udało mi się dostać do baterii:
    Wnętrze plastikowej obudowy urządzenia elektronicznego z widoczną sprężynką
    lecz poległem przy jej wymianie ponieważ bateria jest zarówno od spodu jak i od góry zgrzana z blaszkami:

Bateria CR2032 przylutowana do płytki drukowanej z zaznaczonymi punktami lutowania
    Płytka drukowana z przylutowaną baterią CR2032 wskazaną czerwoną strzałką

Jest to bateria typu CR 2032.
  • #8 21782581
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2332
    Ano jest zgrzana, ale aby ją wymienić, należy ją wylutować z płytki, najlepiej stacją, żeby nie uszkodzić obwodu drukowanego płytki i nie zrobić zwarcia.
  • #9 21782652
    misiekk89
    Poziom 16  
    Może ktoś pomoże też w poniższej sprawie...
    Ogólnie temat wymiany tej baterii, wziął się stąd iż na wyświetlaczu wywaliło mi Error Card SD.
    Zakupiłem nową kartę microSD, wgrałem na kartę oprogramowanie z tego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3103761.html

Piekarnik niby odżył tzn. można w nim coś upiec ale czasami znowu pojawia się komunikat "Error Card SD".

Piekarnik ukończy pogram, przechodzi w fazę wychładzania, niby się chłodzi i po kilku minutach wywala na wyświetlaczu "Error Card SD".

Podłączony do prądu, nieużywany w stanie czuwania tzn. gdy na wyświetlaczu jest zegar, też potrafi samoczynnie wywalić błąd.

Gdzie szukać dalszej przyczyny, nie w pełni sprawności piekarnika?

Może to wina karty microSD? Za słabej jej jakość?

Podsumowanie tematu

✨ W piekarniku Amica EBI 810 74 część oznaczona jako nr 2 jest zamocowana do elementu nr 1 prawdopodobnie na sprężynach lub jest delikatnie wklejona w rogach, co sugeruje konieczność podważenia jej w tych miejscach, aby uzyskać dostęp do baterii podtrzymującej zegar. Bateria to typ CR2032, zgrzana z blaszkami od góry i od dołu, co wymaga jej wylutowania z płytki drukowanej przy użyciu stacji lutowniczej, aby nie uszkodzić obwodu i uniknąć zwarcia. Po wymianie baterii podtrzymanie zegara działa do momentu jej rozładowania. Dodatkowo pojawił się problem z komunikatem "Error Card SD" na wyświetlaczu, który może być związany z kartą microSD używaną do oprogramowania piekarnika; zalecane jest sprawdzenie jakości karty i oprogramowania.
REKLAMA