logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera cofania w Peugeot 207 nie wyświetla obrazu na chińskim radiu

hsqkonto 17 Mar 2025 18:47 480 8
REKLAMA
  • #1 21484062
    hsqkonto
    Poziom 3  
    Temat: Problem z kamerą cofania - Peugeot 207
    Dzień dobry,

Mam problem z kamerą cofania w Peugeot 207. Podłączyłem kamerę do radia oraz przewody do lampy biegu wstecznego zgodnie z instrukcją. Po wrzuceniu wstecznego biegu radio reaguje, jednak nie wyświetla obrazu. Czy mogą Państwo doradzić, w czym może tkwić problem? Nie wiem, czy składać reklamację, czy jednak może coś źle zrobiłem, proszę o jakieś rady, może ktoś z Państwa miał podobny problem do mnie. Sprawdzałem, czy kamera dostaje prąd przez miernik i wszystko było ok.

Ekran radia z graficznym widokiem samochodu i oznaczeniem cofania.
    Opakowanie i akcesoria kamery cofania NCS BC-4.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam,

Niżej zamieszczam linki do produktów, które zakupiłem.

Kamera cofania:
    https://allegro.pl/oferta/uniwersalna-metalow...s-bc-4-1280p-ahd-ntsc-fisheye-170-15042525050
    Radio chińczyk https://pl.aliexpress.com/item/10050074316825...ain.5.37151c24LtEdVE&gatewayAdapt=glo2pol
    4G 32 GB
    AI: Czy mógłby Pan podać dokładny model lub markę kamery cofania, którą Pan zakupił?
    UNIWERSALNA METALOWA KAMERA COFANIA NCS BC-4 1280p AHD / NTSC FISHEYE 170°
    AI: Czy testował Pan kamerę i radio osobno, aby upewnić się, że działają poprawnie?
    Nie, nie miałem takiej możliwości, nie posiadam ani innego odbiornika obrazu do kamery, ani drugiej kamery cofania.
  • REKLAMA
  • #2 21484563
    SmoukScreenV2
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Upewnij się, że przewód sygnałowy jest dobrze podpięty/nieuszkodzony. Przy tej kamerze powinien być jakiś biały przewód, który zmienia format wideo, sprawdź dokładnie pod linkiem (po przecięciu inny format) może tu jest problem 😉
  • REKLAMA
  • #3 21484568
    hsqkonto
    Poziom 3  
    Nie dostrzegłem żadnego białego kabelka.
    Na zdjęciu, które podsyłam, widać owinięty w folię zaraz pod białą etykietą przycisk, który być może służy do zmiany formatu, aczkolwiek gdy go klikałem, nic się nie zmieniło. Czy przecięcie białego kabelka wiąże się ze stratą możliwości reklamacji?
    Kamera samochodowa z przewodami na tle drewnianego stołu.
  • REKLAMA
  • #4 21484571
    SmoukScreenV2
    Poziom 5  
    hsqkonto napisał:
    Czy przecięcie białego kabelka wiąże się ze stratą możliwości reklamacji?

Na to nikt ci tutaj nie odpowie
  • #5 21484607
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5145
    hsqkonto napisał:
    Nie dostrzegłem żadnego białego kabelka.

Bo jest czerwony, akuratnie. Ten przewód służy do zasilania kamery. Masz na niego wyjście w radiu, a do radia podłączasz światła cofania do aktywowania systemu.
    hsqkonto napisał:
    Czy przecięcie białego kabelka wiąże się ze stratą możliwości reklamacji?

A jak myślisz? Po co tniesz, zamiast wcześniej zapytać na Forum ?

Usunąłem zbędne, kontrowersyjne fragmenty.
    Mod.[CameR]
  • #6 21484653
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    Czasem trzeba zmienić/ ustawić kamerę na on w opcjach
    Ostatnio po raz ostatni montowałem chinczyka. Robota głupiego. Klient przywiózł potem Pioneera i od razu jest wszystko ok.
  • #7 21484660
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 623
    Biała pętla służy najczęściej do wyłączania/włączania linii pomocniczych
  • REKLAMA
  • #8 21484665
    SmoukScreenV2
    Poziom 5  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Po co tniesz, zamiast wcześniej zapytać na Forum ?

Przecież nie przeciął... Po to pyta

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku obrazu z kamery cofania w Peugeot 207 po podłączeniu do chińskiego radia samochodowego. Kamera jest zasilana i radio reaguje na wrzucenie biegu wstecznego, jednak obraz się nie wyświetla. Wskazano, że kamera posiada biały przewód lub przycisk służący do zmiany formatu sygnału wideo (np. AHD/NTSC), który może wymagać aktywacji lub odpowiedniego ustawienia, co jest częstą przyczyną braku obrazu. Użytkownik nie znalazł białego przewodu, lecz zauważył owinięty w folię przycisk, który jednak nie zmieniał obrazu po kliknięciu. Zwrócono uwagę, że czerwony przewód to zasilanie kamery, które powinno być podłączone do światła cofania w radiu, aby aktywować kamerę. Poradzono również sprawdzenie, czy w ustawieniach radia nie trzeba włączyć funkcji kamery cofania. W dyskusji pojawiła się sugestia, że chińskie radia mogą mieć problemy z kompatybilnością, a lepsze efekty daje użycie markowych urządzeń, np. Pioneer. Dodatkowo wskazano, że biała pętla przewodu często służy do włączania lub wyłączania linii pomocniczych w sygnale wideo. Zalecane jest dokładne sprawdzenie połączeń sygnałowych i formatów wideo oraz zapoznanie się z podobnymi wątkami na forach technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA