logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczna opaska na suche oko Dikuer USB 5V – czy bezpieczna do codziennego użytku?

Htomas 24 Gru 2025 07:15 252 8
REKLAMA
  • #1 21788962
    Htomas
    Poziom 18  
    Ocena: 152
    Czy podgrzewane elektrycznie okulary - opski na oczy - sa bezpieczne?
    Ktoś w rodzinie cierpi na tzw. suche oko. Okulistka zaleciła regularne stosowanie kompresów na oczy. Można kupić opaski żelowe, jednak trzeba najpierw zagotować wodę, potem podgrzać opaskę i dopiero nakładać na oczy. Temperatura będzie przypadkowa, trzeba ja "regulować" bardzo kłopotliwie. Natomiast dostępne w sieci (Amazon, Allegro, Aliexpress) opaski sa podgrzewane rezystancyjnie napięciem 5 V z urządzeń posiadajacych port USB. Takich jak np. komputer PC, laptop, ładowarka do telefonu czy powerbank. Elektryczna opaska jest bardzo wygodna w uzyciu, jednak powstaje pytanie o bezpieczeństwo. Powerbank raczej nie wygeneruje przepięć, jednak trzeba go ładować, więc pewnie 90% użytkowników wybierze laptopa czy ładowarkę do telefonu. Nikt ze sprzedających nie dołącza zasilacza do zestawu - zapewnie z obawy o ewentualne roszczenia sądowe klientów.
    Oto najbardziej sensownie opisana i wyceniona opaska https://www.amazon.com/Compress-Electric-Temperature-Chalazion-Blepharitis/dp/B0CY8MPT3K?th=1
    Opis (przetłumaczony na szybko przez serwis internetowy; z korektami)
    " Informacje o produkcie

Profesjonalna ulga dla zmęczonych oczu: nasza podgrzewana maska na oczy wykorzystuje zaawansowaną technologię ogrzewania z włókna węglowego, która zapewnia szybkie i równomierne ogrzewanie. Regulacja temperatury NTC zapewnia długotrwałe ciepło. Ten ciepły kompres na oczy z siemieniem lnianym pomaga w leczeniu zapalenia powiek lub jęczmienia. Nasze podgrzewane maski na oczy mogą być stosowane nie tylko w przypadku suchości oczu, ale również w leczeniu MGD (dysfunkcji gruczołów Meiboma), zapalenia spojówek, jęczmienia itp. Dodatkowo delikatnie przyspieszają metabolizm oczu, co pomaga przywrócić zdrowie gruczołom oczu w przypadku częstego zmęczenia oczu.
    Wielofunkcyjna regulacja: nasze elektryczne maski na oczy z USB nagrzewają się szybko, w zaledwie 5 sekund, dzięki czemu można pożegnać się z tradycyjnymi maskami na oczy na parę i do mikrofalówki, które zapewniają ciepło tylko przez kilka minut. Te podgrzewane maski na suche oczy nie tylko zapewniają stabilną kontrolę temperatury i 3 poziomy w zakresie od 104℉ do 140℉ (40C - 60 C).
    Można również ustawić automatyczne wyłączanie po 20/40/60 minutach, bez konieczności długiego oczekiwania. Bardziej relaksujące jest noszenie jej przed snem, ponieważ temperatura skutecznie wnika w skórę i pozwala zasnąć spokojnie.
    Miękka w dotyku i zmywalna powłoka: Ciepły kompres na oczy Dikuer jest wykonany z czystej bawełny i blokuje światło. Profesjonalna maska na suche oczy została zaprojektowana z odłączaną i zmywalną powłoką, co ułatwia czyszczenie. Regularne czyszczenie nie tylko poprawia stan zdrowia oczu, ale także pomaga zapobiegać infekcjom oczu. Dodatkowo miękka opaska na głowę ma regulowaną klamrę i jest bardzo elastyczna, co zapewnia wygodne dopasowanie bez wywierania nadmiernego nacisku na oczy.
    Najlepszy pomysł na prezent: nasza podgrzewana maska na oczy z siemieniem lnianym poprawia jakość snu, równomiernie rozprowadzając ciepło po całej powierzchni maski, zapewniając maksymalny komfort. To przemyślany wybór na różne okazje, w tym Walentynki, urodziny, Boże Narodzenie, Dzień Ojca, Dzień Matki itp. Ciesz się profesjonalną obsługą posprzedażową dostępną 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, która zapewni Ci spokój ducha.
    Podgrzewana opaska na oczy z systemem bezpiecznego grzania i schematem kabla
    Kobieta nosi podgrzewaną opaskę na oczy z wyświetlaczem sterującym temperaturą i czasem
    Porównanie elektrycznej opaski DIKUER z tradycyjną maską podgrzewaną w kuchence mikrofalowej
    Sterownik opaski na oczy z ekranem LED, wykresami temperatury i schematem podgrzewania

Dodano po 2 [minuty]:

W necie mozna znaleźć jeszcze takie podobne urządzenie, jednak cena mocno zaporowa i chyba nie było chetnych, skoro Chińczycy zalali rynek znacznie tańszymi odpowiednikami https://pl-healthcare4all.glopalstore.com/ble...yelid-warming-mask-with-moist-heat-technology
  • REKLAMA
  • #2 21789153
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    Porozmawiaj na ten temat z lekarzem, ale wątpię by Ci to doradził. Generalnie urządzenie do jakiego link podałeś to zwykły gadżet USB. Z pewnością nie jest to urządzenie medyczne. Widzę tu różne problemy, zaś zasilanie to najmniejszy kłopot. Czy ta opaska będzie higieniczna w stosowaniu? Kompresy są zapewne jednorazowe. Zaś ze zdjęć wynikałoby, że nie ma jak tego wyczyścić/wyprać. Czy ogrzanie będzie równie równomierne? Kompres lepiej przylega.

Podają zresztą wyraźnie, że pobierany prąd jest rzędu 1-2 A. Trzeba więc stosować ładowarkę od telefonu lub power bank, nie da rady z USB 2.0.
  • REKLAMA
  • #3 21789173
    Htomas
    Poziom 18  
    No tak. Konsultacja z lekarzem zawsze wskazania. Zwłaszcza, że nie ma żartów. Jakis czas temu w necie rozeszła sie informacja, jak to kobieta poparzyła sobie twarz, bo rozmawiała przez telefon podłączony kablem USB do taniej chińskiej ładowarki. Natomiast na Allegro pełno jest za dosłownie parę zł takich oto "analogowych" kompresów. Możena je zarówno chłodzić, jak i grzeć. Tu z kolei jest kwestia tworzywa (czy nie podraznia skóry) oraz wypełniającego niebieskiego płynu (może sie wylać).
    Niebieska żelowa maska chłodząca na oczy z elastycznym paskiem
  • #4 21789177
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    Nie oszczędzałbym na tym. Kompres z takim płynem stosowałem kiedyś jako chłodzący. Było to bardzo przydatne w trakcie rehabilitacji po złamaniu ręki. Jednak łatwo o wyciek tego płynu. Mimo prawidłowego stosowania coś tam czasem wyciekło. W przypadku skóry nie miało to znaczenia - wystarczyło spłukać wodą. Co jednak z oczami? Kup kompresy w aptece i tyle.
  • #5 21789192
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2065
    Głównym składnikiem żelu w takich kompresach jest karboksymetyloceluloza, stosowana również w kroplach do oczu, więc powinna być bezpieczna. Ale jaka jest czystość w tych chińskich kompresach to nikt nie wie.
    W kwestii ochrony przeciwporażeniowej, albo powerbank, albo porządny zasilacz ładowarka spełniający wymogi SELV.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 21800184
    Htomas
    Poziom 18  
    Jeszcze zapomniałem dodać, że te maski składają się z 2 części: poduszki grzewczej oraz nakładki (cover; tłumaczonej jako "pokrywa"), wykonanej z bawełny lub jedwabiu (zależnie od modelu maski). Można ją prać aby zachować higienę. Jednak gdy jest sucha daje jakąś tam izolację elektryczną; co do przewodzenia ciepła to raczej średnio :). Ale trzeba by to ew. sprawdzić w praktyce

Maska na oczy z poduszką grzewczą i zdejmowaną pokrywą z tkaniny
  • #9 21862023
    Htomas
    Poziom 18  
    Zaryzykowałem i zakupiłem na Ali opaskę za całe 20 zł :)
    Szara opaska na oczy z podłączonym czarnym przewodem i wtykiem DC na białym tle Czarna opaska na oczy z przewodem zasilającym i wtykiem DC na białym tle Zielona opaska na oczy z przewodem i wtykiem USB, leży na jasnej tkaninie Zbliżenie na czarny pilot z chińskimi znakami i czasami 60/45/30/15 min. Podgrzewana opaska na oczy z przewodem, pilotem i wkładem, rozłożona na brązowym tle
    . Przyszła po 2 tygodniach :) Składa się z okularów właściwych, wykonanych z czegoś przypominającego sztuczny jedwab, wkładu grzejnego, wkładu zapachowego oraz przewody zasilajacego z wtykiem USB na wejsciu oraz standardowym wtykiem DC 1,3/3,4 na wyjściu. Wkład grzejny oraz zapachowy można wyjąć z okularów, co też uczyniłem i wyprałem okulary. Diabli wiedzą z czym to miało kontakt :) Ponadto okulary wydzielały jakiś dziwny zapach przypominający kadzidło :) Dlatego wkład zapachowy odłożyłem, zaś po wyschnięciu okularów włożyłem wkład grzejny i rozpoczałem testy. Najpierw podłączyłem zasilacz stabilizowany regulowany, korzystając z fakty, że zastosowano na wyjściu standardowy wtyk/gniazdo DC. Okazało sie, ze przy 5V płynie prąd ok 1,2 A co oznacza moc grzewczą 6 W. A Chińczyk deklarował 10 W :) Po zwiekszeniu napięcia do 6C zaczęło grzać lepiej. Dlatego można też wykorzystac jakiś zasilacz stabilizowany 6 V/1,5 A lub wyżej. Nie próbowałem zasilać sterownika napięciem 6 V, gdyż obawiałem się jego spalenia :) Potem robiłem testy z zasilaniem z szybkiej ładowarki USB do smartfonów Samsung. Grzeje, ale jak się chce mocniej to trzeba przyciskać okulary do oczu. I to przy ustawieniu na sterowniku max. "temperatury" (to znaczy chińskich krzaczków :) )Jak widać na zdjęciach sa 2 warstwy izolacyjne - wkładu grzewczego oraz samych okularów. Reasumując: jak komus potrzebne sa ciepłe okłady to te opaski są OK. ALe może warto kupic coś droższego z deklarowaną wyższą temperaturą. Jak będzie za gorąco, to zawsze można podłozyć jakiś materiał na oczy.
    EDIT: sprawdziłem, że podłączenie grzałki bezpośrednio do zasilacza 5V powoduje wzrost prądu o 20 %. Dlatego wymieniłem cienkie chińskie przewody na porządne polskie 1,5mm2. Teraz moc grzewcza przy zasilaniu 5V z szybkiej ładowarki do telefonu jest juz wystarczająca. Sprawdzałem ponadto, że sterownik działa także przy 6 V. Regulacja mocy to PWM z częstotliwością całe 0,5 Hz :) Przewód oporowy jest cieniutki, nawinięty spiralnie na rdzeń z włókna szklanego i obciągnięty przezroczystą izolacją. Ponadto jest czarna warstwa materiału oraz zielony "pokrowiec. Dlatego łączna izolacja jest wystarczająca

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy bezpieczeństwa i skuteczności elektrycznych opasek na oczy z funkcją podgrzewania zasilanych napięciem 5 V przez port USB (np. z laptopa, powerbanku czy ładowarki). Podkreślono, że takie urządzenia nie są medyczne, a ich higiena i równomierność ogrzewania budzą wątpliwości. Kompresy żelowe, często zawierające karboksymetylocelulozę, są stosowane w terapii suchego oka, ale ich jakość i czystość w tanich produktach chińskich jest niepewna. Zasilanie przez powerbank lub ładowarkę spełnia wymogi bezpieczeństwa SELV, jednak brak dołączonego zasilacza w zestawie może być związany z obawami producentów o odpowiedzialność. Opaski składają się zwykle z poduszki grzewczej i wymiennej, pralnej nakładki z bawełny lub jedwabiu, co wpływa na izolację elektryczną i przewodzenie ciepła. Jeden z użytkowników opisał testy taniego modelu zakupionego na AliExpress, zwracając uwagę na obecność wkładu zapachowego i konieczność oddzielnego prania okularów. Wskazano na ryzyko wycieku płynu z kompresów żelowych oraz na potrzebę konsultacji z lekarzem przed stosowaniem takich urządzeń.
REKLAMA