Poszukuję agregatu prądotwórczego na budowę, który da radę z betoniarką. Budżet 2000-3000zł. Czy w tej cenie znajdę też w miarę cichy agregat? Jak kształtuje się zużycie paliwa w odniesieniu do mocy w takich agregatach i co polecacie?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamstopi napisał:A może warto rozważyć inne rozwiązanie? Czyli zamiast zasilać betoniarkę agregatem, wykorzystać w tym celu mały silnik spalinowy. To rozwiązanie zdecydowanie tańsze, bardziej ekonomiczne i zapewniające większą sprawność. Taki prosty przenośny silnik spalinowy z wałkiem możesz także wykorzystać do napędzania wielu innych maszyn i urządzeń. Ofert nie brakuje, a nawet silniki poniżej 500zł zapewnią tych kilka koni mechanicznych, co zupełnie wystarczy do napędzania jednofazowej betoniarki. Tu pierwszy z brzegu przykład:Poszukuję agregatu prądotwórczego na budowę, który da radę z betoniarką...
stopi napisał:Czyli mam kombinować z silnikiem i dorabiać do tego jakąś prądnicę czy jak?
stopi napisał:Silnik spalinowy należy wykorzystać do napędu betoniarki bez pośrednictwa agregatu. Zwykle wykorzystuje się do tego celu silnik i przekładnię pasową. Poza niższym kosztem inwestycji po stronie zysków jest także wyższa efektywność. Oczywiście można także kupić gotowe betoniarki spalinowe, ale to droższe i mniej uniwersalne rozwiązanie. Przy zasilaniu elektrycznym z agregatu prądotwórczego straty powstają przede wszystkim w samym agregacie, który ma ograniczoną sprawność.Czyli mam kombinować z silnikiem i dorabiać do tego jakąś prądnicę czy jak?
stopi napisał:Pytanie dotyczyło wyłącznie betoniarki i tego dotyczyło proponowane rozwiązanie. Teraz okazuje się, że chcesz jednak używać głównie elektronarzędzi ręcznych? No cóż, w tym wypadku silnik spalinowy raczej się nie przyda. Ale przynajmniej do części prac warto rozważyć ręczną wiertarkę....potrzebuję prądu z przynajmniej jednym gniazdkiem niż tej betoniarki. Więcej będę używał wiertarek, szlifierek czy chociażby oświetlenia.
stopi napisał:Teraz wszystko jest bardziej czytelne, więc koncepcja wykorzystania silnika spalinowego w tym wypadku odpada.Może źle zatem sprecyzowałem: agregat jest potrzebny ogólnie (do prac z urządzeniami elektrycznymi), jak i m.in. do betoniarki