logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Laguna 3 błąd "Skontroluj hamulec postojowy" – czy wymieniać linki, jaka przyczyna

Buchhalter 15 Gru 2025 22:50 483 13
REKLAMA
  • #1 21781762
    Buchhalter
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    W samochodzie pojawił się błąd "Skontroluj hamulec postojowy". Jeżdżę z tym już chyba pół roku (hamulec normalnie działa), ale w końcu postanowiłem to "skontrolować". Kupiłem nowe linki, bo pomyślałem,że skoro wszystko wyciągnę to przy okazji wymienię - no i może one są przyczyną błędu?
    Wyciągnąłem moduł i okazało się, że linki nie są zablokowane, skorodowane itp. Można nimi spokojnie poruszać ręką.

W związku z tym pytanie pierwsze - czy jest sens zmieniać te linki na nowe (jeszcze ich nie rozpakowałem i mogę zwrócić)? Przecież chyba niemożliwe, że minimalnie zwiększone tarcie linek ma wpływ na generowanie błędu?

Druga sprawa. Zajrzałem do wnętrza modułu, bo może coś mi się rzuci w oczy, typu zaśniedziałe styki, padający kondensator, ale wszystko wygląda ja z fabryki.
    Może ktoś z doświadczeniem powie mi na co zwrócić uwagę, czy np. możliwe że szczotki w silniku się kończą?
    A może ten błąd to nie wina modułu?
    Załączniki:
    • Renault Laguna 3 błąd "Skontroluj hamulec postojowy" – czy wymieniać linki, jaka przyczyna P1210281.JPG (292.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21781840
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    Buchhalter napisał:
    może ten błąd to nie wina modułu?

Jeżeli wyświetla błąd, to zapewne został on zapisany w pamięci modułu.
    Na początek celowe jest odczytanie!
  • REKLAMA
  • #3 21781844
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3400
    Odczytaj błędy j.w.
    Nie raz przyczyną są włącznik/wyłącznik hamulca ręcznego.
  • #4 21782003
    Buchhalter
    Poziom 11  
    Dowiadywałem się w serwisie Renault, to za taką diagnozę kasują 260zł, więc myślałem, że uda się to pominąć :)
    No ale ok, trzeba będzie się umówić na wizytę i zobaczymy czy to da jasną odpowiedź.
  • #5 21782006
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2344
    Byle clipem czy tam zamiennikiem na androida/PC odczytasz. Nie ma konieczności od razu atakowania ASO. Na pewno jest jakiś warsztat w specjalizacji renault w okolicy ;)

Rozbieranie modułów, wymiana linek mija się z celem bez diagnostyki komputerowej.
  • #6 21782094
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 696
    Za 260zl to bez problemu kupisz kabel i program nawet do tego auta, a zostanie na zawsze.
  • REKLAMA
  • #7 21782137
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3400
    Ja właśnie przed chwilą skończyłem robić C4 Picasso na podobną usterkę.
    Ręczny działał z automatu (przy gaszeniu się włączał, przy ruszaniu wyłączał), ale ręcznie nie można było właczyć hamulca.
    Przyczyną był włącznik, starszy pan za mocno gniótł ptoszka i jedno ramię się uksyło. Nowy zamiennik za 80 zł i wszystko OK. Robota na poczekaniu.
  • #8 21782601
    Buchhalter
    Poziom 11  
    >>21782137
    Aleksander_01 napisał:
    Przyczyną był włącznik

U mnie wszystko działa, włącznik też.

user64 napisał:
    Za 260zl to bez problemu kupisz kabel i program nawet do tego auta, a zostanie na zawsze.

Masz na myśli coś takiego? Daje to radę?
    https://allegro.pl/oferta/skaner-bledow-i-ust..._unit_id=e060e6c0-8367-423b-a1a2-26729ec68f2b
  • #9 21782736
    sylweksylwina
    Do ddt4all/ddt2000/pyclip i podobnego software wystarczy zwykły kabel na ELM327 poniżej 100 zł a resztę można bez problemu pobrać z internetu.

W tej cenie już można kupić klona prawdziwego clipa...
  • #10 21783520
    Buchhalter
    Poziom 11  
    sylweksylwina napisał:
    W tej cenie już można kupić klona prawdziwego clipa

user64 napisał:
    Za 260zl to bez problemu kupisz kabel i program nawet do tego auta, a zostanie na zawsze

Zapytam, jak macie doświadczenie z tymi klonami, czy moglibyście podrzucić nazwę lub link do jakiegoś sprawdzonego?

Nie chciałem brać na stary łeb tematu diagnostyki, ale widzę, że to jest do ogarnięcia, przynajmniej przy jakichś prostych usterkach.
  • REKLAMA
  • #11 21813130
    jopo911
    Poziom 4  
    Dzień dobry, mam pytanie. Mam Lagune 3 2.0. Pojawiła się mi usterka - skontroluj hamulec parkingowy. Proszę o pomoc. Może ktoś pomoże?
  • #12 21813201
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    jopo911 napisał:
    Dzień dobry, mam pytanie. Mam Lagune 3 2.0. Pojawiła się mi usterka - skontroluj hamulec parkingowy. Proszę o pomoc. Może ktoś pomoże?

Jak zrobisz diagnostykę i wrócisz z błędami to wtedy możesz prosić o pomoc inaczej nie ma najmniejszej szansy na pomoc.
  • #13 21813275
    jopo911
    Poziom 4  
    Może ktoś miał co takiego już
  • #14 21813278
    sylweksylwina
    Bez podłączenia diagnoskopu to wróżenie z fusów. To jest tylko komunikat dla użytkownika by pojechał do serwisu. Serwis podłącza komputer i diagnozuje. Bez diagnozy przyczyn może być multum...

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Laguna 3 pojawia się błąd "Skontroluj hamulec postojowy", mimo że hamulec działa poprawnie. Wymiana linek hamulca postojowego bez diagnostyki komputerowej jest niezalecana, ponieważ linki nie wykazują zablokowania ani korozji. Zaleca się odczytanie kodów błędów za pomocą diagnostyki OBD, co pozwala zidentyfikować przyczynę, często związaną z włącznikiem/wyłącznikiem hamulca ręcznego. Diagnostykę można wykonać samodzielnie przy użyciu interfejsu OBD, np. klona Renault Clip lub taniego kabla ELM327 z oprogramowaniem DDT4ALL, DDT2000 lub PyClip. Wymiana modułu lub linek bez diagnozy jest nieefektywna. Przykładowo, w podobnych usterkach w innych modelach (np. Citroën C4 Picasso) problemem bywał uszkodzony włącznik ręcznego, którego wymiana rozwiązała problem. Warto zwrócić uwagę na stan włącznika, styki i szczotki silnika modułu, jednak bez odczytu błędów trudno wskazać dokładną przyczynę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA