logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wentylator łazienkowy – brak napięcia w przewodzie 4-żyłowym, jak sprawdzić zasilanie?

eunstachy1 14 Gru 2025 13:15 153 4
REKLAMA
  • #1 21780345
    eunstachy1
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    Ponieważ w łazience ostatnio zaczęło zbierać się sporo wilgoci, postanowiłem zamontować w kratce wentylacyjnej wentylator.
    Po zdjęciu kratki okazało się, że nawet jest poprowadzony przewód zasilający (4 żyły).
    Niestety, gdy sprawdzałem przewody, okazało się, że nie ma w nich zasilania. Sprawdzałem za pomocą próbnika oraz żarówki "na styk".
    W związku z powyższym mam pytanie. Czy to możliwe, że pociągnięto ten przewód, po czym nie podłączono go do zasilania? Czy też może zasilanie jest, a moje próby jego sprawdzenia są nieprawidłowe?
  • REKLAMA
  • #2 21780355
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    eunstachy1 napisał:
    Czy to możliwe, że pociągnięto ten przewód, po czym nie podłączono go do zasilania? Czy też może zasilanie jest, a moje próby jego sprawdzenia są nieprawidłowe?

Możliwe jedno i drugie.
    Czy wszystko działa jak powinno? Jeżeli tak to zaizoluj przewody i zostaw gdzie były. Może były przewidziane do czegoś i zrezygnowano z instalacji tego. Przewody zostawione bez podłączenia.
  • REKLAMA
  • #3 21780418
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1396
    eunstachy1 napisał:
    Czy to możliwe, że pociągnięto ten przewód, po czym nie podłączono go do zasilania?

Sprawdź czy w wyłącznikach łazienkowych i gniazdkach w łazience nie ma drugiego końca kabelka który jest przy kratce. Wtedy można będzie coś pokombinować . Kabelek może też być przy kostce przyłączowej lampy łazienkowej.
  • REKLAMA
  • #4 21780445
    eunstachy1
    Poziom 2  
    >>21780418

Słuszna uwaga. Sprawdziłem włącznik światła, wygląda, jakby prowadziły do niego w sumie 4 kable (chyba trochę dużo, jak na włącznik sterujący tylko jednym światłem).

Na oko wygląda, że wszystko jest podłączone, ale ja się nie znam. Może będziecie w stanie powiedzieć coś więcej na podstawie tych zdjęć?

Zbliżenie na puszkę elektryczną z kilkoma kolorowymi przewodami
    Pudełko instalacyjne z odsłoniętymi kablami i włącznikiem światła
  • #5 21780639
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1396
    eunstachy1 napisał:
    Może będziecie w stanie powiedzieć coś więcej na podstawie tych zdjęć?
    Rzeczywiście , przewody połączone. Sprawdź zatem czy po włączeniu tego wyłącznika nie pojawia się napięcie w kabelku przy kratce wentylacyjnej.
REKLAMA