logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki grzejnik do studia 25 m², budżet 400-500 zł, alergia na kurz.

eimingarflaska 06 Gru 2025 21:25 522 9
REKLAMA
  • #1 21773309
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    Ocena: 22
    Hej, potrzebuję ogrzać jedno pomieszczenie 25 m² (60 m³) w domu na nieogrzewanym piętrze. Strop nad pokojem jest ocieplony, a niższe piętra tego budynku są ogrzewane. Budynek z końca lat 80, nieocieplony z podwójnymi murami, okna nowe. Nie mam na razie grzejników, nie mieszkam tam. Pomieszczenie ma służyć jako studio fotograficzne, dlatego chciałabym uzyskać temperaturę minimum 19/20 stopni. Jaki grzejnik kupić w budżecie do 400-500 zł tak żeby eksploatacja nie kosztowała fortuny? Będę przebywać w tym pomieszczeniu od 2-5 godzin dziennie. Fajnie jakbym mogła ogrzać jeszcze w zimie, a jak nie to wczesną wiosną. Patrzyłam na nagrzewnice, ale one są z wiatrakiem i bardzo unoszą kurz, a jestem alergikiem. Trochę boję się ogrzewania na butlę gazową. Martwię się, że żadnym olejowym, konwektorowym czy IR tego nie ogrzeję. Mam jeszcze opcję założyć jeden kaloryfer duży i podpiąć się pod ogrzewanie gazowe domowników, ale znowu w mrozy muszę grzać nawet jak mnie nie będzie. Bardzo dziękuję za wszelkie rady!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21773326
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21773352
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    >>21773326 Dzięki Ci, załamałeś mnie. :D Ale spróbuję, mam taką starą farelkę. Mam jeszcze opcję założenia 1 kaloryfera i podpiąć się pod ogrzewanie domowników, może jakiś licznik założyć na kaloryfer żeby jakoś dzielić koszty... Ale znowu trzeba grzać w mrozy nawet jak mnie nie będzie.
  • Pomocny post
    #4 21773358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 21773365
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    >>21773358 Tak, ogrzewają gazem. Widziałam do tego jakieś super duper inteligentne głowice sterujące. Mogłabym taki kaloryfer założyć i dogrzać się w razie czego chwilkę farelką. Tej butli trochę się boje. Co prawda nie będę tego używać w nocy bez opieki, ale i tak...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21773369
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 738
    >>21773352
    Proponuję wykorzystać to podpięcie - będzie taniej.
    Można umówić się na ryczałt powiedzmy na 1 kW stale.
    Do tego dodatkowo jeden olejak też powiedzmy 1,5 kW.
    Olejak tylko na dogrzanie w razie potrzeby lub mrozu.
    Na grzejniku termostat skręcany przy nieobecności, aby utrzymać powiedzmy 15°C.
    Z drugiej strony tzw. podzielnik kosztów ogrzewania powinien być tani - ten poniżej 100 zł.
    https://alcon-sklep.pl/whe502-d10-podzielnik-dwuczujnikowy-w-komplecie-z-plomba

Jaki grzejnik do studia 25 m², budżet 400-500 zł, alergia na kurz.

Farelka przypala kurz - niespecjalne dla alergika. :(
    Olejak nie - jego maksymalna temperatura 60°C.
    Gdyby chodziło o szybkie nagrzanie - koło olejaka nawet słaby wentylator wystarczy całkowicie.
    Poza tym olejaka ustawiasz w optymalnym miejscu z punktu widzenia rozprowadzenia ciepła.
    Razem powinno być wystarczająco i chyba najtaniej.
  • Pomocny post
    #7 21773378
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #8 21774280
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    @eimingarflaska
    Dogadaj się z właścicielem poniżej , może da się podpiąć do istniejącej i działąjącej instalacji za pomoca ciepłomierza.
    Dla niego to tez może być argument na plus, bo zmaleją straty pomieszczenia na dole , gdy zaczniesz ogrzewać swoje.

Dodano po 2 [minuty]:

_________ napisał:
    Niestety, takie czasy. Okres zimowy grzania garażu około 3500 zł,

Zamontuj klimatyzator za 2,5-3 tys i rachunki za ogrzewania spadną 3-4 -krotnie.
  • #9 21794764
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    >>21773369 Dziękuję Ci za tą odpowiedź, zrobię tak że pociągnę ogrzewanie z dołu i zamontuje taki podzielnik i termostat :) Dzięki

Dodano po 1 [minuty]:

Dzięki wszystkim za sugestie, zamontuje kaloryfer jednak z podzielnikiem :) tyle się człowiek umyślał a i tak skończyło się na tradycyjnym rozwiązaniu xD Dzięki :)
  • #10 21794769
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    Dzięki wszystkim za sugestie, zamontuje kaloryfer jednak z podzielnikiem :) tyle się człowiek umyślał a i tak skończyło się na tradycyjnym rozwiązaniu xD Dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru ogrzewania do pomieszczenia 25 m² (60 m³) na nieogrzewanym piętrze, z budżetem 400-500 zł i uwzględnieniem alergii na kurz. Zalecane jest ogrzewanie elektryczne o mocy około 2000 W, np. dwa grzejniki po 1000-1200 W lub farelka do testów, jednak farelki mogą unosić kurz i nie są polecane dla alergików. Alternatywą jest podłączenie kaloryfera do istniejącego centralnego ogrzewania gazowego w domu, z zastosowaniem podzielnika kosztów i termostatu, co pozwoli na kontrolę zużycia i obniżenie kosztów eksploatacji. Olejowy grzejnik (olejak) o mocy około 1,5 kW może służyć jako dogrzewanie, jest bezpieczniejszy dla alergików i nie przypala kurzu. Ogrzewanie na butlę gazową jest odradzane ze względu na ryzyko i bezpieczeństwo. Propozycje obejmują także instalację prostego podłączenia kaloryfera z licznikiem ciepła oraz rozważenie klimatyzatora z funkcją grzania jako bardziej efektywnego rozwiązania, choć droższego. Ostatecznie autor zdecydował się na montaż kaloryfera z podzielnikiem i termostatem, korzystając z ogrzewania gazowego domowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA