logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat o hamulcu postojowym i sprzęgle w Laguna 3 po wizycie u mechanika

hubertpaciorek00 15 Kwi 2024 17:03 3180 15
REKLAMA
  • #1 21046380
    hubertpaciorek00
    Poziom 2  
    Witam mam taki problem, otóż wczoraj odebrałem auto od mechanika, zwykła wymiana oleju plus wymiana płynu hamulcowego i czujnika świateł wstecznych w skrzyni biegów. Bezpośrednio po powrocie do domu samochód pokazuje komunikat "skontroluj hamulec postojowy". Komunikat pojawia się kiedy ręczny jest zaciągnięty i świeci się ciągle aż do jego zwolnienia. Druga dziwna rzecz która pojawiła się w tym samym czasie to że aby odpalić auto muszę wcisnąć sprzęgło. Wyświetla się komunikat " wciśnij sprzęgło + start". Wcześniej tego nie było, z tego co wiem to komunikat taki pojawia się przy próbie odpalenia na biegu, u mnie pojawia się również gdy samochód jest na luzie. Obie usterki pojawiły się odrazu po odebraniu od mechanika. Czy obie mogą byc związane z wymiana czujnika biegu wstecznego? I jak je naprawić ? Nowy czujnik działa prawidłowo to znaczy zapala światła wsteczne po wrzuceniu wstecznego. Po wymianie płynu hamulcowego też wszystko wydaje się być ok. Jedynie poza tymi dwoma komunikatami. Będę wdzięczny za jakiś trop.
  • REKLAMA
  • #2 21046427
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15498
    hubertpaciorek00 napisał:
    Obie usterki pojawiły się odrazu po odebraniu od mechanika.

Więc niech doprowadzi auto do stanu pierwotnego.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21046437
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    Co na to mechanik, może czegoś zaniechał albo zrobił coś niepotrzebnie.
  • REKLAMA
  • #4 21046488
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21046491
    hubertpaciorek00
    Poziom 2  
    Czyli tak powinno być z odpalaniem? Nie powinna odpalić bez sprzęgła? Bo wcześniej tak właśnie było i myślałem że to norma że nie muszę go wciskać

Dodano po 2 [minuty]:

Mechanik uważa że tak powinno być jeśli chodzi o odpalanie ze sprzęgłem, wcześniej odpalała bez, może to wcześniej działała prawidłowo. Nie do końca wiem jak powinno być prawidłowo. Niby instrukcja mówi że na luzie powinna odpalić bez sprzęgła ale część osób pisze że zawsze trzeba sprzęgło żeby kręciła, nawet na luzie
  • #6 21046502
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 952
    Odpalanie z wciśniętym sprzęgłem zawsze cieszy silnik, szczególnie zimą jak olej w skrzyni gęsty a akumulator już ciut leciwy. A w mojej (bezkluczykowej) Maździe3 mus wcisnąć sprzęgło aby odpalić, bez wciśnięcia sprzęgła można najwyżej odpalić radio na postoju, taki dil.
  • #7 21046510
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3477
    Jak jest na luzie to wystarczy hamulec wcisnąć żeby odpalił. Wychodzi na to że cały czas widzi jakby był włączony któryś bieg, czyli ten nowy czujnik jednak nie działa tak jak powinien.
  • REKLAMA
  • #8 21046538
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5130
    Czyli tak powinno być z odpalaniem? Nie powinna odpalić bez sprzęgła? Bo wcześniej tak właśnie było i myślałem że to norma że nie muszę go wciskać

Powinien być ten komunikat tylko przy odpalaniu na biegu.
    Zrób diagnoasrykę ręcznego bo przyczyn może być kilkanaście jak nie więcej
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 21046559
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21046600
    hubertpaciorek00
    Poziom 2  
    >>21046510
    A czy możliwe aby ten czujnik odpowiadał również za błąd hamulca ręcznego? Czy to że widzi jakby bieg zamiast luzu ma jakieś negatywne skutki? Prawdę mówiąc odpalanie na sprzęgle nie jest problematyczne, bardziej martwi mnie ten ręczny
  • #11 21046616
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3477
    Nie wiem czy to może mieć związek, jedyne usterki ręcznego z jakimi się w nich spotkałem były czysto mechaniczne, blokujące się linki/zaciski.
  • #12 21046831
    marszałekkom
    Poziom 31  
    Ocena: 507
    Może pociągnął przez pomyłkę dźwignię awaryjnego zwalniania ręcznego, wtedy też wywala komunikat i ręczny nie działa.
  • REKLAMA
  • #13 21046975
    hubertpaciorek00
    Poziom 2  
    Ogólnie hamulec ręczny pracuje prawidłowo, jedynie jest komunikat. Po przejrzeniu internetu i opinii na temat zamienników czujnika biegu wstecznego natknąłem się na podobne problemy u innych po wymianie tego właśnie czujnika. Na dniach wymienię go drugi raz tym razem na oryginał.
  • #14 21047135
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3849
    Na dniach wymienię go drugi raz tym razem na oryginał.

Nic w ciemno nie wymieniaj. Podłącz tester i wszystko się wyjaśni. Do tego jak usuniesz usterkę ręcznego prawdopodobnie znowu zacznie na luzie odpalać bez sprzęgła.
  • #15 21076116
    hubertpaciorek00
    Poziom 2  
    Witam, wracam do tematu, komputer pokazuje błąd: DTCC412 Moduł elektroniczny sterowania hamulca postojowego
    Błąd stały
    Wymiana dwóch czujników pedału sprzęgła (pod i nad pedałem) nic nie zmieniła, druga wymiana czujnika biegu wstecznego też nie pomogła. Jedynie został jeszcze potencjometr przy sprzęgle? Czy to on może być winny ?
  • #16 21076166
    hubertpaciorek00
    Poziom 2  
    Witam problem dotyczy Laguna 3 2.0 16v hi-flex
    Jakiś czas temu nie działały światła wstecznego, raz się załączały a raz nie. Wymieniłem czujnik wstecznego w skrzyni biegów i problem zniknął ale zamiast tego pojawił się inny. Samochód zaczął stale pokazywać komunikat skontroluj chamulec postojowy plus ręczny nie zwalnia się automatycznie przy ruszaniu.
    Błąd czytamy z komputera: DTCC412 Moduł elektroniczny sterowania hamulca postojowego
    Błąd stały
    Podczas pierwszej wymiany czujnika w skrzyni wymieniałem też płyn hamulcowy, czysciłem przedni zacisk hamulcowy gdyż był zapieczony, wymieniałem świece i czysciłem przepustnice ale nie sądzę aby te naprawy były z tym powiązane.
    Wymieniłem drugi raz czujnik wstecznego tym razem na oryginalny ale nic się nie zmieniło, wymienione również dwa czujniki od pedału sprzęgła, pod i nad pedałem.
    Ręczny został od nowa zaadaptowany komputerem ale też nie pomogło.
    Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to potencjometr pedału sprzęgła. Może ktoś miał podobny problem?

Dodano po 51 [minuty]:

Zapomniałem jeszcze wspomnieć że przed pierwszą wymiana czujnika wstecznego kiedy nie było żadnych błędów samochód na luzie odpalał bez sprzęgła.
    Po wymianie czujnika kiedy pojawiły się już błędy samochód wyświetla komunikat aby wcisnąć sprzęgło aby odpalić. Niektórzy piszą że tak właśnie powinno być ale w takim razie czemu wcześniej tak nie było a pozatym instrukcja obsługi do laguna 3 pisze że komunikat o wciśnięcie sprzęgła przy odpaleniu pojawia się tylko gdy samochód jest na biegu.
    Więc teraz wygląda to tak jakby samochód kiedy jest na luzie widział wbity bieg i odwrotnie. Dlatego też być może kiedy chce ruszyć na ręcznym on nie widzi że jest bieg i nie zwalnia ręcznego. Tak ja bym to rozumiał

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komunikatem "skontroluj hamulec postojowy" oraz koniecznością wciśnięcia sprzęgła przy uruchamianiu silnika w Renault Laguna 3, które pojawiły się po wizycie u mechanika. Po wymianie czujnika biegu wstecznego oraz płynu hamulcowego, samochód nie działa prawidłowo. Użytkownicy sugerują, że problemy mogą być związane z nowym czujnikiem, który może nie działać poprawnie, oraz że konieczna jest diagnostyka hamulca postojowego. Wskazano również na możliwość błędów mechanicznych, takich jak zacięcia w linkach. Użytkownik planuje wymianę czujnika na oryginalny oraz sprawdzenie potencjometru pedału sprzęgła, ponieważ wcześniejsze wymiany czujników nie przyniosły efektów.
REKLAMA