logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LED sople choinkowe – jak ustawić stałe świecenie bez pilota, modyfikacja sterownika

fidomyca 13 Gru 2025 23:58 288 1
REKLAMA
  • #1 21780082
    fidomyca
    Poziom 2  
    Witam, zgubiłem pilota od lampek choinkowych LED sople i chciałbym, żeby świeciły cały czas. Czy da radę tak je przerobić na tym programatorze? Coś zmostkować, zlutować, usunąć?Płytka sterownika LX-01 lampek LED z widocznymi przewodami i elementami elektronicznymi Zbliżenie na płytkę sterownika lampek LED z oznaczeniem LX-01 i elementami elektronicznymi Sterownik LX-01 do lampek LED z przezroczystą obudową i białymi przewodami
    AI: Jaka to dokładnie marka i model tych lampek lub sterownika?
    LX-01
  • REKLAMA
  • #2 21780126
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1344
    Szukaj tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2947857.html
    A rozwiązanie chyba podał Rezystor240 tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2947857-180.html#19124159
    Ustal biegunowość przewodu wspólnego dla LED, to te drugie należy podłączyć pod mostek na biegun przeciwny.
    Wszystko co robisz to robisz na własną odpowiedzialność albowiem zdjęcie jakie załączyłeś jest bardzo niewyraźne - nie da się odczytać nazwy mostka i jego biegunowości o ile to jest mostek a nie dioda (D1) a także nazw poszczególnych elementów... Zawsze też bierz pod uwagę, że oryginalnie LEDY mogą być podłączone przez jakiś rezystor ograniczający a Ty podłączając bezpośrednio pod mostek prostowniczy jak radzi Rezystor240 możesz pozbawić ich tego... Oceń czy tymi rezystorami nie są te oznaczone RN ? Więc tego typu porady z Elektrody traktuj z rezerwą bo twój sterownik odbiega w budowie od zalinkowanego i innych a producenci co chwilę zaskakują nas różnymi rozwiązaniami np, rezystorami ukrytymi w przewodach prowadzących do LED.. Dlatego według mnie lepszym rozwiązaniem jest ustalenie nazwy traków i zwarcie w nich odpowiednich dwóch pinów zwanych anodami lub terminalami (patrz datasheet BT131 w załączeniu)...
    Pomocnym może być zrobienie sobie obok siebie takich dobrych zdjęć: awers i rewers, no ale jakość Twoich nie powala:
    Płytka PCB z oznaczeniami biegunowości oraz widocznymi kondensatorami i elementami SMD
    Przypuszczam, że wspólnym przewodem dla dwóch gałęzi LED nr 2 i 4 jest PLUS czyli przewód biały biegnący do rezystora z kodem 154 ale to przypuszczenie trzeba potwierdzić odpowiednim pomiarem. pomiędzy MINUSEM a tym punktem. Uważaj, nie podałeś napięcia zasilającego a 230V przemienne z sieci jest niebezpieczne!
    PS - możesz mi zrobić wyraźniejsze zdjęcie elementów aby nazwy były czytelne na przykład triaków 3-pinowych na dole oraz zdrapać lakier ze scalaka 8-pinowego delikatnie czy nie zachował się tam jakiś napis? Albowiem ostatnio zainteresowały mnie takie i podobne scalaki: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4157077.html#21779969
    Pozdrawiam świątecznie...
    Załączniki:
    • BT131.PDF (58.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA