logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalny mnożnik dla Semprona 2200 na płycie ASROCK K7V4a Pro?

Luckskywalker 23 Gru 2005 10:23 2735 23
REKLAMA
  • #1 2108740
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Ocena: 124
    Witam,zacznijmy od tego iz nie ineteresowałem sie nigdy kreceniem proców itp.Mam Semprona 2200,działał mi on na 1500mhz na mnozniku chyba 166(standard)*9.Płyta gł. ASROCK K7V4a Pro.Zasilacz kupowany w firmowym sklepie 350W,wczoraj przestawiłem mnoznik na 185 bo znajomy powiedział mi ze na tym to powinno jeszcze spox działac,i uzyskałem taki wynik"typ procesora:unknow, 1666 (9x185) 2400+"i tu mam pytanie,do jakiej max,wartosci moge ustawic mnoznik zeby mi komp jeszcze wstał?max mam 200cos ,ale nie pamietam teraz ile.Prosze o wyrozumiałosc ,gdyz nigdy sie tym nie interesowałem i jestem kompletnym laikiem.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2108988
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    Twoja plyta to ASROCK K7VT4A PRO.
    Po pierwsze nie mnożnikiem tylko FSB ( mnoznik jest zablokowany jak sie chcesz dowiedziec jak odblokowac to napisz ).
    Na tej plycie w prawym dolnym rogu masz zworki do ustawiania czestotliwosci szyny FSB.
    Przestaw na 400 ( 200) i bedzie smigac, mialem taka plyte i u mnie chodzilo do 215 ( wiecej pamieci nie pozwalaly).
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 2109129
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Mi chodzi głownie teraz o to ile max moge w biosie tam ustawic?teraz mam tak jak pisze wyzej(bez przestawania zworek).Odblokowanie tzn ingerencja tasma klejaca i ołówkiem :d.tak?Aha..własnie FSB teraz mam ustawione ma 333 bo patrzyłem własnie.SEL 0: pin 2 i 3 ; SEL 1:OPEN ; SEL2 pin 1 i 2.Podejrzem ze to dlatego ze mam DDram 333 i to dlatego tak.
  • #4 2109175
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    te twoje pamieci to jakies firmowe czy noname z CL 3.0? jesli noname na CL 3.0, to radzilbym wpierw kupic pamieci co bez problemu chodza na 400mhz (stare sprzedac chociazby na allegro). poxniej podkrecasz co 5mhz FSB (to jest wlasnie FSB, a nie mnoznik jak napisales) i wlaczasz cos co by ci obciazalo maksymalnie procesor (np jakas nowa gre) i badasz temperature procesora. generalnie do 60 stopni mozesz podkrecac - powyzej 60 stopni znacznie skraca zywotnosc procesora.
  • #5 2109225
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Pamieci sa firmy "elixir" czy jakso tak ,wiec raczej nic specjalnego.256DDR,wlasnie myslałem juz o zmianie ale brak funduszy mnie dopadł.Wiec co moge zrobic narazie na tym co mam teraz?Jeszcze..Grafa Geforce Ti 4200 with 8x AGP.Teraz na tym co mam(overclocked 12%)mam temp. proca 41-42 w stresie .
  • #6 2109294
    Stingerek
    Poziom 28  
    Ocena: 4
    No to zrob jak mowie !!!!
    Mam teraz tego proca i chodzi 9x200 bez wzrostu temperatury.
    ustaw zworkami FSB200 i po krzyku.
    MUSI ruszyc, a jak temperatura w stresie nie bedzie rpzekraczac 50 st to znaczy ze spokojnie mozesz go tak zostawic.
    Ustaw na FSB 200 i wtedy zobacz.
    A ramy masz na 333 dlatego ze sa ustawione synchornicznie z procem, jak ustawisz FSB200 to same sie przestawia na 400 i BIOS dobierze automatycznie Timingi dla nich, a jak nie beda chcialy wstac to zostaw je na 333. A proca na 100% puscisz na FSB 200.
    Semprony 2200+ to najnizszy model w serii a co za tym idzie najlepiej krecace sie.
  • #7 2109303
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Dobrze,zaraz tak zrobie tylko ost pytanie ..jak ram ma max 333mhz to nic nie przeszkasza tak?chodzi mi o to "A ramy masz na 333 dlatego ze sa ustawione synchornicznie z procem, jak ustawisz FSB200 to same sie przestawia na 400 "sory ze pytam o to co jest na 99% jasne,ale niechce sobie na swieta nic uwalic:d.
  • #8 2109409
    Caleb_
    Poziom 33  
    Cytat:
    a jak nie beda chcialy wstac to zostaw je na 333.
    to juz radze w ogole nie krecic. pamieci musza chodzic synchronicznie z FSB, zeby uzyskac jak najlepsza wydajnosc. W przeciwnym razie spodziewaj sie, ze komputer zwolni, zamiast przyspieszyc. Nie ustawiaj FSB na 400, bo Ci pamieci nie wyrobia. Zrob jak pisalem - zwiekszaj o 5Mhz FSB (wlacznie z zegarem pamieci). Jesli komputer sie bedzie zawieszal z dziwnych przyczyn to zmniejsz o 3Mhz, jesli nadal no to jeszcze zmniejsz, az bedzie stabilny.
  • #9 2109683
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Własnie przeinstalowałem winde,teraz stery itp.Przekreciłem na 187 i bład wyskoczył ,nawet nie załadowało sytemu,komp zaczoł piszeczec,na poprzedniej konfiguracji to sam,teraz przeinstalowałem dopiero,i czego to wina??nie krecic ponad 186? wiec ponowie pytanie..od czego zaczac jesli chce jeszcze podkrecic?czy ew.dac sobie juz spokoj na tym co jest?
  • REKLAMA
  • #10 2111400
    Caleb_
    Poziom 33  
    FSB masz synchronicznie do taktowania pamieci, czy nie? Everestem mozna to sprawdzic.
  • #11 2111409
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    FBS na płycie gł.ustawiony zworkami tak jak mówiłem na 333 natomiast pamiec w biosie na AUTO
  • #12 2112767
    Caleb_
    Poziom 33  
    sciagnij progam everest (wersja home edition dopoki istniala byla darmowa - znajdziesz przez google bez problemu) i zobacz wtedy. ustawienie na auto nie mowi nam nic z jaka czestotliwoscia pracuje pamiec...
  • #13 2112982
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Nigdy się nie bawiłem w kęcenie, proszę o wyjaśnienie:
    mam identyczny procek na identycznej płycie (sampronn 2200 i k7VT4a)
    Podciągnołem w Biosie FSB do 200 i chodzi nieźle (po godzinie grania w AA 51° na procku).
    Pytanie: czym sie różnie przestawianie w biosie, od przestawiania zworkami na płycie?
  • #14 2113333
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Pole Wartość
    Właściwości modułu pamięci
    Nazwa modułu Nanya M2U25664DS88B3G-5T
    Numer seryjny Brak
    Data produkcji Tydzień 47 / 2003
    Rozmiar modułu 256 MB (1 rank, 4 banks)
    Typ modułu Unbuffered
    Typ pamięci DDR SDRAM
    Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz)
    Szerokość modułu 64 bit
    Napięcie modułu SSTL 2.5
    Metoda detekcji błędów Brak
    Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh

Taktowanie pamięci
    @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)
    @ 166 MHz 2.5-3-3-7 (CL-RCD-RP-RAS)
    @ 133 MHz 2.0-2-2-6 (CL-RCD-RP-RAS)

Własności modułu pamięci
    Early RAS# Precharge Nieobsługiwane
    Auto-Precharge Nieobsługiwane
    Precharge All Nieobsługiwane
    Write1/Read Burst Nieobsługiwane
    Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
    Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
    On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane
    Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane
    Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane
    Differential Clock Input Obsługiwane
    Redundant Row Address Nieobsługiwane

Producent modułu pamięci
    Nazwa firmy Nanya Technology Corp.
    Informacje o produkcie http://www.nanya.com/e-htm/abc/abc-03.htm

i jescze płytka gł.
    Pole Wartość
    Właściwości płyty głównej
    ID płyty głównej 62-P110-001368-00101111-040201-VIA$K74AP110_K7VT4A PRO BIOS P1.10
    Nazwa płyty głównej ASRock K7VT4A Pro

Właściwości magistrali FSB
    Typ magistrali DEC Alpha EV6
    Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 167 MHz (DDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania 333 MHz
    Przepustowość 2667 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci
    Typ magistrali DDR SDRAM

Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej
    Typ magistrali VIA V-Link
    Szerokość magistrali 8-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 67 MHz (QDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania 267 MHz
    Przepustowość 267 MB/sek

Informacje fizyczne płyty głównej
    Liczba gniazd procesora 1 Socket 462
    Liczba gniazd rozszerzeń 5 PCI, 1 AGP
    Liczba gniazd pamięci 2 DDR DIMM
    Urządzenia zintegrowane z płytą główną Audio, LAN
    Współczynnik postaci ATX
    Rozmiar płyty głównej 180 mm x 300 mm
    Mikroukład płyty głównej KT400A
    Dodatkowe własności Hybrid Booster

Producent płyty głównej
    Nazwa firmy ASRock Inc.
    Informacje o produkcie http://www.asrock.com/product/index.htm
    Uaktualnienie BIOS'u http://www.asrock.com/support/index_BIOS.htm
  • #15 2114616
    Caleb_
    Poziom 33  
    pamiec twoja moze pracowac na czestotliwosci 400mhz, wiec spokojnie mozesz krecic. tylko timingi wpierw ustal na najwyzsze i jak uzyskasz max podkrecenia procesora to mozesz kombinowac obnizac timingi.
    Cytat:

Typ magistrali DDR SDRAM

wlasnie wartosci taktowania FSB i pamieci najlepiej jesli sa zgodne (najlepsza wydajnosc) - czyli tak jak teraz masz. Podkrec procesor troche i zobacz poxniej w everescie czy automatycznie dla pamieci rowniez podnosi taktowanie do takiego samego, na jakie jest ustawiona FSB.
  • #16 2114776
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Nom,ale jak przekrecam ponad 186 to mi blad wywala ze poterzbuje jakiegos pliku czy cos..a potem winda sie nie włacza bo jest uszkodzony jakis plik.Teraz sytuacja przedstawia sie tak:
    Pole Wartość
    Właściwości procesora
    Typ procesora Unknown, 1666 MHz (9 x 185) 2400+
    Nazwa kodowa Thoroughbred-B
    Seria B0
    Zbiór instrukcji x86, MMX, 3DNow!, SSE
    Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB
    Pamięć podręczna L1 danych 64 KB
    Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Informacje fizyczne procesora
    Typ obudowy 453 Pin PGA
    Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm
    Liczba tranzystorów 37.6 milion(ów)
    Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu
    Rozmiar procesora (Die Size) 84 mm2

Pamieci tez podskoczyły
    Pole Wartość

Rzeczywista częstotliwość taktowania 185 MHz (DDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania 370 MHz
    Przepustowość 2962 MB/sek

Typ magistrali DDR SDRAM
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 185 MHz (DDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania 370 MHz
    Przepustowość 2962 MB/sek

Właściwości magistrali mikroukładu płyty głównej
    Typ magistrali VIA V-Link
    Szerokość magistrali 8-bitowy(a)
    Rzeczywista częstotliwość taktowania 74 MHz (QDR)
    Efektywna częstotliwość taktowania 296 MHz
    Przepustowość 296 MB/sek

Skad wiadomo ze pamici pojda powyzej 333?z tego co pamietam jak kupowałem to były 333 ,w biosie tez mam max 333.sorki za lamerstwo
  • REKLAMA
  • #17 2115147
    foraq
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    powiem ci coś... z tego co widze to twoja płyta jest na chipecie KT400 VIA. Ja tez mam Semprona 2200+ i płyte głowną Asusa A7v8x-x (też na KT400) i powiem ci że zrezygnuj z FSB... Problem tkwi w tym, że zwiększając FSB zwiększasz także częstotliwość taktowania AGP, IDE, PCI i inne... Standardowe taktowanie tych złącz to jak dobrze pamiętam 66Mhz. Chipset VIA stosują tzw. dzielnik częstotliwości dla tych portów i jak zwiększasz FSB to odpowiednie dzielniki sprawiaja że na złączach jest częstotliwość 66Mhz. Jednak układy KT400 nie obsługują procesorów z FSB większym niż 333 MHz, w związku z czym dzielniki nie występują powyżej 333 MHz... Skutkuje to nieprawidłową pracą karty grafiki, kart PCI, dysków twardych... Po ustawieniu u mnie FSB na 409Mhz miałem taki sam problem z systemem jak ty... Jest to uszkodzenie plików na dysku, dzięki jego nieprawidłowej pracy. Przy niższych FSB powyżej 333MHz grafika łapała zwiechy przy aplikacjach 3D... Jeśli jednak chcesz podkręcić FSB to ustawiając ją w Biosie sprawdz co obok niej pisze (w moim przypadku pisało np. 166 MHz / 33Mhz). Pamiętaj że częstotliwości w Biosie należy pomnożyć x2, jeśli pisze 166 MHz / 33MHz zamiast 333MHz / 66MHz... Ustawiając FSB zwróć uwage na tą drugą częstotliwość. Ustaw więc maksymalne FSB przy którym występuje / 33 MHz, czyli normalne taktowanie AGP, PCI, IDE i innych. Wtedy komp będzie chodził normalnie. Dlatego zalecam zwiększanie taktowania przez mnożnik, chociaż osobiście nie wiem jak go odblokować w Sempronie... I tutaj ja czekam na porady:) Pamięci Nanya są b. dobre, więc z nimi nie będzie problemu. Problemu z dzielnikiem nie posiadają płyty oparte o chipset nForce gdyż tam ustawiany jest automatycznie na 66Mhz... Ale to jest niestety VIA:( Pozatym podkręcanie procka wiąże się ze wzrostem temperatury... Tak więc w miare dobre chłodzenie jest potrzebne (nie oznacza to że drogie, lecz w miarę wydajne). Ja na swoim Sempronie mam w stresie 45 stopni przy 2600 rpm na colerze Jet7, który jest tani, ładny i wydajny;) Tak więc jeśli wiecie jak odblokować mnożnik w tym Sempronie dajcie znać:) A czy jest duże ryzyko jeśli chodzi o spalenie proca przy odblokowywaniu??

PS. Skąd wiadomo?? Napisałes

Cytat:

Taktowanie pamięci
    @ 200 MHz 3.0-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS)

co jest jednoznaczne z tym ze pamięci pójdą...
  • #18 2115182
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Nom ja elektornikiem jestem ,nie informatykiem.Zasilacz sobie przerobiłem,chłodznie grafy jest spox,dodatkowe radiatory na pamieciach i wieksze na chipsecie. wszystko co sie grzało ma radiator juz=],poza HDD.ale radaitory juz dociete..problem tylko miałęm ze srubami.Mam ustawienia takie jak ostanio,czyli:
    Pole Wartość
    Właściwości procesora
    Typ procesora Unknown, 1666 MHz (9 x 185) 2400+
    Nazwa kodowa Thoroughbred-B
    Seria B0
    Zbiór instrukcji x86, MMX, 3DNow!, SSE
    Pamięć podręczna L1 kodu 64 KB
    Pamięć podręczna L1 danych 64 KB
    Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Informacje fizyczne procesora
    Typ obudowy 453 Pin PGA
    Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm
    Liczba tranzystorów 37.6 milion(ów)
    Technologia wykonania 6Mi, 0.13 um, CMOS, Cu
    Rozmiar procesora (Die Size) 84 mm

Kilka h grania w SA ,zadnych zwiech,artów itp.procek 38,5 stopnie.Mainbord 36 jedynie HDD 41.Procek w stresie ma max 41-42,przy wysokiej temp. powietrza w mieszkaniu.Pytanie brzmi czy jesli zostawie to teraz na tym ustawieniu,(bo wszystko działa spox) to nic mi sie nie upali?(grafa itp).Kiedys czytałem ze zwiekszenie FBS ma tez wpływ na HDD,a szcególnie na te z SATA,a taki mam,nic mu nie bedzie?.Odblokowywanie mnoznika to chyba chodzi o to łaczenie sciezek za pomoca grafitu ,ołówkiem,jest opisane na forum.
  • #19 2115258
    foraq
    Poziom 17  
    temperatury masz OK, a jeżeli nie masz żadnych zwiech i komp chodzi normalnie to znaczy że możesz to zostawić... Poprzednia awaria systemu była właśnie spowodowana za duzym FSB... Tak więc jeśli chodzi ci teraz OK, to możesz to tak zostawić... Mi niestety stabilnie nie chodzilo, więc mam ustawione na 167 Mhz i więcej nie daje:( O tej metodzie to wiem, ale myslalem ze jeszcze jakas inna jest;) A ja tez nie jestem informatykiem, poprostu jak chciałem podkręcać Semprona to musiałem się w tym orientować;)

Dodano po 2 [minuty]:

A jak przerobiłeś zasialacz?? Bo ja tez mam 350W ale standard jakiś małofirmowy;) Zależy mi przedewszystkim na "uciszeniu" wiatraka i ewentualnie jakichś zabezpieczeniach;) Co u siebie zmieniłes?? Moze jakiś automatyczny sterownik wiatraka?? Bo ja nwet czujnika temp w nim nie mam:(
  • #20 2115815
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Wiec z zasilaczem to zaczeło sie przypadkiem:d.bo uległ on awari,spaliły sie dwie diody połoczone plusami,juz nie pamietam ich wartosciowosci,ale jakto zawsze ja ,kupiłem o 2xtakim pradzie i wymieniłem juz wszystkie tam na radiatorze,stabilizatory zostawiłem takie jak były.Potem zasilacz działał przez długi czas,az pewnej pieknej niedzieli komp padł,stanoł wiatrak w zasilaczu,który juz zcierał sie od dłuzszego czasu ,ale nie było kiedy sprawdzic co i jak,po wykreceniu zasilacza stwierdziłem ze cos "lata" w srodku,no to mowie ze cos pewnie wywaliło wiec lipa bedzie,a przy niedizeli to juz napewno sie nie naprawi,obudowa zasilacza byla bardzo goraca,rozkrecam,patrze......cewka..lezy..wylutowała sie.Taka skoczyła temp.w nim ze na cewce poprostu pusciły luty i wypadła pod swoim ciezarem.zmianiłem wiatrak,wlutowałem cewke......i......działa!Potem chcialem w obudowie u góry załozyc wiatrak do wyciagania goracgo powietrza,ale ze nie usmiechało mi sie wyjmowanie wszystkiego z paczki,to sweirdziłem ze załoze go pod zasilaczem,i jakto u mnie wyszło ,centralnie nad procem.Wyciaga w sumie to "letnie" powietrze i w dodatku jescze chłodzi zasilacz.Nie wiem co sadzicie o tym,ale u mnie patent sie sprawuje.Regulator obrotów naotmiast...miałem kiedys nie przyjemnosc naprawiania zasilacza ktróy miał termoregulator,popalony laminat,przegrzane wszstko,lepiej jednak jest jak działa na fulla,pozatym masz rózny pobór pradu w zaleznosci od tego co robisz.Jesli chcesz wyciszyc prostym sposobem to kupic poprostu dobry wiatrak i zmienic,niektóre z coolerów na procek sa cichutkie i pasuja.

Wracajac do krecenia :d

W Biosie jest takie cos "manually setting the CPU host frequency is for overclocl only.You must set the FSB jumper on motherboard with corresponding FSB to you CPU first then you can manually adjust the CPU host frequency".Hmmmm moze system nei wstawał bo te ustawienie sie rózniły???jak sadzicie??
  • Pomocny post
    #21 2121409
    foraq
    Poziom 17  
    ok;) ja czegoś takiego nie miałem... Szczerze mówiąc nie mam pojęcia... :( Ale spróbuj ustawić takie same i może wtedy bedzie chodzic... Przynajmniej tak wynika z tego co napisałes.
  • #22 2121431
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Takie same tzn?=]Zaczołem szukac i znalazłem cos takiego https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic172136.html cytaz z tego to "Twoja płyta jest na Via KT400 przy szynie 200Mhz
    nie zmienia taktowania PCI i AGP, nie masz się o co martwić. " wiec jak wkoncu to jest???bo juz nie rozumiem nic:)pozdro
  • #23 2124784
    foraq
    Poziom 17  
    tam jest błą... przy szynie 200MHz niesteyt zmienia sie taktowanie na AGP/PCI... Z tymi zworkami to spytaj kogoś kto ma taką płyte jak ty, ja nie wiem o co tam chodzi:(
  • #24 2125628
    Luckskywalker
    Poziom 21  
    Czyli reasumujac cały temat,to niemoge zwiekszyc FSB tylko procka bo mi zwiekasz FSB wszystkoego,tak?Natoniast co z tymi zworkami i z tym "manually setting the CPU host frequency is for overclocl only.You must set the FSB jumper on motherboard with corresponding FSB to you CPU first then you can manually adjust the CPU host frequency"??Czyli da sie cos wkoncu zrobic czy nie?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy maksymalnego mnożnika i możliwości podkręcania procesora AMD Sempron 2200+ na płycie głównej ASROCK K7VT4A Pro (chipset VIA KT400). Użytkownik początkowo myli mnożnik z częstotliwością magistrali FSB, która jest kluczowa dla podkręcania. Płyta umożliwia ustawienie FSB za pomocą zworek, standardowo do 166 MHz (9x166 = 1500 MHz), ale można podnieść FSB do około 185-200 MHz, co daje stabilną pracę procesora przy taktowaniu około 1850-2000 MHz. Podnoszenie FSB powyżej 186 MHz powoduje błędy systemowe i uszkodzenia plików, co jest związane z ograniczeniami chipsetu KT400, który nie obsługuje stabilnie FSB powyżej 333 MHz i ma problemy z dzielnikami częstotliwości dla magistrali AGP, PCI i IDE. Pamięci RAM DDR PC3200 (200 MHz) firmy Nanya działają stabilnie przy FSB 185-200 MHz, ale ich taktowanie musi być zsynchronizowane z FSB, aby uniknąć spadku wydajności lub niestabilności. Zalecane jest stopniowe podnoszenie FSB o 5 MHz i monitorowanie temperatury procesora (do 60°C jest bezpiecznie) oraz stabilności systemu. Użytkownik poprawił chłodzenie procesora i karty graficznej (GeForce Ti 4200), a temperatura procesora w stresie wynosi około 41-42°C. Zasilacz 350W został przerobiony na stabilniejszy po awarii. Podsumowując, maksymalne stabilne podkręcenie Semprona 2200+ na tej płycie to FSB około 185-200 MHz, przy czym mnożnik jest zablokowany i nie można go zmieniać bez ingerencji fizycznej. Podnoszenie FSB powyżej tej wartości grozi niestabilnością i uszkodzeniami systemu z powodu ograniczeń chipsetu i magistrali.
REKLAMA