logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Touareg 7L 2008 – brak komunikacji CAN z silnikiem wycieraczek

Automaniak19202 12 Gru 2025 17:38 540 15
REKLAMA
  • #1 21779020
    Automaniak19202
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam. Potrzebuję pomocy w naprawie przednich wycieraczek w VW Touareg 7L 2008 r. Diagnoza VCDS wskazuje na brak komunikacji z silnikiem wycieraczek. Silnik jest sprawny (sprawdzany w innym aucie), zasilanie ma, przewody CAN sprawdzone na przejście, jednak na liniach CAN występuje ok. 2,5 V, co nie wiem, czy jest prawidłowe. Zamek maski sprawdzony. Błąd występuje także w module Bordnez 09 - Brak komunikacji z silnikiem wycieraczek. Na tych samych liniach CAN komunikuje się radio oraz ogrzewanie dodatkowe i to jest ok. Nawet po podłączeniu linii CAN bezpośrednio i z gateway do silnika wycieraczek nadal brak komunikacji. Czy problem może być w gateway? W kodowaniu gateway wycieraczki są. Byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 21779064
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 385
    Automaniak19202 napisał:
    Na tych samych liniach can komunikuje się radio oraz ogrzewanie dodatkowe i to jest ok.

To jest VAG i w twoim egzemplarzu tak nie musi być.
    Przedzwoń fizycznie pod jakie piny Gateway dochodzi CAN wycieraczek i porównaj to ze swoją dotychczasową wiedzą i obserwacjami bo to co napisałeś to jakaś magia a nie logika.
  • REKLAMA
  • #3 21779080
    Automaniak19202
    Poziom 8  
    >>21779064 Nie rozumiem, w jaki sposób twoja wypowiedź miałaby mi pomóc w rozwiązaniu problemu. Zwracam się tu o pomoc, bo już brak mi wiedzy i pomysłów, co może być nie tak. Zwykle do komunikacji z modułem potrzebne były linie CAN i zasilanie, dlatego też próbowałem pominąć inne podzespoły z tej magistrali i podłączyć się bezpośrednio pod gateway liniami CAN, by wykluczyć, że coś mogło zakłócać komunikację z silnikiem wycieraczek.
  • REKLAMA
  • #4 21779166
    Mastertech
    Poziom 30  
    Piszę na podstawie prostego logicznego rozumowania: skoro 2 inne moduły chodzą na tej samej skrętce to możliwe jest tylko przerwa albo zakłócenie na linii do wycieraczki do najbliższego rozgałęzienia magistrali ale skoro piszesz że ciągnąłeś bezpośrednio z Gateway do wycieraczki i nic to nie dało to znaczy że coś błędnie przyjąłeś za pewniaka. A jeszcze jest linia K, może to ona leży a nie CAN ?
  • #5 21779190
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 510
    To nie takie proste, inny moduł może zakłócać pracę silnika i nie dawać innych symptomów.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4073973.html
    Tutaj walczyłem z brakiem komunikacji z modułem komfortu, a problemem był moduł kolumny kierowniczej, który paradoksalnie działał.
  • REKLAMA
  • #6 21779317
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 578
    Automaniak19202 napisał:
    jednak na liniach CAN występuje ok. 2,5 V, co nie wiem, czy jest prawidłowe.

Jak to mierzyłeś?
    EDIT: Pytam,bo pomiar nie jest taki oczywisty. Może sam zobacz dlaczego
    https://autoexpert.pl/artykuly/sieci-can-cz-3
  • #7 21779875
    Automaniak19202
    Poziom 8  
    Nie mogę zrozumieć, na jakiej zasadzie komunikuje się ten silnik wycieraczek, bo błąd występuje w module bordnetz 00908 - sterownik wycieraczek - brak sygnału/brak komunikacji. Wycieraczki są niby częścią magistrali infotainment, ale w ODIS wygląda to jako część magistrali komfortu. Czasem, po zgaszeniu auta, wycieraczki potrafią podnieść się do góry i zatrzymać. Gdy chcę ręcznie je puścić, czuć opór, którego nie ma, gdy wtyczka od silnika jest odpięta, ale to tylko mała uwaga. Głównie skupiam się na przywróceniu komunikacji, jednak z marnym skutkiem.

Dodano po 5 minutach:

Gdyby ktoś chciał zagłębić się w temat, to w załączniku daję schemat Tuarega w PDF ;)
    Załączniki:
    • touareg.pdf (3.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21779899
    m2606
    Poziom 34  
    Raczej jest tak: CAN komfortu (Comfort CAN / Infotainment CAN) – moduły typu wycieraczki, oświetlenie, szyby, zamek centralny, alarm, radio itp.
    Dlatego w ODIS-ie wycieraczki „wyglądają jak część infotainment”, bo są logicznie przypisane do magistrali komfortu, nie do silnika.
    Jeśli ODIS pokazuje „brak sygnału / brak komunikacji” w module 00908 to musisz sprawdzić zasilanie modułu,i przewietlić sieć. CAN najlepiej sprawdzać oscyloskopem,ale można to obadać i miernikiem.Sygnał na L i H ma lustrzane odbicie żeby nie był wrażliwy na zakłócenia. Jak jedna linia ma skok napięcia,to druga też go ma.Różnica napięć na obu liniach jest zawsze wynikiem sygnału a nie zakłóceń.Dlatego pytałem jak to mierzyłe i z czego jest to 2.5V
    W VAG-u jestem niedouczony,ale z zasady pomiar na wolnej magistrali jest taki sam jak wszędzie.
    To ze wycieraczki staja gdzie popadnie,to może być wina szczotek w obudowie.przekładni . Hamowanie tego silnika jest powodowane zwarciem na jego zasilaniu,więc jak przeskakuje pozycję spoczynkową to jest szansa że masz brak masy,nadpalone szczotki/scieżki w przekładni albo cos z przyłączami.
  • #9 21779953
    Mastertech
    Poziom 30  
    ODIS to do sprzętów >2014 tutaj to wskazany jest VAS PC.
    Może ktoś usunął terminator z tej magistrali ? dodatkowy filtr CAN może dołożyć ?
    może ten moduł wycieraczek jest od innego modelu dlatego na innym aucie ruszył a tu nie chce.
  • #10 21781548
    Automaniak19202
    Poziom 8  
    Dziś zauważyłem, że gdy podepnę radio i ogrzewanie dodatkowe od tego w gateway pojawia się błąd o braku komunikacji, lecz o braku komunikacji błąd jest tylko w bordnetz, a gdy odpnę wtyczkę od silnika wycieraczek, to wtedy dopiero błąd pojawia się w gateway o braku komunikacji z wycieraczkami. Gdy wpinam się miernikiem w can L i w can H, wyskakuje mi 0 Ω na włączonym zapłonie przy podłączonym jedynie silniku wycieraczek; gdy odpnę silnik, około 450 Ω.
  • #11 21781755
    Mastertech
    Poziom 30  
    Chłopie, tam potrzebny oscyloskop a nie omomierz.
    To zero ohmów to bardzo mylące wskazanie, wynika ono pewnie z użycia miernika cyfrowego gdzie pojawienie się napięcia po włączeniu zapłonu interpretowane jest jako zwarcie.
    Już teraż nie wierzę że ta wycieraczka normalnie pracowała w innym aucie, pewnie uwierzyłeś na słowo temu co miał ją sprawdzić ale ciebie po prostu zbył byle bajerem że sprawna.
    Jeszcze zaraz wyskoczysz że to bryka przywieziona z Ameryki a nie import z EU.
  • #12 21781787
    m2606
    Poziom 34  
    Omomierzem można przedzwonić tylko wypiętą sieć.Mozna sprawdzić pod kątem ciągłosci,przebicia do masy,plusa,do innych przewodów w wiązkach.Woltomierzem możesz sobie pomierzyć napięcie na L i napięcie na H. Tyle możesz.Mierzenie jak popadnie,albo byle czym nie działa.Można potwiedzić niesprawnosć ,ale 100% pewnosci że CAN działa i ma prawidłowy obraz sygnału to jw.
  • #13 21781821
    Automaniak19202
    Poziom 8  
    Mastertech napisał:
    Już teraż nie wierzę że ta wycieraczka normalnie pracowała w innym aucie

Na słowo to możesz mi uwierzyć, bo sam osobiście sprawdzałem dwa silniki, z tym, że podłączałem je w Cayenne, bo to są takie same silniki. Co więcej, z Cayenne silnik wycieraczek podłączałem w Touaregu i też nie działały. Ja już co mogłem to sprawdziłem, ciągłość przewodów jest na pewno ok, oscyloskopu nie posiadam, więc próbuję robić co mogę
  • #14 21782008
    jacek074
    Poziom 30  
    Ocena: 725
    A czujnik deszczu/ światła zgłasza usterkę, bo też powinien być na tej magistrali. Miałem podobny temat w Arteonie, też brak komunikacji, instalacja sprawdzona ,więc wymieniłem na nowy silnik wycieraczek. Nie pomogło. Okazało się, że ktoś dłubał coś vcds. Kodowanie online załatwiło sprawę.
  • #15 21782124
    Mastertech
    Poziom 30  
    Automaniak19202 napisał:
    podłączałem je w Cayenne, bo to są takie same silniki

To że jest identyczne HW hardware wcale nie znaczy że wycieraczki są identyczne bo decyduje zawsze SW wersja software która może wymagać np innego Gateway albo po prostu innego kodowania.
    Chyba mam rację że niczego nie sprawdziłeś tak jak należy a bryka pewnie z Ameryki o czym nie wspominasz o to dodatkowo może komplikować sprawę.
  • #16 21820897
    Automaniak19202
    Poziom 8  
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi i sugestie. Temat jakoś rozwiązałem, ale zanim powiem, jak to, chcę zwrócić na coś uwagę. Raczej rzadko zwracam się tu o pomoc, ale ta sytuacja tego wymagała i starałem się podać w miarę dużo informacji, aby ułatwić sobie pomoc, a więc skoro napisałem, że silnik wycieraczek sprawdzałem w innym aucie, to tak było, bo po co miałbym wprowadzać was w błąd. Problem był dla mnie niezrozumiały i tak naprawdę nie do końca rozwiązany tak, jak powinien. Wycieraczki zaczęły pracować, gdy odłączyłem je od magistrali infotainment, a podłączyłem pod magistrale komfort. Jednak VCDS nadal nie komunikował się z modułem wycieraczek.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku komunikacji magistrali CAN z silnikiem wycieraczek w VW Touareg 7L z 2008 roku. Diagnostyka VCDS wskazywała na brak sygnału w module Bordnetz 00908 (sterownik wycieraczek). Silnik wycieraczek był sprawdzony i zasilany, przewody CAN miały ciągłość, jednak na liniach CAN mierzono około 2,5 V, co budziło wątpliwości. Komunikacja na tej samej magistrali CAN działała poprawnie dla radia i ogrzewania dodatkowego. Próby bezpośredniego podłączenia linii CAN z gateway do silnika wycieraczek nie przyniosły efektu. Dyskutowano o możliwych przyczynach, takich jak uszkodzenie linii K, brak terminatora magistrali CAN, zakłócenia od innych modułów, błędne kodowanie lub niezgodność oprogramowania sterownika wycieraczek. Pomiar rezystancji omomierzem był mylący, zalecano użycie oscyloskopu do analizy sygnału CAN. Wskazano, że wycieraczki logicznie należą do magistrali komfortu (Comfort CAN), a nie infotainment, co mogło powodować błędy w diagnostyce. Ostatecznie wycieraczki zaczęły działać po przełączeniu ich z magistrali infotainment na magistralę komfortu, jednak VCDS nadal nie wykazywał komunikacji z modułem wycieraczek. Problem mógł wynikać z nieprawidłowego kodowania lub konfiguracji gateway oraz różnic w wersjach oprogramowania sterowników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA