logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sisu 7.4 – stukanie silnika, brak zmiany po wymianie 4 wtryskiwacza

stasiekb100 19 Gru 2025 16:05 165 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 21784880
    Rowan
    Poziom 20  
    Ocena: 170
    Na zdrowy rozum, jak ten inny źle rozpyla, to będzie to samo, klepie zawór wtedy. Normalne przy lejącym wtryskiwaczu.

Dodano po 1 [minuty]:

Ale jak dla mnie, to jednak ten dźwięk to troche bardziej na panewke wygląda, ja bym zdjął miske i zobaczył co tam się dzieje.
  • REKLAMA
  • #3 21785629
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 454
    Panewka sprawdzona. Jest na długości ok 2 cm zaczerwieniona.To nie to. Jest też nastepny trop. Gdy się kręci rozrusznikiem, silnik ma około 200 rpm, wyłączone są wszystkie wtryskj, to słychać około 100 stuknięć na minutę. Jeszcze trzeba dodać że dobrze reaguje na dźwięk wyłączenie 4 wtryskiwacza. To teraz co: pękła szklanka od 4 cylindra, czy urwało krzywkie na wale rozrządu. W misie olejowej nic nie znalazłem. Na zaworach 4 cylindra też zastałem prawidłowy luz. Dodam że stało się to nagle.
  • #4 21785666
    Rowan
    Poziom 20  
    Ocena: 170
    Wkładałeś kamere do komory tego cylindra? Może to by dało jakąś odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #6 21786425
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Panewka, sworzeń tłoka lub spalanie stukowe przez lejący wtryskiwacz.
    Nie rób maniany tylko wtryskiwacz do sprawdzenia, jak jest ok to sprawdzić panewkę w każdym położeniu wału(wał może mieć jajo), jak wał jest ok to wtedy sworzeń tłoka. Dzwiek jest ewidentnie wolnoobrotowy i dobiegający z dołu silnika bardziej więc głowicę bym wykluczył.
  • REKLAMA
  • #7 21786462
    Kriskurde
    Poziom 13  
    Ocena: 26
    rozbita tulejka korbowodu
  • #8 21811104
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 454
    Zatarty trzeci tłok, pękniety górny pierścień na trzy kawałki. Mocno zużyte zawory ssace na całym silniku. Ten pęknięty pierścień normalnej szerokości, nie zużyty od kurzu. Silnik przy -11 odpalił normalnie, tylko na trzecim złapał dopiero po 30 sekundach. Odłączyłem swiecę żarową do odpalenia.

Podsumowanie tematu

✨ W silniku Sisu 7.4 pojawiło się stukanie, które reaguje na wyłączenie 4 wtryskiwacza. Wtryskiwacz został wymieniony na inny, który jednak źle rozpyla paliwo, a stukanie nadal występuje. Podejrzewano uszkodzenie panewki, jednak po jej sprawdzeniu stwierdzono zaczerwienienie na długości około 2 cm, co nie potwierdziło przyczyny. Dźwięk stukania pojawia się również przy kręceniu rozrusznikiem z wyłączonymi wtryskami, co sugeruje problem mechaniczny niezwiązany bezpośrednio z wtryskiem paliwa. Rozważano pęknięcie szklanki cylindra lub uszkodzenie krzywki wału rozrządu, jednak luz zaworowy był prawidłowy, a w misce olejowej nie znaleziono zanieczyszczeń. Zalecano użycie kamerki inspekcyjnej do oceny stanu cylindra oraz dalszą diagnostykę panewki w różnych położeniach wału korbowego, sworznia tłoka oraz wykluczenie uszkodzeń głowicy. Ostatecznie stwierdzono zatarty trzeci tłok z pękniętym górnym pierścieniem na trzy części oraz mocno zużyte zawory ssące w całym silniku. Silnik odpalał normalnie w niskiej temperaturze, jednak na trzecim cylindrze zapłon następował z opóźnieniem, co potwierdzało poważne uszkodzenia mechaniczne.
REKLAMA