logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję lutownicy kolbowej z regulacją temperatury do precyzyjnych prac

Tomadz 06 Gru 2025 19:42 975 50
Najlepsze odpowiedzi

Jaką stację lutowniczą kolbową z regulacją temperatury wybrać do precyzyjnych prac elektronicznych w budżecie do 200 zł?

Najrozsądniej w tym budżecie szukać stacji na groty T12, np. Yato YT-82461/YT-82462, Techrebal T12A albo OSS TEAM T12D, bo takie zestawy zwykle mieszczą się około 150 zł i dają lepszy komfort pracy niż sama kolba z regulacją temperatury [#21773257] [#21773763] [#21780477] Dla Yato YT-82462 padła opinia, że to całkiem przyzwoita stacja w tym segmencie, choć ma plastikową obudowę, mniej wygodny panel i dla części osób mniej wygodne gniazdo kolby [#21779164] Do SMD i THT taka stacja się nada, ale kluczowy jest dobór grotów: polecano m.in. T12-KU, T12-JS02/JL02, D24, C4, D52 oraz groty nożowe do wielonóżkowych układów [#21780002] [#21781236] Warto też zwrócić uwagę na jakość kolby, długość przewodu, izolację i funkcję automatycznego wyłączania po odłożeniu, bo to wpływa na wygodę i zużycie sprzętu [#21779576] [#21779998] Jeśli możesz dołożyć ponad 200 zł, system C245 daje większy komfort pracy, ale groty są droższe i niektóre oferty z dostawą w tydzień wychodzą już około 270 zł [#21779775] [#21780044]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 21780052
    Tomadz
    Poziom 3  
    A czy właśnie ta stacja będzie się nadawać i do SMD, i do THT?
  • #32 21780079
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Każda lutownica nadaje się do SMD, nawet ta moja tania którą lutuję.
    Ale do SMD są właśnie mniejsze lub specjalistyczne groty jak mini fala.
    Z tym że pisząc SMD zakładam że masz na myśli elementy w większych rozmiarach. Te mniejsze trzeba lutować z dużą lupą lub mikroskopem i hotair. To jest szeroki temat zawierający też BGA.
    Więc nie zdziw się jak coś kupisz na szybko a przyjdzie Ci w tak małej obudowie że będziesz miał problem aby to przylutować. Wtopiłem na początku kupując elementy przeznaczone do np telefonów/tabletów itp bo były najtańsze.
  • #33 21780166
    Tomadz
    Poziom 3  
    Czyli stacja nadaje się do THT?
  • #34 21780199
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3787
    W montażu przewlekanym jak najbardziej się sprawdzi. A różnicowanie zadań rozwiązujesz odpowiednim doborem grotów i nastawami temperatur.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #36 21780477
    strikexp
    Poziom 27  
    Tak, ale za najlepszą uchodzi SS TEAM (są klony), właśnie sprawdziłem że właśnie taką kupowałem na allegro. Na Youtube masz opinie na jej temat i testy.
  • #37 21780484
    Tomadz
    Poziom 3  
    Czyli najlepsza z mojego budżetu do SMD i THT będzie OSS TEAM T12D 75 W?
  • #38 21780896
    strikexp
    Poziom 27  
    Raczej tak, ale tego Ci nikt nie potwierdzi jak sam nie pooglądasz na Youtube opinii ludzi którzy lutują na co dzień od wielu lat.
    Ja w każdym razie taką właśnie sobie kupiłem, jako tanią i dobrą.

Lepiej zadać pytanie dlaczego pytasz. Bo jeśli dopiero zaczynasz z elektroniką to będziesz miał problemy inne niż słaba lutownica ;)
  • #39 21781236
    rb401
    Poziom 39  
    Ocena: 982
    Tomadz napisał:
    Lutownica będzie wykorzystywana do prac przy drobnych elementach elektronicznych

Nie zapomnij o bardzo istotnej rzeczy. O komplecie grotów z różnymi końcówkami, bo nie ma jakiegoś jednego grota "do wszystkiego".
    A w systemie T12 ogromną jego zaletą jest to że łatwo i szybko się je wymienia podczas pracy.
    Jest spory wybór typów podstawowych:

Zestaw grotów T12 z opisanymi oznaczeniami poszczególnych typów grotów lutowniczych.

ale o ile lutownicą nie robi się seryjnej produkcji, to moim zdaniem można konieczny minimalny zestaw skompletować według kategorii: ostry, cienki do drobnego SMD (np. IL), średni do elektrotechniki i klasycznych płytek przewlekanych (np. D24) oraz jakiś wydajny grot z dużą powierzchnią przyłożenia do lutów "ciężkich" (np. D52 czy C4). Niektórzy też cenią sobie groty nożowe (np. K, KR, KU) do wielonóżkowych SMD.
    Oczywiście to tylko propozycja bo w miarę zapoznawania się z narzędziem i zależnie od zakresu robót optymalny zestaw może być inny.

Groty T12 najtaniej jest kupować prosto od Chińczyka. Przykładowo teraz na Aliexpress, w trybie ofert łączonych te typy podstawowe chodzą gdzieś po 6-8zł z darmową, w miarę szybką (półtora, dwa tygodnie) przesyłką na paczkomat.
  • #40 21781244
    strikexp
    Poziom 27  
    Przy czym do większości prac można sobie poradzić spokojnie grotami BC1, C4, D24, reszta to bardziej kosmetyka jak ktoś bardziej ceni wygodę niż hajs. Choć JL02 czy KL mocno ułatwia życie przy SMD.
  • Pomocny post
    #41 21781369
    Mobali
    Poziom 43  
    Jestem tego samego zdania i praktycznie wszystkie typowe prace można wykonać zestawem czterech czy pięciu odpowiednio dobranych grotów. No i zdecydowanie warto skoncentrować się na wyborze zestawu dobrych akcesoriów niezbędnych przy tego typu pracach. Paradoksalnie, to one będą w większym stopniu decydowały o jakości i komforcie pracy niż różnice pomiędzy stacją firmy "X" czy "Y". Co ważne, nie należy też zapominać o własnym zdrowiu. Przy lutowaniu okazjonalnym da się wiele problemów załatwić prowizorycznie i uniknąć większych inwestycji. Ale przy częstym lutowaniu zakup (na przykład) odpowiedniego wyciągu z pochłaniaczem czy dobrego oświetlenia to już po prostu must have ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #42 21781385
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    No i topnik, topnik i jeszcze raz topnik. Nowoczesne lutowanie to duża moc, niska temperatura i zaawansowana chemia. Niezmiennie polecam Alpha RMA-7, ale ostatnio kupiłem krajowy wyrób Cyynel EVO-TF i jestem pozytywnie zaskoczony, jego główna wada, to wymaga częstego czyszczenia grotu.
  • #43 21781403
    strikexp
    Poziom 27  
    Ja tam żydek jestem, strzykawka, izopropanol i kalafonia. SMD lutuje się elegancko. Aczkolwiek jak komuś pasuje wydać 20zł na topik to jego sprawa. Tylko trzeba unikać wszelkich chińskich topików i past cynowych. To często okropne gówno. Podobnie jak plecionka. Ale plecionka jak nie działa to po prostu ją wyrzucasz.
    Ogólnie jak robisz np własne płytki, a wystarczy do tego nawet kolektor szkolny. To najlepiej je wypędzlować taką mieszanka kalafonii. W ten sposób fantastycznie się ją lutuje. Ja to sobie ułatwiam życie do tego stopnia że pokrywam najpierw całą płytkę cyną (starą bom żydek). Dzięki temu lutuje się w ułamku sekundy i nie nagrzewa małych elementów SMD.

Kiedyś był taki środek do kąpieli cynującej. Ale teraz nie do kupienia. Ostatnio jednak odtwarzałem jej skład.
  • #44 21781408
    tzok
    Na jednowarstwowych PCB to można się tak bawić... ale jak masz 2-4 warstwy i duże pola miedzi, a do tego to nie jest pierwszy montaż tylko serwis, to byłaby katorga. Kalafonia się zwęgla i w porównaniu z nowoczesnymi topnikami jest mało skuteczna, choć akurat RMA7 jak i EVO-TF są topnikami na bazie kalafonii; no i co to dzisiaj jest 20zł, to już nawet nie drobne. Są też przyzwoite chińskie topniki jak RMA-218 albo RMA-223 (wszystko na bazie kalafonii). RMA oznacza nisko-aktywny topnik na bazie kalafonii.
  • #45 21781415
    strikexp
    Poziom 27  
    Zakładam że jak kolega pyta o stację lutowniczą. To dopiero zaczyna i żądnych napraw nie będzie robił. A zamiast topika, to niech sobie kupi kalafonię i jakieś elementy. Ogólnie dzisiaj za 20zł można kupić chińską słabą ale jednak płytkę stykową. Jak 20 lat temu zaczynałem to była moim wielkim marzeniem jak i stacje lutownicze. Obie z osobna kosztowały tyle co dzisiaj tani smartfon.
  • #46 21781416
    Mobali
    Poziom 43  
    strikexp napisał:
    Tylko trzeba unikać wszelkich chińskich topików i past cynowych...
    Chyba nie ma sensu aż tak generalizować. Są tam dostępne bardzo kiepskie, ale są także dobre produkty. Wszystko zależy od tego jak dobrze dobierzesz sobie chemię i jak trafisz. W każdym razie świat w którym lutowało się wyłącznie na kalafonię, "kwas i aspirynę" chyba już się kończy ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #47 21781417
    Tomadz
    Poziom 3  
    Dzień dobry,

Czy lutownica T12x Plus nadaje się do lutowania np. Arduino albo jakieś LED-y?
  • #48 21781425
    tzok
    Zasadniczo to Arduino jest płytek stykowych i nic tam lutować nie trzeba... lutownica nadaje się do prac montażowo-serwisowych, nawet na profesjonalnym poziomie.

strikexp napisał:
    To dopiero zaczyna i żądnych napraw nie będzie robił. A zamiast topika, to niech sobie kupi kalafonię
    Po co ma sobie robić pod górkę i się zniechęcać? Komu by się dzisiaj chciało babrać z kalafonią. Rozleje się to wszystko się lepi, do tego trochę za długo przygrzejesz to się glazura robi, której nie idzie potem zmyć, że nie wspomnę o babraniu się podczas robienia tej mikstury. Prawdziwe topniki oprócz kalafonii i rozpuszczalnika mają jeszcze aktywatory i substancje stabilizujące (mają formę żelu, nie płynu). Czasem używam TK83 w pisaku albo w butelce z pędzelkiem... to jest kalafonia w IPA, ale wolę kupić niż się babrać w robienie tego. Jak zaczynałem przygodę z elektroniką to sam robiłem topnik, bo nie było gotowych, a jak się pojawiły to były drogie, ale dzisiaj nikogo bym do tego nie namawiał.
  • #49 21781426
    strikexp
    Poziom 27  
    Do wszystkiego co jest THT się nadaje, do SMD też jest dostosowana z mniejszymi grotami.
    Tak naprawdę dla amatora jedyna zła lutownica to takie jakie ja miałem w młodości. Bezpośrednio podłączana do gniazdka lub transformatorowa. A już taka ZD-99 to jest Mercedes, nie mówiąc o tej co kupiłem.

@Mobali Są też niestety podróbki. Dlatego jeśli chodzi o chemię, to jednak lepiej kupić coś polskiego lub zachodniego, AG TERMOPASTY też kosztuje 25zł za 6g, a tych past idzie mało. No i topik to na ogół nie problem, pasta lutownicza to bym pierwszej w Chinach kupować nie polecał. Ani też na początek, ponieważ ona wysycha. Mam takich zaschniętych zapas na 20 lat.
  • #50 21781428
    Mobali
    Poziom 43  
    Tak, jak najbardziej nadaje się. W tym wypadku najistotniejsza jest precyzyjna kontrola temperatury, zabezpieczenie ESD oraz dobór grota i pozostałych akcesoriów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #51 21781528
    Tomadz
    Poziom 3  
    Prawdopodobnie zdecyduję się na lutownicę oss team t12 x plus, czy warto, żebym wiedział o jakichś wadach?

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano lutownicy kolbowej z regulacją temperatury do precyzyjnych prac elektronicznych, mieszczącej się w budżecie do 200 zł. Zalecano wybór cyfrowej stacji lutowniczej z kolbą zasilaną niskim napięciem, najlepiej w standardzie grotów T12, co zapewnia stabilne utrzymanie temperatury, bezpieczeństwo ESD oraz łatwą wymianę grotów. Wskazano, że takie stacje są dostępne w Polsce w cenie około 150 zł. Podano przykłady modeli z serii Yato, m.in. YT-82461 i YT-82462, które oferują moc 75 W, wyświetlacz LED/LCD oraz funkcje takie jak autosleep. Omówiono wady modelu Yato YT-82462, m.in. plastikową obudowę podatną na przypalenia, mniej wygodny panel sterowania i umiejscowienie gniazda kolby. Mimo to uznano go za przyzwoity wybór w tym przedziale cenowym. Zaproponowano także lokalnie dostępną stację Techrebal T12A o podobnych parametrach. Podkreślono konieczność dokupienia dodatkowych grotów i akcesoriów do precyzyjnych prac.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA