logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dwóch różnych układów sterowania wentylatorem do jednego zasilacza

Razeak 14 Gru 2025 02:49 129 3
REKLAMA
  • #1 21780116
    Razeak
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam,

W swoim projekcie chciałbym wykonać układ chłodzenia oparty na dwóch wentylatorach 12 V, zasilanych najlepiej z jednego zasilacza, jednak pracujących w różny sposób.

1. Wentylator nr 1 – sterowany ręcznie za pomocą potencjometru. Znalazłem schemat, który spełnia moje wymagania:
    Link
    Zastosowany układ wymaga zasilania 15 V.

2. Wentylator nr 2 – sterowany automatycznie na podstawie temperatury. Rozważam użycie gotowego regulatora:
    Link
    Problemem jest zbyt krótki przewód czujnika – potrzebowałbym ok. 1 m. Szukam kompatybilnego zamiennika lub innego rozwiązania.

Moje pytania:

Czy możliwe jest zasilenie obu układów z jednego zasilacza?

Czy wentylator nr 1 można podłączyć do wyłącznika czasowego, bez negatywnego wpływu na pozostałą część układu?

Dodam, że mam podstawową wiedzę z elektroniki, dlatego zależy mi na możliwie prostych rozwiązaniach.
  • REKLAMA
  • #2 21780145
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Możłiwe jest, gdyż, bo, ponieważ zasilanie jest równoległe, a właściwie wentylatory są włączone równolegle do zasilania. Zupełnie jak wszystkie odbiorniki prądu w domu są zasilane z jednej elektrowni w duużym uproszczeniu. Albo jak w samochodzie wszystko zasilane jest z jednej baterii akumulatorów lub alternatora czy prądnicy prądu stałego gdy silnik pracuje. Te informacje o połączeniu równoległym i szeregowym były podawane w podręcznikach do fizyki dla klas 7-8 szkoły podstawowej. W gimnazjum może się okazały niepotrzebne (informacje o prądzie, podręczniki do fizyki, itp.).
  • REKLAMA
  • #3 21780317
    Razeak
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    To może inaczej.
    Czy wykorzystując zasilacz stałonapięciowy 15 V i podłączając do nich te dwa wentylatory równolegle, to do tego wentylatora nr 2, który ma być zasilany 12 V, wystarczy, że zastosuję przetwornicę prądu DC-DC step-down?
  • #4 21780358
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Możesz, nic nie stoi na przeszkodzie.Możesz oba wentylatory zasilać z przetwornicy. Najważniejsze by prąd pobierany przez wentylatory nie był większy niż możliwości przetwornicy.
    Przetwornicę włączasz do 15 V, do wyjścia przetwornicy jeden albo dwa wentylatory jeżeli oba są na 12 V.
REKLAMA