logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Arkana hybrid 2023 – zimne powietrze po prawej, ogrzewanie nie działa pasażerowi

agnieszkasepm 18 Gru 2025 13:27 645 21
REKLAMA
  • #1 21783847
    agnieszkasepm
    Poziom 3  
    Brak ogrzewania po prawej stronie - Renault Arkana hybrid 2023
    - Po lewej stronie od kierowcy ogrzewanie działa, natomiast po stronie pasażera, niezależnie od trybu, nie - leci zimne powietrze. Auto było na akcji serwisowej nagrzewnicy, nic to nie pomogło. Auto było naprawiane, więc lusterko z prawej strony było uszkodzone. Czy przyczyną może być uszkodzenie jakiegoś czujnika?
    AI: Czy masz w samochodzie klimatyzację dwustrefową i czy ustawienia temperatury po stronie pasażera są niezależne od strony kierowcy?
    Nie
    AI: Czy zauważyłeś jakieś nietypowe dźwięki z nawiewów po stronie pasażera albo brak reakcji na zmianę ustawień temperatury/nawiewu?
    Nie
  • REKLAMA
  • #2 21783859
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 432
    agnieszkasepm napisał:
    Czy przyczyną może być uszkodzenie jakiegoś czujnika?

Na początek trzeba zrobić diagnostykę komputerową. Powodów może być dużo.
  • REKLAMA
  • #3 21783865
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Objawy jakby było mało płynu chłodzącego - wbrew pozorom to on krąży w układzie i poprzez nagrzewnicę oddaje ciepło do wnętrza auta. Sprawdzić poziom płyny - nie wiem czy diagnostyka pokaże poziom płynu w układzie.
  • REKLAMA
  • #4 21783871
    Adam Walko
    Poziom 35  
    sq3evp napisał:
    było mało płynu chłodzącego

Mało płynu sygnalizowane jest czujnikiem. Diagnostyka pokaże jego uszkodzenie/niesprawność.
  • #5 21783874
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ciekawe, u mnie w Capturze było płynu lekko poniżej w zbiorniczku, to nie było żadnego powiadomienia bo nie ma czujnik żadnegow zbiorniczku.
    Objaw był też słabego grzania w środku - maska w górę, szybka diagnostyk okiem i winny odnaleziony. Płyn jest na max gdy zimny i teraz zimą grzeja porządnie.
    Oczywiście nie zaszkodzi diagnoza, ale spojrzenie pod maską da pewności, czy nie ubyło płynu. Może to być szybka naprawa, jeżele bedzie mało. Nie pamiętam ile dolewałem w ml, ale na pewnie z butelki 1l sporo zostało.
  • #6 21783886
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ogrzewania nie po prawej stronie. Sterowanie klapami jest niesprawne.
  • #7 21783889
    agnieszkasepm
    Poziom 3  
    Z tym, że dzisiaj byłam na serwisie i powiedzieli, że naprawa nagrzewnicy wg. akcji serwisowej 88589 jest zrobiona, czyli to w ogóle jakiś osobny temat
  • #8 21783909
    user64
    Poziom 35  
    Ocena: 689
    Sterowanie klapami to coś innego niż nagrzewnica.
  • #9 21783916
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Nagrzewnica jest dobra. Ale przy okazji połamali lusterko i zepsuli sterowanie klapami kierunkowymi ciepłego powietrza.
  • REKLAMA
  • #10 21783917
    agnieszkasepm
    Poziom 3  
    OK, dziękuję, mało się znam, ale kto pyta, nie błądzi :),
    spróbuję porad i liczę na kolejne, wrócę z odpowiedzią, jeśli coś pomoże ;)
  • #11 21783919
    sq3evp
    Poziom 39  
    Adam Walko napisał:
    Nagrzewnica jest dobra. Ale przy okazji połamali lusterko i zepsuli sterowanie klapami kierunkowymi ciepłego powietrza.

No tak, ASO
  • #12 21783922
    agnieszkasepm
    Poziom 3  
    >>21783916 Nie, to nie ich wina xD
    Auto było wcześniej naprawiane po kolizji, i wiem, że lusterko też wtedy ucierpiało, a tam jest czujnik temperatury z zewnątrz, więc pomyślałam, że może jest to w jakiś sposób powiązane, bo to akurat ta sama strona, gdzie nie grzeje

Dodano po 3 [minuty]:

Podjechałam na ASO, bo czytałam, że przyczyną braku grzania może być właśnie ta awaria fabryczna, którą dzisiaj wykluczyłam. Teraz szukamy dalej :)
  • #14 21783935
    agnieszkasepm
    Poziom 3  
    W pierwszym zbiorniku jest OK, ale doleję do drugiego od systemu chłodzenia układu elektrycznego, bo tam wydaje się być mało, i dam znać, czy pomogło.
  • #15 21783940
    sq3evp
    Poziom 39  
    agnieszkasepm napisał:
    w pierwszym zbiorniku jest ok, ale doleję do drugiego od systemu chłodzenia układu elektrycznego bo tam wydaje się być mało i dam znać czy pomogło

No tak, to hybryda - nie miałem pojęcią, że są 2 zbiorniki. Pytanie który obwód jest do grzania wnętrza używany? Nie zaszkodzi sprawdzić i dolać.
    Zawsze w grudniu dolewałem, coś pewnie ok 0,1l - ostatnio nie sprawdzałem bo ciepło w aucie było.
  • #16 21814234
    agnieszkasepm
    Poziom 3  
    Dopełnienie zbiorniczka płynem i odpowietrzenie na razie nic nie dały. Sprawdzamy dalej 😅
  • #17 21878994
    agnieszkasepm
    Poziom 3  
    Okazało się, że po wypłukaniu układu zaczęło wszystko działać
    Także polecam EuroWarsztat DWORCZAK
  • #19 21879088
    agnieszkasepm
    Poziom 3  
    Tak
    Czytałam też na forach, że podobne przypadki mieli inni właściciele Renault. Prawdopodobnie to wina "jakości" płynów
  • #21 21879090
    agnieszkasepm
    Poziom 3  
    Być może
  • #22 21879102
    agnieszkasepm
    Poziom 3  
    Mechanik dokonał płukania układu.

Podsumowanie tematu

✨ Renault Arkana hybrid 2023 ma problem z brakiem ogrzewania po stronie pasażera, gdzie mimo naprawy nagrzewnicy w ramach akcji serwisowej 88589, nadal leci zimne powietrze. Objawy wskazują na niesprawne sterowanie klapami kierującymi ciepłe powietrze, które mogło zostać uszkodzone podczas wcześniejszej kolizji, w której ucierpiało również prawe lusterko z czujnikiem temperatury zewnętrznej. Diagnostyka komputerowa i kontrola poziomu płynu chłodzącego w układzie były zalecane, ponieważ płyn ten odpowiada za przekazywanie ciepła przez nagrzewnicę. W hybrydzie Renault Arkana występują dwa zbiorniki płynu chłodzącego – jeden dla układu tradycyjnego, drugi dla układu elektrycznego. Dopełnienie płynu i odpowietrzenie układu nie przyniosły poprawy. Ostatecznie problem rozwiązało wypłukanie i oczyszczenie układu chłodzenia, co przywróciło prawidłowy przepływ płynu i działanie ogrzewania. Wskazuje to na możliwe zanieczyszczenia lub osady w układzie chłodzenia, które ograniczały efektywność nagrzewnicy. Podobne przypadki zgłaszali inni użytkownicy Renault, co może być związane z jakością stosowanych płynów chłodzących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA