logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ferguson Ariva T30 – dekoder resetuje się w pętli, logo i boot, oba urządzenia naraz

dzepetto_001 08 Gru 2025 19:23 831 15
REKLAMA
  • #1 21775140
    dzepetto_001
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    Witam,
    Posiadam dwa dekodery Ferguson Ariva T30, jeden w jednym pokoju a drugi w drugim. Dekodery mają około 3 lat. Niestety w jednym czasie (różnica może 2,3 dni) w obu dekoderach powstał taki sam problem - dekoder ma problem z włączeniem się. Po uruchomieniu pojawia się na ekranie logo urządzenia "Ariva Ferguson" po czym pojawia się na sekundę program TV i sytuacja się powtarza, znowu pojawia się logo i znowu na sekundę telewizja i tak w kółko. Na początku wcale tego nie było, dopiero jakiś czas temu równo oba dekodery jak na złość dostały ten sam objaw. Z czasem częstotliwość zaczęła się zwiększać, teraz dochodzi nawet do 20 razy, trzeba poczekać dobre 5 minut zeby w końcu się "uspokoiło" i wtedy TV działa poprawnie. Czasem jak się włączy dekoder to nie ma tego problemu z początku, ale po zmianie kanału na inny, to znów się uaktywnia i trzeba czekać.
    Problem ten występuje nawet gdy odłączy się TV od dekodera, sam podłączony dekoder bez TV również pokazuje ten błąd - na wyświetlaczu pojawia się na przemian numer kanalu i napis "boot" i tak kilkanaście razy aż się uspokoi.
    Gdy nadstawię ucho do dekodera to słychać takie delikatne bzyczenie podczas uruchamiania jakby kondensator, ale możliwe, że jest to normalny dźwięk.
    Rozkręciłem dekoder, niestety nie znalazłem niczego podejrzanego, żadnego spuchniętego kondensatora.
    Obstawiłem w ciemno, że może to będzie wina kondensatora znajdującego się najbliżej zasilania (wysokiego napięcia) w związku z tym wymieniłem go na nowy (400V, 15uF), niestety sytuacja bez zmian, więc nie jest to wina kondensatora.
    Czy ma ktoś jakiś pomysł co mogło się stać i czy możliwe jest, że jest to przypadek, że w jednym czasie oba dekodery doznały takiego problemu?
    Z początku myślałem, że to jakiś problem po stronie software'u i ponowna aktualizacja systemu rozwiąże problem, ale niestety nic to nie dało.
  • REKLAMA
  • #3 21775575
    tester987
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    dzepetto_001 napisał:
    [...]Rozkręciłem dekoder, niestety nie znalazłem niczego podejrzanego, żadnego spuchniętego kondensatora.
    Obstawiłem w ciemno, że może to będzie wina kondensatora znajdującego się najbliżej zasilania (wysokiego napięcia) w związku z tym wymieniłem go na nowy (400V, 15uF), niestety sytuacja bez zmian, więc nie jest to wina kondensatora.
    Czy ma ktoś jakiś pomysł co mogło się stać i czy możliwe jest, że jest to przypadek, że w jednym czasie oba dekodery doznały takiego problemu?
    [...]

"Bez TV" to znaczy bez HDMI czy bez anteny? Jeśli stało się to jednocześnie, to może dostaje z instalacji coś, czego nie powinno być. Jeśli "bez TV" oznacza odłączone HDMI to odłącz antenę i poobserwuj. Możesz sobie coś z pendrive'a puścić, żeby się nie nudzić. Przyczyną może być wzmacniacz antenowy, jeśli masz. Szczególnie, jeśli ma własne zasilanie a dodatkowo włączyłeś zasilanie w dekoderze. W powyższym przypadku w obu dekoderach mogło się też coś usmażyć. Również rozdzielacz antenowy mógł narobić bałaganu.
  • #4 21777328
    dzepetto_001
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o zdjęcia, to myslę, że nie wniosły by niczego nowego do tematu, bo naprawdę wszystkie elementy na płytce są jak nowe, nie ma niczego opuchniętego, czy nadpalonego, wszystko wygląda okey.

Jeśli chodzi o włączanie "bez TV" to muszę zrobić mały update, ponieważ dziś zrobiłem pewne próby i faktycznie problem istnieje przy włączonym kablu antenowym, ale okazuje się, że bez tego kabla antenowego, ale z włączonym HDMI problemu nie ma. Wcześniej pisałem, że też jest ten problem, ale wtedy też miałem włączony kabel antenowy. I to faktycznie mialoby sens z tym, że na obu urządzeniach jest ten problem, bo oba kable antenowe lecą do wspólnego rozgałęźnika a od niego biegnie jeden wspólny kabel antenowy do gniazdka. W mieszkaniu mam tylko 1 gniazdo TV stąd takie rozdzielenie sygnału.
    Czy to możliwe, że trójnik może powodować taki efekt? (Bo tylko on jest wspólnym elementem obu przewodów antenowych)
    Postaram się jutro dokładnie zobaczyć jak wygląda ta instalacja z bliska
  • REKLAMA
  • #5 21777605
    tester987
    Poziom 18  
    dzepetto_001 napisał:
    Jeśli chodzi o zdjęcia, to myslę, że nie wniosły by niczego nowego do tematu, bo naprawdę wszystkie elementy na płytce są jak nowe, nie ma niczego opuchniętego, czy nadpalonego, wszystko wygląda okey.

Jeśli chodzi o włączanie "bez TV" to muszę zrobić mały update, ponieważ dziś zrobiłem pewne próby i faktycznie problem istnieje przy włączonym kablu antenowym, ale okazuje się, że bez tego kabla antenowego, ale z włączonym HDMI problemu nie ma. Wcześniej pisałem, że też jest ten problem, ale wtedy też miałem włączony kabel antenowy. I to faktycznie mialoby sens z tym, że na obu urządzeniach jest ten problem, bo oba kable antenowe lecą do wspólnego rozgałęźnika a od niego biegnie jeden wspólny kabel antenowy do gniazdka. W mieszkaniu mam tylko 1 gniazdo TV stąd takie rozdzielenie sygnału.
    Czy to możliwe, że trójnik może powodować taki efekt? (Bo tylko on jest wspólnym elementem obu przewodów antenowych)
    Postaram się jutro dokładnie zobaczyć jak wygląda ta instalacja z bliska

Zobacz jeszcze, czy masz włączone zasilanie anteny w dekoderze. Jeśli masz zewnętrzny (własny) zasilacz dla wzmacniacza, to w dekoderze zasilanie musi być wyłączone (czyli albo zasilanie z dekodera albo z własnego zasilacza). Żeby wykluczyć rozdzielacz podłącz dekoder bezpośrednio do anteny. Same dekodery w miarę możliwości możesz sprawdzić u kogoś innego, najlepiej w instalacji bez wzmacniacza. Zbyt silny (przesterowany) sygnał też może sprawiać kłopot. Jeśli u kogoś innego będzie to samo, to mogło dojść do usmażenia w obwodzie głowic, jeśli nie - trzeba będzie sprawdzać po kolei elementy instalacji. Czyli podsumowując, od najprostszych czynności:
    1. Sprawdź ustawienie zasilania anteny w dekoderach (koniecznie w obu)
    2. Podłącz jedną a potem drugą sztukę bez rozdzielacza
    3. Sprawdź obie sztuki na innej instalacji (najlepiej z anteną bez wzmacniacza, jeśli jest rozdzielacz to koniecznie z odłączonym drugim czy trzecim odbiornikiem, niezależnie czy to dekoder czy telewizor - żeby komuś nie usmażyć sprzętu, jeśli jest zwarcie w którymś dekoderze)
  • REKLAMA
  • #6 21799139
    januszjh
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    Mam to samo. Dodatkowo sygnał MUX3 (SD) nie powoduje restartów. Wymieniłem 2 kondensatory i brak efektów. Podejrzany jest stabilizator. Można podstawić zewnętrzny zasilacz, ale jak to wada fabryczna, to może ktoś coś wie?
  • #7 21801711
    tester987
    Poziom 18  
    januszjh napisał:
    Mam to samo. Dodatkowo sygnał MUX3 (SD) nie powoduje restartów. Wymieniłem 2 kondensatory i brak efektów. Podejrzany jest stabilizator. Można podstawić zewnętrzny zasilacz, ale jak to wada fabryczna, to może ktoś coś wie?

A sprawdziłeś to, co zasugerowałem powyżej? Przesterowany sygnał będzie resetować dekoder.
    Ps. MUX 3 jest HD. SD jest MUX 8
  • REKLAMA
  • #8 21801728
    januszjh
    Poziom 17  
    Ocena: 56
    Na 3 różnych antenach restartuje. Sygnał ma pewno nie za silny, bo anteny pasywne 50km od nadajnika. Może coś w kodeku HEVC zmienili. Znajomy co mi dał ten dekoder do naprawy mówił, że jak się "nagrzeje" to zaczynał działać,
    Ps. Tak mux-8.
  • #9 21847363
    dzepetto_001
    Poziom 10  
    Witam po dluższej przerwie :)
    Ostatnio sprawdziłem oba dekodery w innym mieszkaniu, gdzie leci sam kabel antenowy bez innych elementów i efekt jest ten sam, czyli problem w instalacji można wykluczyć.
    Faktycznie może to tak wyglądać, że jak dekoder się "nagrzeje" z czasem to wtedy problem przechodzi, chociaż też nie do końca bo nieraz po godzinie oglądania na jednym kanale i przełączeniu na inny to też lubi pokazać logo, ale tylko raz czy dwa.
    Myślałem, żeby wymienić drugi z kondensatorów, ale widzę, że użytkownik januszjh już próbował i nie pomogło :(
  • #10 21851559
    dzepetto_001
    Poziom 10  
    funzen napisał:
    Z opisu wygląda że właśnie siada kondensator ale nie na wejściu zasilacza tylko na wyjściu.
    A dokładnie na Lini 5V.

O który kondensator dokładnie chodzi?

Wnętrze urządzenia: płytka PCB z wieloma kondensatorami elektrolitycznymi i żółtym transformatorem
  • #11 21852298
    funzen
    Poziom 25  
    Ocena: 251
    Ze zdjęć faktycznie wygląda że kondensator jest ok ten zielony na środku płytki.
    Jeśli bez podłączonej anteny sie nie restartuje to nie kondensator.
    A sprawdzałeś czy na mux 8 też się restartuje?
    A czy puszczony film z USB też powoduje restart dekodera?
  • #12 21852619
    dzepetto_001
    Poziom 10  
    Wszystkie elementy na płytce wyglądają praktycznie jak nowe.
    Ciężko powiedzieć czy na mux 8 się nie zacina, może faktycznie mniej, ale z tym jest różnie, wygląda tak, jakby dekoder musiał się "nagrzać", musi pochodzić jakiś czas, wyświetlić -dziesiąt razy logo "Ariva" i dopiero wtedy się uspokaja, chociaż czasem lubi nawet po godzinie oglądania nagle się zrestartować ale wtedy już tylko np. ze 2,3 razy maksymalnie.
    Z zewnętrznych źródeł nie ma problemu, problem pojawia się tylko podczas włączania telewizji, ale wystarczy, że tylko odłączę kabel antenowy od dekodera i od razu się uspokaja, co prawda nie widać na ekranie bo kabel jest odłączony, ale na wyświetlaczu dekodera wyświetla się numer kanału i już nic nie przeskakuje.
  • #14 21852930
    Jerzy Cieślański
    Poziom 22  
    Ocena: 94
    Zwykle importer na każde 20tys. dekoderów dostaje gratis 1tys. sztuk aby nie było niepotrzebnych ceregieli z wymianą przy reklamacji. Minimalny koszt zatrudnienia pracownika to obecnie w 2026r. =5790zł. >>przy minim. płacy brutto 31,50zł/h.
    Ale za takie minimum nie zatrudni kumatego elektronika. Plus jakieś stanowisko pracy ze sprzętem pomiarowym... Dla tego raczej tylko najwięksi importerzy, z szerokim asortymentem elektroniki, zatrudniają servisantów. Mniejszym i średnim nie opłaca się (zwłaszcza do samych dekoderów DVB-T/T2)

Bez obejrzenia płyty z obu stron trudno cokolwiek dostrzec czy pomierzyć miernikiem.

Kondensatory - to nie musi by któryś z tych dużych mimo, że im jest najcieplej przy tych trafo. Te mniejsze też pełnią jakieś funkcje i mają mniejszy zapas użytecznej pojemności w procesie starzenia.

Może coś zakłócającego (V/A) przedostaje się od instalacji antenowej lub telewizora więc warto spróbować z izolatorem galwanicznym, przynajmniej na wejściu antenowym.

Jeżeli oba tym samym czasie zaczęły szwankować, to może jakieś przepięcie teraz, lub latem po burzy było?

Może tzw. zimny lut lub pęknięcie skurczowe ścieżki przewodzącej, w którymś miejscu, i w zimnym pomieszczeniu, zanim się nagrzeje i połączy przerwę skurczową - wariuje.

W niektórych typach dekoderów był taki sposób wyprowadzenia współosiowego gniazda antenowego z obudowy, że przy zbyt głębokim wciśnięciu wtyczki w gniazdo, ekran wtyczki zwierał się z wyprowadzeniem styku środkowego - gniazda.

Inne możliwości poprzednicy, już nadmienili.
  • #15 21864242
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 871
    >>21852930
    Właśnie tak wyglądają zakupy towarów z Ali - w Chinach czasme jest to 25% ceny poslkiego sklepu. Tyle różnych zakupów zrobilem kalkulująć czy ma sen kupno w PL i gwarancja i tylko padła mi jedna mała latarka LED na przestrzeni ponad 10 lat.
  • #16 21899875
    dzepetto_001
    Poziom 10  
    Witam, nie udało mi się rozwiązać problemu, odpuściłem naprawę i kupiłem nowe dekodery, oby wytrzymały dłużej niż poprzednie. Dziękuję za wszelką pomoc Temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

✨ Dwa dekodery Ferguson Ariva T30 po około 3 latach zaczęły resetować się w pętli: po starcie pojawia się logo, na chwilę obraz TV, po czym urządzenie wraca do logo i cykl się powtarza. Problem występuje na obu sztukach, początkowo sporadycznie, później coraz częściej, czasem ustępuje po kilku minutach nagrzania. Wykluczono instalację antenową po testach w innym mieszkaniu i przy odłączeniu anteny; usterka pojawia się tylko przy podłączonym kablu antenowym, natomiast z HDMI i źródłami USB dekoder działa poprawnie. Rozważano wpływ rozgałęźnika, zasilania anteny/wzmacniacza, przesterowania sygnału, uszkodzenia obwodów głowicy, kondensatorów i stabilizatora oraz ewentualny upgrade oprogramowania. Ostatecznie problem nie został rozwiązany i użytkownik wymienił dekodery na nowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA