logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie Raspberry Pi 5 + NVMe w metalowej obudowie VHS – jak użyć heatpipe?

andrkac 03 Gru 2025 10:18 174 9
  • #1 21769842
    andrkac
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Robię projekt, którego sercem będzie RPi5, do niego podepnę przez Hat dysk NVMe
    I zastanawiam się nad chłodzeniem tego zestawu.
    Całość będzie w obudowie wielkości starego VHS, 80% przestrzeni puste, i właściwie, poza tym PRi+NVMe, żadnych generatorów ciepła.
    Obudowa poza płytą czołową jest metalowa, wydaje się więc, że możnaby rozpraszać ciepło przez tą obudowę i odpuścić sobie wiatraczki (brak jakiegokolwiek hałasu jest pożądany). Ale jak to zbudować? Istnieją jakieś heatpipe, które mogę ukształtować bez specjalistycznych narzędzi?

EDIT: znalazłem na chińskim portalu "ultracienkie heatpipe" - 0.7mm, lub 1mm, podobno czysta miedź. Ale nawet jeśli je kupię i będę umiał wygiąć - jak to wszystko połączyć? Kupić radiatory i lutować, czy raczej skręcać z tymi heatpipami? Nie wiem, czy pod Hata wcisnę radiator do RPi w ogóle.
  • #2 21769858
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 661
    A co chcesz robić na tym RPi? W sensie, intensywne obliczeniowo rzeczy czy może budujesz po prostu NAS/media server z którego raz na jakiś czas ktoś ściągnie sobie film?
  • #3 21770057
    andrkac
    Poziom 9  
    >>21769858
    Libreelec, z mediami na innej maszynie w sieci - a więc odtwarzanie, dekodowanie itd (często), ale bez dużych dysków i przechowywania plików w samym urządzeniu.
  • #4 21770124
    hindoos
    Poziom 36  
    Ja bym to uruchomił bez chłodzenia dodatkowego i sprawdził temperatury w trakcie pracy. W razie jakby się robiło ciepło, ustalił pirometrem co się najbardziej grzeje. I wtedy zadecydował jak to ciepło odprowadzić. Inaczej jest szansa że przestrzelisz niepotrzebnie
  • #5 21770195
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Ja nie ryzykowałem. Zakupiłem dedykowany wentyl do Pi5. Zawsze to lepsza niższa temperatura elektroniki niż "piekarnikowa". Dedykowany wentyl nie hałasuje na tyle by mi przeszkadzał. Słyszę go tylko podczas startu systemu (może 3-5 sekund).
  • #6 21770211
    andrkac
    Poziom 9  
    >>21770195 Ja mam tą RPI5 w oficjalnej obudowie, z wentylatorkiem. Ale jak założę Hata, to do obudowy już nie wcisnę, mam też wątpliwości co do wiatraczka.
    Stąd szukanie innych rozwiązań i między innymi ten pomysł.
  • #7 21770218
    hindoos
    Poziom 36  
    andrkac napisał:
    Całość będzie w obudowie wielkości starego VHS,

Kasety czy odtwarzacza? :p
  • #8 21770392
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    Z oryginalnym wentylem i radiatorem wszystko mieści się "na kanapkę" z NvDigi 52Pi. Nie stwierdzam wad.
  • #9 21770500
    andrkac
    Poziom 9  
    >>21770218 Odtwarzacza.
    Ma ekranik znakowy 20x2, klawisze sterujące na obudowie, kieszeń na płyty...
    Dotychczas sercem był cienki klient, ale do tego musiałem dodać arduino do przycisków i ambilight i w dodatku zrobiło się ciasno. Teraz upraszczam konstrukcję, szczególnie, że thin client zaczął nawalać.
  • #10 21770528
    wrobeleczek
    Poziom 16  
    No tak. Przeznaczenie urządzenia determinuje czasami jego obudowę.

Podsumowanie tematu

✨ Projekt oparty na Raspberry Pi 5 z dyskiem NVMe podłączonym przez HAT ma być zamknięty w metalowej obudowie wielkości kasety VHS, z dużą ilością pustej przestrzeni i bez dodatkowych źródeł ciepła. Celem jest pasywne chłodzenie całego zestawu bez użycia wentylatorów, aby uniknąć hałasu. Metalowa obudowa ma służyć jako radiator rozpraszający ciepło. Rozważane jest zastosowanie ultracienkich heatpipe (0,7 mm lub 1 mm, wykonanych z czystej miedzi), które można wygiąć bez specjalistycznych narzędzi. Pojawia się pytanie, jak skutecznie połączyć heatpipe z Raspberry Pi i dyskiem NVMe oraz czy stosować lutowanie radiatorów do heatpipe, czy raczej montaż mechaniczny (np. skręcanie). Wątpliwości dotyczą także możliwości umieszczenia radiatora pod HAT-em na Raspberry Pi 5. Dyskusja skupia się na metodach pasywnego chłodzenia w ograniczonej przestrzeni, wykorzystaniu metalowej obudowy jako elementu rozpraszającego ciepło oraz praktycznych aspektach montażu heatpipe w projekcie elektronicznym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA