logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki agregat prądotwórczy w budżecie 2000-3000zł dla betoniarki? Czy kupię coś sensownego?

stopi 18 Gru 2025 13:39 477 10
REKLAMA
  • #1 21783857
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Poszukuję agregatu prądotwórczego na budowę, który da radę z betoniarką. Budżet 2000-3000zł. Czy w tej cenie znajdę też w miarę cichy agregat? Jak kształtuje się zużycie paliwa w odniesieniu do mocy w takich agregatach i co polecacie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21783952
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 946
    No i jeszcze dodatkowe pytanie.
    Agregat potrzebujesz od tak, dajmy na to na swoją budowę (czyli praktycznie na jedna budowę, i będzie on pracował dorywczo)
    Czy też będzie "ostro" eksploatowany na wielu budowach, i tu mam na myśli firmę budowlaną.
  • #4 21783997
    stopi
    Poziom 28  
    Sorry.. Uzupełniam informacje. Co do mocy tej betoniarki.. to szacuje ok. 2kW. Tabliczka na silniku jest wytarta i nie widać dokładnie parametrów silnika. Betoniarka 1-fazowa podłączana normalnym wtykiem do gniazdka. Jest po małej renowacji (głównie elektrycznej) i działa ogólnie bardzo dobrze bynajmniej na moje potrzeby. Będzie pracował ogólnie dorywczo. To jest na użytek prywatny.
  • REKLAMA
  • #5 21784006
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3924
    stopi napisał:
    Poszukuję agregatu prądotwórczego na budowę, który da radę z betoniarką...
    A może warto rozważyć inne rozwiązanie? Czyli zamiast zasilać betoniarkę agregatem, wykorzystać w tym celu mały silnik spalinowy. To rozwiązanie zdecydowanie tańsze, bardziej ekonomiczne i zapewniające większą sprawność. Taki prosty przenośny silnik spalinowy z wałkiem możesz także wykorzystać do napędzania wielu innych maszyn i urządzeń. Ofert nie brakuje, a nawet silniki poniżej 500zł zapewnią tych kilka koni mechanicznych, co zupełnie wystarczy do napędzania jednofazowej betoniarki. Tu pierwszy z brzegu przykład:

Silnik spalinowy 5kW z poziomym wałem i danymi technicznymi po lewej stronie
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21784015
    stopi
    Poziom 28  
    Czyli mam kombinować z silnikiem i dorabiać do tego jakąś prądnicę czy jak? Agregat można w przyszłości wykorzystać choćby do zasilania awaryjnego jak i zasilania na drugą działkę. Będzie mi ten agregat potrzebny przede wszystkim do urządzeń typu: wiertarka, młot udarowy i od czasu do czasu betoniarka w połączeniu z jakimś oświetleniem rzędu 100W. Przewiduję użytkowanie na jakieś 2 lata na budowie (dopóki nie dostanę normalnego przyłącza prądu).
  • #7 21784025
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 482
    stopi napisał:
    Czyli mam kombinować z silnikiem i dorabiać do tego jakąś prądnicę czy jak?

Nie! Silnik spalinowy zamiast silnika elektrycznego ma napędzać betoniarkę. Może być potrzebna odpowiednia przekładnia i przede wszystkim sprzęgło.
  • #8 21784038
    stopi
    Poziom 28  
    ..ale ja bardziej potrzebuję prądu z przynajmniej jednym gniazdkiem niż tej betoniarki. Więcej będę używał wiertarek, szlifierek czy chociażby oświetlenia.
  • #9 21784148
    Mobali
    Poziom 43  
    stopi napisał:
    Czyli mam kombinować z silnikiem i dorabiać do tego jakąś prądnicę czy jak?
    Silnik spalinowy należy wykorzystać do napędu betoniarki bez pośrednictwa agregatu. Zwykle wykorzystuje się do tego celu silnik i przekładnię pasową. Poza niższym kosztem inwestycji po stronie zysków jest także wyższa efektywność. Oczywiście można także kupić gotowe betoniarki spalinowe, ale to droższe i mniej uniwersalne rozwiązanie. Przy zasilaniu elektrycznym z agregatu prądotwórczego straty powstają przede wszystkim w samym agregacie, który ma ograniczoną sprawność.
    stopi napisał:
    ...potrzebuję prądu z przynajmniej jednym gniazdkiem niż tej betoniarki. Więcej będę używał wiertarek, szlifierek czy chociażby oświetlenia.
    Pytanie dotyczyło wyłącznie betoniarki i tego dotyczyło proponowane rozwiązanie. Teraz okazuje się, że chcesz jednak używać głównie elektronarzędzi ręcznych? No cóż, w tym wypadku silnik spalinowy raczej się nie przyda. Ale przynajmniej do części prac warto rozważyć ręczną wiertarkę.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21784220
    stopi
    Poziom 28  
    Może źle zatem sprecyzowałem: agregat jest potrzebny ogólnie (do prac z urządzeniami elektrycznymi), jak i m.in. do betoniarki. Cieżko będzie raczej wiercić otwornicą ręcznie otwory pod puszki elektryczne.. Oświetlenia na budowie bez prądu też sobie ręcznie nie zapewnię.
  • #11 21784462
    Mobali
    Poziom 43  
    stopi napisał:
    Może źle zatem sprecyzowałem: agregat jest potrzebny ogólnie (do prac z urządzeniami elektrycznymi), jak i m.in. do betoniarki
    Teraz wszystko jest bardziej czytelne, więc koncepcja wykorzystania silnika spalinowego w tym wypadku odpada.

A co do wyboru agregatu... Warto najpierw zastanowić się nad rzeczywistym zapotrzebowaniem na moc. Oczywiście trzeba sprawdzić (a szacować), jakie zapotrzebowanie ma sama betoniarka. Jeśli tabliczek znamionowych nie ma lub są nieczytelne, to można poszczególne odbiorniki zmierzyć. Ponadto, z informacji wyżej wynika, że to będzie to tylko jeden z kilku odbiorników. Trzeba to spisać i wszystko podliczyć. A potem zanim się wybierze agregat, uwzględnić także margines bezpieczeństwa, nieuniknione straty, sposób zasilania tych urządzeń, itp.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat wyboru agregatu prądotwórczego w budżecie 2000-3000 zł, który będzie w stanie zasilić betoniarkę na budowie. Zwrócono uwagę na konieczność dopasowania mocy agregatu do zapotrzebowania betoniarki, zwykle około 2-3 kW mocy ciągłej. W tej klasie cenowej dostępne są agregaty spalinowe z silnikami benzynowymi lub diesla, jednak większość z nich generuje umiarkowany hałas, a modele cichsze są zwykle droższe. Omówiono również zużycie paliwa, które zależy od mocy i obciążenia agregatu – przy pracy z betoniarką zużycie może wynosić około 1-1,5 litra na godzinę. Polecano wybór agregatów z regulacją obrotów silnika (inwerterowych lub z AVR), co pozwala na bardziej ekonomiczną pracę i stabilne napięcie. Wskazano na konieczność sprawdzenia parametrów technicznych, takich jak moc znamionowa, moc maksymalna, poziom hałasu oraz pojemność zbiornika paliwa. Wśród rekomendacji pojawiły się agregaty marek popularnych na rynku, które oferują dobry stosunek jakości do ceny, choć konkretne modele nie zostały jednoznacznie wskazane w dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA