logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant EcoTec Plus błąd 319 – lokalizacja i czyszczenie zaworu przelewowego

wojcikpiotr102 20 Gru 2025 17:11 483 18
  • #1 21785790
    wojcikpiotr102
    Poziom 3  
    Witam,
    Mam problem z kotłem gazowym Vaillant EcoTec Plus. Wyświetla się ciągle błąd na wyświetlaczu nr 319: wewnętrzny zawór przelewowy zablokowany.
    Gdzie ten zawór się znajduje? Jak on wygląda i jak go wyczyścić? Drugie pytanie - od czego on się blokuje?
  • #3 21785874
    wojcikpiotr102
    Poziom 3  
    Czytałem ten temat, ale nie znalazłem odpowiedzi. Jak w ogóle ten zawór wygląda?
  • #4 21785959
    szamotel
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Gdybyś czytał ze zrozumieniem ...

Instrukcja ustawiania zaworu przelewowego z rysunkiem i tabelą ciśnień

Może blokuje się obwód ogrzewania jak wszystkie termostaty się zamkną po nagrzaniu pomieszczeń. W skazane jest że w pomieszczeniu w którym jest regulator zawory termostatyczne są otwarte na max lub nawet ściągnięte głowice.
  • #5 21785961
    wojcikpiotr102
    Poziom 3  
    Czyli w pomieszczeniu, gdzie jest regulator z czujnikiem temperatury, zostawić zawsze otwarty grzejnik na maxa?

Dodano po 1 [minuty]:

Pytam, bo od niedawna mam piec gazowy i nie za bardzo jeszcze ogarniam to wszystko. Wcześniej był kopciuch i wszystko było proste 😁

Dodano po 3 [minuty]:

Czarny zawór elektromagnetyczny z etykietą i kodem QR trzymany w ręceZbliżenie na elektrozawór MOONS z podłączonym złączem i widoczną etykietą

Czy to jest ten zawór?
  • #6 21786008
    szamotel
    Poziom 18  
    Nie to jest siłownik przełączający , przełącza obwody Co i CWU. Zawór przelewowy jest na rysunku ma on nacięcie na płaski wkrętak i reguluje się go tak jak opis w tabelce. On ma za zadanie otworzyć się gdy pracuje pompa obiegowa a brak odbioru ciepła przez instalację ( zakręcone zawory).
  • #7 21786039
    wojcikpiotr102
    Poziom 3  
    Rozumiem. Czy ten zawór się jakoś czyści?
  • #8 21786061
    szamotel
    Poziom 18  
    Poniżej przykładowe zdjęcie bypassu , możliwe że się skleił.

Element bypassu z mosiądzu ze sprężyną i klipsem, leżący na tle z logo Vaillant
  • #9 21786066
    wojcikpiotr102
    Poziom 3  
    A jak go wyciągnąć?

Dodano po 1 [minuty]:

Widzę, że to jakaś śruba ze sprężynką.
  • Pomocny post
    #10 21786124
    szamotel
    Poziom 18  
    Wyciągacz spinkę zabezpieczającą i następnie należy go pociągnąć powinien wyjść z gniazda, oczywiście po wcześniejszym spuszczeniu wody z kotła.
  • #11 21786244
    wojcikpiotr102
    Poziom 3  
    Dzięki za rozjaśnienie tematu, teraz już wiem, co robić. A powiedz mi jeszcze, jak z tym stałym otwarciem grzejnika w pomieszczeniu, gdzie jest regulator? Ma być cały czas otwarty na maxa?
  • #12 21786321
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 472
    Sterownik do kotła nie powinien być nad grzejnikiem bo szybko osiągnie temperaturę i wyłączy kocioł, nie powinien być też w kuchni, gdyż podczas gotowania jest tam cieplej i również sterownik odetnie grzanie przez kocioł, w kuchni będzie 23'C od gotowania, a w pokojach 20'C i będzie Ci zimno, kocioł nie będzie pracował bo dostaje informacje z ciepłej kuchni (temperatury podałem przykładowo). Nie umieszczaj sterownika na ścianie w salonie/pokoju, gdzie w zimie, przez długi okres dnia będzie to pomieszczenie nasłonecznione, bo zwyczajnie w tym pomieszczeniu dzięki promieniom słońca będzie cieplej, i znów sterownik wyłączy kocioł, a w innych pomieszczeniach będzie chłodno. W pomieszczeniu gdzie masz sterownik grzejnik powinien być otwarty, tak samo nie kładź na nim czegoś do wysuszenia bo sterownik będzie czekał na osiągnięcie zadanej temperatury ale, że przykryłeś grzejnik to potrwa to dłuzej. Jak się zakłada zawory termostatyczne w starych instalacjach przy wymianie na kocioł gazowy aby optymalniej sterować w pokojach temperaturą to przeważnie w łazience się takowych nie zakłada, bo w łazience lepiej jak jest cieplej, plus własnie kocioł będzie miał ZAWSZE jeden lub dwa grzejniki które się poprzez zawory termostatyczne nie zamkną i pompa będzie miała gdzie pchać w obieg.
  • #13 21786332
    wojcikpiotr102
    Poziom 3  
    No i teraz rozumiem, na czym to polega. Oczywiście instalator nic na ten temat nie powiedział, zrobił, kasę wziął i tyle. A ten zawór przelewowy po wyciągnięciu wyczyścić i jakoś zabezpieczyć, żeby się na przyszłość nie blokował?

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam, że instalacja jest stara, tylko kocioł nowy, więc diabli wiedzą, w jakim stanie są grzejniki i co tam pływa w środku
  • #14 21786481
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Jak stara instalacja, a zwlaszcza jak wczesniej byl kociol weglowy to absolutnym minimum przy montazu nowego kotla jest zalozenie na powrocie do kotla separatora magnetycznego, to jest taki filtr z wkladka z magnesem, do magnesu przykleja sie szlam z instalacji, sa proste filtry skosne z magnesem ale warto za 300-600 zl zalozyc jednak separator.
  • #15 21786514
    wojcikpiotr102
    Poziom 3  
    Jak wygląda ten separator ?
  • #16 21786662
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Separator magnetyczny z zaworem spustowym z mosiężnymi złączkami
    o takie coś mi chodzi, ten z 250-300zł,
  • #17 21786699
    wojcikpiotr102
    Poziom 3  
    Widziałem, że są też skośne filtry magnesem, nadają się czy lepiej taki co pokazałeś?
    Skośny łatwiejszy w montażu.
  • Pomocny post
    #18 21786869
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Napisze Ci, co bym zrobił u siebie. Gdyby to była nowa instalacja + nowy kocioł gazowy, założył bym skośny z magnesem w rozmiarze 1', gdybym do starej instalacji dokładał kocioł gazowy założył bym separator. Na pewno unikal bym tanich plastikowych. Tyle ode mnie
  • #19 21786888
    wojcikpiotr102
    Poziom 3  
    I tak też zrobię. Dziękuję wam za zainteresowanie i pomoc. Łapcie piwo🍺🍺🍺

Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Błąd 319 w kotle gazowym Vaillant EcoTec Plus wskazuje na zablokowanie wewnętrznego zaworu przelewowego. Zawór ten znajduje się wewnątrz modułu hydraulicznego kotła i pełni funkcję zabezpieczenia przed nadmiernym ciśnieniem w układzie. Jego budowa to zazwyczaj mały zawór zwrotny lub przelewowy, który może być zanieczyszczony osadami lub kamieniem kotłowym, co powoduje blokadę i wyświetlenie błędu. Czyszczenie zaworu wymaga demontażu modułu hydraulicznego, delikatnego usunięcia zanieczyszczeń oraz sprawdzenia drożności. Blokada zaworu najczęściej wynika z nagromadzenia osadów, korozji lub zanieczyszczeń mechanicznych w obiegu wody kotłowej. Regularna konserwacja i stosowanie odpowiednich środków chemicznych do uzdatniania wody może zapobiegać powstawaniu tego problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA