logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przywrócić do życia klona SCDRII po aktualizacji oprogramowania?

xion6456 23 Gru 2005 01:55 1739 16
REKLAMA
  • #1 2108363
    xion6456
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    witam czy mozna a jesli tak to jak przywrocic do zycia takiego klona jak w temacie uruchomilem go z wyzsza wersja oprogramowania i padl prosze o info pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 2108385
    saiblling
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Tu na samym dole jest program esupd ktorym wrzucisz hexa do atmegi. Nie wiem czy trzeba bedzie programowac dwoch picow. Moze wystarczy wrzucic hex na atmege.
    Wszystko zrobisz podlaczajac klona do lpt i wpisujac wiersz polecen w dos.
    Jak nie znajdziesz hexa do atmegi i picow to podaj maila-podesle
    Sprawdzone cdr1->jtag
  • REKLAMA
  • #3 2109625
    xion6456
    Poziom 18  
    szirs(malpa)poczta.fm
  • #4 2109864
    saiblling
    Poziom 19  
    @xion6456 sprawdz poczte
  • REKLAMA
  • #5 2109958
    matiksm
    Poziom 21  
    Ocena: 2
    no niewiem czy tak prosto tego hex zdobyc do scdr2..
  • #6 2110045
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    @saiblling link ktory podaleś jest do SCDRI a kolega pisze o SCDRII

w załączniku macie hex i schemat scdrII
    Załączniki:
    • hex.rar (114.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2110082
    saiblling
    Poziom 19  
    @fifii69 wiem zrobilem nim jtag-a z scdr1, ale esupd to dosowy programator ukladow atmega. Dziala w dos i przez lpt dongla. Jest duza szansa ze wykryje i zaprogramuje atmege32, bo scrd1->jtag dziala( esupd wykryl atmege16 i wrzucil hex jtag-a)
  • #8 2110208
    xion6456
    Poziom 18  
    dzięki ale nie poszło wczytało się ale nic to nie dało. aha a teen bin to ma się też tak wczytywać jak hex czy nie. odpiszcie jak macie jeszcze jakieś pomysły co można by było zrobić z tym shit:)
  • REKLAMA
  • #9 2135854
    m_at_i
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Mam pytanie czy ktos ma jakis gotowy schemat płyty drukowanej SCRDII ??
  • #10 2136018
    oster7
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    saiblling napisał:
    Tu na samym dole jest program esupd ktorym wrzucisz hexa do atmegi. Nie wiem czy trzeba bedzie programowac dwoch picow. Moze wystarczy wrzucic hex na atmege.
    Wszystko zrobisz podlaczajac klona do lpt i wpisujac wiersz polecen w dos.
    Jak nie znajdziesz hexa do atmegi i picow to podaj maila-podesle
    Sprawdzone cdr1->jtag

Możesz mi tez wysłać na
    i7i7[malpa]op.pl
  • #11 2140316
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    @m_at_i: co rozumiesz przez gotowy schemat plyty drukowanej ? chyba plytki PCB nikt Ci nie da a janlepiej jest zrobic i najtaniej na uniwersalnej dla potrzeb dowmoych

co do programowanie to polecam POnyProgram - pieknie soebi radzi z AT32
  • #12 2140811
    xion6456
    Poziom 18  
    ok mam juz program tylko nie wiem za bardzo jak sie nim programuje moze masz jakis krotki opisik ktory ulatwi mi poruszanie sie po tym programie
  • #14 2149784
    xion6456
    Poziom 18  
    nie wiem moze jasniej mi to wytlumaczysz o co chodzi bo nie zajmuje sie na codzien programowaniem kupilem sprzet na allegro odpalilem na wyzszym oprogramowaniu i padl chce go poprosyu postawic samemu jesli jest to mozliwe a jak nie to bede zmuszony komus to zlecic jakies propozycje
  • #15 2150186
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    a moze wpiwer sprobuj sie skontaktowac ze sprzedawca ? no chyba ze nie ma takiej mozliwosci to na elce znajdziesz wsady a schemat pod pony progra z fuse moge podeslac
  • #16 2150422
    m_at_i
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Mi nie chodzi o płytke gotową tylko schemat zebym mógł sobie sam ja wyrtawic ;)
  • #17 2151142
    xion6456
    Poziom 18  
    sprzedawca twierdzi ze trzeba wymienic procesor i koszt tego wyjdzie praktycznie tyle co moglbym kupic nowego a z tego co piszecie to wystarczy go zaprogramowac ale nie wiem jak do konca dlatego prosze o info

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy przywrócenia do działania klona nagrywarki SCDRII po nieudanej aktualizacji oprogramowania, która spowodowała uszkodzenie urządzenia. Rozwiązaniem proponowanym w dyskusji jest ponowne zaprogramowanie mikrokontrolera Atmega (prawdopodobnie Atmega32) za pomocą programatora działającego pod DOS-em, podłączanego przez port LPT, np. programem esupd. Wymagana jest znajomość i dostęp do odpowiedniego pliku hex z firmware dla SCDRII. Użytkownicy wymieniają się plikami hex oraz schematami urządzenia, podkreślając różnicę między SCDR a SCDRII. Pojawia się także sugestia użycia programatora PonyProg, który dobrze radzi sobie z mikrokontrolerami Atmega32. Autor ma trudności z obsługą programatora i pyta o instrukcje. Wątpliwości dotyczą także formatu plików (hex vs. bin) oraz możliwości wymiany procesora, co jednak jest kosztowne i mniej opłacalne niż samodzielne zaprogramowanie układu. W dyskusji pojawia się także prośba o schematy płytek drukowanych (PCB) lub ich wykonanie na uniwersalnej płytce. Podsumowując, kluczowym krokiem jest znalezienie i wgranie właściwego firmware do mikrokontrolera Atmega w klonie SCDRII, co może przywrócić urządzenie do życia bez konieczności wymiany procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA