logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 6360B – Instalacja Windows XP x86 i Windows 7 x86 dual boot, sterowniki SATA, FAT32

01 Gru 2025 21:50 306 15
REKLAMA
  • #1 21768523
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21768533
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1130
    XP startuje bez DOSa.
    Zamiast FAT32 polecam jednak NTFS.
    Najpierw instaluj XP, dopiero potem 7, bo inaczej XP nadpisze bootloader i nici z dual boota.
    Co do instalacji XP na AHCI/SATA są gotowe poprzerabiane obrazy iso z dodanymi sterownikami, nie ma sensu babrać się z tym samemu.
  • REKLAMA
  • #3 21768740
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 21772784
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21775411
    Karaczan
    Poziom 42  
    Podaj konfigurację komputera na którym to instalujesz.
    Dziwne że płyty ze zintegrowanymi driverami nie działają.

A da się zainstalować system na HDD zamiast SSD?
    Raz miałem płytę że sypała błędami na SSD, a na HDD nie.
    Wymiana taśmy SATA na jakąś mega krótką pomogła.
    W SMART dysku SSD miałem pełno błędów odczytu...
  • REKLAMA
  • #6 21775548
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21775564
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 904
    Karaczan napisał:
    XP startuje bez DOSa.
    Zamiast FAT32 polecam jednak NTFS.
    Najpierw instaluj XP, dopiero potem 7, bo inaczej XP nadpisze bootloader i nici z dual boota.
    Co do instalacji XP na AHCI/SATA są gotowe poprzerabiane obrazy iso z dodanymi sterownikami, nie ma sensu babrać się z tym samemu.

Tylko tak WinXP, a potem Win7.
    Podobnie było z XP - miałem Win2000 i Win XP na kompie, ale tylko NTFS.
    Boot record był z XP bo ten z 2k by nie wsytartował XP.
    Działało skutecznie przez kilka lat.
    Od Win7 nie ma znaczenia jakie bedą systemi bo można przeedytować boot sector i startowac Win10 a Win7 jako dodatek.
  • #8 21775581
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21775603
    sq3evp
    Poziom 39  
    WinXP czasme wymagał podanie drivera do dysku (kontrolera na płycie), aby poprawnie się zainstalował.
    Nie wiem czy to jest to, ale bywało i tak. Wystarczyło miec instalator XP zesterownikiem lub obraz dysku.
  • #10 21775630
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21775644
    sq3evp
    Poziom 39  
    _________ napisał:
    Mowa o Sata Ahci.

Tak, to te trzeba było dodawać w trakcie instlacji.
    Nie pamiętam,. czy w manualu na stronie Hp nie było info które to sterowniki.
  • #12 21776297
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ściągnij instalkę XP np stąd:
    https://basewin.pl/xpmod.html

Ma dodane wszystkie niezbędne sterowniki.

Pamiętaj też że jeśli chcesz XP, to laptop nie może być w BIOS ustawiony jako UEFI Only.
    Musi być UEFI w/ CSM, a najlepiej Legacy Only, bo w razie czego Win7 też tak pracuje domyślnie, i UEFI nie jest tym systemom do szczęścia potrzebne.
  • #14 21776483
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21776526
    sq3evp
    Poziom 39  
    Na stronie peoducenta płyty powinna byc sterowniki do pobrania.
    Windows od HP miał wbudowane w folder z driverami na płycie.
    Można sobie zrobic płyte albo podawać w trakcie instalacji.
  • #16 21776556
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1102
    _________ napisał:
    Tak, jest, już próbowałem.

U siebie na innym kompie zainstalowałem tak, że XP zainstalowałem w Legacy + wszystkie normalne sterowniki.
    Dalej, zainstalowałem pasujący sterownik AHCI i przełączyłem w BIOS'ie na AHCI.
    Inaczej też miałem BS'y.

Menedżer urządzeń z kontrolerami IDE ATA/ATAPI i sterownikiem AHCI Intel

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy instalacji systemów Windows XP x86 oraz Windows 7 x86 w konfiguracji dual boot na laptopie HP 6360B z dyskiem SSD SATA3 120GB. Kluczowym problemem jest instalacja Windows XP, który nie wykrywa kontrolera dysku SSD z powodu braku odpowiednich sterowników SATA/AHCI. Windows 7 instaluje się bez problemów, gdyż posiada wbudowane sterowniki. Zalecane jest instalowanie najpierw Windows XP, a następnie Windows 7, aby uniknąć nadpisania bootloadera. Formatowanie partycji na FAT32 dla obu systemów jest możliwe, lecz rekomendowany jest system plików NTFS ze względu na kompatybilność i stabilność. Próby integracji sterowników SATA/AHCI do instalatora XP za pomocą narzędzi typu NLITE oraz użycie gotowych zmodyfikowanych obrazów ISO nie przyniosły efektu. Konieczne jest ustawienie BIOS-u w tryb Legacy lub UEFI z CSM, gdyż Windows XP nie obsługuje trybu UEFI Only. Wskazano możliwość instalacji XP w trybie Legacy, a następnie przełączenia BIOS-u na AHCI po instalacji sterowników. Alternatywnie sugerowano instalację XP w maszynie wirtualnej (VirtualBox) w celu wyodrębnienia sterowników chipsetu i kontrolera dysku, które następnie można użyć podczas instalacji na fizycznym sprzęcie. Sterowniki dostarczane przez HP dla XP są takie same jak dla Visty, co komplikuje instalację. Ogólnie instalacja XP na nowoczesnym sprzęcie z kontrolerem SATA/AHCI wymaga modyfikacji instalatora lub ręcznego podawania sterowników w trakcie instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA