Dobór pierścieni jest ciężki. Nie uda mi się zrobić tego solo. Nawet nie wiem, jakich firm pierścienie są markowe a które nie, co szukać a co omijać.
Na co zwaracać uwagę podczas honowania cylindrów?
Stać mnie jedynie na honowanie ręczne we własnym zakresie.
Jak dobrać pierścienie, jakich nadwymiarów trzymać się? Nie znam stopnia zużycia tłoków, przyjmijmy że w najgorszym przypadku zostaną wymienione na używane, które nie są na bokach jeszcze starte.
Silnik: VW 1.4 16V 75KM AUA rok 2000 grudzień
Nie wiem, czy kiedykolwiek był tu robiony jakiś remont.
Sądzę że nie. Przebieg samochodu (zliczony, realny 201450km).
Kompresja (silnik ciepły, przepustnica otwarta, cylinder 01 to ten od strony rozrządu):
01 12.6 bar (świeca czysta)
02 13.1 bar (świeca czysta)
03 13.1 bar (świeca czysta)
04 11.0, pomiar drugi: 11.2 pomiar 3: 11.2bar (świeca czysta)
Pomiary po dokonaniu płukanki Tec2000:
01 11.2 bar (świeca lekko w oleju)
02 12.1 bar (świeca lekko w oleju)
03 12.1 bar (świeca czysta)
04 11.2 bar (świeca czysta)
Uszczelki nie wydmuchało. Wszystko jest ok, auto nie bierze płynu, jest problem z pierścieniami i po mału szykuję się na zdjęcie głowicy.
(do admina: ten temat musi być osobno, wielu ludzi szuka pierścieni i ich nie będzie interesować cały problem słynnego już Lupo)
Na co zwaracać uwagę podczas honowania cylindrów?
Stać mnie jedynie na honowanie ręczne we własnym zakresie.
Jak dobrać pierścienie, jakich nadwymiarów trzymać się? Nie znam stopnia zużycia tłoków, przyjmijmy że w najgorszym przypadku zostaną wymienione na używane, które nie są na bokach jeszcze starte.
Silnik: VW 1.4 16V 75KM AUA rok 2000 grudzień
Nie wiem, czy kiedykolwiek był tu robiony jakiś remont.
Sądzę że nie. Przebieg samochodu (zliczony, realny 201450km).
Kompresja (silnik ciepły, przepustnica otwarta, cylinder 01 to ten od strony rozrządu):
01 12.6 bar (świeca czysta)
02 13.1 bar (świeca czysta)
03 13.1 bar (świeca czysta)
04 11.0, pomiar drugi: 11.2 pomiar 3: 11.2bar (świeca czysta)
Pomiary po dokonaniu płukanki Tec2000:
01 11.2 bar (świeca lekko w oleju)
02 12.1 bar (świeca lekko w oleju)
03 12.1 bar (świeca czysta)
04 11.2 bar (świeca czysta)
Uszczelki nie wydmuchało. Wszystko jest ok, auto nie bierze płynu, jest problem z pierścieniami i po mału szykuję się na zdjęcie głowicy.
(do admina: ten temat musi być osobno, wielu ludzi szuka pierścieni i ich nie będzie interesować cały problem słynnego już Lupo)