logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Focus MK1 1.8 TDCi – szyba kierowcy nie działa, przygasa oświetlenie wnętrza

Piter3040 15 Gru 2025 19:22 144 6
REKLAMA
  • #1 21781535
    Piter3040
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Focus mk1 1,8tdci nie opuszcza się szyba kierowcy. Mam taki problem. Co zauważyłem, ze jak przycisnę szyba góra lub dół to delikatnie przygasa światełko w kabinie szyba nie reaguje... Bezpieczniki sprawdziłem. Wymontowałem podwójny przycisk czyli lewa i prawa szyba. Od spodu jest 6 pinów. Jak sprawdzić? Macie jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 21781569
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6658
    Skoro ci przygasają światła to znaczy że pobiera prąd a mechanizm stoi na dębowo.
  • REKLAMA
  • #3 21781578
    Piter3040
    Poziom 25  
    hmm, wczoraj działało normalnie:) ciekawe mechanizm? czy silniczek?

Właśnie potestowałem przycisk. Zrobiłem test ciągłości na multimetrze. I ten co nie działa nie piszczy ale cos sie pojawia tylko na wyświetlaczu. Pozostałe piszczą. Ten co nie działa ma podwójne kliknięcie, opuszczanie całkowite i po kawałku. Rozebrałem przycisk i tam jest cały układ z przekaźnikiem więc może przycisk jednak dobry..
  • REKLAMA
  • #4 21781606
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6658
    Rozbierzesz i się dowiesz albo idź do wróżki niech ci pomoże. Rozwiązać dylemat.
  • #5 21781669
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6646
    Jeśli jest spadek napięcia widoczny to zmieliła sie linka i mechanizm stoi.
  • #6 21783208
    Piter3040
    Poziom 25  
    Przycisk okazał się być dobry. Zamówiłem cały mechanizm wraz z silniczkiem. Rozebrałem boczek drzwi, no i takie są moje spostrzeżenia:
    Położyłem rękę na silniczku i po naciśnięciu nie czuć żadnej reakcji czy buczenia. Kompletnie nic. Prąd do kostki przycisku dochodzi. Do kostki przy silniczku też dochodzi. Gdy ustawiłem multimetr na ciągłość i dotknąłem do obu pinów silniczka to piszczy, że jest (albo przejście albo zwarcie nie wiem jak interpretować). Zobaczyłem też linki i tu ciekawostka, te linki idące wzdłuż metalowych prowadnic, czyli te co ciągną bezpośrednio za okno mianowicie nie są zerwane, ale lewa jest mocno napięta natomiast prawa jest luźniejsza.
  • REKLAMA
  • #7 21785712
    Piter3040
    Poziom 25  
    Dziś zamontowałem nowy kompletny mechanizm i działa idealnie. Winowajcą okazał się być silniczek. Zdjęcie boczku 5min, odklejenie maty tłumiącej z 15min bo przyklejona na uszczelniacz butylowy przypominający smołę, więc trzeba powoli podważać nożem by nie porwać maty. Masa butylowa nadal idealnie mocno się lepi więc z powrotem można przykleić. Trzyma mocno i na szczęście nie trzeba tego czyścić:) Wyjęcie mechanizmu około 5 minut i tyle samo założenie. Aby szyba nie opadała po wyjęciu mechanizmu przykleiłem pierw dwa kawałki taśmy klejącej w koło, na górze podkładając kawałek kartki by taśma za lakier nie łapała tylko za całą powierzchnie szyby z dwóch stron. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ W Fordzie Focus MK1 1.8 TDCi problem z nieopuszczającą się szybą kierowcy objawiał się przygasaniem oświetlenia wnętrza po naciśnięciu przycisku sterowania szybą. Sprawdzenie bezpieczników i test ciągłości przycisku wykazały, że przycisk działa poprawnie, a prąd dochodzi do kostek przycisku i silniczka. Brak reakcji silniczka oraz napięta linka mechanizmu wskazywały na uszkodzenie silnika elektrycznego. Po wymianie całego mechanizmu wraz z silniczkiem problem został rozwiązany. Demontaż boczka drzwi wymagał ostrożnego odklejenia maty tłumiącej przyklejonej butylem. Montaż nowego mechanizmu przebiegł sprawnie, a szyba działała prawidłowo po instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA