logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka samochodowa z szybkim ładowaniem 9-12 V – jak obniżyć do 5 V na USB radia?

kinderkrajkow 15 Gru 2025 11:50 414 16
  • #1 21781161
    kinderkrajkow
    Poziom 2  
    Własnoręcznie wykonana ładowarka samochodowa z wyświetlaczem napięcia 12,1 V i portem USB.

Witam, zrobiłem sobie do auta taką ładowarkę z szybkim ładowaniem, z wyświetlaczem napięcia akumulatora. Czy jest możliwość podłączyć ją pod USB radia, bo mam USB w radiu na kablu, żebym mógł np. wpiąć pendrive? Tylko jest jeden problem: przy szybkim ładowaniu ładowarka daje od 9 V do 12 V. Jak bym zastosował diodę Zenera czy jakiś stabilizator, żeby na USB radia szło tylko koło 5 V?
    AI: Jakie masz dokładnie radio w aucie (marka i model)?
    Radio to Sony XAV-AX100C2.
    AI: Czy wiesz, jakie maksymalne natężenie prądu może pobierać urządzenie podłączone do USB w Twoim radiu?
  • #2 21781173
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1330
    Tak opisałeś, że już na początku nie wiem, co masz i co Ci ładuje ta ładowarka 9-12 V, jaki akumulator, jak on wygląda itd. itp.? A potem to napisz po kolei, co chcesz osiągnąć i jak, i poprzyj to swoimi schematami, bo nie wiem za bardzo, o co chodzi?
    kinderkrajkow napisał:
    żeby na usb radia szło tylko koło 5V?
    A w jakim celu na USB radia ma iść 5 V?
  • #4 21781180
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6624
    No super, ty sobie zrobiłeś a my mamy wiedzieć co.
    Po prostu rewelacja.
  • #5 21781206
    smiga
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Niesamowite jest, jak można użyć tyle słów i nic nie powiedzieć albo powiedzieć tak, że nikt tego nie zrozumiał (ja również :) ).

Ewidentnie powinno być więcej zajęć z j. polskiego i to także w szkołach technicznych, a może przede wszystkim w nich. Przypomniał mi się przedmiot na studiach (studiowałem elektronikę w latach '90) - "Kultura języka polskiego" - naprawdę go lubiłem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21781254
    kinderkrajkow
    Poziom 2  
    No jak co, mogę ładować telefon, oczywiście, a 5 V ma wracać do radia, żeby pendrive działał

Dodano po 1 [minuty]:

A po to, żeby pendrive działał, czy mu wystarczy zasilanie z ładowarki, a radio normalnie będzie go czytało?
  • #8 21781319
    elktrod
    Poziom 41  
    kinderkrajkow napisał:
    A po to żeby pendrive działał czy mu wystarczy zasilanie z ładowarki a radio normalnie będzie go czytało ?
    A co radio go nie czyta? Dlaczego? To jak mam rozumieć wcześniejszą wypowiedź:
    kinderkrajkow napisał:
    bo mam USB w radiu na kablu,
    Pokaż zdjęciami wszystko co masz bo nie wiem czy masz USB na kablu czy bez kabla? Nie wiem też które USB jest sprawne a które niesprawne bo sprawne USB powinno czytać pendrive gdy służy do tego a jak służy tylko do ładowania to nie czyta co jest raczej oczywiste...
    I dalej nie wiem po co 5V ma wychodzić z radia i wracać do niego?
    kinderkrajkow napisał:
    a 5V ma wracać do radia żeby pendrive działał
    Może Twoim problemem jest tylko sam kabel łączący bo używasz wersji tylko do ładowania a nie wersji sygnałowej wraz z ładowaniem (zasilaniem)?
  • #9 21781855
    kinderkrajkow
    Poziom 2  
    >>21781319
    Wszystko jest sprawne. Chcę zrobić na jednym gnieździe USB radia, żeby można było oprócz podłączania pendrive'a też naładować telefon
    Czyli jak z USB radia nie będzie szedł 5 V na gniazdo USB ładowarki, będzie normalnie czytało pendrive, bo będzie 5 V z ładowarki?
    Ładowarka zwiększa napięcie po wykryciu telefonu z opcją szybkiego ładowania od 9 V do 12 V. Nie wiem, od czego to zależy: raz daje 10 V, czasem 8 V, a maksymalnie 12 V, a po podłączeniu telefonu bez szybkiego ładowania daje tylko 5 V
  • #10 21781878
    elktrod
    Poziom 41  
    Zacznijmy od tego, że to coś co nazywasz ładowarką i Ci daje raz 5V drugi raz 8V trzeci raz 9V czasem 10V a pokazuje 12V to nie wiem co to jest, możesz załączyć schemat tego urządzenia oraz podać linka gdzie to kupiłeś, rozebrać i pokazać wszystkie elementy na PCB po jednej i drugiej stronie? Podaj też gdzie to masz podłączone? Czy jesteś w stanie podać gdzie jest podpięty woltomierz i co on pokazuje? Bo jak nie wiesz od czego to wskazanie tego woltomierza zależy to my też tym bardziej nie wiemy, myślałem, że nam to wytłumaczysz dlaczego się tak dzieje? Mam dziwne wrażenie, że to nie jest ładowarka a jakaś przetwornica?
    Napisz tez jakiej jesteś narodowości i czy korzystasz z translatora aby tiu zamieścić swoje teksty albowiem próbuję zrozumieć to co napisałeś:
    kinderkrajkow napisał:
    Czyli jak z usb radia nie będzie szedł +5v na gniazdo usb ładowarki będzie normalnie czytało pendrive bo będzie +5v z ładowarki
    Czyli na USB tej niby "ładowarki" idzie Ci 5V z USB radia? No to skąd pojawi się 5V na USB ładowarki skoro nie będzie szło 5V z USB radia? A skoro idzie 5V z USB radia na tę niby "ładowarkę" a pokazuje ona 12V na jej wyjściu no to to nie jest ładowarka a przetwornica step-up? Czyż nie? Idąc tym tropem dalej, to Ty nie masz szybkiej ładowarki a masz szybką niszczarkę akumulatorów w telefonach i zaraz pojawi się Twoje pytanie czemu one puchną jak w jakimś tu temacie sprzed paru dni...
  • #11 21782092
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Autorowi pewnie chodzi o podłączenie linii danych z radia. Jeśli twoja przetwornica (przetwornica z stałym +) nie robi wirtualnej masy GND w gnieździe USB to nie widzę problemu abyś do gniazda z tej ładowarki doprowadził sygnał D+ i D- z radia.
  • #12 21782234
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 642
    Witam
    USB, to z radia, ma na swoich stykach 5V, wiec jak podłączysz pendrive to powinno działać. Nie potrzebuje dodatkowego zasilania. Po co chcesz wyjście ładowarki podłączać do gniazda USB w radiu?
    PozdrawiaM.
  • #13 21782330
    elktrod
    Poziom 41  
    Ja myślę, że tak jak w pierwszym poście autor problemu podał, że posiada gniazdo USB wiszące na przewodzie podłączone tym przewodem do radia samochodowego i chciałby się go pozbyć co podał w #9 poście, czyli kabelek z radia podłączyć do USB ładowarki tak aby zachować funkcjonalność ładowarki i funkcjonalność przewodu DATA lub na odwrót: kabelki z ładowarki podpiąć do gniazda USB z radia i mieć tylko jedno gniazdo USB dla obu celów?
    Schemat połączenia USB w samochodzie z radiem, ładowarką 12V i pendrivem.
    Jest jednak niebezpieczeństwo, że jak włoży do niego PENDRIVE to PENDRIVE tego nie przeżyje bo szybka ładowarka daje nawet 12V? I słusznie się tego obawia bo mogą nastąpić jeszcze inne przepływy prądu pomiędzy plusami czy minusami bo one nie możemy założyć, że są tożsame bez schematu tej ładowarki... A natomiast linie DATA plus czy DATA minus tak naprawdę również muszą obowiązywać w stosunku do wiadomego plusa czy minusa najlepiej z radia a nie jakiegoś przetworzonego, wyimaginowanego pozornego czy wirtualnego w ładowarce o jakim przedmówcy piszą... Ja bym nie polecał takiej innowacyjnej modyfikacji.. A PENDRIVE jest o wile bezpieczniejszy na wiszącym kabelku niż włożony do gniazda USB radioodbiornika gdzie nieprzewidziany ruch ręki czy inny przypadek nie wywołując wypadku może go złamać w sztywnym gnieździe...
  • #14 21782337
    emarcus
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    kinderkrajkow napisał:
    Własnoręcznie wykonana ładowarka samochodowa z wyświetlaczem napięcia 12,1 V i portem USB.

Witam, zrobiłem sobie do auta taką ładowarkę z szybkim ładowaniem, z wyświetlaczem napięcia akumulatora. Czy jest możliwość podłączyć ją pod USB radia, bo mam USB w radiu na kablu, żebym mógł np. wpiąć pendrive? Tylko jest jeden problem: przy szybkim ładowaniu ładowarka daje od 9 V do 12 V

NIE!!!
    Ne możesz tego robić bo coś skopcisz!
    Masz USB na kablu, bo twoje radio nie ma portu USB zamontowanego z frontu (brak miejsca; chyba?), natomiast możesz podłązyć jakiś kabel (przedłużacz USB lub zakończony 4-pinowym gniazden typu A) do którego 'wtykasz' pendrive.
    Port ten, jak zauważyłeś jest już wyposażony w zasilanie 5V (tylko!!!) i może także służyć jak źródło do ładowania lub zasilania małych urządzeń jak telefon czy I-pod, etc..
    Jeżeli zbudowałeś, lub zinstalowałeś w aucie specyficznego rodzaju universalną ładowarkę na przykład:
    https://www.aliexpress.com/item/1005009806315...MIgs_IiL7CkQMV7gCtBh23PitBEAQYASABEgKQ7vD_BwE.
    to nie możesz tych obwodów mieszać lub łączyć ze sobą!
    Poza tym nie miałoby to sensu.
    Totalnie dwa różne urządzenia!
    Czy instalując to radio posługiwałeś się jakąś instrukcją albo przglądnąłeś jakieś o nim 'overview'?
    Jeżeli nie, to ten krótki U/T video clip warto byłoby widzieć:
    https://www.google.com/search?q=Sony+XAV-AX10...ive&vld=cid:d38c9795,vid:eX1UxY73B7w,st:0

e marcus
  • #15 21782896
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    Oczywiście, że może. Ładowarka ma gniazdo USB a na tym bez negocjacji nie ma więcej jak 5V. Pendrive nie negocjuje większego napięcia, bo nie potrzebuje. Gdyby na złączu USB było więcej jak 5V to każde inne urządzenie mogło by się uszkodzić.

Gdy połączysz tylko linie danych do tego gniazda to będzie działać. Nie łącz tylko wyjścia zasilania z tej przetwornicy razem z wyjściem 5V z radia i tyle. Zastrzeżenie jest takie, że do złącza oczywiście podłączony może być tylko jeden odbiornik. Albo telefon albo pendrive i tyle.
  • #16 21789184
    kinderkrajkow
    Poziom 2  
    >>21782234 Bo chcę mieć tylko jedno gniazdo USB w aucie do ładowania telefonu i też żeby można było puścić muzykę z pendrive.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21782330 Pendrive przeżyje, ale radio może nie przeżyć, jak ładowarka wykryje telefon z obsługą szybkiego ładowania - wtedy daje więcej niż 5 V
  • #17 21789206
    elktrod
    Poziom 41  
    Teoria teorią, że można odseparować linie DATA od linii zasilania ładowarki pozostanie teorią a w praktyce jak napisałem nie ryzykowałbym albowiem nie wiemy jak się zachowa każdy pendrajw, bo z natury rzeczy jest on przeznaczony do odtwarzania z niego sygnałów czyli także zasilenia go pewnym 5V z zasilacza a nie z ładowarki, bo pendrajw nie jest akumulatorem aby go ładować i nie wiem czy negocjuje napięcia jakiego potrzebuje czy nie, tak samo jak akumulator, o jakiej to negocjacji ktoś tam pisał wcześniej, a jak nie? Ponadto od częstej zmiany i wkładania różnych pendrajwów znane mi są przypadki zwarć w gniazdach USB, które mogą się przenieść także na wejście audio do radioodbiornika o jakim ktoś też wspominał. Autorze problemu, wszystko możesz zrobić na własną odpowiedzialność ale ja Ci tego nie potwierdzę, że dobrze robisz czy planujesz... ładowarka to ładowarka, według mnie ma służyć do ładowania a pendrajw nie jest urządzeniem przeznaczonym do ładowania.... A kto Ci zapewni, że negocjacja w każdym przypadku będzie właściwa i z właściwą prędkością reakcji za każdym razem gdy włożymy pendrajw aby obniżyć mu napięcie do 5V, nie wymagający przecież 12V zasilania jakie pojawia Ci się na stykach ładowarki np. z racji zepsucia się czy z racji jakości ładowarki?

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest próba podłączenia ładowarki samochodowej z funkcją szybkiego ładowania (o napięciu wyjściowym od 9 V do 12 V) do portu USB radia samochodowego w celu jednoczesnego ładowania telefonu i odtwarzania muzyki z pendrive'a na jednym gnieździe USB. Problemem jest, że port USB radia wymaga stabilnego napięcia 5 V, natomiast ładowarka podnosi napięcie do wyższych wartości podczas szybkiego ładowania, co może uszkodzić radio lub pendrive. Wskazano, że port USB radia standardowo dostarcza 5 V i powinien zasilać pendrive bez dodatkowego zasilania. Próba połączenia linii zasilania ładowarki (o zmiennym napięciu) bezpośrednio z portem USB radia jest ryzykowna i może prowadzić do uszkodzeń. Sugerowano, że linie danych (D+ i D-) z radia można podłączyć do ładowarki, ale linie zasilania należy odseparować. Wskazano, że pendrive nie negocjuje napięcia i wymaga stabilnych 5 V, a ładowarka szybkiego ładowania podnosi napięcie tylko dla urządzeń obsługujących tę funkcję, np. telefonów. Zalecane jest stosowanie oddzielnych gniazd USB lub zastosowanie stabilizatora napięcia do obniżenia napięcia z ładowarki do 5 V na potrzeby portu USB radia. Podkreślono konieczność zachowania kompatybilności elektrycznej i bezpieczeństwa urządzeń oraz ostrożność przy łączeniu różnych źródeł zasilania USB w samochodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA