logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prostownik z funkcją boostera do skutera i auta – kompaktowy, automatyczne odcięcie?

kennypl 02 Gru 2025 23:20 339 10
  • #1 21769629
    kennypl
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Dzień dobry wszystkim.
    Czy istnieje coś takiego: prostownik z funkcją booster? Potrzebowałbym kupić, aby ładować akumulator ze skutera, Kuga TDCi i mieć to w samochodzie w razie awaryjnego odpalania auta. Czyli chodzi mi o wielkość urządzenia, aby było w sensownych gabarytach. Jeszcze jedno: czy gdy takie coś istnieje, to ma funkcję typu — kiedy akumulator jest naładowany, to się rozłącza...? Proszę o pomoc. Szukam dla ojca na prezent, a na autach to nie znam się, jestem zielony. Fajnie by było znaleźć na AliExpress itp., a jak nie to wszędzie :P Dziękuję za każdą pomoc
  • #2 21769696
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 698
    Albo booster, albo prostownik. Są prostowniki z funkcją boostera, ale one wymagają podłączenia do 230v więc nie wrzucisz tego do auta, bo skąd weźmiesz 230v? Więc zdecyduj, albo, albo.
  • #3 21769776
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 901
    Awaryjne odpalanie to booster z powerbanka.
    TDCI pytanie jak duży - są boostery co do 1000A w impulsie jak podaje producent.
  • #5 21769848
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 698
    A ile chcesz wydać?
  • #6 21769861
    kennypl
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    300, a jak coś sensownego, max 400 zł za wszystko

Dodano po 7 [minutach]:

https://allegro.pl/oferta/5w1-jump-starter-pr...ank-kompresor-17-ah-ladowarka-led-17851984594 Przed chwilą znalazłem coś takiego. Coś to warte? Wygląda mobilnie i ma więcej funkcji, co bym chciał, ale to na plus. Ciekawe, czy to tylko zabawka, co 2 razy naładuje ^^ i się rozpadnie. Proszę o pomoc.
  • #8 21770044
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 323
    kennypl napisał:
    300 a jak coś sensownego max 400zl za wszystko

Dodano po 7 [minuty]:

https://allegro.pl/oferta/5w1-jump-starter-pr...ank-kompresor-17-ah-ladowarka-led-17851984594 Przed chwilą znalazłem coś takiego. Coś to warte? Wygląda mobilnie i ma więcej funkcji, co bym chciał, ale to na plus. Ciekawe, czy to tylko zabawka, co 2 razy naładuje ^^ i się rozpadnie. Proszę o pomoc.

To co zaproponowałeś to zabawka - odpuść. Popatrz coś np. z firmy Noco lub Ctek. Ale ładowarki i startera w jednym nie kupisz. To osobne urządzenia.
    Np. ładowarka. Noco Genius 10 lub starter Noco GB40. Dobrą ładowarkę ma tez Bosch - C70.
  • #9 21770098
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Zastanawiam się dlaczego autor tak kombinuje. Nie prościej jest profilaktycznie, okresowo doładować akumulator. Ja tak robiłem od 1974 roku jak miałem gniazdko z prądem w garażu i nigdy z akumulatorami nie miałem problemów. Obecnie gniazdka nie mam i gdzieś od 10 lat wykorzystuje do tego celu panele PV w oknie garażu i też mimo, że mało jeżdżę, akumulator ani razu nie zrobił mi kawału.
  • #11 21770664
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    kennypl napisał:
    Pomożesz coś konkretnego.

Jeżeli to do mnie, to nie wiem co masz na myśli. Jeżeli chodzi o jakieś wyszukane prostowniki czy ładowarki, to w tej materii raczej nie pomogę, bo tym się nie za bardzo interesowałem. Jestem starowier i lubię rzeczy proste. Jak korzystałem z prostownika, to własnej roboty (trafo + mostek prostowniczy oraz wskaźnik wielkości prądu). Jak przez krótki okres korzystałem z agregatu prądotwórczego, to wskaźnik prądu zamieniłem na moduł woltomierza i amperomierza oraz dodałem układ kontroli napięcia, który przerywał ładowanie, jak akumulator osiągnął napięcie 14.8V i ponownie je wznawiał, jak napięcie na akumulatorze opadło do 13.0V. Później to zmieniłem, że tylko wyłączał agregat, jak napięcie wzrosło do 14.8V.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest kompaktowy prostownik z funkcją boostera, umożliwiający ładowanie akumulatorów zarówno w skuterze, jak i samochodzie (np. Kuga TDCi), z możliwością awaryjnego rozruchu auta. Istotne jest, aby urządzenie automatycznie odłączało ładowanie po pełnym naładowaniu akumulatora, co zabezpiecza przed przeładowaniem. W dyskusji podkreślono potrzebę urządzenia o niewielkich gabarytach, łatwego w obsłudze, z funkcją automatycznego wyłączania oraz możliwością pracy jako booster do rozruchu. Wskazano, że takie prostowniki często posiadają tryby ładowania dostosowane do różnych typów akumulatorów (kwasowo-ołowiowe, AGM, żelowe). Zalecane jest poszukiwanie modeli z zabezpieczeniami przeciwzwarciowymi i odwrotną polaryzacją. Popularne źródła zakupu to platformy takie jak AliExpress, gdzie można znaleźć urządzenia 2w1 (prostownik + booster) o kompaktowych rozmiarach. Warto zwrócić uwagę na parametry prądowe (np. 10A do ładowania, 400-600A do boostera) oraz funkcje automatycznego odcięcia po naładowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA