logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 65PUS9060 + Technisat SMARTTENNE 2 HD – brak odbioru MUX-2, odbiór MUX-1 i MUX-3

Bykugg 24 Gru 2025 00:14 381 15
REKLAMA
  • #1 21788907
    Bykugg
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam.
    Panowie, mam problem z TV naziemną. Zakupiłem TV PHILIPS 65PUS9060, do tego antenę Technisat SMARTTENNE 2 HD. Po wyszukiwaniu kanałów zbiera mi MUX-1 i MUX-3. Z tego, co widzę na stronie Emitel-Emimaps, powinienem odbierać też MUX-2 (a na nim mi najbardziej zależy). Widzę też, że MUX-3 i MUX-2 idą mi z tego samego nadajnika (31 km). Czemu łapie MUX-3, a MUX-2 już nie? Pomożecie?
    Pozdrawiam.
    34-200 Sucha Beskidzka
  • REKLAMA
  • #2 21788946
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    Bykugg napisał:
    Czemu łapie MUX-3, a MUX-2

Czy spr. polaryzację?
    Czy spr. stabilność i moc sygnału w obu przypadkach?
  • REKLAMA
  • #3 21788979
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6614
    Bykugg napisał:
    do tego antenę Technisat SMARTTENNE 2 HD

Ja bym tej anteny nie kupił. Gdzie umieszczona antena (wewnątrz/zewnątrz)? "Widzi" nadajniki czy przysłonięte są?
  • #4 21789268
    Bykugg
    Poziom 10  
    Antena jest na zewnątrz. Sygnał na MUX-1 i MUX-3 jak na zdjęciach. Tam też wpisuję częstotliwość, żeby sprawdzać. Antenę obracałem już chyba w każdym kierunku. Polaryzację - to chodzi, żeby antenę obracać poziomo i pionowo? To tak też robiłem. Teren górzysty, nadajnika nie widzę. Do najbliższego nadajnika jest 31 km, z którego jest nadawany MUX-2 i MUX-1 Rabka/Luboń Wielki. Muszę kupić inną antenę? Ciekawi mnie, to czemu jest dobry sygnał na MUX-1, a 2 już nie łapie. TV z tego, co pisze, ma DVB-T2 i HEVC. Może przy pierwszym uruchomieniu TV coś przegapiłem. To teraz tylko reset do ustawień fabrycznych... nie wiem już..
    Ekran telewizora z częstotliwością 650 MHz i siłą sygnału 70, jakość 100

Ekran telewizora z informacjami o sygnale cyfrowym DVB-T na częstotliwości 482 MHz
  • #5 21789286
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1838
    Nadajniki MUX-1 i MUX-2 z Lubonia mają tą samą lokalizację, taką samą moc, więc jeśli MUX-1 z 650MHz ma 100% jakości, to MUX-2 z 594MHz też powinien odbierać bez problemu.
  • REKLAMA
  • #6 21796248
    Bykugg
    Poziom 10  
    Witam. Panowie, zakupiłem drugą antenę i zamontowałem tak jak na zdjęciu. Teraz na niej odbieram MUX-2, MUX-3, MUX-6, a MUX-1 już nie ;). Dziś u mnie duży wiatr i zacina się dość konkretnie. Zagadka pozostaje, czemu MUX-1 i MUX-2 z tego samego nadajnika nie idą razem? Jeszcze coś się "pobawię", a jak się wkurzę, to wezmę jakiś pakiet TV do internetu i taniej mnie to wyjdzie i zdrowiej ;).
    Antena zewnętrzna Vayox Digital360 Lite na tle opakowania
    Dwie anteny zamontowane na rurze, w tle drzewa i domy w górskim terenie
  • Pomocny post
    #7 21796377
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 562
    Bykugg napisał:
    zakupiłem drugą antenę i zamontowałem tak jak na zdjęciu.

Tę antenę montuje się poziomo, jak na pierwszym zdjęciu. Dlaczego powiesiłeś ją pionowo?

Bykugg napisał:
    do tego antenę Technisat SMARTTENNE 2 HD

Dlaczego zamiast porządnej anteny kupujesz takie cuda?

Bykugg napisał:
    Widzę też, że MUX-3 i MUX-2 idą mi z tego samego nadajnika (31 km). Czemu łapie MUX-3, a MUX-2 już nie?

Jesteś w terenie górzystym, potrafiącym znakomicie utrudniać odbiór.

Do tego masz de facto bezkierunkowe anteny, gdzie druga zbiera sygnały dookolnie, co zwykle jest bardzo niedobre przy odbiorach DVB-T, powodując bardzo dużą wrażliwość na sygnały SFN.

W terenie górzystym często odbiór jest na sygnałach odbitych, a nie bezpośrednich.

mux-3 ma dodatkowe nadajniki doświetlające w bezpośrednim pobliżu twojego miejsca zamieszkania, więc nie ma się co dziwić, że odbiera na czymkolwiek.

Sumując - nie te anteny w tym miejscu. Ale od razu napiszę, że nawet zastosowanie zwykłych anten telewizyjnych mogą być trudności ze stabilnym odbiorem poszczególnych mux-ów.

Bykugg napisał:
    a jak się wkurzę, to wezmę jakiś pakiet TV do internetu i taniej mnie to wyjdzie i zdrowiej

Ale jakość obrazu będziesz miał zapewne dużo, dużo gorszą od naziemnej. Więc warto powalczyć, chyba, że nie zależy ci na jakości obrazu.
  • #8 21796420
    Bykugg
    Poziom 10  
    Powieszone są w ten sposób, bo próbowałem każdego kierunku i kombinowałem. Ta czarna dookólna tylko w tej pozycji mi złapała MUX-2. A biała w każdej pozycji łapała tylko MUX-1 i 3. A jaką antenę byś polecił? I teraz myślę też o module CI, bo satelitę mam, więc nie wiem, czy by to nie było najlepsze rozwiązanie?

Coś takiego wypatrzyłem >> Telewizja na kartę Canal Usługa TNK Start (1 m-c na start z Canal) z modułem cam CI ECP
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21796597
    k_pec
    Poziom 34  
    Na pewno, jeśli masz do czego włożyć moduł CI, to nawet jak musiałbyś powiesić antenę SAT to byłoby najtańsze i najszybsze do zrobienia stabilne źródło odbioru TV. No, tylko ta jakość...

Alternatywą, jeśli masz jakieś stałe łącze internetowe je TV z Internetu.

A jeśli dalej patrzysz w kierunku DVB-T to zacznij od najprostszego - rozejrzyj w około i popatrz czy sąsiedzi używają DVB-T? Jakie mają anteny i w którym kierunku skierowane. Bo może w waszej lokalizacji są tak duże problemy z odbiorem, że szkoda się męczyć i wydawać kasę na próżno.
  • Pomocny post
    #10 21797042
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1035
    Technisat SMARTTENNE 2 HD i Vayox Digital360 to drogie zabawki, a nie anteny, o czym napisali już przedmówcy.
    Kilka razy w roku przejeżdżam przez Suchą i widzę że warunki odbiorcze są tam dosyć trudne. Teren mocno górzysty zapewne nie sprzyja stabilnemu odbiorowi. Symulatory wskazują możliwość odbioru z Lubonia, Chorągwicy, Skrzycznego lub Kosztowych. Ale to tylko teoria. Trzeba mieć kupę szczęścia by mieszkać w lokalizacji w której uda się złapać stabilny sygnał wszystkich mux-ów z jednego z tych nadajników. Nie dziwota wiec, że operator postawił w pobliżu Suchej aż trzy lokalne doświetlenia mux-3 - na szczytach gór Sumerówka, Wojewódka i Stryszów.
    A tak na marginesie, obie te "niby-anteny" masz zamontowane źle - do odbioru polaryzacji pionowej, kiedy mux-y 1-6 nadawane są wszędzie w poziomej. Ponadto przewód wygląda na stary i sfatygowany (popękany :?:). Dobrej jakości przewód odgrywa bardzo ważną rolę w odbiorze tv naziemnej, a szczególnie w miejscach trudnych, gdzie liczy się każda decybela.
    Jeżeli masz możliwość, zwróć te "anteny". Za tę kasę kupisz dobrej jakości "prawdziwą" antenę tv. A nawet gdybyś miał przejść na odbiór internetowy czy sat, zostanie ci trochę kasy w kieszeni.
    Bykugg napisał:
    Coś takiego wypatrzyłem >> Telewizja na kartę Canal Usługa TNK Start (1 m-c na start z Canal) z modułem cam CI ECP

Najpierw zapoznaj się z tą ofertą, czy ci odpowiada, bo nie jest zbyt bogata. No i istotne czy ten moduł CI zadziała w twoim telewizorze, bo różnie z modułami bywa.
  • Pomocny post
    #11 21797398
    pikarel
    Poziom 39  
    Po kolei;
    -przy TV naziemnej zastosuj antenę kierunkową na dwie polaryzacje H+V, np.:
    https://www.napad.pl/produkty-777-8225-zestaw-antenowy-h-v-15-5-12-21-60-dvb-t
    i jednak poproś kogoś, kto wie, co robić z anteną.
    -przy SAT TV w systemie przedpłatowym (Prepaid) z modułem ECP montowanym w telewizorze należy sprawdzić, czy TV ma już obsługę ECP (Enhanced Content Protection, czyli zabezpieczenie treści) a potem z ofertą programową platformy w systemie przedpłat. Tylko przejście (po okresie promocyjnym) na abonament pozwala na oglądanie kanałów Premium (bez reklam).
    -IPTV bez dedykowanego dekodera - to droga przez mękę, szczególnie dla laika technicznego; przyzwyczajenie od lat do listy kanałów w TV jest bardzo mocne.
    Nawet aplikacja TVOnline platformy, obsługiwana w telewizorze - nie ma nic wspólnego z konwencjonalną TV. To konieczność zmiany nawyków, a z praktyki wiem, że takie zmiany są bardzo dobre dla małolatów, dla dorosłych ludzi już trochę mniej, bo przyzwyczajenie to druga natura.

Teraz moja dobra rada: rób, co chcesz :)
  • #12 21798113
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2930
    Ja bym polecił Olympia BX-1000 lub siatkową z dipolem V.
    PHILIPS 65PUS9060 + Technisat SMARTTENNE 2 HD – brak odbioru MUX-2, odbiór MUX-1 i MUX-3
    To trzeba mieć fantazję ??

Nietypowa instalacja anteny na zewnątrz z użyciem głośnika Bluetooth i routera LTE
    Ten kabel antenowy też nie wygląda dobrze? Ile lat wisi? Pewno już do wymiany?
  • #13 21798936
    Bykugg
    Poziom 10  
    Jak widzę "siatkówkę", to stare wspomnienia wracają ;). Goniłem z nią jakieś 25 lat temu po dachu i wkoło domu, żeby Polsat złapać :D. Najlepszy odbiór miałem tylko w zimie na dachu na 3 m maszcie :D. Resztę pór roku miałem śnieg, ale w TV :). Miałem nadzieję, że po tylu latach coś się zmieniło. Myliłem się.
    Kabel zdezelowany wymieniłem na nowy. Przegoniłem z tymi antenami jeszcze raz wkoło domu i zero zmiany. Patrzyłem na sąsiadów i niestety u nikogo nie widziałem anteny normalnej, wszyscy mają talerze.
    Poczytałem trochę o tym module i tej ofercie. Mój TV ma wejście CAM i obsługuje CI ECP, więc zakupiłem, zamontowałem talerz (miałem stary z konwerterem) i teraz wszystko śmiga ładnie. Jak oddam te dwie anteny, to pokryją koszt modułu, 199 zł, w tej cenie 2 miesiące TV, a potem za 12 miesięcy 249,00 zł pakiet, który mi w zupełności wystarcza. I bez umowy, doładowanie SMS-em kiedy chce i można dokupić kanały i inne pakiety bez umowy. Wydaje się to spoko oferta, ale wyjdzie w praniu ;). Jakbym był młodszy, to pewnie bym kombinował i gonił po dachu czy ogrodzie :) ale nie chcę mi się już.
  • #14 21799184
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2930
    A ja zacząłem z antenami siatkowymi od początku lat 90-tych i zakładam je do dziś. Nie zawiodłem się ani razu ale ja nie ganiam na oślep a wiem co robię .
    Taka między nami różnica.
    To coś ty nakupował to w życiu bym nie kupił.
    Postawiłeś na miniaturyzacje i widzisz, że małe jest tylko piękne.
  • #15 21799318
    k_pec
    Poziom 34  
    Bykugg napisał:
    Patrzyłem na sąsiadów i niestety u nikogo nie widziałem anteny normalnej, wszyscy mają talerze.

To zwykle oznacza duże obiektywne trudności w odbiorze, więc...

Bykugg napisał:
    Jakbym był młodszy, to pewnie bym kombinował i gonił po dachu czy ogrodzie ale nie chcę mi się już.

i co gorsze, nawet jak byś się nalatał to nie miałbyś gwarancji, że w twoich warunkach i tak mógłbyś nie osiągnąć dobrego, stabilnego odbioru. Więc pójście w SAT jest tu rozsądnym wyborem.
  • #16 21799450
    pikarel
    Poziom 39  
    Bykugg napisał:
    Po wyszukiwaniu kanałów zbiera mi MUX-1 i MUX-3

Bykugg napisał:
    Teraz na niej odbieram MUX-2, MUX-3, MUX-6, a MUX-1 już nie

Jeśli anteny ze zdjęć były w tym samym miejscu, to sygnał w tym miejscu jest właściwy i odbiór DVB-T2 i wszystkich MUX-ów jest prosty do osiągnięcia, ale z właściwą anteną.
    W jednym z poprzednim postów napisałem, że po zakupie właściwej anteny:
    pikarel napisał:
    jednak poproś kogoś, kto wie, co robić z anteną

bo robienie czegoś niewłaściwego w kółko i bez wiedzy o tym, co trzeba robić, jednocześnie oczekując sukcesu - to nie jest właściwa droga.
    Dobrze, że skorzystałeś z innej mojej rady - już z sukcesem - i to pochwalam.
    Chodzi o to, żeby wszyscy byli zadowoleni, a tak właśnie jest teraz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbioru naziemnej telewizji cyfrowej na telewizorze PHILIPS 65PUS9060 z anteną Technisat SMARTTENNE 2 HD. Użytkownik odbiera stabilnie MUX-1 i MUX-3, natomiast nie odbiera MUX-2, mimo że MUX-2 i MUX-3 nadawane są z tego samego nadajnika oddalonego o 31 km. Sygnał MUX-1 i MUX-3 jest dobry, a antena była obracana w różnych kierunkach i polaryzacjach (pozioma i pionowa). Po wymianie anteny i zmianie jej orientacji udało się odebrać MUX-2 i MUX-3, ale MUX-1 przestał działać. Wskazano, że anteny typu Technisat SMARTTENNE 2 HD i Vayox Digital360 są raczej „zabawkami” niż profesjonalnymi antenami, szczególnie w trudnym, górzystym terenie, gdzie odbiór jest utrudniony przez odbicia sygnału i brak bezpośredniej widoczności nadajnika. Zalecane jest stosowanie anten kierunkowych montowanych poziomo, zgodnie z polaryzacją nadawania MUX-ów (pozioma). Słabej jakości lub uszkodzony przewód antenowy może dodatkowo pogarszać odbiór. W terenie górzystym często konieczne są anteny o większym zysku i precyzyjnym ustawieniu. Alternatywnie rozważono użycie modułu CI z usługą telewizji satelitarnej lub telewizji internetowej jako stabilniejsze źródło sygnału. Wskazano także, że lokalne doświetlenia MUX-3 ułatwiają jego odbiór w tym rejonie, co tłumaczy lepszy odbiór MUX-3 w porównaniu do MUX-2.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA