logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zasięg 5G w Play na wsiach i poza dużymi miastami – Wasze doświadczenia?

baltii_ 24 Gru 2025 08:31 1101 5
REKLAMA
  • #1 21788994
    baltii_
    Poziom 2  
    Czy Play ma dobry zasięg 5G poza dużymi miastami, czyli na wsi? I czy ogólnie ma dobry zasięg 5G w całej Polsce? Wiem, że istnieją mapy zasięgu, które u każdego operatora są podstawą, ale chciałbym poznać Wasze opinie.
  • REKLAMA
  • #2 21789012
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Nie ma. Mam nadajnik 2 km od domu i brak zasięgu. Problemy z rozmowami - telefon poza zasięgiem. Z innymi operatorami podobnie - Orange beznadziejny, wieczne poszukiwanie miejsca, z którego da się porozmawiać. Deko lepiej jest z T-mobile. łatwiej znaleźć miejsce z którego można rozmawiać i internet LTE działa nawet na minimalnym poziomie sygnału. Przy tym nadajniki Orange i T-mobile są dalej niż nadajnik Play.
    Plus - kompletna beznadzieja. Nadajniki kupami przy dużych miastach. Kto jest w zasięgu, ten będzie miał lepsze połączenie niż w sieci Orange, która tak ochoczo likwidowała sieć kablową tylko co wybudowaną na wsi.
    Dostępność może się zmieniać gdy lokalnie zmieniają się warunki - jest mniej obciążony BTS, jest bliżej itp. Mapki zasięgu są średnio pomocne jak w moim wypadku . Wszyscy operatorzy deklarują zasięg poza budynkami. Latem nie problem, teraz trochę niefajne trzymać telefon na dworze i rozmawiać na dworze. Czasem trzeba przejść 200-300 metrów by mieć lepszy sygnał. Wieś to klienci 3 kategorii. Jest ich za mało żeby inwestować w BTS. Byli na tyle głupi żeby pozbyć się telefonów stacjonarnych. Kto jeszcze taki ma, ten sobie normalnie może rozmawiać. Pozostali kombinują ze znalezieniem miejsca do rozmowy. Zmiana telefonu niewiele zmienia. Większość ma beznadziejnie małą czułość dostosowaną do warunków miejskich z gęstą siecią BTS.
  • REKLAMA
  • #3 21789028
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3782
    baltii_ napisał:
    Czy Play ma dobry zasięg 5G poza dużymi miastami, czyli na wsi?
    Nie da się jednoznacznie określić, nie można generalizować. Są miejsca gdzie jest bardzo źle, ale są też takie, gdzie jest dobrze. Akurat w okolicach gdzie bywam najczęściej z Play jest bardzo źle, i to mimo teoretycznie lepszego pokrycia na mapkach. Znacznie lepiej wypada pod względem na przykład Orange. Jeśli dopiero zamierzasz wybrać operatora, to chyba najrozsądniej kupić sobie kilka starterów i sprawdzić określone lokalizacje samodzielnie. To bardzo miarodajny test, a doświadczenie jest bardziej prawdziwe od zebranych opinii.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 21789030
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Mnie wciskali Play. Starter obnażył brutalną prawdę - brak zasięgu. U sąsiada da się jeszcze porozmawiać w niektórych miejscach, u mnie nie. Pozostałem przy T-mobile. Pomogłem innemu przenieść się z oragne do t-mobile. Teraz można się do niego dodzwonić gdy telefon jest w domu i porozmawiać. W orange wiecznie niedostępny, na rozmowy wychodził na podwórze. I wielkie zdziwienie operatora, że klient ucieka. To nie jedyny przypadek w okolicy, że klienci uciekają z orange do t-mobile lub plusa. W plus jest fajnie, jeśli jesteś w zasięgu, ale zasięgi ma gorsze niż t-mobile. I tu ciekawostka - orange i t-mobile mają nadajniki w tych samych punktach. T-mobile trochę lepszy zasięg. Szału nie ma, da się porozmawiać bez wychodzenia na dwór/pole, pobliski (400m-4km) przystanek autobusowy.
  • REKLAMA
  • #5 21789052
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5740
    A ja chciałbym poznać co to za miejscowość gdzie Orange działa gorzej od T-mobile a Play jeszcze gorzej mimo ze ma stacje bazowe najblizej czyli 2 km od tej lokalizacji.
    Kluczowe pytanie jest o zasieg 5G PLAY więc pierwsze to czy chodzi o zasięg 5GN1 na 2100MHz w DSS z LTE2100 czy o 5G N78? Ogólnie na dziś jesli chodzi o 5GN78 to liderem jest T-mobile majacy ponad 54.5 tysiaca stacji bazowych na 3.6GHz , potem Orange z około 3.5 tys i Play , nie chwalacy się ilościa stacji z n78 ale szacowane na około 2 tysiace.
    Co do Play to w wielu lokalizacjiach postawił BTS-y na prowincji gdzie pozostali operatorzy ich nie mają. to efekt dynamicznej budowy sieci LTE w ostatnich latach, dziś ma ponad 13 tysięcy stacji bazowych. Póki co N78 głównie w miastach i miasteczkach na prowincji.
    Wiele zalezy od lokalizacji i sprzętu jakim się dysponuje do internetu mobilnego, zasieg na N78/LTE jest do uzyskania nawet z kilku kilometrow od BTS-a ale wymagane sa konkretne rozwiązania.
    W dobie telefonów z WiFi Calling/VoWiFi problem z rozmowami przy działajacym wewnatrz domu internecie mobilnym nie jest problemem.
    Plus to oddzielny temat , jego sieć znacznie odstaje od konkurencji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21833456
    baltii_
    Poziom 2  
    Temat rozwiązany
REKLAMA