logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa ciepla Rotenso (Midea) Aquami 10kW – b. małe przechłodzenie czynnika i duży spadek wydajności

Teres 02 Gru 2025 01:19 651 5
REKLAMA
  • #1 21768681
    Teres
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam pytanie odnośnie przechłodzenia w pompie ciepła Rotenso (Midea) Aquami 10 kW Split, czynnik R32. Jest problem z dużym spadkiem wydajności (spada temperatura zasilania), jak tylko temperatury zaczynają być w okolicy 0°C. Szerzej problem opisałem w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4155339.html
    Analizując parametry pracy PC, wydaje mi się, że potencjalnym problemem jest bardzo małe przechłodzenie czynnika 0–2 K. Wydaje mi się, że problemem jest zbyt mała ilość czynnika w układzie. Nie jestem niestety "chłodniarzem" z wykształcenia i nie mam 100% pewności co do podejrzeń. Ale zanim wezwę serwisanta do zważenia czynnika chciałbym poznać Wasze zdanie.

Załączam 2 zdjęcia z parametrów pracy pompy.
    Zbliżenie na ekran sterownika pompy ciepła z parametrami pracy urządzenia

Zrzut ekranu z ustawień pompy ciepła Rotenso Aquami, wskazujący przechłodzenie 2K[/url
  • REKLAMA
  • #2 21769259
    vinetu_
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    To co Cie interesuje to przegrzanie i to ono odpowie Ci na pytanie czy jest za mało czynnika.
    Jeśli piszesz, że pompa osiąga temperaturę po odłączeniu grzejników, cała sie zaszrania i nie odstawiają ją błędy, to najwyższa pora zerknąć na kartę charakterystyki i sprawdzić jaką ma projektową moc przy danej temperaturze.
    Pomijam dyrdymały o podłączaniu bufora, bo szkoda słów.

Widzę przechłodzenie czynnika na poziomie 3K oraz 7K ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21769335
    Teres
    Poziom 13  
    vinetu_ napisał:
    To co Cie interesuje to przegrzanie i to ono odpowie Ci na pytanie czy jest za mało czynnika.

Przechłodzenie jest nieważne? Przegrzanie trzeba zmierzyć manometrami, których niestety nie posiadam. Przechłodzenie daje się wyliczyć z ekranu sterownika.

vinetu_ napisał:
    Jeśli piszesz, że pompa osiąga temperaturę po odłączeniu grzejników, cała sie zaszrania i nie odstawiają ją błędy, to najwyższa pora zerknąć na kartę charakterystyki i sprawdzić jaką ma projektową moc przy danej temperaturze.
    Pomijam dyrdymały o podłączaniu bufora, bo szkoda słów.

Moc projektową osiąga na chwilę po defroście. Według katalogu, przy temperaturze zewnętrznej -2 °C i temp. zas. 45 °C ma moc 7,91 kW, zużycie prądu 2,85 kW i COP 2,78. Też mi się wydaje, że to nie kwestia bufora, tym bardziej że z jednym odbiorem pompa działa ładnie. Nie bardzo widzę, jak zmiana układu bufora miałaby pomóc — zalewa ją zimna woda z podłogówki.

vinetu_ napisał:
    Widzę przechłodzenie czynnika na poziomie 3K oraz 7K ;)

Liczyłem w ten sposób:
    Dla ciśnienia 2390 kPa: temp. skraplania R32 — 38,52 °C, temperatura czynnika ze skraplacza T2 — 38 °C, dochłodzenie 0,52 K.
    Dla ciśnienia 2190 kPa: temp. skraplania R32 — 35,0 °C, temperatura czynnika ze skraplacza T2 — 33 °C, dochłodzenie 2,0 K.

Czy zrobiłem gdzieś błąd?

p.obelix napisał:
    Nie widzę żadnych złych parametrów pracy które by świadczyły by o małej ilości czynnika chłodniczego.

To już nie wiem, co to może być... Aż taki odbiór w instalacji? Żeby jeszcze trochę spadała jej temperatura zasilania, ale to jest po prostu przepaść.

Według katalogu:
    Tabela przedstawiająca moc pompy ciepła w zależności od temperatury zewnętrznej
    Pompa katalogowo nie traci bardzo mocy, temperatura zasilania 40 °C i moc:
    -5 °C — moc 7,56 kW
    -2 °C — moc 8,13 kW
    0 °C — moc 8,23 kW
    2 °C — moc 8,79 kW
    5 °C — moc 9,23 kW
  • REKLAMA
  • #5 21769392
    p.obelix
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 558
    Braki czynnika i objawy.
    Mała delata na wodzie wlot wylot 2-3 stopnie.
    Mocno otwart zawór rozprężny ze 300 kroków to jest dużo.
    Wysoka temperatura sprężarki powyżej 100 stopni.
    Bardzo niska temperatura cieczy na powrocie poniżej wartości wody.
    Odnośnie charakterystyki to zobacz że masz momentami -17 stopni odparowania to teraz weź katalog i zobacz jaka jest wydajność sprężarki przy tej temperaturze dodaj moc elektryczną i wyjdzie cieplna jaka powinna być.
  • #6 21769474
    Teres
    Poziom 13  
    p.obelix napisał:
    Mała delata na wodzie wlot wylot 2-3 stopnie.

Nie występuje. Pompa stara się utrzymać 5 K.

p.obelix napisał:
    Mocno otwart zawór rozprężny ze 300 kroków to jest dużo.

Otwarcie jest mniejsze.

p.obelix napisał:
    Wysoka temperatura sprężarki powyżej 100 stopni.

Temperatura sprężarki jest niższa.

p.obelix napisał:
    Bardzo niska temperatura cieczy na powrocie poniżej wartości wody.

Też nie.

p.obelix napisał:
    Odnośnie charakterystyki to zobacz że masz momentami -17 stopni odparowania to teraz weź katalog i zobacz jaka jest wydajność sprężarki przy tej temperaturze dodaj moc elektryczną i wyjdzie cieplna jaka powinna być.

Zasilanie 40 °C:
    przy -15 °C ma 5,86 kW.
    przy -10 °C 7,64 kW.
REKLAMA