logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL Inspiron 17-7779 – błędy sprzętowe przy uruchamianiu lub instalacji Win10, linux działa ok.

ks_robak 19 Gru 2025 18:47 207 11
REKLAMA
  • #1 21784973
    ks_robak
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    DELL Inspiron 17-7779
    Nie pozwala zainstalować ani uruchomić Windowsa 10. Natomiast mogę bez problemu zainstalować i używać Linuxa Ubuntu.
    Przy uruchomieniu lub instalacji Windowsa, ciągle wywala jakieś niezdefiniowane błędy hardware'u.
    Gdy podłączę dysk klienta z Windowsem 10 i uruchomię komputer z nośnika USB z Ubuntu bez instalacji, mogę przeglądać pliki na windowsowym dysku.
    Podpowiedzcie coś, proszę, bo nic z tego nie kumam.
  • REKLAMA
  • #2 21784982
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3549
    Podmienić nośnik SSD i spróbować zainstalować system.
  • #3 21784998
    ks_robak
    Poziom 15  
    Nic to nie daje. Dla pewności przeprowadziłem instalację na tym samym dysku, ale na innej maszynie. Poszło bez problemu.
  • REKLAMA
  • #4 21785020
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 362
    Sprawdź w Biosie w jakim trybie masz ustawiony rozruch laptopa: UEFI czy LEGACY. Obraz systemu musi być nagrany na pendrivie w tym samym systemie rozruchowym, inaczej nie zainstalujesz systemu.
  • #5 21785037
    Kasek21
    Poziom 43  
    Takie błędy sprzętowe przy instalacji mogą wskazywać na uszkodzony CPU.

W sumie może to być każdy inny podzespół na płycie - patrząc na wartość całego laptopa, a tym samym na wartość samej płyty głównej to grzebanie i poszukiwanie usterki jest nieopłacalne ze względów ekonomicznych.

qs300 napisał:
    Obraz systemu musi być nagrany na pendrivie w tym samym systemie rozruchowym, inaczej nie zainstalujesz systemu.

A tu o czym piszesz?

Ma pobrać stąd i stworzyć bootowalnego pendrive. https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Wszystkie inne zabawy rufusami itp., proponuję Sobie odpuścić.
  • REKLAMA
  • #6 21785044
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 362
    W ten właśnie sposób obraz będzie nagrany w trybie UEFI, tylko jeszcze trzeba sprawdzić, czy w Biosie jest ustawiony rozruch w trybie UEFI. Jeśli jest w Legacy, to trzeba przestawić na UEFI i wtedy będzie można zainstalować Windows.
  • #7 21785046
    Kasek21
    Poziom 43  
    qs300 napisał:
    W ten właśnie sposób obraz będzie nagrany w trybie UEFI, tylko jeszcze trzeba sprawdzić, czy w Biosie jest ustawiony rozruch w trybie UEFI. Jeśli jest w Legacy, to trzeba przestawić na UEFI i wtedy będzie można zainstalować Windows.

Nie.

Będzie można zainstalować tak czy inaczej - tryb pracy UEFI/CSM nie ma żadnego znaczenia dla takiego instalatora.
  • #8 21785411
    ks_robak
    Poziom 15  
    Kasek21 napisał:
    Takie błędy sprzętowe przy instalacji mogą wskazywać na uszkodzony CPU

Obawiam się, że Kasek21 ma rację. Bo zaktualizowałem BIOS do najnowszej wersji, próbowałem wielu ustawień i bez skutku. Dotąd próbowałem instalować system na dysku SSD SATA III, dziś jeszcze spróbuję na SSD M.2 SATA.

Tylko dlaczego Linux nie zgłasza problemów? Olewa błąd, czy nie wykorzystuje jakiejś funkcji procesora dedykowanej dla Windowsa? Tak tylko pytam, nie licząc na odpowiedź. ;-)

Gdyby mostek był osobno, można by go wymienić... Ech...
  • #9 21785434
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6899
    Chcesz kol. postawic Win 10/?11 na dysku z Linux (jaki ) ?

Postawienie Win na dysku w którym (w całej objetości ) zajęty jest przez Linux to wymaga szeregu kroków... i jest możliwe.
    Potrzebny jest wydzielenie obszaru pod nowy OS ... kolejne kroki i na końcu GRUB...

poczytaj co pokaże google : instalacja win na dysku z Linux

p.s
    Operac ja w drugą strone : na Win postawić Linux trochę łatwiejsza.

Na podforum: Serwis Oprogramowania napisano
    Cytat:
    linux i win na jednym dysku Szukaj na wybranych forach Znaleziono 2000 wyników

* można poszukiwania zawęzić po podaniu dokładnych danych o OS (? Win/ Linux)
  • REKLAMA
  • #10 21785446
    ks_robak
    Poziom 15  
    lisek napisał:
    Chcesz kol. postawic Win 10/?11 na dysku z Linux (jaki ) ?

Nie wiem skąd ten wniosek. Nie zamierzałem tego robić.
  • #11 21785468
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6899
    Czyli masz dysk (jaki)> nazwa
    - na nim można zainstalowac Linux Ubuntu..

potem usuwasz Ubuntu , I NIE mozna zainstalować na dysku Win ?

tak rozumiem.

Jak masz sformatowany dysk od pocz. ?

p.s
    Model 17.3" - 7779
    Cytat:
    Intel Core i7-7500U or Intel Core i5-7200U
    NVIDIA GeForce 940MX (2GB GDDR5) or NVIDIA GeForce 940M (2GB DDR3).
    M.2 SATA SSD (not NVMe) max.2TB
  • #12 21785637
    ks_robak
    Poziom 15  
    lisek napisał:
    Jak masz sformatowany dysk od pocz. ?

A co za różnica? Usuwałem partycje linuksowe i formatowałem na FAT. Instalator Windowsa i tak zrobi to po swojemu, jeśli mu pozwolimy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
DELL Inspiron 17-7779 wykazuje problemy sprzętowe podczas uruchamiania lub instalacji systemu Windows 10, które objawiają się niezdefiniowanymi błędami hardware'u. Pomimo tego, instalacja i uruchomienie systemu Linux Ubuntu przebiega bez problemów, a dostęp do plików na dysku z Windows 10 jest możliwy z poziomu Ubuntu uruchomionego z nośnika USB. Problem wskazuje na potencjalne niekompatybilności lub uszkodzenia związane z obsługą Windows 10 na tym modelu, podczas gdy Linux działa stabilnie. Brak dalszych odpowiedzi lub rozwiązań w dyskusji uniemożliwia dokładne określenie przyczyny, jednak sytuacja sugeruje konieczność diagnostyki sprzętowej lub konfiguracji BIOS/UEFI pod kątem Windows 10.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA